Користуюсь японськими ножами давно і сам заточую.
"дамаск" - це для краси, якщо готові доплатити
Є такий сайт: https://japanesechefsknife.com
Доставка 7 дол.
Для першого ножа рекомендую:
KAGAYAKI CarboNext (ES) Series, заточку вибирати під свою руку на одну сторону,
або Gyuto (240 mm) або Santoku (180 mm)
З часом зрозумієте, що ніж має бути довгий, ідеально 240 мм, щоб різати за один раз. Так званий "clean cut"
"Для душі" рекомендую будь-який з вуглецевої сталі Shirogami, Aogami або Super Aogami, конструкція: суцільний або San Mai (де тільки серцевина з вуглецевої сталі)
Для заточки: https://www.edgeproinc.com/
Також передивитись на youtube як користуватись і точити.
На фото Hiromoto Aogami Super, Moritaka Aogami Super, Konosuke Shirogami