За років п'ять розмірено і цілеспрямовано переслухав багато різних класичних мікросхем мультибітних ЦАП. І багато різних промислових CD програвачів і ЦАП.
Ловлю себе на факті, що наче все, що цікавило, переслухав, за виключенням PCM53.
PCM53 - монолітний 16-ти бітний гібридний ЦАП. 3 старші біти якого реалізовані на 7-ми джерелах струму і декодері 3->7.
Для 13-ти молодших використана 13-ти бітна резистивна матриця.
В даташиті заявлена монотонність 16 біт, а мікросхему названо витвором мистецтва.
Мікросхему розроблено для аудіо.
Структура дійсно цікава і принципи перетворення оригінальні і не типові.
Мікросхема ставилась переважно в топові старі апарати.
В більшість одна мікросхема ставилась для обох каналів. А уже на виході ставився аналоговий мультиплексор і звук лівого і правого каналу розділявся пристроями вибірки і зберігання.
Але були й апарати, в яких ставили по мікросхемі на канал.
Цікаво, хто мав і хто має апарати на PCM53?
Хто чув і що може розповісти про їх звук?
Як вони звучать в порівнянні з звучанням хороших реалізацій PCM56 PCM58 PCM63?
Разве что только на попробовать. Но корректных выводов о звучании именно микросхемы ЦАП не сделаешь - плеер довольно простой, внутренняя реализация, и обвязки, и питания, и "выхлопа" - базово-даташитная. (если даже не проще...)
(21-02-2016 00:11)yuran писал(а): Интересная картинка. Наводит на мысли.
Згодний з Вами.
Порився в Інтернеті. Ніде не знайшов, щоб подібні керамічні й золоті мікросхеми стояли в реальних апаратах.
Були пластикові, були також керамічні, але золотих не знаходив.
А продають їх першочергово саме китайські друзі...
А от AN6806 була керамічні й трохи золота.
Додав фото реальних плат SONY DAS-702ES і TECHNICS SL-P7.
В Шеньчжене на радио рынке мне нужно 20 минут чтобы найти в золоте такую микруху. Вопрос цены.
Думаю за 50 баксов китаезы будут носом землю рыть, но найдут.
На барахолках, там три калеки только имеют предмет обсуждения в золоте.
Все арыгыналы.
Цена от 20 уе керамика, арЫгынал, голдовая 50 уе.
Выпаянную можно за 50 гривен взять, в пластике...
В принципе даже с платами продают, кусками.
Копировать китайцам керамику вообще нет смысла, так как нет спроса на эту микруху...
(21-02-2016 00:21)VasilTech писал(а): Разве что только на попробовать. Но корректных выводов о звучании именно микросхемы ЦАП не сделаешь - плеер довольно простой, внутренняя реализация, и обвязки, и питания, и "выхлопа" - базово-даташитная. (если даже не проще...)
Я це прекрасно розумію.
Але, по досвіду.
Були у мене різні варіанти CD і ЦАП на PCM56 PCM61 PCM58 PCM63.
Слухав також чимало промислових апаратів на них.
Почерк, характер і тональні особливості самих мікросхем були виражені і добре відчутні у всіх реалізаціях.
І що б я не робив з PCM63, так як PCM58 вона не звучала. Не кажучи про різницю звучання між PCM63 і PCM56.
А експериментував з PCM56 PCM61 PCM58 PCM63 я багато, - різні ЦФ, золоті операційники і транзистори, срібні лампи, старі і нові резистори, старі і нові пермалойові трансиорамири і т.д.
Мова іде перед усім про тональні особливості, почерк, характер і подачу звуку.
З результатів прослуховування:
- PCM56 PCM61 і варіації на тему - звучать досить натурально, але трохи простакувато в тонально бідно...
- PCM63 і варіації на тему - звучать з хорошою детальністю і розширенням, але трохи синтетично і тонально оманливо...
- PCM58 і варіації на тему - звучать досить достойно по сукупності параметрів і разом з тим ідейно цінно і благородно...
PCM63 PCM61 PCM56 - цілком нормальні варіанти і в хороших реалізаціях звучать ок. Але, якщо говорити про їх ідейну цінність для себе - вона мінімальна...
