Я також з лампами не мав діла раніше, але за декілька років потроху освоїв різне, провів гору експериментів, зібрав декілька лампових компонентів, які користую як основні.
А все почалось з того, що почув в друга ламповик, а потім придбав плати від Ригонди, послухав, сподобалось звучання)
Знову таки, хороші транзисторні компоненти добре звучать, кожний слухає що йому подобається.
А стосовно клока - там усе просто.
Як на мене - мінімальний і достатній спрощений клок на 6н23п (ECC8, - у мене для стійкої роботи без резистора між сіткою і напругою живлення (на схемі верхній резистор 100к) було потрібно лише 25В анодної напруги.
При цьому клок з ECC88 Tesla з золоченими ножками звучав на порядок цікавіше ніж з використанням ламп радянського радіопрому. Але навіть на радянських лампах можна в значній мірі оцінити його вклад.
Також різні види клоків можна просто придбати у Аббаса, не сприйміть за рекламу.
Додам схему, вільно доступну на інших форумах.
Сьогодні трохи попрацював - дописав прошивку для ПЛІС - електронний комутатор входу для платки з SPDIF входом - щоб можна при дочіплянні платки в плеєри з 1540 при подачі сигналу на його цифровий вхід слухати музику з зовнішнього транспорту, при відсутності сигналу - музику з привода плеєра.
Ще є відкритим питання з різними деемфазисами і релюшками. Не відомо чи вони нормально відкриті чи закриті, швидше за все при бажанні переробки плеєра потрібно буде одну релюшку відключити, іншу замкнути. В принцип і вони нічого кращого з звуком не роблять, тільки лишні кола проходження.
Послухав пару годин з старою і новою прошивкою при різних вибраних джерелах цифрового сигналу - я на слух різниці, обумовленого можливим впливом проходження цифрового сигналу як від транспорту, так і від приймача SPDIF не чую. Думаю, вплив мінімальний - в ПЛІС значно кращі параметри чим в цифрових мікросхем, які стоять в Філіпсах і працює ПЛІС синхронно.
Спочатку думав в якості комутатора використати релюшки, але, виявляється там також є свої нюанси - в релюшках є параметер - мінімальний струм через контакти - контакти окислюються, фронти імпульсів валяться, додаються гамоніки. Релюшки з золоченими контактами коштують дорого.
Враховуючи те, що в більшості топових ЦАП і звукових карт різних ПЛІС Altera і Xilinx вище криші, і параметри в них хороші - вважаю рішення нормальним, з іншого боку завжди можна дочепити релюшки коремо.