Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-04-2022 17:56
3. Декілька місяців назад я розробив варіант реалізації ЦАП на TDA1540 з нарощеною бітністю 16 біт на 8 шт. TDA1540 без використанням додаткових плат.

Як і писав раніше, нарощення бітності в цій реалізації зроблено способом сумування вихідних сигналів мікросхем TDA1540.
Тобто, звук формується і визначається виключно мікросхемами TDA1540.

Це доволі унікальний та безкомпромісний, категоричний і разом з тим очевидний спосіб.
Про який я давним-давно писав, ще років так 8 назад.

Але, він є доволі складним як з структурної, алгоритмічної частини, так і з реалізаційної. Умовно кажучи, на якому ПЛІС або процесорі його реалізувати так, щоб до нього можна було підключити 8 шт. мікросхем TDA1540.
І щоб можна було здійснювати всю потрібну обробку інформацію та формування 8-ми незалежних аудіо потоків.
Узагальнюючи, він не робився з коліс, до нього було потрібно дорости.
Навіть до варіанту 2 було потрібно дорости і я перебрав та перерозраховував чимало способів реалізації варіанту 2, поки знайшов один здійсненний і працюючий.

Відповідно, реалізувати його вийшло тільки тепер.
А для його реалізації обрано доволі свіжий та новітній мікропроцесор STM32H7.

Звучить по тональності, почерку та характеру як TDA1540.
А по детальності та розширенні та мікродинаміці - як ЦАП 16 біт. Умовно кажучи, на рівні PCM58 і TDA1541.

Звучить краще за варіант 2 (16 біт ЦАП на 2 TDA1540 + R-2R плата нарощення бітності).

По враженню від кількомісячного прямого порівняння і відслуховування цих двох варіантів.

І 2 і 3 дозволяють отримати від TDA1540 і наблизити враження та емоції від їх звучання до вражень та емоцій, отриманих від 16+ біт ЦАП (PCM58, PCM53, TDA1541)

Але, варіант 3 значно переграє варіант 2 по всьому.
Краща детальність, розширення, сцена, лінійність, глибина і тому подібне.

Умовно кажучи, більше мікросхем TDA1540, більше енергії сигналів, менше шумів, вища лінійність.

Повторюсь, варіант 3 характеризується чудовою детальністю, розширенням, натуральністю звучання, сценою, чудовою здатність відтворювати одночасно різні інструментальні партії композиції так, що прекрасно чутно як партію кожного інструменту і їх розташування, так і загальну суть та емоції композиції.

Я думаю, звучання такого ЦАП 16 біт 8 шт. TDA1540 може бути цікавим істинним любителям та прихильникам звуку мікросхем Philips TDA1540, TDA1541 )))
Та й взагалі знавцям значущого і цінного, унікального в Світі та історії Аудіо.

Так, ЦАП 16 біт 8 шт. TDA1540 - саме для посвячений.

Приведені на фото макети використовують в якості джерела інформації WAV файли з SD картки.
Цей транспорт, точніше, програвач на SD використовує в якості сигналу тактування ламповий клок, зібраний на EF13.

Але, - він також має SPDIF вхід.
Приймалися формати аудіо 16-24 bit 44.1-192 KHz.

В якості інтерфейсу SPDIF входу використовується вбудований в мікроконтролер STM32H7 SPDIF приймач + додаткова плата формувача сигналу.

Тобто, якщо він буде дороблений в якості готового продукту - то саме як ЦАП з SPDIF входом.
Але не як програвач аудіо файлів з SD картки.

А можливо навіть і як універсальний ЦАП з SPDIF входом і можливістю відтворювати WAV файли з SD картки.

Аналоговий вихід можливий як на лампах з резистором або трансформатором на пермалої в якості I/U.
Так і класичний варіант з операційниками по схемі CD програвачів Philips 1-го покоління, показаній вище.

(Отредактировал 09-04-2022 в 18:04 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Gutman , авиа , alex23 , Igor65 , BAXTER2000

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 09-04-2022 17:56

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 6 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS