Завершив свої експерименти, дослідження та розробки з мікросхемами ЦАП TDA1540.
Закінчив їх, зробивши декілька місяців назад реалізацію макету ЦАП 16 біт на 8 шт. мікросхемах TDA1540.
Нарощення бітності в цій реалізації 16 біт ЦАП на 8-х шт. 14-ти бітних мікросхемах зроблено способом сумування вихідних сигналів (без додаванням додаткової плати з R-2R ланками молодших розрядів).
Тобто, 14bit + 14bit + 14bit + 14bit = 16 bit
Вхідний цифровий 16-ти розрядний сигнал аудіо потоку кожного з каналів розділяється процесором на 4 шт. 14-ти бітних потоки.
Кожний з 4-х цифрових потоків подається на кожну з 4-х мікросхем TDA1540 відповідного каналу.
І в подальшому їх вихідні аналогові сигнали кожного з каналів сумуються.
Написана відповідна програма, в якій здійснюється відповідна обробка та процесинг.
Відслухав цю реалізацію 16bit 8 TDA1540 на різних системах і порівняв з звучанням різних фабричних і визнаних майстрових ЦАП.
Результатом дуже задоволений.
Для цієї реалізації характерним чудова детальність, розширення, натуральність звучання, сцена, чудова здатність відтворювати одночасно різні інструментальні партії композиції так, що прекрасно чутно як партію кожного інструменту і їх розташування, так і загальну суть та емоції композиції.
Звичайно, ЦАП на 8 шт. мікросхемах TDA1540, особливо D річ не з дешевих...
Але, - вона просто таки сповна свого коштує і є чимось новим та незвичайним в Світі аудіо.
Задають запитання, напишу про те, що було розроблено мною з моменту відкриття цієї теми про TDA1540 в 2012 році.
І в чому суть цих розробок.
1. На початку 2013 року була розроблена плата цифрового SPDIF входу.
Яка містила в собі приймач SPDIF CS8416 і ПЛІС (FPGA) ALTERA EPM240T100C5N.
Написана відповідна програма для EPM240T100C5N.
Цю плату можна було підключати до інснуючих CD програвачів на мікросхемах TDA1540 і використовувати їх як ЦАП з SPDIF входом.
Або до зібраних на макетних платах ЦАП з мікросхемами TDA1540.
Приймалися формати аудіо 16-24 bit 44.1-192 KHz.
Вихідний сигнал видавався 14 bit, оскільки мікросхеми TDA1540 14-бітні.
2. На початку 2014 було розроблено плату ЦАП на 2 шт. TDA1540 з схемою по типу CD програвачів Philips 1-го покоління на мікросхемах TDA1540.
Аналоговий вихід цієї плати був оснащений перетворення I/U і фільтрами 3-го порядку на операційних підсилювачах, аналогічно CD плеєрам Philips.
Живлення мікросхем TDA1540 +5V -5V -18V було зроблено на стабілітронах.
Тобто, можна було підключити Плату цифрового входу для TDA1540 до плати ЦАП на TDA1540 і до трансформатора живлення.
І отримати ЦАП на 1540 з SPDIF входом і аналоговим виходом, який відтворює 14 біт, як і CD програвачів Philips 1-го покоління, тільки з SPDIF входом.
Аналоговий вихід міг бути реалізований або на операційниках, які запаювалися в плату ЦАП.
Або міг бути реалізований окремо на лампових каскадах.
Зараз, в 2022 році, серед робіт майстрів з Китаю, Італії, Німеччини, України існує ряд подібних наборів плат для 14-bit реалізацій на TDA1540 , вони продаються на E-bay.
2. Рік назад я розробив варіант реалізації ЦАП на TDA1540 з нарощеною бітністю 16 біт на 2 шт. TDA1540 з використанням додаткової нової плати.
Розроблена плата нарощення бітності з'єднується з існуючою платою ЦАП на TDA1540 (14 bit) та платою цифрового S/PDIF входу.
Для плати цифрового S/PDIF була написана нова програма для відтворення всій 16 біт вхідного аудіопотоку.
Плата нарощення 2-х молодших бітів виконана на додаткових R-2R резистивних ланках.
