Hi-Fi Forum
Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Версия для печати

+- Hi-Fi Forum (https://hi-fi-forum.net/forum)
+-- Форум: Звук (/forum-3.html)
+--- Форум: Hi-Fi Аудио (/forum-8.html)
+--- Тема: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники (/thread-47460.html)

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 29-01-2023 00:29

Є досвід с полімерами? Бо я їх чув тільки в одній схемі, то на мій вух були кращими, то цікаво, як у інших. Але якщо тестували, то прислухаюсь.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 29-01-2023 00:40

Я використовую їх не в звукових колах.
По-перше, полімери відносно низьковольтні і на 1000мкФ знайти проблематично
По-друге, мінімум їх імпедансу припадає на кілька сотень кілогерц, це зависоко
По-третє, на звукових і ближніх ультразвукових частотах їх імпеданс суттєво нерівномірний.
Там, де я вказав, потрібен відносно низький рівномірний імпеданс в діапазоні від десятків Гц до 100 кГц. І відносно високий Rippe Current.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 29-01-2023 00:53

Так, Ви правий, я розумію, що вони не зовсім для цього, але на пратиці саме в якості відтворення ВЧ вони показали перевагу в порівнянні з іншими. Імпеданс від десятків Гц, вважаю тут суттєво залежатиме від основних конденсаторів живлення, і саме в наближенні до ВЧ основні конденсатори вже мають менший вплив. Rippe Current так, було б добре і на графік імпедансу при обиранні теж звертаю увагу. Дякую за допомогу.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 29-01-2023 14:02

Vitamir,

Як розумію, Ви маєте схему.. Не допоможете розібратися с живленням попереднього підсилювання? Бачу там +9В та +12В, а де сам ці стаби - не впевнений.. Буду дуже вдячний.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 29-01-2023 14:12

+12 отримуєм від IC11 BA12ST, зона 8F, на листі 4.
+9 формують транзистор Q1 разом зі стабілітронами ZD2, ZD10, зона 9С, на листі 4
От сюди, замість С7, С30, С177 можна і полімери втулити. Але, номінал в номінал. Тут більша ємність зайва.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 29-01-2023 14:29

Знайшов, дуже дякую!

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - docenko_s - 31-01-2023 16:04

(28-01-2023 22:07)Pol писал(а):  Шановні, хто знає що за кондери? Міняти? (denon ud-m50)
Если менять,то на хорошее, ничикон, елна, подешевле панасоник. Они точно лучше будут.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 31-01-2023 16:06

Шановні, дозвольте ще запитання. Є програвач wega p120 (наче аналог Sony PS 212).Починає дуже швидко крутити диск. Контроль швидкості, як розумію, зроблен магнітною головкою по магнітному шару всередині диска. Є схема. На схемі є осцилограми і напруги. Ось перше питання - вони контролюються коли диск обертається, чи можна без диска? І друге чи можна якось перевірити якість магнітного шару, може він вже все...?[attachment=1244197]

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - BlackBox - 01-02-2023 02:08

Ищу мастера для ремонта стримера Auralic Aries (не загружается)
Пишите, звоните +4367764892667 (все мессенджеры)

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 05-02-2023 19:04

Якщо ще актуально.
(31-01-2023 16:06)Pol писал(а):  Ось перше питання - вони контролюються коли диск обертається, чи можна без диска?
Осцилограми відображають перебіг сигналів під час обертання диску.
Без диску також можна там дещо побачити, але око має бути каліброванимWink
(31-01-2023 16:06)Pol писал(а):  І друге чи можна якось перевірити якість магнітного шару, може він вже все...?
Можна, але опосередковано. За рівнем сигналу з магнітної головки.

N.B. Без осцилоскопу я би не брався таке ремонтувати. За наявности осцилоскопа почав би з перевірки якості живлення. А саме, рівня пульсацій на шинах живлення, особливо +7.7

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 05-02-2023 19:15

Дякую, Віталій. На цей час перевірив, що сигнал з головки є, то сподіваюсь, що магнитний шар у нормі. Зараз турбує, що на виході першого ОУ (вивід 1) в мене -10.5В, а на базі першого транзистора відповідно -7В замість -2В, і я не можу зрозуміти від чого це залежить. Ставив робочий NE5532 - та сама картина.

Осцилограф є, але на схемі наче вкахзано, що напруги перевіряєються без сигналу. А осцилограми показано для сигналу з генератора 284Гц.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 05-02-2023 19:31

Сигнал з генератора імітує наявність та обертання диску.
Почніть з перевірки якості живлення. Головка також має бути завжди під'єднана, або резистор 600 Ом замість неї.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 05-02-2023 20:22

Головка під'єднана, її опір 1.2К. Живлення відносно нормальне, додавання конденсаторів, та відключення двигуна, як навантаження, картину не змінює. Напруги генератора на схемі значно вищи за реальні з головки. Це може впливати на режими за постійним струмом?

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 05-02-2023 20:33

Ні. На режими за постійним струмом впливають лише опір головки, вхідні паразити ОП і конденсатору С6. Більш важливо, аби, при наявности сигналу з головки, сигнал на виході ОП був відповідний осцилограмі і достатній для відкривання транзистора Q1. Тобто, нас більше має хвилювати відповідність малюнку перебігу сигналу на його колекторі. А чи запирається Q1 двома вольтами, чи чимось іншим, в нашому випадку не суттєво.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 05-02-2023 20:43

Як я розумію, сигнал з головки ніяк не буде давати таки осцилограми, бо отримати на вході ОП з головки 0.2В малоймовірно. А поки на базі першого транзистора на буде -2В, можна не перевіряти інши режими. Щоб на тразисторі було -2В, на виході ОП повинно бути щось близько -5В, вірно? Але там -10,5...

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 05-02-2023 20:51

Ні. Все навпаки. Не потрібно нічого відключати. Ставим диск, вмикаєм відтворення.
Дивимось осцилограму на колекторі Q1. Там має бути меандр 8 вольт амплітуди. Якщо цього немає, дивимось, що відбувається на базі Q1. Амплітуда імпульсів на виході ОП має бути позитивною (+8 вольт на малюнку), аби транзистор відкривався. Якщо ні, є вірогідність, що транзистор несправний.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 05-02-2023 21:01

Не зрозумів, я наче не пропонував нічого відключати, але вважаю, що таки форму і амплитуду нереально получити з головки, вони вказани для генератора. Сигнал з головки на виході ОП має в мене приблизно 0,4В.

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 05-02-2023 21:07

0,4 В на виході ОП це мало. Там має бути меандр від кількох вольт в мінус до 8 вольт в плюс.
8 Вольт обумовлені позитивною напругою живлення ОП. Кілька вольт в мінус залежить від опору головки і паразитів ОП. В мануалі відстань від магнітного покриття на диску до головки 20мм. У Вас так?

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - Pol - 05-02-2023 21:24

У мене в мануалі 9-11мм, так і є, а ось напруга значно менша(

RE: Ликбез по ремонту и обслуживанию техники - vitamir - 05-02-2023 21:48

Залишається перевірити заміною С6 і ще раз ОП.
На виході ОП має бути меандр, бо він працює, як компаратор.
Далі знадобиться таки генератор, аби змоделювати і пересвідчитись в працездатності схеми.
Конструкція не дозволяє, якщо я вірно розумію, наблизити головку до магнітного покриття на диску?
Рівень сигналу з головки має бути більше ніж 20 мілівольт діючої напруги при 33 об/хв