Кожний з 8-ми TDA1540 підключений своїм інтерфейсом і отримує свої унікальні аудіовідліки.
3 шт. TDA1540 підключені до STM32F407 інтерфейсами SPI 18 Kbit/sec
3 шт. TDA1540 підключені до STM32F407 інтерфейсами USART 5-10 Kbit/sec
На цьому комунікаційні ресурси процесора закінчились(((
Для підключення ще 2 шт використаний додатковий процесор Cortex M3 STM32F103
2 шт. TDA1540 підключені до STM32F103 інтерфейсами SPI 18 Kbit/sec
Процесори зєднані між собою інтерфейсами UART 2,2-5 Kbit/sec
Що характерно, - все реалізоване та запущено в домашніх умовах, без осцилографа
Ну разок брав плату на роботу подивитись форму сигналів з інтерфейсів USART, коли виникали питання.
---
По факту, - запущено, працює
Запустилось не відразу, робилось місяці, опробувалось багато різних ідей, обійдено чимало підводних каменів, використано оригінальні рішення.
За час цих експериментів я спалив 3 шт. процесори.
Загалом, це не так уже й багато..)))
---
По звуку.
По перших хвилинах та годинах, - думаю, по детальності та розширенню, сцені, - крок в сторону їх збільшення величезний!
Тональність 1540, почерк та характер залишається в повній мірі.
Далі, - потрібно не спішно, спокійно доробляти, відслуховувати, оцінювати, порівнювати.
В теорії такий варіант має свої за і проти.
Але, екзистенційно його було просто необхідно реалізувати та відслухати, як і варіант 15 біт.
Я уже 2-3 місяці слухаю варіант ЦАП 4 TDA1540D - 15 біт.
В звуці він має кращу детальність та розширення чим 14 біт 1540.
Є певне помякшення акцентів.
Але, якщо обирати між 14 біт і 15 біт, - звичайно 15 біт виграє з величезним відривом!
Цей варіант потрібно потроху доводити до ладу, відслухувати, порівнювати, дочіплювати до нього вихідні лампи.
Ставити ламповий клок для тактування.
8 шт. TDA1540P змінювати на 8 шт. TDA1540D
Це все не спішні та екзистенційні пошуки та прозробки, - поспішати нема куди.
По правді ця розробка зайняла не мало часу та зусиль, потрібний відпочинок та відслуховування.
Потрібно порівняти цей варіант з TDA1540 PCM53 PCM58.
на транспорті з процесором на SD картою я уже зупинився остаточно.
А яку мікросхему ЦАП до них причепити, - питання ще відкрите.
Можливі варіанти - TDA1540 TDA1541 PCM53 PCM58
Поки цей варіат десь приблизно на 16 біт і звучить)))
У мене є готовий та зібраний апарат, який слухаю уже три місяці 15 біт.
І є ЦАП ПСМ53 з операційниками - чесних 16 біт, - попорівнюю їх декілька місяців, - стане зрозуміліше що і як.
(10-06-2019 09:35)andrusho писал(а): Я би підключив ваш ЦАП до своєго аудіонотівського вихлопу. (Dac3)
Я на тижні підключу його до наявного аналогового виходу на лампах EF11.
І підключу для тактування цього макету ламповий клок на EF11.
Попри всю свою техічну участь я більше люблю слухати аналогові виходи без операційників і з лампами..)
І щоб транспорт обов"язково тактувався з ламповим клоком..)
Для порівняння звучання цього макету з приведеним на фото макетом 4 1540Д 15 біт, - потрібно обов*язково чіпляти ламповий вихід і ламповий клок.
Інакше порівнювати варіанти 14 біт - 15 біт -16 біт не коректно...
---
Цей проект 8 1540 16 біт - дослідницький, екзистенційний.
Він доволі громіздкий, не легкий в запуску і наладці.
До нього можна чіпляти ламповий вихід.
Думаю, в майбутньому я буду намагатись зробити більш практичний та насущний проект нарощення бітності до 16 біт на 2 1540 з операційниками.
Є ідеї, є досвід, є бачення якими варіантами можна наростити бітність до 16 на 2 1540.
Але це в майбутньому, поки перерва, відпустка місяців так на три і відслуховування.
Довго перебирав варіанти та обирав способи підключення 8 1540 до мікроконтролера STM32F407
Для запуску та відслуховування робив варіант з часовим мультиплексуванням, а також ставив невеликий додатковий процесор.
Але на таких частотах та швидкостях потоків такі варіанти мають ряд неділіків.
Також завів ламповий клок для тактування транспорту.
Аналоговий вихід - поки просто трансформатори на пермалої 1:10 з резистором 620 Ом в вторичці.
На виході кожного каналу сумарний струм 4 шт 1540 - 16 мА.
Відслухав цей варіант, декілька разів порівняв його з варіантами 4 1540 15 біт
І з варіантом 4 1540 14 біт.
Умовно різниця така.
Почерк, характер і подача 1540 в звуці залишається цілком і повністю.
Але при цьому:
15 біт - звучить вдвічі краще чим 14 біт.
16 біт - звучить вдвічі краще чим 15 біт і в 4 рази краще чим 14 біт.
Варіант 16 біт 8 1540, - нове слово в їх історії )))
Умовно, це варіант, який по детальності, розширенню та подачі звучить як аудіофільський ЦАП
А по тональному балансу, почерку та характеру, душевності, - чистої води 1540.
По огріхах та артефактах даного варіанту, - потрібно відслуховувати.
Можливо щось і знайдеться.
Але, якщо зважати на екзистенційність проекту.
Я роблю ЦАП для себе, обираючи з TDA1540 TDA1541 PCM53 PCM58
Так от, по практиці слухання всіх цих мікросхем у мене переконливе враження, що варіант ЦАП 8 1540 16 біт залишить їх далеко-далеко позаду
В майбутньому буду або доробляти та переробляти цей макет 16 біт.
Або, скоріше за все збиратиму новий ЦАП 16 біт 8 1540.
Маючи такий макет 16 біт, слухати 15 біт або 14 біт не надто цікаво(((
Але така реалізація надзвичайно громіздка та складна.
В майбутньому буду намагатись реалізувати варіант 16 біт на 2 1540 з операційниками.
Для цього у мене є хороша база.
І є макет для відслуховування та порівняння на предмет 16-ти бітності.
PS
Я буду не далеким від правди, будучи впевненим, що коли дороблений прототип ЦАП 16 біт 8 шт 1540 послухають бувалі меломани, ті які перепробували всього багато, - оцінять його по достоєнству
Адже, результатом є такий звук цифрового джерела, на якому можна зупинитись на дуже тривалий час, якщо не назавжди..!
Нове слово в історії 1540
З часом буде прототип, ідейним бажаючим мжна буде послухати.
Але не скоро, на це підуть місяці, може пів року чи рік.
Комерція по Україні не передбачається
Ідейний розвиток - так.
(05-09-2019 09:55)rotla писал(а): А клок? Или исползуется PLL_I2S?
В цьому тестовому макеті з PCM61 так, - клок взятий від апаратного PWM таймера-лічильника процесора.
Але в основних варіантах сигнал відтворення відліку LAT береться безпосередньо з тактового генератора.
Тактовий генератор складається з лампового клока на EF11 з кварцом 11 289 600, частота якого ділиться тригерними, апаратними подільниками на 256 без участі процесора і отриманий меандр частотою 44 100 заводиться безпосередньо на мікросхему ЦАП та служить сигналом відтворення відліку.
паралельно він заводиться на вхід мікроконтролера для синхронізації запису відліків.
Тобто моменти відтворення відліків формує сам апаратний тактовий генератор, незалежно від процесора.
Завдання процесора, - встигати вчасно записувати данні в ЦАПи перед сигналом їх відтворення.
Такі незалежні апаратні тактувалки реалізовані в двох макетах ЦАП 4х1540 - 15 біт і 8х1540 - 16 біт
По великому рахунку я уже відслухав, як звучить з STM32F407 пара PCM61 (18 біт) в порівнянні з 8х1540 - 16 біт.
Цілком достойно і цікаво, можна слухати в основній системі, можна слухати досить довго, в міру натурально та приємно.
В PCM61 (18 біт) заявнена лінійність 16 біт.
Але по результатах відслуховування я б сказав, що звучать ці PCM61 біт так на 15.
Можливо, PCM61-К будуть звучати трохи краще.
Взагалі, варто відзначити, що це цілком приємливий варіант навіть в основну систему, в міру натуральний, не синтетичний, правда, троїи простенкий звуком.
В подальшому планую також прикрутити до плати з STM32F407, відслухати та порівняти з звучанням 8х1540 - 16 біт інші класичні мікросхеми ЦАП:
2. PCM58 (18 біт)
3. TDA1541 (16 біт)
4. В подільшому, можливо, прикручу ще також PCM53-I і порівняю
Цікавий варіант вихідної частини з трансформатором на пермалої, без операційників.
По цифровому інтерфейсу PCM58 абсолютно аналогічні PCM61 - їх буде потрібно просто причепити на макетну плату і прикрутити до приведеного вище макета, зібраного в корпусі від DENON DCD-625
Для TDA1541 потрібно малость змінити програму, використавши I2S апаратний інтерфейс.
Для чого я припас відладочну плату Discovery kit with STM32F407VG MCU.