Загальна структура цього ЦАП на TDA1540 виходить така 2xR-2R + 14xDEM = 16 bit.
Чимось схожа на структуру TDA1541, в яких 10xR-2R + 6xDEM = 16 bit.
Звучить по тональності, почерку та характеру як TDA1540.
А по детальності та розширенні та мікродинаміці - як ЦАП 16 біт. Умовно кажучи, на рівні PCM58 і TDA1541.
Такий варіант реалізації на виході має резистор перетворення I/U номіналом 24 Ом.
Передбачається використання з ламповими вихідними каскадами.
Але, є можливість реалізувати перетворення I/U і вихід на операційниках по приведеній схемі.
Умовно кажучи, якщо до варіанту 1 додати плату нарощення бітності, додатковий трансформатор живлення і змінити програму процесора плати цифрового входу - описаний в 1 варіант буде перетворено в 16-ти бітний.
Я проводив декілька таких абгрейтів.
Цей варіант хороший тим, що дозволяє отримати від звуку TDA1540 відтворення всіх 16-ти біт, використовуючи тільки 2 шт. мікросхеми TDA1540
3. Декілька місяців назад я розробив варіант реалізації ЦАП на TDA1540 з нарощеною бітністю 16 біт на 8 шт. TDA1540 без використанням додаткових плат.
Як і писав раніше, нарощення бітності в цій реалізації зроблено способом сумування вихідних сигналів мікросхем TDA1540.
Тобто, звук формується і визначається виключно мікросхемами TDA1540.
Це доволі унікальний та безкомпромісний, категоричний і разом з тим очевидний спосіб.
Про який я давним-давно писав, ще років так 8 назад.
Але, він є доволі складним як з структурної, алгоритмічної частини, так і з реалізаційної. Умовно кажучи, на якому ПЛІС або процесорі його реалізувати так, щоб до нього можна було підключити 8 шт. мікросхем TDA1540.
І щоб можна було здійснювати всю потрібну обробку інформацію та формування 8-ми незалежних аудіо потоків.
Узагальнюючи, він не робився з коліс, до нього було потрібно дорости.
Навіть до варіанту 2 було потрібно дорости і я перебрав та перерозраховував чимало способів реалізації варіанту 2, поки знайшов один здійсненний і працюючий.
Відповідно, реалізувати його вийшло тільки тепер.
А для його реалізації обрано доволі свіжий та новітній мікропроцесор STM32H7.
Звучить по тональності, почерку та характеру як TDA1540.
А по детальності та розширенні та мікродинаміці - як ЦАП 16 біт. Умовно кажучи, на рівні PCM58 і TDA1541.
Звучить краще за варіант 2 (16 біт ЦАП на 2 TDA1540 + R-2R плата нарощення бітності).
По враженню від кількомісячного прямого порівняння і відслуховування цих двох варіантів.
І 2 і 3 дозволяють отримати від TDA1540 і наблизити враження та емоції від їх звучання до вражень та емоцій, отриманих від 16+ біт ЦАП (PCM58, PCM53, TDA1541)
Але, варіант 3 значно переграє варіант 2 по всьому.
Краща детальність, розширення, сцена, лінійність, глибина і тому подібне.
Умовно кажучи, більше мікросхем TDA1540, більше енергії сигналів, менше шумів, вища лінійність.
Повторюсь, варіант 3 характеризується чудовою детальністю, розширенням, натуральністю звучання, сценою, чудовою здатність відтворювати одночасно різні інструментальні партії композиції так, що прекрасно чутно як партію кожного інструменту і їх розташування, так і загальну суть та емоції композиції.
Я думаю, звучання такого ЦАП 16 біт 8 шт. TDA1540 може бути цікавим істинним любителям та прихильникам звуку мікросхем Philips TDA1540, TDA1541 )))
Та й взагалі знавцям значущого і цінного, унікального в Світі та історії Аудіо.
Так, ЦАП 16 біт 8 шт. TDA1540 - саме для посвячений.
Приведені на фото макети використовують в якості джерела інформації WAV файли з SD картки.
Цей транспорт, точніше, програвач на SD використовує в якості сигналу тактування ламповий клок, зібраний на EF13.
Але, - він також має SPDIF вхід.
