Тема про можливість, правильність, доцільність побудови фонокоректора на тріодах з RC корекцією в аноді.
Є ряд відомих схем фонокоректорів на пентодах з корекцією в аноді. Володіють досить хорошими характеристиками і звучанням.
Тріоди на відміну від пентодів мають досить малий внутрішній опір що ускладнює побудову/розрахунок каскадів подібного коректора.
Я свого часу експериментував з рядом схем фонокоректорів на 6Н2П, 6Н23П, ECC83, 6Н8П, 6Н9П, 6Ж4.
На тріодах і пентоді в тріодному включенні з пасивною зосередженою корекцією, на пентоді - з корекцією в аноді. При використанні хороших деталей і хороших ламп звучання було досить хорошим. Носив і брав до себе, порівнювати з іншими коректорами ~300-500$ і коректорами промислових інтегральників - за виключенням невеликих огріхів клас звучання був приблизно однаковий.
Потім хотів скласти коректор на 6Ж8 з анодною корекцією і 6Н8С на виході і закрити для себе питання коректора на тривалий час.
Вийшла схема схожа на додану. Лампи 6Н8С (зараз 6SN7). Зв"язок між каскадами безпосередній.
Номінали коректуючоих резисторів і конденсаторів розрахував таким чином, щоб сумарний опір двох резисторів був 62к, при цьому тау1, тау2, тау3 найбільше відповідали стандарту RIAA. (на схемі вказані орієнтовні номінали, точні треба подивитись).
При розрахунку внутрішнім опором лампи нехтувалось (вважається, що він прямує до нескінченності), що не зовсім правильно, але поки так.
В результаті звучання по детальності і по розширенню, достовірності тонального балансу вийшло дуже хорошим - впевнено і значно переграв інші макети.
АЧХ, поки що, не міряв.
На слух Місцями є трохи різкості і викриків. Важко судити про причину - невідповідність АЧХ через внутрішній опір лампи чи збільшення детальності при середньому класі вертушки, тонарма, головки і вінілу.
Коли Lenko L75 (Sure44BM) в рідному корпусі з рідним тонармом замість рідних ніжок поставив на імпровізовані шипи - різкості і викриків значно поменшало. Невдозі маю зробити плінт, цікаво буде потім послухати.
Експериментував з конденсаторами, в результаті з одного МБГП на 2 мФ. зробив 4 саморобних потрібних номіналів. Такі звучать найкраще
Аргументи і мотивація: короткий шлях сигналу, мало деталей, тільки 2 подвійних тріода, наявні деталі і зібрані макети.
(11-10-2012 11:39)AntonZP писал(а): да бы было проще расчитвывать цепочки пользуюсь калькулятором http://www.kabusa.com/riaa.htm
для триода R1 должен быть равен Ri.
но на двух 6н8с нужного усиления не получится.
Цілком згодний.
Дякую.
В майбутньому перерахую, зміню номінали і послухаю. Підсилення дійсно нижче ніж 0.7В, але особливих нарікань на низьку гучність в моїй системі не виникло.
Дякую, колись бачив сайтик, але що саме методика розрахунку на тріодах не зауважив. Знатиму, почитаю.
Методика в цілому зрозуміла, деякі, здавалося б очевидні деталі упустив.
Тут скоріш особливість схеми на тріодах в простоті, мінімумі деталей і мінімумі втрати енергії без використання трансформаторів, і одному типу ламп.
При розрахунку частотно залежних частин схеми практикую використання програми Mathcad. Можна побудувати графіки, вивести еталонні точки, різницю між величинами в дБ визначити і тому подібне.
Для практичної перевірки без хорошого осцилографа або ВЧ вольтметра і генератора не обійтись... А з їх наявністю складно...
Я поки чисто в тріодному включенні хочу. І так, щоб резистивна частина анодного навантаження складала 62 кОм, як у схемі по силці (подібну схему бачив Аудіонода).
По можливості спробую перерахувати номінали з врахуванням Ri при використанні http://www.kabusa.com/riaa.htm.
Те, що там ланцюжок R2, C1, C2 приєднується до землі, а а даній схемі до +U (+245V) різниці не має?
Операційники з низьким вихідним опором і RC ланцюжки, приєднані до землі і ламповий каскад з RC ланцюжками в анодному навантаженні, ще ж досить різні речі?
Я бы сказал, что идея плохая со всех точек зрения, кроме одной – преднамеренно исказить сигнал (со всех сторон – искажения линейные, нелинейные, интермодуляционные), для получения какого-то своего звука.
В великій мірі згодний.
Якби були доступні нормальні трансформатори, навіть гадки б не мав пихати коректуючі ланцюжки в анод.
Без трансформаторів з резистором в аноді і подальшми пасивними коректуючими ланками виходить, що переважна більшість енергії сигналу розсіюється в тепло на резисторі.
А в коректуючий каскад приходить 1/10.
СРПП, джерела струму на транзисторах також ситуацію не рятують.
Як зробити щоб не ставити трансформатори і не тратити попусту в тепло енергію корисного сигналу?
На скільки я розумію - тільки корекція в аноді.
Ви маєте на увазі, що корекція в аноді, але на пентодах?
(12-10-2012 14:06)Eugene. писал(а): Я бы сказал, что идея плохая со всех точек зрения, кроме одной – преднамеренно исказить сигнал (со всех сторон – искажения линейные, нелинейные, интермодуляционные), для получения какого-то своего звука.
С уважением.
До речі, слухав 3 каскадний коректор з трансформаторним зв"язком між каскадами.
Звуком вражений.
Склалось враження, що до такого потрібно прагнути, намагатись зібрати і слухати в своє задоволення.
На скільки я розумію концепцію, основне завдання трансформатора - реалізувати виділення енергії струму анодного кола в колі сітки.
Відповідно струми великі, втрати малі, менше перетворень, низький опір сіткового резистора і тому подібне.
(12-10-2012 14:02)Nemo писал(а): Я поки чисто в тріодному включенні хочу. І так, щоб резистивна частина анодного навантаження складала 62 кОм, як у схемі по силці (подібну схему бачив Аудіонода).
По можливості спробую перерахувати номінали з врахуванням Ri при використанні http://www.kabusa.com/riaa.htm.
Те, що там ланцюжок R2, C1, C2 приєднується до землі, а а даній схемі до +U (+245V) різниці не має?
Операційники з низьким вихідним опором і RC ланцюжки, приєднані до землі і ламповий каскад з RC ланцюжками в анодному навантаженні, ще ж досить різні речі?
цепочку коррекции можно кидать как на землю так и на питание, через конденсатор БП по перменке они замкнуты.
(12-10-2012 14:06)Eugene. писал(а): Я бы сказал, что идея плохая со всех точек зрения, кроме одной – преднамеренно исказить сигнал...
Таки посчитаем:
Ri 6н8с ~= 8к (-2В, 8мА, 120В) нагрузка (R2) получается ~1160 Ом, это действительно не лезет ни в какие ворота. питание всего 132 Вольта, Ку ниже плинтуса.
(12-10-2012 15:13)AntonZP писал(а): Таки посчитаем:
Ri 6н8с ~= 8к (-2В, 8мА, 120В) нагрузка (R2) получается ~1160 Ом, это действительно не лезет ни в какие ворота. питание всего 132 Вольта, Ку ниже плинтуса.
согласен с господином Карповым - фигня получается
Тобто каскади з анодною корекцією і адекватними параметрами можна зібрати на тріодах в каскодному включенні або на пентодах а на тріодах ну ніяк?
А в чому проблема 1К внутрішнього опору тріода?
Якщо тільки в низькому кофіцієнті підсилення по напрузі, то це не основне.
Я не сильний в лампах, так перебіжками років півтора експериментую, теорію почитую по можливості.
Хіба не можна розділити 62к анодного навантаження на R1 + R2 і розрахувати потрібні конденсатори. На зразок приведеної зверху схеми.
До речі, в схемі з http://www.kabusa.com/riaa.htm резистори не з"єднані з землею (в ламповому варіанті +U), її її треба видозмінювати?
Для корректирующей цепи в аноде (не рассматривая индуктивную коррекцию), варианта есть два – пентод, причем пентод с большим выходным сопротивлением и высокой крутизной, или достаточно мощный триод, тоже с высокой крутизной.
Первый вариант вполне жизнеспособен, второй – экзотика. Где-то я слышал, что чуть ли не 300B использовали во входном каскаде, уж не знаю, как там боролись с шумами.
Перший очевидний і опробуваний)
А в чому основна проблема описаного варіанту?
(12-10-2012 17:09)Eugene. писал(а): Для корректирующей цепи в аноде (не рассматривая индуктивную коррекцию), варианта есть два – пентод, причем пентод с большим выходным сопротивлением и высокой крутизной, или достаточно мощный триод, тоже с высокой крутизной.
Первый вариант вполне жизнеспособен, второй – экзотика. Где-то я слышал, что чуть ли не 300B использовали во входном каскаде, уж не знаю, как там боролись с шумами.
(12-10-2012 17:03)Nemo писал(а): А в чому проблема 1К внутрішнього опору тріода?
не внутреннего сопротивления Ri а нагрузки в аноде Ra.
для того что бы получить делитель на нужное число дБ, надо создать делитель Ri/Ra а такая нагрузка для триода не приемлима. в идеале триод нужно нагружать на ИТ.
(12-10-2012 17:03)Nemo писал(а): До речі, в схемі з http://www.kabusa.com/riaa.htm резистори не з"єднані з землею (в ламповому варіанті +U), її її треба видозмінювати?
цепочка коррекции требует видоизменения, но порядок величин остается.