Всім по привіту
Помітив таку тенденцію: Два макети ЦАП, в одного 1540Д - мас156 - LC фільтр з самомотаної індуктивності на Ш-подібних пермалойових пластинах + конденсатор з Філіпса 2,2 нФ.
В другого 1540П - мас156 - LC фільтр з інтегрального ISDN трансформатора (4 обмотки на залитому компаундом маленькому кільці, швидше за все з пермалоя). Скомутовано дві послідовно, аналогічний конденсатор 2,2 нФ.
Так от, в другого в другого макету ЦАП суб"єктивно більше самих верхніх ВЧ. ВЧ, про які пишу, суб"єктивно раніше чулись в дорогих ЦАП. В Філіпсах, інших апаратах подібного класу наче ВЧ і є, але вони явно замилені, спотворені, розмиті по причині наявності розділювальних конденсаторів і тому подібного. Але, здалось, місцями на вокалі присутнє певне цикання (сибілянти), де таких наче бути не має.
Довго не міг розібратись, чому ж в ЦАП з 1540Д менше ВЧ ніж в 1540П... Навіть змінив СПДІФ трансформатор, конденсатори кераміку на плівку, кабелі.
Все одно в макеті з 1540П і інтегральними дросельками VAC ВЧ явно більше.
Був зайнятий іншими справами.
Потім сьогодні збирався вгості, до учасника форуму, носив ці ЦАП (перший і другий макет) на прослуховування на його системі після нових твіків і порівняння й його переробленим Аркамом і недавно купленим Лаври ДА10.
Перед виходом подивився і пригадав, які ж зміни, потрібно вияснити в чому ж причина.
Макет на 1540П має германієві діоди в живленні аналогового тракту на відміну від інтегрального діодного мосту. Набір з СМД струмозадаючих резисторів високої точності для 82 і 620 Ом на відміну від штатних, випаяних з Філіпса.
І різні дроселі.
Перед виходом припустив, що причина в дроселі. Вибрав трек, включив ЦАП, слухаю і то замикаю, то розмикаю індуктивність.
При цьому при замкнутій, коли на виході тільки конденсатор 2,2 нФ ВЧ значно менше, а при розімкнутій більше.
Робив те саме з іншим макетом, різниця є але не велика (ВЧ з замкнутим стає менше, але не настільки значно).
Те саме потім повторював в друга, результат такий самий - при замкнутій індуктивності ВЧ менше, при розімкнутій - відчутно більше.
Трохи на вокалі місцями трохи чутно сибілянти... Але ВЧ як у дорогого ЦАП.
В першого макета з 1540Д ВЧ явної недостачі не чутно, але якщо порівнювати - зрозуміло, що там більше.
Аналогічно при порівнянні з Лаври ДА10 - рівень, ясність і детальність, розширення ВЧ ДА10 скоріш як в макета на 1540П.
Хоча по теорії однакова ємність - більша індуктивність, - більший завал по ВЧ. Менша індуктивність - менший завал по ВЧ.
Я такий феномен можу пояснити скоріш за все тим, що при фільтрації ВЧ фоста завад стає нормально чутно ВЧ сигналу.
Хоча індуктивність може певним чином впливати на операційник, мати горбату АЧХ, ємність, і певним чином на щось впливати - але це уже другорядне.
Загалом різницю рівні ВЧ, яка обумовила трохи більшу детальність, але місцями невелике цикання і її явне зменшення при замиканні індуктивності чув не тільки я, також учасник форуму, факт більш об"єктивний.
Порівнювали з Аркамом на 1541 + напруга/струм 5532 + дорогий конденсатор + дорогий тренсформатор з входу студійної апаратури - мій ЦАП (безпосередній зв"язок, відсутність транса) явно переграв по ряду параметрів.
Порівнювали з Лаври ДА 10 - той грає як дорогі ЦАП, про які я писав вище. Але, мої ЦАП звучали також досить достойно. Різниця немала, але не прірва і не бездна. Можна стверджувати, що з такими твіками ЦАП наближається до звучання дорогих, але трохи простіший, а від Філіпса в рідному варіанті там нічого і не залишилось.
Потрібно тільки розібратись з індуктивністю, почитати книжки про матеріали, параметри, пошукати в продажу, по можливості обміряти параметри і тому подібне. Адже цих два варіанти індуктивностей взяті - що було.
Яка у них лінійність, АЧХ, імпульсна характеристика і гістерезиси не відомо.
І все ж, скільки всього перепробував, поки що здається що LC першого пордку з правильним дроселем чи не найкращий.