В якості інтерфейсу SPDIF входу використовується вбудований в мікроконтролер STM32H7 SPDIF приймач + додаткова плата формувача сигналу.
Тобто, якщо він буде дороблений в якості готового продукту - то саме як ЦАП з SPDIF входом.
Але не як програвач аудіо файлів з SD картки.
А можливо навіть і як універсальний ЦАП з SPDIF входом і можливістю відтворювати WAV файли з SD картки.
Аналоговий вихід можливий як на лампах з резистором або трансформатором на пермалої в якості I/U.
Так і класичний варіант з операційниками по схемі CD програвачів Philips 1-го покоління, показаній вище.
По завершенню моїх досліджень та розробок з TDA1540 варто підсумувати їх результат.
1. Самий простий Варіант 1. ЦАП на 2 шт. TDA1540 14 bit з SPDIF входом, який був розроблений мною ще в 2013-му році - розвивати не планую.
З нього все починалося.
Але після появи 16-т бітних версій TDA1540 він втратив свою актуальність, - поза конкуренцією...
Також останніми роками з'явилося чимало схожих реалізацій майстрів з з Китаю, Італії, Німеччини, України, які фактично повторюють мою реалізацію того періоду.
Тобто пропозицій таких реалізацій вистачає і без мене.
І в свою чергу така реалізація 14-бітного ЦАП на TDA1540 буде звучати на рівні CD програвачів Philips 1-го покоління, наприклад, Philips CD 303.
Але при цьому може мати SPDIF вхід, - на ЦАП на TDA1540 можна слухати не тільки CD диски, а, скажімо, цифровий транспорт або стример.
І може мати лампи на виході, - звучати як програвач на лампах, а не як програвач на транзисторах.
Але все ж, це ні скільки не змінює її 14-бітну структуру, - звучати буде по рівню і по класу як Philips CD 303, але не краще і не вище.
2. Варіант 2. 16-бітний ЦАП на 2 шт. TDA1540 + додаткова плата R-2R.
Відтворює 16-біт вхідного сигналу.
Має SPDIF вхід. Приймалися формати аудіо 16-24 bit 44.1-192 KHz.
Його аналоговий вихід може бути зібраний на операційних підсилювачах по приведеній вище схемі, як у Philips 1-го покоління, наприклад, Philips CD 303.
Або зібраний на лампах, наприклад 6АС7 (6Ж4)
Звучить по типу Philips CD 303.
Але має кращу детальність, розширення, сцену і тому подібне.
Адже відтворюються всі 16 біт, а не тільки 14, як в Philips CD 303.
Цікавим може бути тим, кому подобається звучання програвачів на TDA1540, TDA1541, та й взагалі кому подобається хороше звучання)))
3. Варіант 3. 16-бітний ЦАП на 8 шт. TDA1540.
Відтворює 16-біт вхідного сигналу.
Має SPDIF вхід. Приймалися формати аудіо 16-24 bit 44.1-192 KHz.
Все аналогічно варіанту 2, але має вищий клас і звучить краще за рахунок використання 8 шт. TDA1540 замість 2 шт. TDA1540.
По моїх враженнях від кількох тижневого прямого порівняння цих двох реалізацій 16 біт на TDA1540.
Вони доволі схожі, але варіант на 8 1540 буде вищий класом.
І думається мені, що навіть реалізація 16 біт. на 8 шт. TDA1540P (пластик) буде звучити цікавіше чим реалізація 16 біт. на 2 шт. TDA1540D (кераміка)
Цікавим може бути істинним поціновувачам звучання програвачів на TDA1540, TDA1541 і посвяченим меломанам.
Власне, сподіваюсь що вийде розвивати цих два варіанти реалізацій 16 біт на TDA1540.
Зважаючи на те, що зараз мікросхеми TDA1540D (кераміка) не купиш дешевше чим по 130$ за шт.
І що іншими майстрами зроблено чимало реалізацій 14-бітних ЦАП на 2 TDA1540.
Думаю, в цьому є певний сенс і зміст.
І потрібно буде написати про свої розробки на класичних світових англомовних форумах )))
Влесне, поки є така можливість, після збирання макету ЦАП 16 біт на 8 TDA1540, який слухаю.
