Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 21-11-2012 22:20
(21-11-2012 14:52)SWAT писал(а):  До сих пор сижу на 1540P в филипс 204 с модернизированым выхлопом.
Пока адекватной альтернативы не нашел, мой знакомый так и не смог построить нормальный цап с 1540P, сделал мне на 1541, но я его долго не могу слушать, не то пальто!

Может кто-то слушал нормальные цапы до 1000уе что б было на филипс похоже ? Дисков уже столько что не знаю куда их девать, неудобно с этими дисками Sad
Цілком і повністю згодний, хороші ЦАП.
Потроху слухаю, радують слух.
Дивно виходить: зараз дуже широка номенклатура сучасних радіоелектронних деталей - правильних, хороших, якісних, високоточних, надійних, грамотно і розумно зроблених.
В принципі можна вважати, що використавши набір деталей, аналогічний набору деталей мобільного телефону за 300 грн. можна скласти нормальний і хороший ЦАП, так точно по звучанню не гірший 1540. А мікросхеми промислові подібні не роблять чи то роблять не такі. Хоча для хорошого паралельного ЦАП технологій гора - точність, розміри, швидкість, економічність, всього цього в сучасних процесорах і ПЛІС вище криші. Мікросхеми сенсорних клавіатур, гіроскопи, акселерометри, драйвери, можливості - супер, а коштують досить скромну і доступну ціну.
Але ЦАП, чомусь, не складають... Напевне, не потрібні...
А от звучання сучасної апаратури до 1000, яка по звуку буде схожа на, скажімо 303-й Філіпс знайти не так уже й просто..
Особисто мені дуже цікаво послухати звучання ЦАП на мікросхемах, які не зняті з виробництва, коштують доступно і по звуку кращі/схожі на 1540.

Трохи звільнюсь від різних справ і займуся переробкою проекту для ПЛІС, щоб отримати тільки один вихідний сигнал КЛОК і реалізувати можливість використання варіанту з цифровим фільтром SAA7030. Fighting0088
Щодо мене - ЦАП потрібно слухати без ЦФ, про який в теоремі Котельникова нічого не сказаноУлыбка.
Він хоч і зменшує ВЧ шуми вище 20 кГц, але все ж спотворює звук. Суб"єктивно ці спотворення полягають в ужиманні сцени і зниканні певної легкості. Але при цьому з фільтром ВЧ більш чіткі.
Ну і з транзисторними підсилювачами з глибокою ЗЗ без фільтра, кажуть, слухати не бажано.
В цілому, Філіпси першого покоління, їх цифрова і аналогова частина в великій мірі самодостатні, хоча реалізація живлення не найкраща, але все ж для вдосоналення є немалий потенціал.

Цікаво послухати PCM58, PCM63, Ultra Analog D20400, AD1862, мають бути дуже хорошими, можливо, кращими)
Ultra Analog D20400 в ЦАП доларів за 700 слухав - є в ній щось, почерк і подача цікава, відмінна від 1540, але перероблений Філіпс 204 даний цап переграв по всіх параметрах відчутно і значно. Думаю, причина в реалізації.
Про Лаври Да10 дуже хороші відгуки, гіпотетично, має переграти таку реалізацію.
(Отредактировал 21-11-2012 в 22:28 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: yuran
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 27-11-2012 10:34
Варіант перетворювача для вхідного формату I2S

Найти все сообщения

Выразили согласие: Mark_V
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-12-2012 11:50
Поки призупинив експерименти, просто слухаю в останньому і завершеному вигляді.
Склав ще одну макетну плату з двома 1540P, відладив, запустив, але всі вузли (роздільні живлення, окремі трансформатори) ще не підключив.
Друга плата з більшою кількістю трансформаторів, кращими конденсаторами і тому подібне.
Мав і матиму нагоду слухати різні промислові ЦАП за 1000 і вище, переважно на D20400, з одним ЦАП тисяч за 3 умовно порівнював свою реалізацію на 1540Д. Звучить прогнозовано простіше - менша детальність і розширення, менш заворожуючий звук і так далі. Але, водночас, досить цікаво і актуально, рівно і добре, просто простіше, нижчий клас.

