Hi-Fi Forum
На світанках українського року - Версия для печати

+- Hi-Fi Forum (https://hi-fi-forum.net/forum)
+-- Форум: Звук (/forum-3.html)
+--- Форум: Музыка (/forum-12.html)
+--- Тема: На світанках українського року (/thread-12957.html)

На світанках українського року - Ziggy N. - 06-01-2010 21:48

Знаєте, як побачила світ "Червона рута" у виконанні "Смерічки"?
Перемогла ця пісня на конкурсі у 1971 році, і одрасу вирішили її видати на "Мелодії". Але записувати цілий ЕР, не кажучи про альбом, було ніколи (або просто не дали), і взяли до ЕР-шки Надії Пащенко та Ніни Злобіної, що вже була приготована до виходу, просто "дорізали" новий трек, а пластинці дали абсолютно абстрактну назву "Українська естрада". Пластинка ця зустрічається колекціонерам та фрікам не надто рідко, але завжди добряче задрюченою. В хорошому стані її немає ні у кого. У мене копія середньої хєровості, але трушна моноголовка, тому ловіть оцифровку
http://upload.com.ua/get/901287985/
WAV-файл, моно, 63,5 МБ
Головка General Electric VR-II, корекція СCIR
Писав на бортовуху, тому є шумові наводки. Треба буде - перецифрую :-)

У чому цікавинка цієї ЕР-шки.
1) Це друга вінілка епохи українських ВІА. Взагалі друга. Перша (теж ЕР) була записана тією ж "Смерічкою" майже за рік до того, ще у 1970 році. Третя - повноцінний LP ВІА "Кобза", що з`явився пару місяців по тому.
2) Це єдине видання пісні "Червона рута", яку пізніше зробили культовою, в оригінальному виконанні "Смерічки" на вінілі. Ні на альбомах, ні на збірках вона не перевидавалася.
3) Це єдина пластинка в дискографії дуету Надії Пащенко і Ніни Злобіної (про них нижче), і те під кінець стала не іменною. Інших спільних та сольних записів, крім цих трьох, попри фурор та популярність, вони не мають.
4) Українськомовний грамзапис становив не більше 1% радянського, тоді як українці, які гарно співають та танцюють, становили не менше 15% радянського населення. Із того неповного 1% більшість - народна музика. Українських поп-пісень видали на платмасі в СРСР за весь час коло трьох сотень, з них сотенька у 70ті, з них половину співа Софочка Ротару :-) Карочі, кожна видана на радянському вінілі українська естрадна пісня - на вагу золота.
5) Музика просто шикарна! Про тексти можна посперечатись, а музика чудова! І при тому майже мертвий фонд

Трек-лист

Сторона 1
Зелен клен (І. Поклад - Ю. Рибчинський)
Надія Пащенко та Ніна Злобіна
Коло твого двору
(Е. Ханок - М. Глущенко)
Надія Пащенко
Естрадний ансамбль
п/к Л. Зайдермана

Сторона 2
Весни примари (В. Ільїн - В. Канаш)
Надія Пащенко та Ніна Злобіна
Естрадний ансамбль
п/к Л. Зайдермана
Червона рута (В. Івасюк - муз. і сл.)
Назарій Яремчук та Василь Зінкевич
Ансамбль "Смерічка"
п/к Л. Дутківського

Всі 4 пісні були у свій час МЕГАпопулярні. І якщо з 4ю все ясно, перші три викликають окрему цікавість, тим паче, що сьогодні підзабулися. ЕР-шка відпочатку планувалася 3-пісенною (стандарт для іменних ЕР-шок на "Мелодії" у 70ті рр), без Смерічки - на першій стороні "Зелен клен", на другій - "Коло твого двору" і "Весни примари", але у такому вигляді вона ніколи не була видана. Щонайперше, одразу кажу, що не знаю, чому Пащенко, Злобіна та оркестр Зайдермана вирішили записатися разом і чому вони так авантюрно стали другими.
Надія Пащенко була однією з солісток-вокалісток "Смерічки", солювала в пісні "Водограй" та дуетом з Яремчуком співала "Я - твоє крило". І те й друге - до Софочки :-)
Ґуґл каже, що у Надії є молода тезка. Вона з кубанських козачок, хоче в Москву і бути, як Настя Стоцька
http://www.ki-gazeta.ru/rubrics/archiv/2007/9/12/9843.html
Ніна Злобіна була у першому складі першого українського ВІА "Мрія", який очолював Ігор Поклад (він же автор музики першого треку)
http://www.kmstudio.com.ua/index.php?nma=cherem&fla=stat&nm=mriya
Ґуґл каже, що у записі цих 3 пісень, окрім ансамблю Зайдермана, брав участь і ансамбль "Мрія" (у такому разі можна припустити, що ансамбль Зайдермана не мав ритм-секції та електрогітар), але то не підтверждено. На етикетці ЕР-шки "Мрія" не згадується.
Загадкового Л. Зайдермана звати Леонідом, а його естрадний ансамбль - це ансамбль київського ресторану "Столичний". Культ кабачності у повний зріст :-) В грамзапису відмічався до того з Дмитром Гнатюком в оригінальному записі "Черемшини" (1967 рік). Президент Асоціації діячів естрадного мистецтва України Віктор Герасимов увіковічив його у своєму власному кредо:
Купить у века не кота в мешке -
Мгновенний горсть на киевском Парнасе,
Где Лина Прохорова пела в кабаке
И Леня Зайдерман играл на контрабасе.
http://www.2000.net.ua/issue/344/w03.pdf
Більше Ґуґлу, а значить і мені, про нього нічого не відомо. Популяризацією немосковської та непітерської культури в СРСР не займалися, а в незалежній Україні й годі. Хто тоді жив і цікавився - той знає, а решті будемо вважати, що пофігу.

Такіотосправи

П.С. Давайте тут розвивати тему укрестради 70х, як щось буде Улыбка

Re: На світанках українського року - Norma - 06-01-2010 23:25

Если интересна тема звони и приезжай к нам на Нивки,я поведу тебя в детскую республиканскую библиотеку где сохранилась и пользуется-слушается в специальном зале фонотека грампластинок еще с советского времени.Все по разделам, классическая музыка,украинская эстрада и т.д. Есть и Водограй и Смеричка и Кобза и много чего другогоWink А в ста метрах от библиотеки детская футбольная школа имени Юрия Лобановского,прямо в Сырецком лесу! Вот такие у нас Нивки Happy0144

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 07-01-2010 02:45

Спасибо, обязательно! В районе школы Динамо и эльфийского леса когда-то облазил много чего Grin Места действительно шикарные.
А по фонотеке - оно все как бы и есть, проблема не в пластинках, а в информации, а особенно том, что до пластинок так и не дошло.

Re: На світанках українського року - LOKER - 07-01-2010 13:45

С Рождеством Христовым!

(06-01-2010 23:25)Norma link писал(а):Если интересна тема звони и приезжай к нам на Нивки,я поведу тебя в детскую республиканскую библиотеку где сохранилась и пользуется-слушается в специальном зале фонотека грампластинок еще с советского времени.Все по разделам, классическая музыка,украинская эстрада и т.д. Есть и Водограй и Смеричка и Кобза и много чего другогоWink
Опаньки... а это уже интересно и весьма, а как бы их каталог глянуть... может им надо то что у меня есть ненужного... с удовольствием для детей поделился бы... сказок уже второй ящик из-под бутылок кагора наполняю...

Re: На світанках українського року - Huboy - 07-01-2010 18:14

(07-01-2010 13:45)LOKER link писал(а):С Рождеством Христовым!

[quote author=Norma link=topic=17789.msg327399#msg327399 date=1262809542]
Если интересна тема звони и приезжай к нам на Нивки,я поведу тебя в детскую республиканскую библиотеку где сохранилась и пользуется-слушается в специальном зале фонотека грампластинок еще с советского времени.Все по разделам, классическая музыка,украинская эстрада и т.д. Есть и Водограй и Смеричка и Кобза и много чего другогоWink
Опаньки... а это уже интересно и весьма, а как бы их каталог глянуть... может им надо то что у меня есть ненужного... с удовольствием для детей поделился бы... сказок уже второй ящик из-под бутылок кагора наполняю...
[/quote]
Сказки думаю там нужны. Я был записан в этой библиотеке. Каждое воскресенье ездил за новыми книгами. Потом слушал сказки про кузнечика Кузю. Улыбка

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 10-01-2010 02:02

сьогодні надибав той самий перший ЕР Смерічки 1970 року. Чекайте цифровку Улыбка

Re: На світанках українського року - Norma - 10-01-2010 09:57

(07-01-2010 13:45)LOKER link писал(а):С Рождеством Христовым!

[quote author=Norma link=topic=17789.msg327399#msg327399 date=1262809542]
Если интересна тема звони и приезжай к нам на Нивки,я поведу тебя в детскую республиканскую библиотеку где сохранилась и пользуется-слушается в специальном зале фонотека грампластинок еще с советского времени.Все по разделам, классическая музыка,украинская эстрада и т.д. Есть и Водограй и Смеричка и Кобза и много чего другогоWink
[/quote]
Надо на месте смотреть и спрашивать,на счет каталога не знаю. От пластинок библиотека не откажется. Они всегда рады подаркам,спрашивали о возможности помочь библиотеке различными изданиями украинской классической и народной музыки на компактах.
http://www.chl.kiev.ua/
Извините за оффтоп в ветке.

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 10-01-2010 20:34

Перша рок/поп-вінілка українською мовою.
Перший ЕР ВІА "Смерічка". Літо 1970-го.
У Радянському Союзі до них встигли видатися лише "Поющие гитары" та "Норок".

Файл 68+ Мб, wav, моно, 44.1/16. Стал пластинки - дрова, на жаль, але кращого нема. За великим рахунком, годиться тільки для ознайомлення.
Качати тут: http://upload.com.ua/get/901296771/

Як на мене, перша пісня найслабша, але може ще сподобається :-)
Щодо мастеринґу, то він просто жахливий. Три моменти:
1) Дуже багато реверберації і компресії, через що все звучить, як у трубі. Не думаю, що це було зроблено навмисно - адже це один з перших записів "ВІА" у СРСР. Радянська школа звукачів була доволі могутньою, але вся попса, яка писалася до того, була оркестровою, поодинокі ж рокапопсові фонограми були переважно інструментальними. Так що, гадаю, просто рука була не набита. Хоча хто зна.
2) Задавлений вокал. Ну не можна ж так. Хоча, якщо бути справедливим, прописаний непогано.
3) Корекції на високих частотах на пластинці немає. Так у СРСР робили фонограми для шелакових і лавсанових пластинок. За спроби програти це через стандартну RIAA або радянську CCIR, звук буде надто приглушеним, забитим. Я зняв фонограму правильно, але тріскотя від того стала більш помітною; це хіба що компенсувалося значно живішим звучанням.

Інфа з етикеток:

Сторона 1

ПІСНЯ З УКРАЇНИ. Чернівецька область
ТИ ПРИЙДИ В СИНЮ НІЧ. БАЖАННЯ
(Л. Дутковський - А. Фортушняк)
Вок.-інстр. ансамбль "Смерічка"
Керівник Л. Дутковський
Солісти: В. Зінкевич (1),
М. Ісак (2)

Сторона 2

ПІСНЯ З УКРАЇНИ. Чернівецька область
НЕЗРІВНЯННИЙ СВІТ
(Л. Дутковський - А. Фортушняк)
МИЛА МОЯ (В. Івасюк - муз. і сл.)
Керівник Л. Дутковський
Солісти: Н. Яремчук (1),
В. Зінкевич і Н. Яремчук (2)

Re: На світанках українського року - LOKER - 22-01-2010 13:30

(10-01-2010 20:34)Ziggy N. link писал(а):Стан пластинки - дрова, на жаль, але кращого нема. За великим рахунком, годиться тільки для ознайомлення.
Зигги, будешь в моих краях заноси, подберем иголку и выжмем из винилки приемлемый саунд.
Happy0144

З.Ы. Ага, скачать придется только ночью... у нас админ запретил в рабочее время сливать из сети мультимедию...

Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 15:13

Уважаемый Ziggy N!
Очень благодарен за эти две ЕР-шки. Но оцифровка очень клиппирована.
Если есть возможность, оцифруйте еще раз.
Спасибо.

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 16:53

Эх... Чтобы в следующий раз получилось лучше, надо знать, на каком этапе проблема.
У меня большое подозрение (точнее, от полной уверенности в этом отделяет только отсутствие подтверждения со стороны), что сверхплотная нарезка советских пластинок до 1971 года обеспечивалась не столько компрессией, сколько именно "мягким" ламповым клиппингом. Или, что менее вероятно, - это такой подарок в наследство от популярных головок ГЗП-58Н и ГЗКУ-661, которые просто спиливали пики на пластинках. Потому что соответствующий визжаще-звенящий призвук уже давно привычен.

Если какой-то глюк у меня в тракте - это тоже возможно, и было бы очень-очень хорошо, если бы это было именно так, однако...
Для начала, я проверю кристалл иголки и попробую писать на другую карту в -10дБ. Если получится лучше, то слава Богу.

Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 17:31

Уважаемый Ziggy N.!
Просто при оцифровке необходимо уровень поставить ниже, примерно на 3 дБ. И будет все нормально.

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 17:43

Ну, я попробую, а Вы скажите, лучше ли стало Улыбка

Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 17:49

Спасибо, буду ждать.
Может быть у Вас есть записи Лины Прохоровой?

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 19:08

(03-02-2010 17:49)leod9 link писал(а):Спасибо, буду ждать.
Может быть у Вас есть записи Лины Прохоровой?
нет, я даже не знаю о ней ничего. Она откуда, с кем работала, в каком жанре?

Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 19:41

Была солисткой ансамбля "Мрія".
Здесь есть информация о ней:http://cheremshyna.org.ua/music/prohorova.htm

Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 20:43

Спасибо за сайт!!! Хоть чуть-чуть систематизирую Happy0144