Я розпочав перебіжками збирати ще один прототип такого ЦАП.
Це буде ЦАП з SPDIF входом.
Завершив роботи по збиранню ЦАП на 8 TDA1540D 16 біт з SPDIF входом
На виході стоїть пара трансформаторів на пермалої 1:10 і пара ламп EF11.
Для живлення лампових каскадів використаний кенотрон EZ11.
На вході стоїть формувач TTL рівнів S/PDIF, зібраний на SN74LVC2G04
В якості процесора використаний STM32H743, який працює на частоті 480 мГц
Використаний вбудований в цей процесор приймач S/PDIF.
Замість мікросхем TDA1540P, з якими здійснювалось збирання та налагодження поставлені мікросхеми TDA1540D
Трохи складна компоновка і трохи забагато проводів.
Але для варіанту на 8 TDA1540 з використанням 4 існуючих плат ЦАП, при наявній кількості з'єднань між платами, важко розмістити та змотувати по іншому...
Відслухав і порівняв цей варіант з існуючими варіантами 16 біт 2 1540 + R-2R плата нарощення для двох біт.
І з стандартним старим варіантом 14 біт.
Власне, напишу про різницю звучання різних варіантів ЦАП на TDA1540.
1-й базовий 14-бітний варіант на 2 або 4 шт. TDA1540, які були розроблені році так в 2013 втілювали в собі ідею і задум додавання I2S і S/PDIF входу до різних реалізацій на TDA1540.
Тобто, на ЦАП або програвачах з TDA1540 стало можна слухати не тільки компакт диски Audio CD.
Додалася можливість слухати їх з твердотільними транспортами, компютерами, стримерами, WAV плеєрами, медіаплеєрами, навіть телевізорами які містять S/PDIF вихід.
Відповідно розширився можливий набір музичного матеріалу і зручність використовування.
Умовно кажучи, це була спроба надати друге дихання CD програвачам на TDA1540 по типу Philips CD303, Marantz CD-74 і тому подібного, шляхом додавання до них S/PDIF входу.
І оформлення цього в окремий ЦАП без CD транспорту.
Також практикувалися варіанти використання двох пар (4 шт) мікросхем TDA1540, сумуючи вихідні струми, замість однієї пари.
По аналогії CD програвачів на TDA1541, з якими таке тісно практикувалося:
Marantz CD-94 1хTDA1541А
Marantz CD-94mk2 2хTDA1541А
Також, як альтернатива використанню операційників (як у CD програвачів того покоління), практикувалася реалізація різних лампових вихідних каскадів.
Відповідно, можна було слухати реалізацію ЦАП на TDA1540 з притаманним їм звуком, почерком і характером.
Від будь якого транспорту через S/PDIF вхід.
На виході такий ЦАП міг містити або звичні операційники або лампи.
Така реалізація була стандартною для всіх існуючих CD програвачів - 14-ти бітною.
І по детільності та розширенню, умовно кажучи, по бітності вона була на рівні Philips CD303, Marantz CD-74.
Хоча при цьому могла бути більш масштабний звук за рахунок використання 4 шт. TDA1540.
Або більш теплий ламповий звук, за рахунок використання ламп на виході.
Власне, і зараз такі 14-бітні реалізації ЦАП на TDA1540 з S/PDIF або I2S входом розробили, виробляють і продають на E-bay порядку 10-ти різних майстрів.
Власне.
Історично так склалося, що я провів багато розробок, експериментів і досліджень з TDA1540 та й іншими класичними мікросхемами ЦАП.
Перший раз років так 8 назад я купував різні програвачі і збирав макети ЦАП на TDA1541, PCM56, PCM58, PCM1701, PCM63, PCM53, AD1860, AD1862 і т.д..
Також слухав та порівнював різні промислові реалізації на Ultra Analog D20400A.
Я цікавився виключно паралельними ЦАП, сигма-дельта не прийшлись по смаку і не зацікавили.
Відповідно ще початково було чітке і ясне розуміння того, що перші в історії цифрового аудіо ЦАП TDA1540 по тональності та натуральності звучать цікаво та достойно, безальтернативно.
Але в плані детальності та розширення - їх не вистачає бітності, і вони поступаються, скажімо тим самим TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701.
В той період я чимало слухав та порівнював, щоб обрати для себе, що краще слухати, що приносить більше вражень та емоцій?
Справжність та природність тональності та натуральності з меншою детальністю та розширенням?
Або краща детальність та розширення при не дуже природній тональності і не дуже натуральному звуку.
Важко було дати відповідь на це запитання, але, найближчих 8 років я віддавав перевагу саме ЦАП на 4 TDA1540 14 біт, а всі решту розпродав.
Через 8 років трохи змінилися технології електроніки та розробки, з'явився час та можливості, я знову повернувся до цього запитання.
Я знову закупився набором класичних 16-20 бітних ЦАП та програвачів на TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701 і знову відслуховував та порівнював їх з 14 бітними реалізаціями на TDA1540.
З метою зрозуміти, що ж дійсно краще. І чи потрібно починати розробки нарощення бітності до 16-ти біт на TDA1540.
Адже, станом на тоді, ці розробки здавалися складними та важкими, ресурсозатратними.
І я вирішив ще раз перевірити, можливо доцільніше відійти від ідеї нарощення бітності і від TDA1540.
Зробити собі реалізацію на чомусь з TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701, прийняти як є, і слухати 16-20 бітний варіант з всіма за і проти.
По результатах порівнянь та відслуховувань я зрозумів, що TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701 не мають явних і вичерпних переваги перед реалізацією 14 біт 1540.
І що є сенс спробувати розробити варіант нарощення бітності на TDA1540 до 16-ти біт.
І ще раз порівняти 16-ти бітний варіант 1540 з 16-20-ти бітними варіантами TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701.
Декілька років назад я розробив варіант реалізації ЦАП на TDA1540 з нарощеною бітністю 16 біт на 2 шт. TDA1540 з використанням додаткової нової плати нарощення бітності на основі 2-х додаткових R-2R ланок.
З використанням цієї плати нарощення бітності 16-ти бітна реалізація на 2 TDA1540 + плата нарощення по детальності та розширенню звучала на рівні TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701.
А по тональності та натуральності - як класичні програвачі та ЦАП на TDA1540.
Умовно кажучи, це був Варіант 2 реалізації ЦАП на 2 1540 16 біт з S/PDIF входом.
Який, по моїй оцінці по сукупності параметрів та моєму баченні звуку переграв 16-20 біт реалізації TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701.
Відповідно, я закрив для себе питання з вибором мікросхеми ЦАП і знову розпродав набір програвачів та мікросхем TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701, зосередившись на 16-ти бітній реалізації TDA1540
Власне, Варіант 2 реалізації ЦАП на 2 TDA1540 16 біт з S/PDIF входом і додаванням додаткової плати нарощення бітності з R-2R ланками дозволив відтворювати музику з властивим TDA1540 почерком та характером, подачею та тональністю.
Але при цьому по детальності та розширенні, динаміці та сцені, звучати на рівні існуючих класичних реалізацій 16-20 біт реалізації TDA1541, PCM58, PCM53, AD1862, PCM1701.
Тобто його основна мета була саме в додаванні бітності в TDA1540 до 16-ти, щоб відтворювати 16-ти бітні формати на TDA1540 без втрат інформації та емоцій.
При цьому він вийшов недорогим, адже використовується тільки 2 шт. TDA1540.
Але, у мене ще з самого початку експериментів та розробок з TDA1540 була ідея спробувати наростити бітність принципово іншим способом, з використанням виключно тільки мікросхем TDA1540 без додавання додаткових компонентів.
Таку ультимативну реалізація ЦАП на 8 TDA1540 16 біт, можна назвати "Варіант 3".
Сам задум та реалізація такого варіанту нарощення бітності не новий, був запозичений з досвіду та практики насущних професійних розробок і академічної освіти.
Також як приклад, був використаний детально описаний в даташиті PCM63 спосіб нарощення бітності 19bit + 19bit = 20bit ("Incorporated into the PCM63P is a unique Colinear dual-DAC per channel architecture")
Але, у випадку нарощення бітності на 14-ти бітних TDA1540 це виглядає так 14bit + 14bit + 14bit + 14bit = 16bit (quad-DAC per channel architecture)
Реалізація такого 16-ти бітного ЦАП стала можливою з освоєнням нових процесорів.
Перший оціночний макет ЦАП 16 біт на 8 TDA1540 був зібраний та запущений на процесорі Cortex M4 в 2019.
Послуханий, підтверджена здійсненність та функціональність.
Другий уже працюючий макет на процесорі Cortex M7, який я слухаю і тепер, був зібраний перед війною.
І декілька місяців назад зібрався і зараз доробляється третій варіант ЦАП на 8 TDA1540D у вигляді ЦАП з SPDIF входом.
Якщо порівнювати рівень звучання "Варіант 2 - 2хTDA1540 + 2bit R-2R / 16bit" з "Варіант 3 - 8хTDA1540 / 16bit"
Звичайно "Варіант 3" значно переграє "Варіант 3" по класу, по рівню та й по всіх параметрах.
навіть більше того, якщо порівнювати напряму, то навіть "Варіант 3" на 8 TDA1540P (пластик) значно переграє "Варіант 2" на 2 TDA1540D (кераміка).
І при тому, різниця значна.
Звичайно, зараз це не зовсім на часі, але, думаю, з часом, обидва цих варіанти реалізацій ЦАП на 1540 16 біт "увійдуть в історію".
2-й як дешевий (2 шт. 1540), мінімальний та достатній.
3-й, як дорогий (8 шт. 1540) але ультимативний по звуку.
З часом я оформлю статті по цих розробках і розміщу десь на світових англомовних форумах.
Але, варто зазначити, що з часом знаходити та купувати мікросхеми TDA1540, як кераміку, так, уже і пластик стає складніше і дорожче.
І ці мікросхеми переходять в розряд рідких, дорогих, дефіцитних ламп.
Що ні скільки не дивно, адже з початку виробництва CD програвачів на TDA1540 в 1982 році минуло уже 40 років.
Власне, якщо на це буде певний запит, думаю, я з часом по мірі можливостей буду збирати два варіанти ЦАП на TDA1540 16 біт, думаю, в цьому буде певний сенс і запит на існування концепції.
Ці ЦАП будуть саме з SPDIF входом.
Раніше я планував робити такі реалізації на TDA1540 в вигляді програвача/транспорту SD картки з S/PDIF виходом та входом, ресурси процесора Cortex M7, який я використовую дозволяють це реалізувати.
Недавно я також розібрався як вчепити до цього процесора великий гарний кольоровий дисплей з тачскріном та прописати на ньому графічний інтерфейс.
Раніше для цих цілей я використовував і використовую невеликий OLED дисплей.
ресурсів процесора вистачає також щоб використати два його USB порти і Ehernet, WI-FI і тому подібне.
Особисто я слухаю варіант програвача на 8 TDA1540 16 біт з SD карткою як твердотільний програвач з SPDIF входом.
Але це виключно для себе, реалізація на широкий загал програвача з SD карткою не передбачається, - не на часі робота з завершеним графічним інтерфейсом, управлінням, пультами дистанційного керування і тому подібним.
Нема бажання і не бачу сенсу цим займатися.
Відповідно, буде тільки варіант ЦАП з SPDIF входом.
Власне, перший прототип ЦАП на 8 TDA1540D 16 біт з S/PDIF входом і лампами на виході поїхав до зацікавленої особи.
По результатах збирання і порівняння перших двох ЦАП на 8 1540, я вирішив зібрати макет третього подібного.
І спробувати поставити йому на вихід аналогову вихідну частину на операційниках по схемі як у Філіпсів першого покоління, скажімо, як у Філіпса 303.
Зібрав такий вихід на операційниках, у мене якраз було декілька як вінтажних операційників формату NE5532, OP42, так і різний набір сучасних аудіофільських.
Зібрав, послухав з операційниками, поперетикував різні операційники, порівняв.
І порівняв з інснуючим макетом на 8 1540Д 16 біт, який я слухаю.
Враження такі - варіант на операційниках на 8 1540 16 біт цілком відтворює різницю 2 1540 14 біт і 8 1540 16 біт.
Але, мені однозначно та беззаперечно і безуальтернативно, для слухання на основній домашній системі більше по душі саме варіант з ламповим виходом.