Ще такі спостереження: на Філіпсі 204-му навіть після всіх абгрейтів і твіків залишалась кривуватість і крикливість звучання (попри весь смак філіпсовсього звуку).
Коли виводив СПДІФ з ноутбука з Ріалтек АЛС888 - деяка кривуватість тонального балансу місцями залишалась.
Коли носив до учасника форуму, в якості транспорту використовували Аркам і муз ПК - з детальністю, тональним балансом все нормально і добре, викрики відсутні.
Нещодавно принагідно зібрав собі ПК по образу cMP і частково налаштував, вставив туди звуковуху середнього класу, поставив правильні драйвера, АСІО. Оглядово послухав.
Звучить дуже добре, викрики відсутні, тихі звуки не губляться, голосні не напрягають, тональна ясність, чистота і достовірність, звісно в своєму класі. Суб"єктивно можна стверджувати, що з муз ПК в якості транспорту і така реалізація ЦАП звучить на порядки краще ніж з рідним фліпсовським транспортом.

Ще інформація: почитав різні форуми про збірку D20400 і про реалізацію Лаври Голд, про інші топові промислові апарати.
Так от, там використані інтегральні мікросхеми ЦАП не високої бітності (14-16).
Подальше нарощування розрядності, лінійності, монотонності здійснюється додатковими прецизійними резистивними збірками, аналоговими ключами, сумуючими операційнимами, буферами і тому подібним (що є парвильним логічним шляхом, але технологічно складним).
Ще реалізовано толковий ЦФ для підвищення бітності з 16 -> 18,20,24 (Мені здається цілком правильно, підвищувати бітність використавши ЦФ - розумне рішення, робити ж ЦФ 16 -> 16,14 - для звуку не варіант).
У всіх ЦАП, які по відгуках дуже добре звучать реалізація дуже схожа. Напевне, закони фізики не обманеш, реалізувати високу розрядність в межах одної мікросхеми важко, і не дарма все в Філіпсах починалось саме з 14, а не більше.
Сумніваюсь, що класичними способами цапбудування, коли можна вибрати хорошу мікросхему ЦАП, інші компоненти, без ПЛІС, нарощування бітності, можна досягти звук високої якості (вище ~700$ в правильній промисловій реалізації).

Щоб розвивати тему далі - потрібно або додавати до 1540 довіски з двома бітами до 16 або вище біт на розсипусі і так далі, що є надто складним і мало актуальним..)

Загалом, в такому форматі ЦАП звучить дуже добре. А про додавання ще 2 біт на розсипусі без ЦФ + суматора в майбутньому гіпотетично можна подумати, але, це скоріш ідейна цінність, а ЦАП високого класу варто просто купувати готовий)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , vsedobre , AVM , yuran
Евген Игорев Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-12-2012 12:09
Я тоже читал про доводку ЦАПов на D20400 производителями, в бытовых условиях подобное выполнить весьма проблематично и черезвычайно затратно!
А 1540 с 14 битами действительно хорошо звучит!
Снимаю шляпу! Happy0065

- Смотрю на некоторых - любуюсь... То ли от природы придурковаты, то ли с опытом пришло...
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-12-2012 21:39
Принагідно потрапила в руки плата від Естонії 001 (Було потрібно лише пару TDA1540, запропонували плату, глянув схему, вирішив придбати надто рідкісний і цікавий екземпляр).
Додам схему і фото плати, можливо, в майбутньому прокоментую чим саме цікава і в чому естонці з чехами обскакали захід.
Також в майбутньому постараюсь підключити окремі каскади плати і повислуховувати.

Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , AVM , yuran
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 27-12-2012 10:40
В ЦАП на TDA1540 з трансформатором на виході змінив операційники перетворення напруга/струм - поставив MAC156 (Тесла, з Естонії 001 http://katalogy.ic.cz/MAC156.html) замість NE5532 Сигнетикс з Філіпса 204.
Спочатку тільки один канал, послухав, порівняв - приріст у в звучанні по всіх параметрах - на порядок.
Потім також другий каскад + замінив розділювальні електроліти на папір в маслі.
Виявляється в звучанні 1540 ще був потенціал для покращення)
Різницю в звучанні можна описати так - якщо використовувати TDA1540P і MAC156, звучання стає досить схожим на звучання TDA1540D і NE5532.
Якщо використовувати TDA1540D і MAC156, звучання нагадує звучання дорогого ЦАП з відповідним розширенням, детальністю, ясністю і тональним балансом.
Що є логічним, адже ці операційники значно кращі по параметрах, зокрема по наростанню напруги на виході.

Також спробую в іншому макеті ЦАП поставити такі операційники для перетворення напруга/струм і для ФНЧ на виході по схемі Філіпсів/Естонії без використання трансформатора на виході і послухати, порівняти.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , AVM , yuran
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 21-01-2013 18:31
Нещодавно принагідно зібрав і налаштував ПК по образу і подобі cMP2.
Вийшов досить хороший транспорт з достойним звучанням. Варто буде в майбутньому доналаштувати і колись прикупити дорожчу і кращу звукову плату.

Також трохи змінив прошивку для ПЛІС таким чином, щоб сигнал LAT формувався не зовнішньою логікою, потім реклочився на тригері від лампового клока, а формувався ПЛІС.
Результат - відчутно краще звучання.
Ймовірна причина - значно кращі параметри ПЛІС ніж логіки, навіть 74SL74..) Що в поєднанні з кращим транспортом дає краще звучання ніж посередній (формату Філіпса 204) транспорт і подальший реклокінг.

Треба ще трохи переробити прошивку для ПЛІС і розвести, замовити плату - можна буде продати бажаючим по помірній ціні перетворювач інтерфейсу SPDIF - I2S - вхід TDA1540.

Ще така деталь, писати прошивку під використання цифрового фільтра SAA7030 планую значно пізніше, по великому рахунку взагалі не планую (не бажаю, багато затрат часу і зусиль, мало толку, можливо потрібно швидший ПЛІС), просто передбачу на платі таку можливість. Перед усім проблема з правильними таймінгами.
А ще на моє теоритичне переконання і з практичного досвіду SAA7030 не надто вдалий фільтр + аналогового фільтра 3-го порядку в великій мірі вистачить. Майже всі схем ЦАП, знайдених в Інеті на TDA1541 зроблені без ЦФ і з аналоговим фільтром 3-го порядку.
Те, що при читанні цифрового потоку виникають певні помилки, а фільтр їх коректує - байка. Він лише робить оверсемплінг 4-го порядку, про якість якого приходиться сумніватись.
Найти все сообщения

Выразили согласие: AVM , victorius
AVM Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 21-01-2013 22:12
Nemo Вы реально спец. С интересом жду Ваших дальнейших комментариев.
Есть у меня CD Philips 303. Не мой. Человек просит ввести СПДиФ вход, как по мне это не реально или очень затратно, с не предсказуемым результатом - Вы можете прокомментировать?

Лучше знать, чем верить.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , without_judge
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 21-01-2013 23:32
Дякую, стараюсь.
Загалом я основи ПЛІС освоїв саме для реалізації перетворювача інтерфейсу I2S - вхід TDA1540 для того щоб зібрати собі ЦАП, підчепити до cMP і слухати.
Благо був і є Філіпс 204 і ще декілька 1540.

Як уже писалось в темі - для реалізації SPDIF в будь-якому плеєрі з ЦАП TDA1540 потрібно в плеєр додати приймач SPDIF і перетвоювач формату даних з виходу приймача SPDIF на формат зрозумілий входу TDA1540.

Такий претворювач можна реалізувати на дуже швидкому процесорі, на логіці або на ПЛІС.
Я вибрав останній варіант, хоча з ПЛІС раніше був не знайомий, а з процесорами знайомий досить тісно і про логіку дещо знаю по причині його вичерпних переваг.

Перетворювач реалізований на макетах і успішно працює, ЦАП слухаю, навіть під нього склав комп по образу cMP. Потрохи змінюю аналогову частину, носив, порівнював, звучить добре, схоже на Філіпси першого покоління, але краще, - краща обв"язка 1540 і краще живлення ніж в філіпсах, кращі операційники. І ще думаю кращий цифровий потік (часові таймінги від транспорта).

Щоб трудам і багатьом мікросхемам TDA1540 не пропадати є перед усім ідейне бажання розробити платку, яка буде містити вхід SPDIF і її можна буде вставити в плеєр з 1540 щоб також користувати як ЦАП (або як плеєр).

Для цього потрібно знайти час, дещо дорозробити в прошивці (реалізувати електронне переключення транспорт плеєра/вхід SPDIF), запрограмувати і перевірити ідеї. Потім розробити платку і замовити виготовлення партії.

Далі спаяти таку платку (благо основних деталей на декілька екземплярів я уже прикупив) і продавати бажаючим по помірній ціні (порядку 200 грн, потрібно дивитись на загальні сумарні затрати).
В силу своєї обізнаності і досвіду можна розглянути варіант реалізації мною SPDIF входу в плеєрах за окрему доплату.

Тому, можете в даному випадку також розглянути варіант придбання такої платки і вставляння в Філіпс або пересилки мені його на переробку.

Прошу пробачення в модераторів за роз"яснювальну інформацію про можливість придбання в не відповідній гілці, написані для попередження виникнення зайвих питань. Більше подібні повідомлення писати не буду.

Загалом важко щось додати. Зроблю платку, перевірю - напишу.
(Отредактировал 21-01-2013 в 23:35 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: cykunovvadim , Евген Игорев , yuran
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-02-2013 11:55
Ще певні результати експериментів:
Замість розділювального трансфориатора Protec (німецький профтранс з студійної апаратури кінця 70-х, досить нейтральний по звуку) поставив ФНЧ 3-го порядку зібраний на операційниках з Естонії 001 MAC156 і на конденсаторах з неї ж.
Звук став більш чистішим і натуральним, побільшало розширення.
З трансом звук цікавий по своєму, більш насичений і злитний. З операційниками - легкий, більш рівний тональний баланс.
Трохи згодом порівнював свій з ФНЧ з переробленим Аркамом (TDA1541, операційники перетворення напруга/струм і дорогий транс на виході). Мій ЦАП в дечому більш натурально і з трохи більшим розширенням звучав, але різниця не надто значна.
Також з досвіду огляду дорогих ЦАП - у всіх на виході є ФНЧ, трансів нема ніде) Але, в вихідних аналогових колах мають бути дуже якісні деталі.
Ще в моїх експериментах в якості розлідювального конденсатора на виході всі електроліти: Елна сілмік, Нічікон Мюз, Тесла з Естонії 001 звучать на порядок гірше плівки або пареру в маслі. В результаті я використав в якості розділювального старий Бош, знаю також учасника форуму, який після подібних експериментів і вислуховувань поставив Юпітер Аудіо.
Також зібрав назад Філіпс 204, поставив ЦФ SAA7030, повернув всі живлення - звучить як стандартний Філіпс, вцілому нормально, з фірмовим почерком, але трохи мильнувато, криклувато і з спотвореним тональним балансом.
У мене складається враження, що для 1540 ЦФ не в тему - робити з 16 біт 14 не логічно. Можливо ще SAA7030 не надто вдала мікросхема, але вона явно псує і спотворює звук. З нею звичайно більш чіткі ВЧ, але кривий тональний баланс. Без неї трохи відчутні викрики недофільтрованості ВЧ, але більш натуральний звук.
В цілому без неї слухати в самий раз. А от ставити резистор для перетворення струм напруга і подальший ламповий каскад ФНЧ ідея не найкраща.
Ще складається враження, що в Фініпсах поганий тактовий генератор і погані таймінги. Су"єктивно від музпк звучить значно цікавіше ніж від рідного транспорту.
Та й факт великого впливу на звучання лампового клоку свідчить про низьку якість штатного. Музпк і з хорошою звуковухою і хороший ЦАП і без лампового клока звучить дуже добре.
Тому, попри свої переваги Філіпси першого покоління мають багато недоліків і потенціал для абгрейту. Як інші реалізовані апарати інших виробників на 1540 не відомо...
Принаймі про Естонію 001 всі кажуть, що на порядок переграє Філапси, що цілком можливо, враховуючи об"єктивні факти.
В Естонії стоять хороші конденсатори, вуглецеві резистори, хороші операційники і величезний кварц, амплітула сигналу на виході в якого втричі більша за амплітуду філіпсовських (отже менший вплив шумів і т.д.).
Мав також нагоду порівнювати свій ЦАП і перероблений Аркам з дорогим ЦАП на PCM58.
Останній переграв мого ЦАПа і Аркама на порядки по всіх параметрах.
Наче все в них нормально, слухаєш тривалий час музику, наче все чути і емоцій достатньо і звук не дешевий.
Коли включаєш після ЦАП на PCM58, розумієш, що всього значно більше, все значно достовірніше - звук формату ждазових концертів, фіармонії, органного залу.
Не знаю яка там реалізація, в інших подібних ЦАП, які подібним чином звучали - гора прицезійних, малошумлящих і дорогущих компонентів, балансні, диференційні фішки, хитрі алгоритми калібровки, термостатування.

Але, ЦАП і плеєри на 1540 звучать також цікаво, приємно і достойно, особливо враховуючи їх ціну.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , yuran , dimoha.k68 , victorius
BAXTER2000 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 05-02-2013 01:21
Уважаемый НЕМО, а как с Вами можно связаться? Хотелось бы пообщаться лично. Давно интересует тема 1540х и ЦАПов на 1540.
Спасибо.
Найти все сообщения

SWAT Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 05-02-2013 16:14
Да, МАС 156 очень классно к филипсу подходит.
Я еще 5 лет назад поставил их в свой 204.
Найти все сообщения

Sheridan Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 05-02-2013 17:40
LME 49720 тоже не плохо
Найти все сообщения

dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 05-02-2013 20:58
(21-08-2012 10:38)kritik писал(а):  Спасибо! Хочу еще для себя pcm 58 отметить.
Кстати по-поводу 1540, я охарактеризовал бы ее "мутность" как особенность тонального баланса, мне он по душе.
А я бы ещё 56-ой сюда добавил, и 1541-й без буквочки, очень за душу берёт...
Найти все сообщения

Выразили согласие: audin1970
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 05-02-2013 22:41
1541 з буквою також нормально)
З того, що слухав - в TDA цікаво виражена середина, акцент на неї, можна співставити з почерком звучання деяких вінілових головок. В PCM хороший тональний баланс, розширення і детальність, більш нейтральна подача.
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68
SWAT Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 06-02-2013 01:29
Перешел на цап Аудио Ресеарч ДАК 1 МК2 на Ультра Аналог 20400A
и про филипс забыл Sad
Лежит уже третий месяц в шкафу.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 06-02-2013 11:59
ЦАПи за 800 $ і вище на різній елементній базф дійсно з легкістю переграють 1540 і 1541.
Особисто я в майбутньому тауож буду прагнути придюати або скласти ЦАП вищого кдасу.
А покищо просто слухаю в своє задоволення гору доступного матеріалу.
Благо спобувати зробити її звучання кращим і причепити до компа було просто ідейно необхідно.
Адже ніхто не стане сперечатись що клас звучання підвищується на порядки?
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев
SWAT Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 06-02-2013 14:16
(06-02-2013 11:59)Nemo писал(а):  ЦАПи за 800 $ і вище на різній елементній базф дійсно з легкістю переграють 1540 і 1541.
Особисто я в майбутньому тауож буду прагнути придюати або скласти ЦАП вищого кдасу.
А покищо просто слухаю в своє задоволення гору доступного матеріалу.
Благо спобувати зробити її звучання кращим і причепити до компа було просто ідейно необхідно.
Адже ніхто не стане сперечатись що клас звучання підвищується на порядки?
Далеко не все,
Я слышал и другие цапы около $1000, так вот филипс некоторые из них переиграл бы, особенно на вокале или тот же Нью Ейдж.
Многие цапы (Современные) имеют сухой, холодный и аналитический саунд, который лично мне не приемлем хоть они и детальные но не вовлекают меня.
(Отредактировал 06-02-2013 в 14:16 SWAT.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Nemo , Sheridan , dimoha.k68 , BAXTER2000 , serg6677 , audin1970
dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 07-02-2013 21:02
Может я не совсем к теме, просто захотелось поделиться.
Всегда был сторонником NOS, и руки давно чесались, но всё как-то времени не было со своими сидюками повозится. Где-то лежит ещё макет на 2х PCM56-ых, тоже (NOS) надо будет с ним продолжить, но к сожалению не всегда есть время на себя любимого. Улыбка. Пару дней назад буквально "на коленках" сделал кастрацию в SONY CDP-333ESD N.O.S. ЦФ-CXD1088AQ, ЦАП-TDA1541, как в темке лампизатора, только вроде-бы он туда ламповый хвост прикрутил, но я оставил родной LPF. Вот его тема. http://lampizator.eu/lampizator/referenc...33ESD.html
На осцилле понятно кошмар, но после этого к цифровому фильтру возвращаться желания НЕТ совсем, и хочется дальше по попыхтеть в этом направлении.
Все кто в теме, понимают неоднозначность такого решения, и всю сложность реализации аналогового постцапового фильтра, (естественно НЕ на ОУ), но даже в таком варианте как мой, получаешь несравнимое удовольствие от прослушивания Happy0144 Музыкального материала разных направлений дома придостаточно, и есть с чего делать выводы. Диски заброшенные на полки совершенно по другому зазвучали, конечно же есть и такие которым уже ни чем не поможешь. И те артефакты которые имеют место быть в конкретном случае, меня лично особо не смущают, положительного здесь куда больше, ИМХО конечно.
Вот сейчас поставил Elton John - Honky Chateau (1972), альбом сам по себе записан очень хорошо, и выключать просто не хочется...
У кого есть в хозяйстве такой или подобный сидюшник, попробуйте ради эксперимента, там не сложно, и сделаете сами для себя выводы?? После переделки каналы поменяются местами левый с правым, нужно будет перекинуть наоборот.
Много чего в жизни доводилось переслушать, разных ценовых категорий с разными техническими решениями и есть с чем сравнить в живую дома, разнообразие позволяет.Biggrin Для себя лично сделал окончательный вывод, что ЦФ как звено, это конкретная :ass: под каким бы соусом его не подавали.

P.S. Сейчас вдвоём с товарищем репу чешем над проблемой аналогового LPF, конечно задача очень серьёзная но как говорится, надежда умирает последней. Улыбка

(Отредактировал 07-02-2013 в 21:48 dimoha.k68.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: arcam , Nemo , yuran
Masa1987 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 07-02-2013 21:52
Отличный ФНЧ и преобразователь ток/напряжение, сам себе такой поставил - впечатления только положительные.
(Отредактировал 07-02-2013 в 21:53 Masa1987.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68 , Nemo , yuran

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 83 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS