Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-09-2013 11:54
Вихідними реалізував макет диференційного балансного варіанту для одного каналу (моно, лівий або правий) на 2-х TDA1540D і трохи відслухав.

Суть ідеї в наступному:
Для кожного з каналів (лівий і правий) на цифрові входи пари 1540 подається однаковий цифровий сигнал правого і лівого каналу відповідно.
На виході пари 1540 одного каналу (лівого або правого відповідно) для перетворення I/U стоїть пара операційників.
Струмовий вихід першої 1540 заводиться на інвертуючий вхід одного операційника (не інвертуючий під"єднаний до землі).
Струмовий вихід другої 1540 заводиться на неінвертуючий вхід другого операційника (інвертуючий під"єднаний до землі).

Відповідно перетворення цифра/струм одного каналу здійснюється 2-ма незалежними мікросхемами 1540. Перетворення струм/напруга одного каналу здійснюється 2-ма незалежними операційниками (в моєму випадку мас156 в металі).
Між виходом одного операційника і землею - напруга, яка відповідає цифровому коду відліка.
Між виходом другого операційника і землею - напруга, яка відповідає цифровому коду відліка. Точно така як перша але мінусова відносно землі.
Між двома виходами операційників - вдвічі більша напруга.

Класична повністю балансна схема і реалізація. Така схема використана в повністю балансному ЦАП Парасаунд 1500 на 4 ПСМ63. Там на кожну ПСМ63 - повністю незалешта аналогова частина аж до балансного виходу, куди подається дві таких і земля. А не просто з одного сигналу сформовано фазний і протифазний для передачі по кабелі.

Я використовував один канал і вихід напруги між двома виходами операційників подавав на вхід підсилювача - відповідно землі розв"язані, спільна земля підсилювача проблем не створює для одного каналу.

Якщо два канали - або ставити по аналоговому трансформатору на вихід. Або оптороз"язку цифрових сигналів і земель між двома парами мікросхемам 1540 - щоб не було спільної землі (вона буде в підсилювачі).
Або ще по парі операційників на вихід - додавати ще операційники не хочу.
Це уже скоріш технічне питання.

Слухав, сподобалось.
Задався питання, як же оцінити кількісно/якісно резницю - не балансний/балансний.
Порівнювати з іншими апаратами на ПСМ63 АД1860 - не зовсім коректно. Ще одного класичного ЦАП на 1540 в той час не було.

Рішення виявилось простим.
Якщо береш сигнал на вхід підсилювача між двома виходами операційників - отримуєш банансний вихід і балансний режим + вдвічі більшу амплітуду. На вихід працює пара 1540 в диференційному режимі з сумуванням напруг в протифазі.

Якщо між будь-яким з виходом операційників і землею - звичайний вихід, де 1 1540 на канал.

Порівнював, відслуховував декілька годин.
Відповідно сигнал моно. переважно використовував моно записи.
Хоча й добре знайомі стерео.

Суб"єктивно різниця виражена дуже відчутно і навіть таки значно.
Можна стверджувати, що в порівнянні з звичайним включенням слухати просто таки не цікаво.

Результати суб"єктивних оцінок радують!
Але, якщо говорити про реалізацію такого ЦАП - мама міа! Там така гора роботи, клопотів, складностей, що навіть важко вирішити, на скільки така реалізації актуальна...

Загалом, якщо говорити про ідейну цінність і про те, що ЦАП на мікросхемі, звук якої попри огріхи мені подобається дуже і дуже, чи не найбільше - думаю, реалізувати такий ЦАП просто необхідно!
+ є деталі + потрібно переробляти наявний макет і т.д.

Думаю, з часом зроблю. Не швидко, можливо через пів року, зараз купа насущних клопотів і справ.

Про різницю звуку - при характерній подачі, тональному балансі 1540 значно збільшується розширення, детальність, окресленість, наповненість, перконливість музичної картини.

Звісно є купа клопотів з лінійностями, компенсаціями зміщень і іншим - але то скоріш насущні питання чим концептуальні.

Ідея перед усім в диференційності, балансності, можливості отримати найбільше енергії сигналу і розсіяти в небуття найменше.

Є ряд апаратів, де ставиться по 4 1541 і по 6 1540. Як там реалізований аналоговий вихід мені не відомо...
Якщо здійснюється просто сумування вихідних струмів ЦАП - то не зовсім те.

Загалом, такий варіант можна реалізувати на 4-х будь-яких мікросхемах ЦАП.
Можна на тих самих 2-х 1541. Але то буде не зовсім те - правильно розділити живлення по каналах не вийде...

Щодо мене - це чи не єдинний значний варіант покращення звучання 1540 впринципі.
ЦФ туди пихати нема найменшого сенсу + конфігурація ПЛІС підтримує до 192к частоту сигналу, а плеєр cPlay має ряд вбудованих апсемплерів, досить хороших по звуку.

Ну і на останок - 1540 залищається 1540..
Щоб буди більш об"єктивним в оцінці можливостей такої ідеї - потрібно зібрати ЦАП, відслухати, порівняти з іншими і тому подібне.

(Отредактировал 30-09-2013 в 12:04 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Shwarcer , mtstepan , serg6677 , Евген Игорев

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 30-09-2013 11:54

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 11 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS