Про такторі генератори і резонатори для тактування ЦАП або плеєрів.
Ще до створення цієї теми я проводив порівняння звучання різних тактувалок Філіпса 204, який на фото першого повідомлення.
Тактувалки з частотою кратною 4,2 використовувались для тактування всього плеєра + синхронного реклокінга.
Тактвалки з не кратною частотою - для асинхронного реклокінга.
На роботі є відділ сервісу. І ще адміністратори компанії по ІТ. В першому і другому місці можна підмутити величезву кількість надто цінних і багатих звуком деталей 1980...2014.
У мене є друзі студентські друзі і ділові партнери на різних постачальниках радіоелектронних деталей. В Києві є велика кількість компаній, через які без найменшого напряга можна привезти гарантовано оригінальні деталі виробництва AD BB TI LT і т.д.
Так от, я пару років назад до створення цієї теми навипаював дві жмені різних кварців і тактових генераторів, попередньо дивлячись даташити на них в неті і обираючи.
Також купив в постачальників і на форумі супер резонатори для аудіо з супер параметрами.
Мають десь валятись в барахлі.
Порівнював різні між собою - +/-.
Моє враження - різниця певна є, але вона не надто велика - +/- 5-10%
А потім склав ламповий клок по відгуках друзів.
Навіть клок початкового класу на лампах ЕСС88 виробництва Тесла, Мазда, Тошиба переграв звучання найкращих і найдорожчих.
І різниця значна.
Так я закрив для себе питання з тактувалкою і почав експериментувати з звучанням різних ламп
Для мене різниця на стільки значна, що девайс без лампового клока мені слухати просто не цікаво...
От є у мене Джулька в рідному вигляді.
Скоро прийде РМЕ 96 і класична вінтажна американська звуковушка Діжідезайн - буду складати МУЗПК для друга.
Даю руб за 100, що ні мені ні іншим звучання таких звуковушок без клока сподобається значно менше чим звучання джульки = не дорогої, але з клоком)
От ще приклад.
Вчора слухали в друга вініл спочатку.
Це не типово, адже ми слухаємо завжди спочатку цифру.
Але, я брав свій коректор, тому почали з вінілу.
В друга вичерпно завершений класичний вініловий тракт.
Стіл в плінті ~1500$
Тонарм + ММ головка ~600$
Тонарм + Мс головка + МС транси ~900$
Фонокоректор 1000$
І це не вертушка по образу і подобі циганського гламуру з хромованими деталями і схожою на літаючу тарілкою формою.
А класичні бродкастові компоненти провірені десятиліттями.
Він відповідно і звучить.
Раніше завжди після того, як слухали вініл, а потім цифру - різниця була відраза очевидна і значуща на слух.
Вчора цифра після вінілу звучала по класу і естетично-емоційній складовій приблизно аналогічно.
Одна з вагомих причин - наявності лампового клока Адже раніше було без лампового клока)
Щоб прояснити питання для себе - потрібно послухати, оцінити і порівняти
По словах шановного Аббаса, найкращий клок на АД1 і інших прямонакальних старовинних німецьких лампах
Такий я ще не робив, але, думаю, така точка зору далеко не безпідставна
Кварци в клоці порівнював.
Уже в час середини існування теми
Різниця не велика.
Найкраще звучав великий кварц з фото - відрив великий.
Потім кварци з Філіпсів 1-го покоління виробництва Філіпс - відрив від звичайних в звуці не великий.
Різниця між звичайними на звук не велика.
Ну і ще
Я регулярно і часто слухаю акустичну музику, інструментальну музику з підсиленням без запису і т.д.
Різницю між живим виконанням, звучанням вінілу, звучання цифри, в тому числі дорогих ЦАП приблизно уявляю.
Так от, - хороший ламповий клок на тональний баланс не впливає.
Він не є інструментом окрасу або підсолоджування.
Перед усім на злитність, натуральність і "розширення по інструментах".
І скласти власноручно клок з доступних деталей досить нескладно - було б бажання