Про TDA1540 поговоримо..!?
|
Автор |
Сообщение |
Nemo
Ветеран
|
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 14-01-2014 11:46
Поки різниця між використанням будь-яких операційників і трансформатора дуже значна
До звучання використаного тільки резистора для перетворення струм/напруга у мене є дуже великі претензії.
До звучання трансформатора з первинною обмоткою низького опору і резисрору в вторинній претензій нема впринципі.
Можна цілком логічно пояснити що і як і чому так. Фізика природи і процесів.
Трансформатор - це лише інструмент, засіб. Він: трансформує струми, напруги і опори. Хороший транс нічого з сигналом не робить, а його ККД сягає 80-90% - це дуже багато.
Лампа - перед усім інструмент підсилення стрімув і напруг. Хороша лампа чудово звучить і спотворень там мінімум.
Що стосується важкого року і рок-н-ролу. Він чудово звучить на лампах і з трансформаторами
Варто лиже глянути яка апаратура і монітори в більшості культових гітаристів. Як класичний представник гітарних комбіків і моніторів компанія Маршал і по цей час робить свої девайси саме на лампах і трансах.
Про рокову (та іншу музику загалом).
Коли з"явився вініл і касети, я зауважив різницю звучання аналога і цифри.
Якось в один момент підкупив різних плстів і презентували касет з рок музикою різних стилів і напрямків.
Послухав і зауважив, що музика різних виконавців, яку я добре знаю і до звучання якої звик звучить по іншому.
Скажімо так - з"являється дуже велика частина фінформації, яка на цифрі була втраченою.
Подібний випадок був, коли до друга в гості прийшов великий любитель Пін Флойд, який їх дуже багато переслухав і добре знав. Приніс з собою супер фірмові диски.
Послухав диски і потім послухав записи на вінілі і був просто-напросто розчарований
Думаю, ніхто не стане спречатись, що рок звучить на аналогових носіях по-іншому.
Для прикладу, я мав нагоду бути на концертах Скорпіонс і Кіпелова - там звучання дуже схоже до звучання аналогових носіїв)
Якраз варіант з трансами дозволяє наблизити звучання цифрового носія до почерку і подачі аналогового носія чи то до відтворення без запису.
Суб"єктивно, різниця між таким форматом реалізації ЦАП і класичними промисловими ЦАП за 1000$ і вище перед усім в тому, що промислові звучать більш моніторно і чесно, рівно і детально, а описаний в останьому пості варіант більш вільно і натурально.
Що тут казати, з результатів прослуховування описаного макету і Лаврика можна сміливо стверджувати, що подачі і звучанюю вони різні, а по концептуальній ціноості і класу дуже схожі.
А що обирати кожному - справа особиста.
Коли завершу збирання описаного ЦАП - можна буде приїхати і послухати.
Плата ЦАП на 1540 буде не балансна - під пару 1540.
Якщо взяти дві плати + плату цифрового входу і відповідним чином скомутувати - можна зробити балансний ЦАП.
Буде вона одношарова, з живленням на стабілітронах і т.д.
Базовий варіант з 4-ма операційниками, але запаювати можна що бажаєш.
Робиться перед усім щоб була, як певний підсумок експериментів і напрацювань. Ну і по дуже великому бажанню і проханню іноземних любителів звуку 1540.
Загалом, зможу продати бажаючим по демократичній і доступній ціні, але про це згодом і в іншій темі.
Інші варіанти післяЦАПового виходу по можливості послухаю, оціню, поки щось складати власноручно не планую.
Про 58-і і 1862, - я експериментував з 3-ма 56-ми, 3-ма 1860, 63-ми, 58-ми, 1541)
Різними ЦФ і т.д.
В результаті зупинився саме на 1540.
В описаний варіант на 1540 по детальності і розширенні і т.д. впринципі нічим не поступається, а то й виграє.
P.S.
Я нічого не маю проти використання хороших операційників)
(14-01-2014 01:21)serg6677 писал(а): Александр спасибо за совет! Я бы с удовольствием послушал данный выхлоп и в случае если он меня бы зацепил возможно задумался о повторении. Пока CD со всеми выше указанными доработками и выхлопом в виде хорошего операционника без разделительных емкостей и с компенсирующей постоянку цепочкой на выходе меня устраивает процентов на 90 . Собранный "рогов" ждет буфов03 и лежил как продолжение. Я сделал свой выбор если даже это даст еще пару процентов (надеюсь больше) я прекращу поиски, а просто буду слушать музыку на 1541а и параллельно копать например 58-й или 1547-й или 1862.
Мне важна универсальность. На данный момент я спокойно могу слушать и камерную музыку с классическим вокалом и жесткий хеви металл как его именно отыграет лампа с самомотанным трансформатором я не уверен.
Если бы вы сделали платы балансного цапа на 1540 с удовольствием тоже приобрел бы. Не хочется делать на соплях на макетке навесным монтажем это крайне непрофессионально и сколько на эти провода можно наловить и чего одному богу известно.
(Отредактировал 14-01-2014 в 11:54 Nemo.)
|
|
|
|
Сообщения в этой теме |
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 14-01-2014 11:46
|
Пользователи просматривают эту тему: 5 Гость(ей)
|
|