Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
BAXTER2000 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-04-2015 00:45
Прям какой-то болезненный интерес у "критиков". Давно же известно - в своем отечестве пророка нет. Печальные истории Сикорского, Зворыкина... Печальные для отечества естественно, а для них очень даже полезные были. По-этому то отечество и сидит там где сидит. Что одно, что другое.
Я думаю, интересующиеся люди сами разберутся, нужно ли им это "убожество" или нет, они же, бедные, местную критику не читают Улыбка Уж совсем дураков с деньгами по-моему нигде нет. Или я ошибаюсь?
Найти все сообщения

Выразили согласие: Кулибин , авиа , amatti73
petr.solo1223 Не на форуме
Специалист

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-04-2015 09:48
(19-04-2015 00:45)BAXTER2000 писал(а):  Уж совсем дураков с деньгами по-моему нигде нет. Или я ошибаюсь?
Оффтоп. По моему ситуация настолько очевидна с точностью до наоборот. За последние десятилетия были созданы и проданы абсолютно бесполезные "статусные" вещи на не один лярд долларов. Biggrin Обсуждаемый цап никак не относится к таким изделиям, это "нишевое" изделие для "особых гурманов". Wink
Найти все сообщения

Выразили согласие: yuri_kov , vd-two , impus , utrechko_ua
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-04-2015 14:20
Когда-то я был свидетелем сцены на базаре - мужик продавал часы какие-то военные, то-ли корабельные, то-ли ещё какие... Подошла женщина и поинтересовалась ценой, ответ - $300 Biggrin
- Почему так дорого, они ведь никому не нужны?
- Те кому что-то нужно идут в магазин и покупают, здесь те кому ничего не нужно скупаются Tongue0011

Какие изделия не нишевые? Не для особых гурманов? Подставки под провода, подставки для наушников? Или может быть платка для дюны?Happy0196

Все не нишевые изделия в аудио можно купить на розетке например, изделия для гурманов обсуждаются в ветке про современные китайские усилители, а это да - для особых гурманов Happy0065 Biggrin
Найти все сообщения

Выразили согласие: Serpens
andrusho Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-09-2017 22:41
(30-12-2014 02:16)AntonZP писал(а):  85 дБ чего? цифровых ступенек в диким глитчем и спектром уходящим в мегагерцы?

а потом "жесткова-то оно как-то"...

вы осцилограф когда нить видели?

---------------

бестолку потраченные годы....

думаю R2R лесенка набранная из резисторов исчо музукальнее будет.
если есть желание - ключи можно построить на лампах, я даже схемку дам.

32 шт 6н3п + 2 шт 6н6п (стерео), немного ТТЛ логики... всего 11 ампер стабилизированного питания накалов Happy0144

за-то такого точно ни у кого нет Biggrin
давай схемку, почта в ЛС
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 17-12-2017 22:55
Привіт!

Тут початок продовження - https://hi-fi-forum.net/forum/thread-159...pid3778377

Далі перейду сюди, бо це саме про TDA1540.
Це поточний меседж:

Привіт!

Провів ряд попередніх етапів і зрештою запустив 4 TDA1540D від процесора з SD картою.
Додаю фото.

Поки структура така:

SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - 4 x TDA1540D (по дві на канал в паралель)

Окремою ланкою є додатковий тектовий генератор з подільниками частоти
Тактувалка з кварцом на 11.2896 МГц + 4 х спарених тригерів 74SL74 = окрема опорна частота 44100 Гц - від окремого тактового геретатора, незалежного від процесорів.

Сигнал відтворення чожного відліку формується саме зовнішнім тактовим генератором, а не процесором - часові відліки визначаються виключно тактовим генератором і тритерами подільника частоти.

Цей сигнал також замодиться на вхід процесора.

Процесор читає відліки з SD тактри, керує потоками і відправляє в потрібні моменти лише сигнали DATA та CLOCK.

А сигнал LAT форміється виключно платою тактування на логіці.
Повна відв*язка в таймінгу від процесорів, ПЛІС Улыбка

Зібрав, запрограмував, причепив до свого напів макетного ЦАП на 4 x TDA1540D + транси на пермалої + EF11.

Послухав.

Прикольно і класно)))

Думаю, на рівні кращих транспортів, які я слухав.
Ну так, з інтерфейсністю бідно
1. Тільки vaw файли
2. Поки тільки читання 10-ти треків, які переключаються по кнопці.
--
1. Тут уже як є, Тільки VAW файли. не планую намагатись писати програму під FLAC або APE - конвертуватиму в VAW якщо що
2. Все вирішується, - можна причепити великий дисплей, багато кнопок і т.д.
Можна навіть причепити USB і прогу для компа або Ethernet.
Але не знаю, на скільки потрібно, дисплей і кнопки ок.

Поки слухув:
1. Без лампового клока
2. Проц і тактувалка живились від імпульсного блока живлення (через лінійні стабілізатори)

І тазом з тим, звук ну дуже достойний, я б сказав, що в ньому було щось особливе, певний характер подачі.
Такого я раніше не чув ні в МУЗПК ні в CD транспортах ні в USB конверторах

Поки послухав перебіжками пару днів, зауважив і все розібрав і зібрав наазд свій напів макетний ЦАП на 4 1540 з SPDIF входом
Ризик бахнути по необережності 4 1540D не обгрунтований)))

Замовив плати ЦАП для 1540.
Коли будуть виготовлені, - зберу макетно/робочу штуку на 4 1540 і продовжу роботу.
Зроблю відраху ламповий клок для тактувалки)))

Поки було цікаво саме запустити)))

Глобальна тема наступна:

1. Перевірити, оцінити як буде звучати в порівняні з RME.
Поки результат вичерпно обнадіює)))

2. Рухатись в сторону нарощення бітності до 15 на 4 х 1540
В цьому плані з процесорами STM32F4 перспективи чудові)))

Проц має розрядність 32 біт, 4 x глибко конфігуруємих SPI, тактову частоту 168 мГц, має SDIO, має 2 х I2S

Поки цей пункт є цілком реалізуємий, у мене є бачення як це робити.

Якось так.

Причепити TDA1540 до STM32 - це знакова подія, екзистенційна, навіть таким історична Улыбка

Найти все сообщения

Выразили согласие: utrechko_ua
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 15-03-2018 08:06
Привіт!

Мені регулярно, часто і багато пишуть з бажанням придбати плати цифрового входу для 1540 або робити щось з СД плеєреми на 1540.

Відповідати кожному, нажаль, можливості нема, напишу сюди

1. З СД плеєрами на 1540 і уже ніколи, нічого, нікому робити не буду, - не бачу в цьому сенсу, нема потреби, часу, бажання.

2. Плати цифрового входу зараз і уже років так 3 я не продаю, - це морочливо, складно паяти, малі деталі, важко купляти, нема часу, багато роботи, ідейних проектів і т.д.
Поки класичні плати з ПЛІС я використовую тільки для власних потреб.

3. В майбутньому я планую трохи видозмінити плату, змінити в ній мікросхему ПЛІС в корпусі TQFP100 (100 виводів) з відстанню 0.2 мм між виводами на щось з процесорів STM32 з значно меншою кількістю ножок, щоб було посильно паяти і менш морочливо, наприклад TSOP20

Для цього потрібно зайнятись, зібрати макет, написати програму, переробити плату, замовити серію, спаяти.
Якщо все це буде зроблено, - можливо і запропоную трохи плат на продажу, - перспектива року.

4. Коли дійдуть руки і свідомість, - я цілком реалізуємо продовжу робити реалізацію транспорта з SD карткою і правильними таймінгами з 1540 на процесорі STM32F4 ( Cortex F4 )

Тут наявні цілком реалістичні можливості нарощення бітності на 4 1540, варіанти різні, їх декілька.

5. Тему з 1540 я потроху, по мірі потреб і можливостей розвиваю, ЦАПики інколи роблю, скажімо так, для ідейного друга в якості хоббі Улыбка Але, по проханню чи ініціативі когось, для когось не роблю і робити не планую - нема часу, бажання, потреби, зайнятий і т.д.

6. Недавно зробив декілька маленьких ЦАП на 2 1540 + лампи 6Н9С (6SL7).
Цілком достойно звучать Улыбка
Я б сказав, що при всій простоті, концепцію базового лампового ЦАП на 1540 виражають відсотків так на 75 )))
Скину декілька фоток.

Ще фото

(Отредактировал 15-03-2018 в 08:39 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Yuri S , Kir9790 , Petroviч , utrechko_ua , Fisher
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 27-05-2018 11:33
Всім привіт!

Через пару місяців після останьої активності знайшов трохи часу, дещо попаяв, дещо покоректував в програмі, трохи переробив тестовий макет.
Навіть спалив один трегер 74SL74, але, благо не процесор в корпусs TQFP100 )))

І провів Велике Порівняння звучання плати цифрового S/PDIF входу з транспортом на SD карті Улыбка

Порівнюються такі варіанти:

1. МУЗПК з RME96/8 з лінійним живленням і ламповим клоком - коаксіальний S/PDIF - CS8416 - ПЛІС ALTERA EPM240T100C5N - 2xTDA1540P - транси на пермалої 1:10 з резистором 1к у вторичці.

2. SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - 2xTDA1540P - транси на пермалої 1:10 з резистором 1к у вторичці.

Клок цього транспорту звичайний мікросхемний - кварц 11,2896 з сучасною мікрушкою новітніх інверторів виробництва TI в корпусі SOT23-6 і 4 мікросхеми з використанням 8 тригерів 74SL74 виробництва Signetics.
В результаті частота 11,2896 апаратно ділиться 8-ма тригерами на 256 і отримана 44,1 заводиться на процесор і відразу на вхід відтворення відлікsd LAT мікросхеми 1540.
Передбачається в майбутньому прикрутити сюди ламповий клок.

Звуковий вихід з пермалойових трансформаторів заведено на вхід однотактного підсилювача на EF12 6L6.

Поки тестовий макет такий, в майбтньому або прикручу сюди ламповий вихід на 6К7 з кенотроном 6Х5 і поставлю пару TDA1540D.
Або просто прикручу цей транспорт до наявного макету ЦАП на 4 1540D - транси 1:10 пермалой - EF11.

Джерело звучання МУЗПК або транспорт на процесорі з SD картою переключається переставлянням 5-ти синіх джамперів.

При зміні програм ПЛІС / процесора до обох цих варіантів можна прикрутити будь-які мікросхеми ЦАП, починаючи від екзотики PCM53 PCM64, закінчуючи добре всім відомими TDA1541.
Я таке раніше проводив, результат уявляю, поки ідея цікава в площині використання саме TDA1540.

Поки програма написата так, що відтворює 20 файлів формату wav з конкретними іменами. Є дві кнопки, можна листати треки.
Можливо, в майбутньому вчеплю дисплей, можливо навіть Ethernet.

І того.
По біглому відслуховуванні пів години вчора і годину сьогодні.

Цілком на рівні, а можливо навіть і краще RME96/8 Улыбка
Що загалом і уявлялось та планувалось )))

Адже призначення RME96/8 в класичному варіанті при виводі з неї цифри дуже просте, - читати данні файлу і виводити їх в S/PDIF без помилок і в точні моменти часу.
З чим вона цілком справляється )))

Але, творчий інтерес спонукає відкинути все зейве, і провести ідейне порівняння транспорту всього на 1-й мікросхемі з транспортами на 10-ти Улыбка

Зробити власний транспорт, структурно безкомпромісний, без особливих часових та ресурсних затрат..)
Чому б і ні!

Для посвячених - проектик зроблено і запущено в домашніх умовах без використання осцилографа, тільки з використанням вольтметра і паяльника )))

Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23 , vl27 , Kir9790 , ACCU , BAXTER2000 , Petroviч , Fisher , VNV73 , utrechko_ua
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-06-2018 11:53
Зібрав класичний аналоговий вихід:

Струмовий вихід 1540 - Транси на пермалої 1:10 - Резистор 1к - каскад на лампах 6К7 Дженерал Електрикс - кенотронне живлення на 6Ц5С

Відслухав, - прикольно, ідеї, припущення та розрахунок цілком підтверджується )))

Залишається ще змінити пару 1540П на пару 1540Д і завести ламповий клок.

І можна буде повідслуховувати пару місяців, написати програмку щоб листались папки і файли, - послухати різний матеріал, неспішно "пожити" з таким джерелом.

Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23 , ACCU , nem2007 , авиа , utrechko_ua
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-02-2019 22:59
Привіт!

Я уже пів року слухаю транспорт на STM32F407 та SD карті з TDA1540.

Додав в нього ламповий клок та зібрав цей прототоп в макетний корпус.

Порівнював його з різними транспортами та ЦАП.

Недавно брав з собою, ідучи вгості до друга.
В нього цікава рупорна акустика та хороший ЦАП на PCM58.

Вирішив також роглянути можливість прикрутити до цього транспорту PCM58 або PCM53.

PCM58 відклав - я робив на ній багато реалізацій раніше.

Вирішив прикрутити саме PCM53 - мені її звучання значно більше подобається чим PCM58.

Поки у мене є тільки пара PCM53-V в складі макетного S/PDIF транспорту, його і вирішив використати.

Підпаятись до нього цифровою частиною паралельно та відключивши наявну цифрову частину.
Послухати пару днів, далі все розібрати назад, але мати схему і програму.

В майбутньому можна буде розробити для PCM53 плату ЦАП, - поки головне послухати та перевірити схему та програму процесора.

2 x PCM53 прикручені до 4 x 74HC595 (здвигові регістри з регістром зберігання) і до 1 x SPI STM32F407.
В них записується по 2 х 16 біт відліки.

Сигнал LAT формується незалежною тактувалкою від основого клока 44,1 кГц.

Результат - PCM53 звучать значно краще чим з ПЛІС та S/PDIF приймачем через RME

Нажаль, PCM53-I прямо зараз не маю, тільки PCM53-V з вбудованими операційниками...

Але, декілька пар золотих PCM53-I є в друзів, з часом презентують їх для подальших експериментів та реалізацій. Я не надто люблю звук апаратів з операційниками.

Макети виглядають масштабно в плані вайринга..)

Можливо, з часом розроблю під все це плати, - плати тут найлегше і найпростіше Улыбка
Поки це перший і єдинний прототип транспорту на SD карті, - які там плати..)

Також з цим транспортом я буду рухатись в сторону рарощення бітності до в TDA1540 до 16. Використана структура транспорту та процесор STM32F407 цілком дозволяють це намагатися робити.

PCM53 і PCM58 ні скільки не альтернатива TDA1540.
Вони звучать різно, порівнювати їх не приходиться - вони різні Улыбка

До такого транспорту також можна прикрутити TDA1541 і послухати, - типу уже наявних 16 біт, - мати як зразок до порівнянні при нарощенні бітності на 1540.

Найти все сообщения

Выразили согласие: utrechko_ua , alex23 , WoWaN , ACCU , O V K , эполитт , Kir9790 , nem2007
yuri_kov Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 10:27
Я правильно понял про транспорт на SD карте - он подключен к компу и с компа можно на него писать музыкальные файлы, а воспроизведение идёт с SD-карты?

Нам только кажется что мы имеем опыт, на самом деле опыт имеет нас
Найти все сообщения

Специалист

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 10:38
(19-02-2019 22:59)Nemo писал(а):  буду рухатись в сторону рарощення бітності до в TDA1540 до 16.
також можна прикрутити TDA1541 типу уже наявних 16 біт
facepalm Как много у людей свободного времени .... нафига белку на глобус натягивать ? Давным давно определено,что для полноценного аудио 24/94 это стандарт. Меньше никак.
Найти все сообщения

O V K Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 10:45
16/44 более чем достаточно, если там на самом деле разрешение 16,
а не просто задекларировано

050 4565363
Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23 , malekcs , BAXTER2000
Тибетский Ламер Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 11:33
Nemo писал(а):Привіт!

Я уже пів року слухаю транспорт на STM32F407 та SD карті з TDA1540.
Nemo, і що, за цей час, він встиг "порвати" брендового? Biggrin
Доречі, на предмет "порвати", у вас з'явився конкурент, каже, що теж "рве", як Сірко ганчірку, все з чим не порівняєш! Wink
Зазирніть у розділ Авторські роботи.

Клею дурня. Якісно, професійно, недорого. У святкові та вихідні дні - знижки!

Я люблю свою Батьківщину, і пишаюсь країною, в якій живу!!!
Russian warship, fuck off
Найти все сообщения

Black_Jack Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 11:33
(19-02-2019 22:59)Nemo писал(а):  Я уже пів року слухаю транспорт на STM32F407 та SD карті з TDA1540.
Как я догадываюсь на SD карту записывается сплошной WAV без разделения на треки. Карта записывается на стандартном ПК с спец. софтом или нужен еще SPI программатор?
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 14:18
Транспорт на SD карті працює сам по собі, незалежно вік компютера.

Його структура така:
SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - Мікросхеми ЦАП.

Окремою ланкою є тектовий генератор (Клок), який напряму на Мікросхеми ЦАП і тактує моменти відтворення відліків незалежно від процесора.

Клок заводиться також на процесор STM32F407 для синхронізації роботи, щоб процесор встигав вчасно читати і записувати в мікросхеми ЦАП данні відліків.

В процесі відтворення данні паралельно зчитуються і записуються:

1. З SD карти в ОЗУ процесора (порціями)
2. З ОЗУ процесора в мікросхеми ЦАП (прямим цифровим потоком в чіткі моменти часу)
3. Сигнал відтворення відліку LAT відправляється мікросхемам ЦАП напряму від клока, незалежно від процесів 1 і 2.

SD карта - з файловою системою FAT32 - файли, папки.

На макеті є кнопки для листання папок і файлів при відтворенні і дисплей для відображення назв папок і файлів.

Підтримує картки до 32 Gb, файли й папки можна закидати з компа через рідер SD карти.

(20-02-2019 11:33)Тибетский Ламер писал(а):  Nemo, і що, за цей час, він встиг "порвати" брендового? Biggrin
Доречі, на предмет "порвати", у вас з'явився конкурент, каже, що теж "рве", як Сірко ганчірку, все з чим не порівняєш! Wink
Зазирніть у розділ Авторські роботи.
Рвати грілки, - не в тему, з іншої опери, цивілізовані люди так не роблять і не пишуть.

Мікросхеми ЦАП TDA1540, TDA1541, PCM53, PCM58 попри те, що деяким з них уже порядка 40-ка років цілком залишаються актуальними і в наш час.

Є дуже багато людей, які слухали і мали багато дорогих брендових апаратів, але обрали авторські вироби майстрів з цінником 3000$, наприклад на TDA1541 або PCM58.

Цілком ними задоволені і альтернативи авторським виробам не знайшли.

Все просто, - кожний обирає сам, що бажає і що йому потрібно Улыбка
(Отредактировал 20-02-2019 в 14:45 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: utrechko_ua
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 14:55
(20-02-2019 10:45)O V K писал(а):  16/44 более чем достаточно, если там на самом деле разрешение 16,
а не просто задекларировано
Не вопрос - 14 тоже достаточно.
Однако вопрос у меня в другом - где таки взять эти 14 бит.
В оригинале использовался цифровой фильтр.
Саша использует 4 микросхемы, это хорошо. Но проблема пересчёта в 14 бит. Там неизбежно будет погрешность.
При тупом переходе с высокой разрядности на низкую появляются слышимые шумы квантования. Для этого в родном ЦФ применяется noise shaping.

Саша, ты как-то с этим боролся?

[url=http://drugstore-catalog.com/]drugstore-catalog.com[/url]
Найти все сообщения

Специалист

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 16:40
(20-02-2019 10:45)O V K писал(а):  16/44 более чем достаточно,
Кому и кобыла невеста. (с) Tongue Ну неужели у тебя и Алекса 23 не слышно ну очень приличную информационную разницу между 16 и 24 битной записью ? Тады ОЙ. Biggrin
Найти все сообщения

Выразили согласие: Black_Jack
alex23 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 16:45
(20-02-2019 16:40)petr.solo1223 писал(а):  Кому и кобыла невеста. (с) Tongue Ну неужели у тебя и Алекса 23 не слышно ну очень приличную информационную разницу между 16 и 24 битной записью ? Тады ОЙ. Biggrin
Знову бере сумнів, що ти чув нормальні 16-44Biggrin

Різниця звісно є, але не в тому що ти називаєш інформативністю.

Олександр, Кривий Рiг.
Найти все сообщения

Выразили согласие: O V K
O V K Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 16:48
petr.solo1223
То , вы нормальной реализации шестнадцать - сорок четыре не слушалиBiggrin
все за цыферками гоняетесь, как дети малые
(Отредактировал 20-02-2019 в 16:49 O V K.)

050 4565363
Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23 , BAXTER2000
Специалист

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-02-2019 16:55
Ну да,ну да , мы с Вадимом onv это сравнивали лет несколько назад , и бэкграунд и пространство студии и микродинамика это тоже информация . А не только ноты. Biggrin Просто на том,что вы слушаете (музыка) этого нет и вам оно и не нужно. А на нафталин роке достаточно и 16 ти. Biggrin
Найти все сообщения

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 75 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS