На світанках українського року - Версия для печати +- Hi-Fi Forum (https://hi-fi-forum.net/forum) +-- Форум: Звук (/forum-3.html) +--- Форум: Музыка (/forum-12.html) +--- Тема: На світанках українського року (/thread-12957.html) |
На світанках українського року - Ziggy N. - 06-01-2010 21:48 Знаєте, як побачила світ "Червона рута" у виконанні "Смерічки"? Перемогла ця пісня на конкурсі у 1971 році, і одрасу вирішили її видати на "Мелодії". Але записувати цілий ЕР, не кажучи про альбом, було ніколи (або просто не дали), і взяли до ЕР-шки Надії Пащенко та Ніни Злобіної, що вже була приготована до виходу, просто "дорізали" новий трек, а пластинці дали абсолютно абстрактну назву "Українська естрада". Пластинка ця зустрічається колекціонерам та фрікам не надто рідко, але завжди добряче задрюченою. В хорошому стані її немає ні у кого. У мене копія середньої хєровості, але трушна моноголовка, тому ловіть оцифровку http://upload.com.ua/get/901287985/ WAV-файл, моно, 63,5 МБ Головка General Electric VR-II, корекція СCIR Писав на бортовуху, тому є шумові наводки. Треба буде - перецифрую :-) У чому цікавинка цієї ЕР-шки. 1) Це друга вінілка епохи українських ВІА. Взагалі друга. Перша (теж ЕР) була записана тією ж "Смерічкою" майже за рік до того, ще у 1970 році. Третя - повноцінний LP ВІА "Кобза", що з`явився пару місяців по тому. 2) Це єдине видання пісні "Червона рута", яку пізніше зробили культовою, в оригінальному виконанні "Смерічки" на вінілі. Ні на альбомах, ні на збірках вона не перевидавалася. 3) Це єдина пластинка в дискографії дуету Надії Пащенко і Ніни Злобіної (про них нижче), і те під кінець стала не іменною. Інших спільних та сольних записів, крім цих трьох, попри фурор та популярність, вони не мають. 4) Українськомовний грамзапис становив не більше 1% радянського, тоді як українці, які гарно співають та танцюють, становили не менше 15% радянського населення. Із того неповного 1% більшість - народна музика. Українських поп-пісень видали на платмасі в СРСР за весь час коло трьох сотень, з них сотенька у 70ті, з них половину співа Софочка Ротару :-) Карочі, кожна видана на радянському вінілі українська естрадна пісня - на вагу золота. 5) Музика просто шикарна! Про тексти можна посперечатись, а музика чудова! І при тому майже мертвий фонд Трек-лист Сторона 1 Зелен клен (І. Поклад - Ю. Рибчинський) Надія Пащенко та Ніна Злобіна Коло твого двору (Е. Ханок - М. Глущенко) Надія Пащенко Естрадний ансамбль п/к Л. Зайдермана Сторона 2 Весни примари (В. Ільїн - В. Канаш) Надія Пащенко та Ніна Злобіна Естрадний ансамбль п/к Л. Зайдермана Червона рута (В. Івасюк - муз. і сл.) Назарій Яремчук та Василь Зінкевич Ансамбль "Смерічка" п/к Л. Дутківського Всі 4 пісні були у свій час МЕГАпопулярні. І якщо з 4ю все ясно, перші три викликають окрему цікавість, тим паче, що сьогодні підзабулися. ЕР-шка відпочатку планувалася 3-пісенною (стандарт для іменних ЕР-шок на "Мелодії" у 70ті рр), без Смерічки - на першій стороні "Зелен клен", на другій - "Коло твого двору" і "Весни примари", але у такому вигляді вона ніколи не була видана. Щонайперше, одразу кажу, що не знаю, чому Пащенко, Злобіна та оркестр Зайдермана вирішили записатися разом і чому вони так авантюрно стали другими. Надія Пащенко була однією з солісток-вокалісток "Смерічки", солювала в пісні "Водограй" та дуетом з Яремчуком співала "Я - твоє крило". І те й друге - до Софочки :-) Ґуґл каже, що у Надії є молода тезка. Вона з кубанських козачок, хоче в Москву і бути, як Настя Стоцька http://www.ki-gazeta.ru/rubrics/archiv/2007/9/12/9843.html Ніна Злобіна була у першому складі першого українського ВІА "Мрія", який очолював Ігор Поклад (він же автор музики першого треку) http://www.kmstudio.com.ua/index.php?nma=cherem&fla=stat&nm=mriya Ґуґл каже, що у записі цих 3 пісень, окрім ансамблю Зайдермана, брав участь і ансамбль "Мрія" (у такому разі можна припустити, що ансамбль Зайдермана не мав ритм-секції та електрогітар), але то не підтверждено. На етикетці ЕР-шки "Мрія" не згадується. Загадкового Л. Зайдермана звати Леонідом, а його естрадний ансамбль - це ансамбль київського ресторану "Столичний". Культ кабачності у повний зріст :-) В грамзапису відмічався до того з Дмитром Гнатюком в оригінальному записі "Черемшини" (1967 рік). Президент Асоціації діячів естрадного мистецтва України Віктор Герасимов увіковічив його у своєму власному кредо: Купить у века не кота в мешке - Мгновенний горсть на киевском Парнасе, Где Лина Прохорова пела в кабаке И Леня Зайдерман играл на контрабасе. http://www.2000.net.ua/issue/344/w03.pdf Більше Ґуґлу, а значить і мені, про нього нічого не відомо. Популяризацією немосковської та непітерської культури в СРСР не займалися, а в незалежній Україні й годі. Хто тоді жив і цікавився - той знає, а решті будемо вважати, що пофігу. Такіотосправи П.С. Давайте тут розвивати тему укрестради 70х, як щось буде Re: На світанках українського року - Norma - 06-01-2010 23:25 Если интересна тема звони и приезжай к нам на Нивки,я поведу тебя в детскую республиканскую библиотеку где сохранилась и пользуется-слушается в специальном зале фонотека грампластинок еще с советского времени.Все по разделам, классическая музыка,украинская эстрада и т.д. Есть и Водограй и Смеричка и Кобза и много чего другого А в ста метрах от библиотеки детская футбольная школа имени Юрия Лобановского,прямо в Сырецком лесу! Вот такие у нас Нивки Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 07-01-2010 02:45 Спасибо, обязательно! В районе школы Динамо и эльфийского леса когда-то облазил много чего Места действительно шикарные. А по фонотеке - оно все как бы и есть, проблема не в пластинках, а в информации, а особенно том, что до пластинок так и не дошло. Re: На світанках українського року - LOKER - 07-01-2010 13:45 С Рождеством Христовым! (06-01-2010 23:25)Norma link писал(а):Если интересна тема звони и приезжай к нам на Нивки,я поведу тебя в детскую республиканскую библиотеку где сохранилась и пользуется-слушается в специальном зале фонотека грампластинок еще с советского времени.Все по разделам, классическая музыка,украинская эстрада и т.д. Есть и Водограй и Смеричка и Кобза и много чего другогоОпаньки... а это уже интересно и весьма, а как бы их каталог глянуть... может им надо то что у меня есть ненужного... с удовольствием для детей поделился бы... сказок уже второй ящик из-под бутылок кагора наполняю... Re: На світанках українського року - Huboy - 07-01-2010 18:14 (07-01-2010 13:45)LOKER link писал(а):С Рождеством Христовым!Опаньки... а это уже интересно и весьма, а как бы их каталог глянуть... может им надо то что у меня есть ненужного... с удовольствием для детей поделился бы... сказок уже второй ящик из-под бутылок кагора наполняю... [/quote] Сказки думаю там нужны. Я был записан в этой библиотеке. Каждое воскресенье ездил за новыми книгами. Потом слушал сказки про кузнечика Кузю. Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 10-01-2010 02:02 сьогодні надибав той самий перший ЕР Смерічки 1970 року. Чекайте цифровку Re: На світанках українського року - Norma - 10-01-2010 09:57 (07-01-2010 13:45)LOKER link писал(а):С Рождеством Христовым!Опаньки... а это уже интересно и весьма, а как бы их каталог глянуть... может им надо то что у меня есть ненужного... с удовольствием для детей поделился бы... сказок уже второй ящик из-под бутылок кагора наполняю... [/quote] Надо на месте смотреть и спрашивать,на счет каталога не знаю. От пластинок библиотека не откажется. Они всегда рады подаркам,спрашивали о возможности помочь библиотеке различными изданиями украинской классической и народной музыки на компактах. http://www.chl.kiev.ua/ Извините за оффтоп в ветке. Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 10-01-2010 20:34 Перша рок/поп-вінілка українською мовою. Перший ЕР ВІА "Смерічка". Літо 1970-го. У Радянському Союзі до них встигли видатися лише "Поющие гитары" та "Норок". Файл 68+ Мб, wav, моно, 44.1/16. Стал пластинки - дрова, на жаль, але кращого нема. За великим рахунком, годиться тільки для ознайомлення. Качати тут: http://upload.com.ua/get/901296771/ Як на мене, перша пісня найслабша, але може ще сподобається :-) Щодо мастеринґу, то він просто жахливий. Три моменти: 1) Дуже багато реверберації і компресії, через що все звучить, як у трубі. Не думаю, що це було зроблено навмисно - адже це один з перших записів "ВІА" у СРСР. Радянська школа звукачів була доволі могутньою, але вся попса, яка писалася до того, була оркестровою, поодинокі ж рокапопсові фонограми були переважно інструментальними. Так що, гадаю, просто рука була не набита. Хоча хто зна. 2) Задавлений вокал. Ну не можна ж так. Хоча, якщо бути справедливим, прописаний непогано. 3) Корекції на високих частотах на пластинці немає. Так у СРСР робили фонограми для шелакових і лавсанових пластинок. За спроби програти це через стандартну RIAA або радянську CCIR, звук буде надто приглушеним, забитим. Я зняв фонограму правильно, але тріскотя від того стала більш помітною; це хіба що компенсувалося значно живішим звучанням. Інфа з етикеток: Сторона 1 ПІСНЯ З УКРАЇНИ. Чернівецька область ТИ ПРИЙДИ В СИНЮ НІЧ. БАЖАННЯ (Л. Дутковський - А. Фортушняк) Вок.-інстр. ансамбль "Смерічка" Керівник Л. Дутковський Солісти: В. Зінкевич (1), М. Ісак (2) Сторона 2 ПІСНЯ З УКРАЇНИ. Чернівецька область НЕЗРІВНЯННИЙ СВІТ (Л. Дутковський - А. Фортушняк) МИЛА МОЯ (В. Івасюк - муз. і сл.) Керівник Л. Дутковський Солісти: Н. Яремчук (1), В. Зінкевич і Н. Яремчук (2) Re: На світанках українського року - LOKER - 22-01-2010 13:30 (10-01-2010 20:34)Ziggy N. link писал(а):Стан пластинки - дрова, на жаль, але кращого нема. За великим рахунком, годиться тільки для ознайомлення.Зигги, будешь в моих краях заноси, подберем иголку и выжмем из винилки приемлемый саунд. З.Ы. Ага, скачать придется только ночью... у нас админ запретил в рабочее время сливать из сети мультимедию... Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 15:13 Уважаемый Ziggy N! Очень благодарен за эти две ЕР-шки. Но оцифровка очень клиппирована. Если есть возможность, оцифруйте еще раз. Спасибо. Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 16:53 Эх... Чтобы в следующий раз получилось лучше, надо знать, на каком этапе проблема. У меня большое подозрение (точнее, от полной уверенности в этом отделяет только отсутствие подтверждения со стороны), что сверхплотная нарезка советских пластинок до 1971 года обеспечивалась не столько компрессией, сколько именно "мягким" ламповым клиппингом. Или, что менее вероятно, - это такой подарок в наследство от популярных головок ГЗП-58Н и ГЗКУ-661, которые просто спиливали пики на пластинках. Потому что соответствующий визжаще-звенящий призвук уже давно привычен. Если какой-то глюк у меня в тракте - это тоже возможно, и было бы очень-очень хорошо, если бы это было именно так, однако... Для начала, я проверю кристалл иголки и попробую писать на другую карту в -10дБ. Если получится лучше, то слава Богу. Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 17:31 Уважаемый Ziggy N.! Просто при оцифровке необходимо уровень поставить ниже, примерно на 3 дБ. И будет все нормально. Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 17:43 Ну, я попробую, а Вы скажите, лучше ли стало Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 17:49 Спасибо, буду ждать. Может быть у Вас есть записи Лины Прохоровой? Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 19:08 (03-02-2010 17:49)leod9 link писал(а):Спасибо, буду ждать.нет, я даже не знаю о ней ничего. Она откуда, с кем работала, в каком жанре? Re: На світанках українського року - leod9 - 03-02-2010 19:41 Была солисткой ансамбля "Мрія". Здесь есть информация о ней:http://cheremshyna.org.ua/music/prohorova.htm Re: На світанках українського року - Ziggy N. - 03-02-2010 20:43 Спасибо за сайт!!! Хоть чуть-чуть систематизирую |