Після біглого освоєння процесорів STM32 років півтора назад, оцінки їх можливостей, у мене виникла ідея прикрутити до них 2 або 4 шт мікросхем TDA1540, - перед усім для спроби нарощування бітності.
Але попри те, що я тоді перебіжками на роботі реалізував проектик читати файлики з SD картки і відтворювати сучасною мікросхемкою 1-бітного ЦАП з входом I2S, - я це все закинув і до вчора ідеєю не займався.
Тепер ідея має трохи інший ракурс 2 або 4 шт мікросхем TDA1540 до процесора STM32, вчепити до нього SD картку, ламповий клок і послухати в якості транспорту в такій конфігурації:
SD карта - STM32 - 4 x TDA1540D
Порівняти звучання з класичними МУЗПК з карткою RME або класичними CD транспортами.
Суть в чому, - картка RME звичайно круто, але в такому варіанті додається стільки додаткових мікросхем, стільки кабелів, перетворень, операційна система, драйвери і т.д.
В сучастому Світі хочеться чогось мінімального, про суті і конкретного.
В описаному ж випадку ланки всього дві - STM32 + 4 x TDA1540D
Звичайно є Raspberry Pi, Cubieboard, Volumio - зручні, прості, практичні, сучасні.
У мене є ці плати на роботі, але це не зовсім те, - там операційна система, драйвери, незрозуміле тактування і т.д.
Варінти хороші, але не зовсім те, що хочеться порівняти і перевірити.
Є готові твердотільні транспорти і т.д.
Але, тут мова іде про глобальні фейли з сучасними аудіоінтерфайсами, їх погане звучання і довіра своїм схемам і програмам)))
У них часто нехнують базовими аксіомами та законами електроніки, хоча цінник великий та інтерфейси зручні.
Прикрутивши SD карту до STM32, можна написати правильну і класну програму читання відліків з VAW файлу і відтворення його відразу в мікросхему ЦАП без додаткових мікросхем, інтерфейсів, ОС і драйверів - в цьому і є основна суть.
Більше того, систему тактування і формування сигналу відтворення семплів RLCK (WS or LAT) можна і планується зробити не на самому процесорі чи ПЛІС, а на дисретній логіці.
Відповідно сітку частот і сигнал відтворення відліку 44,1 кГц формує логіка.
А процесор STM32 займається тільки подаванням данних аудіосемплів.
Приблизно так і планується зробити на STM32 + 4 x TDA1540D.
Але конкретно зараз у мене нема в наявності порожніх плат ЦАП для TDA1540
Тому, я поки зробив макетит з таким набором, який був під рукою:
SD карта - (SDIO) - STM32F407 - (I2S) - ALTERA EPM240T100C5N - (2x16 Bit Paralel) - 2 x PCM53
Зібрав, запрограмував, послухав пару треків в навушниках від штатного клока, - круто і прикольно)))
Поки відклав все в шафу.
Далі або дороблю і замовлю нову плату ЦАП на 1540, отримаю і буду прикручувати саме 1540 до STM32F407.
Роже розпаяю по швидкому пару 1540 на макетках.
Або зберу плату з тригерами і тактувалками для сітки частот 44.1 і потроху писатиму програму.
Це уже більш практичне і насущне.
Найбільш складним було знайти і налаштувати нормальну бібліотеку SD карти і розібратись з апаратним I2S процесора STM32F407.
Мова їде про екзистенційну, ідейну суть і інтерес послухати подібну реалізацію і порівняти з РМЕ.
Думаю, хто в темі, зрозуміють,