Тобто скільки я не слухав на них реалізації, слухати їх у себе в якості основного джерела не хочеться.
PCM58 - вбачаю ідейну цінність. Мав протягом двох місяців у себе, років так два назад CD плеєр на PCM58. Експериментував з ним. Залишив тільки найкращі враження.
Також мав місяць назад у себе плату від CD плеєра на PCM58 і прикручував туди плату S/PDIF входу в варіанті з ЦФ SM5813 і без ЦФ.
Звучання цієї плати, навіть з штатними операційниками JRC5532 залишило тільки найкращі враження і емоції.
Тобто PCM58 навіть в даташитній реалізації з операційниками я з задоволенням слухав у себе в якості основного джерела і досить довго - годинами і днями.
Мова про те, куди буде віднесено PCM53 - до PCM58 чи до PCM63 PCM61 PCM56.
(21-02-2016 11:01)AntonZP писал(а): а кто мешает это все перелопатить?
Якщо все буде Ok і Onkyo DX-150 до мене доїде, - так і зроблю, трохи перелопачу
Я розумію, що для повноти щастя потрібно не одна PCM53JP-V, а 2 або 4 PCM53JG-I.
З одною й варіантів реалізації не багато... Тільки даташитний варіант з пристроєм вибірки і зберігання на виході.
Було б дві струмових, - прикрутив би на їх струмові виходи транси 1:10 на пермалої і послухав.
Було б 4 - реалізував би варіант балансного включення на операційниках або на пермалойових трансформаторах, якби були струмові.
Я операційники і транзистори не надто люблю, - віддаю перевагу лампам і трансформаторам.
Але проти операційників нічого не маю - послухати можна)))
А для початку можна буде послухати як є з одною PCM53JP-V.
Тільки прикручу туди інше цифрове джерело даних.
Поки ще не знаю яке, - або класичний приймач S/PDIF + послідовно-паралельні регістри. Або приймач S/PDIF + ПЛІС ALTERA або SD картка + процесор STM32.
Я не надто люблю CD диски як носій інформації, - люблю твердотільні транспорти.
Хоча проти CD нічого не маю.
(21-02-2016 12:04)Nemo писал(а): Я розумію, що для повноти щастя потрібно не одна PCM53JP-V, а 2 або 4 PCM53JG-I.
З одною й варіантів реалізації не багато... Тільки даташитний варіант з пристроєм вибірки і зберігання на виході.
ни разу не слышал приличного звучания со схемой хранения.
не вариант однозначно.
Додав даташит на Sony DAS-702ES.
Там на виході активний ФНЧ порядку так 9-го на 6-ти операційниках 5532 + перетворення струм напруга + вихідний буфер на операційниках.
Всього на канал 8 операційників і 4 розділювальних конденсатори.
Любили Соні наворотити і нахати всілякої лабуди...
(21-02-2016 12:42)Nemo писал(а): ... Там на виході активний ФНЧ порядку так 9-го на 6-ти операційниках 5532 + перетворення струм напруга + вихідний буфер на операційниках....
та да, куча операционников явно не озонирует, но надо слушать...
там еще оказывается cx23034. считается хорошим ЦФ двойного передискрета.
На PCM53, был у меня долгое время Denon 1800, очень нравился. Звук более "теплый" или, как стало модно говорить, "аналоговый", по сравнению с Denon 1700 на РСМ56. По характеру звучания Denon 1800 ближе к аппаратам с PCM54
Александр, судя по фото внутренностей Onkyo DX-150 в послецаповом фильтре дроссели, что косвенно говорит об отсутствии оверсемплинга - или о его 2-х кратном присутствии?
По поводу послецапового фильтра, всегда было интересно послушать первое поколение Sony без передискретизации, на цапах CX890\CX20017 и послецаповым low pass filter sony murata. И вот наконец послушав даже такой бюджетный аппарат как Sony CDP-30, понял, что цап этот в связке с пассивным фнч очень даже достойный конкурент простеньким филипсам\маранцам на 1540\1541.
(21-02-2016 00:11)yuran писал(а): Интересная картинка. Наводит на мысли.
Згодний з Вами.
Порився в Інтернеті. Ніде не знайшов, щоб подібні керамічні й золоті мікросхеми стояли в реальних апаратах.
Були пластикові, були також керамічні, але золотих не знаходив.
Если сходу не нашли, это не значит, что они не выпускались
Ставились в процессоры Lexicon 60, 70, а также в процессора AMS DMX, и вроде в какие-то старые Роланды и Касио.
Фотографий как-то специально не сохранял, вот такая не очень качественная осталась, из Лексикона 60, слева именно PCM53JG-I :
Порой продаются нерабочие на запчасти, судя по всему из таких нерабочих и подоставали те микросхемы.
А вот объявление, где на фото внутренностей тоже виден он самый:
ebay.com/itm/Lexicon-PCM60-Digital-Reverb-Inverse-Room-Rare-Vintaeg-Rack-Delay-60-70-80-/182014882965
(21-02-2016 15:27)viktor63 писал(а): На PCM53, был у меня долгое время Denon 1800, очень нравился. Звук более "теплый" или, как стало модно говорить, "аналоговый", по сравнению с Denon 1700 на РСМ56. По характеру звучания Denon 1800 ближе к аппаратам с PCM54
Я бы сказал, что 1800-ый по звуку получше многих, которые на PCM54 - как-то удавалось производителям упростить и испортить многие плееры на PCM54, ну или сам ЦАП уже стал по более дешёвой технологии производиться, может с какими-то упрощениями. (а топовую версию, PCM54HP-K - не многие применяли)
Хотя и в 1800 внутри хватает мест, которые нужно было подправить, тогда он становился ещё приятнее.
(21-02-2016 17:45)yuran писал(а): Александр, судя по фото внутренностей Onkyo DX-150 в послецаповом фильтре дроссели, что косвенно говорит об отсутствии оверсемплинга - или о его 2-х кратном присутствии?
Там двухкратная на YM2201
(21-02-2016 18:47)yuran писал(а): Нет, это мы про картинку, выше, на которой 1541 в таком же корпусе.
Про ту картинку нужно спрашивать у владельца голландского сайта про Филипсы-Марантцы - где он раздобыл эту микруху?, и рабочая ли она вообще...
Хотя, в качестве прототипа, может и существовала, мало ли..
Знайшов сервіс мануал на Onkyo DX-150. Він є тут, але не повний. _http://www.hifiengine.com/manual_library/onkyo/dx-150.shtml
Там приведено словесний опис організації ЦАП і аналогової частини, але про ЦФ нічого не написано... Мова іде тільки про частоту 88.2 кГц. Але чи це частота загальних відліків чи поканальних не зрозуміло.
Скачав також сервіс мануал на Yamaha CD-X2. Привів схему YM2201F - там 2-х кратна передискретизація.
До речі, про реалізацію варіанту на одному ЦАП з мультиплексором і без передискретизації ще потрібно подумати.
Реалізувати пристрій зберігання вибірки на частоті всього 44.1 може бути складно, - конденсатори зберігання заряду за відносно тривалий час будуть розряджатись...
Потрібно буде дивитись осцилографом що і як буде на виході з аналоговим сигналом.
По CX890\CX20017 згодний, - цілком можуть достойно звучати.
Я якраз хотів купити щось на них і послухати.
Уже навіть проплатив Соні 130.
Але, на жаль, не вийшло, - щось там в продавця не стряслося і він зрештою повернув кошти.
Я не відступив і купив апарат на TD6720N - ЦАП такого ж типу перетворення подвійного інтегрування.
Відслухав його, прикручував до нього плату з ПЛІС і слухав також від СПДІФ з кращим транспортом - звучить цікаво і достойно. Але залишити бажання не виникло.
До речі, в час пошуку різної інформації виявив такі мікросхеми старовинних ЦАП перших СД програвачів - YM4006 і HA16633P.
Були апарати, в які варіанти плат на цих мікросхемах ставились на заміну PCM53 і в сервіс мануалах приведено обидва варіанти.
YM4006 - щось на зразок TDA1541, тільки одноканальне.
10 біт пасивного ЦАП і 6 біт динамічного.
HA16633P - щось схоже та ЦАП подвійного інтегрування як CX20017