Фактично вона аналогічна тим платам та макетам, які я використовую, процесор аналогічний, але на ній стоїть маленька сучасна мікросхемка ЦАП CS43L22 Cirrus Logic і розєм для навушників.
Типовий сучасний ЦАП з входом I2S, аналогічний 1541, відповідно на ній можна буде відладитись в домашніх умовах.
Адже всі ці практичні розробки я проводжу без осцилографа )))
(13-09-2019 13:08)vl27 писал(а): Ех, мені б такі навички в програмуванні
Дякую, стараюсь, я тривалий час час від часу займаюсь програмуванням мікроконтролерів професійно.
Плату цифрового входу для 1540 на ПЛІС я розробив в 2012, відповідно уже минуло 7 років, - достатній час для того, щоб виивчити загальну суть STM32.
Да, я недавно зібрав проект читання файлів з USB флешки процесором STM32F407.
Тобто в транспорті на процесорі STM32F407 в якості нося інформаціїї можна використовувати не SD карту, а USB Флешку.
Хоча, швидкість стандартного SDIO 48 Mbit, використаний 4-бітнйи режим.
Тобто фактично 192 Mbit
А для відтворення файлів 192 кГц 24 Біт потрібна швидкість потоку 9,2 Mbit
Відповідно можна легко читати Хайреси
На відміну від штатного USB HS потоком 12 Mbit, не факт, що вийде читати 9,2 Mbit... (Потрібно буде дочіпляти мікросхему щоб було USB HS 480 Mbit )
До речі, в ST місяців так 3 назад вийшла нова лінійка процесорів STM32H7
Вони доволі схожі на STM32F4, але тактова частота 480 МГц, а не 168, як в цього, що я використовую.
І вони уже є на ринку, - можна купувати і програмувати )))
Да, за свою не довгу участь освоєння перебіжками процесорів STM32F4 я вивчив фактично всі його інтерфейси та режими, останнім вивчив USB.
Залишився тільки Ethernet, але туди я влазити не )))
Для ТС.
В любом производстве следует рассматривать несколько стадий:
1) Начальный продукт, который как правило не совершенен.
2) Стадия оптимизации и унификации, когда начальный продукт допиливается и втискивается в определённые(появившиеся) стандарты.
3) Процесс удешевления производства.
4) Делание выводов на достигнутом. Как правило пытаются совместить ТТХ с себестоимостью.
В порядке приоритета, лучше всего второй и четвёртый. А первый и третий всегда будут компромиссными.
Так вот ТДА 1540 - это первый вариант. Мало того, что она по ТТХ не дотягивает до последующей 1541, так и шина у неё не унифицированная.
Жизнь подобна езде на велосипеде. Ты не упадешь, пока крутишь педали (с) Клод Пеппер
(15-09-2019 16:02)VNV73 писал(а): Для ТС.
В любом производстве следует рассматривать несколько стадий:
1) Начальный продукт, который как правило не совершенен.
2) Стадия оптимизации и унификации, когда начальный продукт допиливается и втискивается в определённые(появившиеся) стандарты.
3) Процесс удешевления производства.
4) Делание выводов на достигнутом. Как правило пытаются совместить ТТХ с себестоимостью.
В порядке приоритета, лучше всего второй и четвёртый. А первый и третий всегда будут компромиссными.
Так вот ТДА 1540 - это первый вариант. Мало того, что она по ТТХ не дотягивает до последующей 1541, так и шина у неё не унифицированная.
Це все зрозуміло.
Але, подивіться по чому зараз мікросхеми TDA1540D на айбеї або CD програвачі на них
Ціна мікросхеми скоро дійде до 100 доларів за штуку.
І плат цифрового входу для них також уже розробило та продає людей так 5.
Тому, попри не досконалість та 14 бітність вони не втрачають своєї ліквідності.
Думаю, тут чи не основним фактором буде тональність та натуральність звучання цих мікросхем
Навіть в порівнянні з 1541
Да, якщо більш-менш учасно глибоко вникнути в теорію цифровоаналогового перетворення, - лінійності, динамічного діапазону, монотонності, - навіть з сучасними засобами та елементною базою, надзвичайно важко навіть в теорії як можна наростити бітність однієї 1540 до 16 біт, додаючи відповідні вагові струми або щось того подібне.
Аналогічно, ті, хто більш менш орієнтується в схемотехніці, розрахунках та параметрах деталей, таких як швидкодії, емності, стабільності, мають розуміти в чому цінність цап 1540, в яких заявлена лінійність 0.25% молодшого біта
Я уж не знаю, в чому причина росту мікросхем 1540D - чи те, що вони стають рідкими і їх стає мало, чи те, що широкий загал розуміє їх технічний потенціал, чи те, що подобається тональність звучання..)
Але, з моменту мого з ними знайомства нічого особливо і не змінилось, - вони актуальні, їх люблять, їх купують