Привіт.
Я уже майже завершую збирання першого прототипу програвача на SD картці на TDA1540 16 біт.
Скоро буде дороблено концептуально завершений працюючий, транспортуємий виріб, який, гіпотетично, можна слухати на різних системах.
Виріб зібрано на базі плати з новітнім процесором Arm® Cortex®-M7-based STM32H743.
Тактова частота - 480 MHz.
В якості носія інформації використовується SD карта розміром до 32Gb з файловою системою FAT32.
Пристрій підтримує файли формату WAV 44100Hz 16Bit.
Для тактування програвача використано ламповий клок на октальній лампі 6АС7.
Сигнал LAT - моментів відтворення семплів заводиться з клока безпосередньо на мікросхеми TDA1540 - без участі мікроконтролера.
Мікроконтролер здійснює читання, та буферизацію аудіопотоку і передачу сигналів мікросхемам TDA1540 в потрібні моменти, відповідно до отриманих від клока сигналів.
Основна плата ЦАП з 2-ма мікросхемами TDA1540 - 14-бітна.
Обв'язка мікросхем класична, схожа на обв'язку з Філіпса 303 або Ревокса 225 та приведену в мануалі на TDA1540.
За виключенням того, що всі напруги живлення мікросхем TDA1540 реалізовані на стабілітронах.
Мікросхеми TDA1540 - 14-ти бітні, відповідно в існуючих CD плеєрах 80-х років і в сучасних роботах 10-ка, а то уже й двох 10-ків майстрів відтворюється тільки 14-біт, два біти втрачається.
В виробі, про який я пишу, реалізоване нарощення 2-х відсутніх в мікросхемах TDA1540 Bit інформації.
Нарощення реалізоване додаванням двох R-2R ланок, які реалізовані на додаткові платі нарощення бітності, що керується основним процесором.
Організована відповідна обробка і процесинг сигналів.
Перетворення I/U здійснено на резисторах після чого вихідний аналоговий сигнал підсилюється каскадом на лампах 6AC7, включених в тріоді.
Сигнал на виході - порядку 1,5-2В.
На виході стоять розділювальні конденсатори Mundorf Supreme
Живлення вихідного лампового каскаду і лампового клока зроблено на кенотроні 6Х5.
Пристрій має коаксіальний SPDIF вхід - може працювати як ЦАП від SPDIF транспорту.
Також пристрій має коаксіальний SPDIF вихід - може працювати як транспорт WAV з SPDIF виходом.
В якості інтерфейсів SPDIF виходу та входу використані внутрішні апаратні блоки мікроконтролера STM32H743, для яких написана відповідна програма.
Для використання в пристрої розроблена інтерфейсна плата.
Вона призначена для формування цифрового тактового сигналу з аналогового сигналу від лампового клока.
І для формування відповідних рівнів коаксіальних сигналів SPDIF виходу та входу.
Пристрій має невеликий дисплей на 4 кнопки керування.
На дисплеї відображається папка (альбом) та файл (трек).
Час відтворення файлу і режим роботи - SD карта або SPDIF вихід або вхід.
Кнопками можна листати папки альбомів і файли відповідного альбому.
І переключати режими - SD карта або SPDIF вихід або вхід.
Основні переваги реалізації - до відомого багатьом звуку мікросхем TDA1540 додано відсутніх 2 біт.
Можна стверджувати, що по детальності та розширенні звук на рівні TDA1541, PCM58.
А по тональності і натуральності - саме як TDA1540.
І реалізація тактування від незалежного лампового клока без участі процесора - процесор підстроюється під клок, а не навпаки.
Можливість слухати матеріал саме з SD картки як програвача - без використання SPDIF інтерфейсу, який по природі своїй має ряд недоліків.
Додав деякі фото.
Збирання прототипу зроблено в існуючому корпусі.
Лампи розміщені горизонтально, вертикально не поміщаються...
Компоновка вийшла так собі, - скоріше за все в майбутньому кардинально перекомпоную все в інший корпус щоб розміщення плат і ламп було кращим та симпатичним.
Компоновка виробу з багатьма платами, - окрема тема, для того щоб розуміти як краще, потрібно перебирати варіанти і дивитися що виходить.
Тим не менш, для прототипу ок, розміщення на звук не вливає.
Я слухаю макети програвачів на SD картці уже роки, відійшов від компів, одноплатників і т.д., відійшов від SPDIF - для мене програвач на SD карті уже давно основний транспорт..)
Тим не менш, зробити завершений і транйпортабельний прототип у мене вийшло тільки тепер.
Він ще не до кінця дороблений - потрібно зробити передню панель з слотом для SD картки, дисплейом та кнопками.
Поки передня панель макетна, оціночна.
В майбутньому, скоріше за все, буде потрібно причепити великий кольоровий LCD дисплей, прописати програму.
Можливо буде потрібно реалізувати USB, WI-FI, Ethernet - ресурси процесора дозволяють.
Але, не впевнений, що я буду цим займатись, мало часу, багато справ і т.д.
Для мене важливо і принципово було доробити варіант 16 біт 1540 в завершений і транспортабельний формат.
І важливо було зробити, щоб від SD картки він звучав на рівні звучання CD програвача формату Philips 303 з трансопртом CDM-0.
Це зроблено, - результат досягнуто.
Адже, мікросхеми TDA1540 існують уже більше 40-ти років і є актуальними.
Відомі майстри розробляють на них і тепер свої ЦАП.
І є багато бажаючих слухати ці вироби на TDA1540 )))
Я думаю, вони будуть актуальними та затребуваними ще не менше чим 40 років, тому, я вбачаю актуальність та цінність в свої розробках та їх результаті.
Плани на майбутнє - перерва в хобі аудіо розробках, відпустка, канікули.
Доведення дрібничних недоліків, виправлення багів в програмі.
Дозбирування протопиту, виготовлення передньої панелі.
Слухання в різних людей в різних системах, оцінка, порівняння.
Пауза, відпустка, канікули.
Розробка нового макету програвача на SD карті на 8 TDA1540 16 біт без плати нарощення бітності з R-2R ланками для двох відсутніх біт.
В цьому програвачі 16 біт буде досягатися методом арифметичного сумування сигналів.
Гіпотетично, по класу і по звуку він має бути трохи кращий за існуючий, в якому бітність нарощується додатковою платою.
Але, відповідно дорожчий, адже вартість тільки одних 8 шт. TDA1540D буде не малою...
Тим не менш, цілком здійсненний, думаю, навіть таки цілком мені посильний і результатом порадує та й прихильників і зацікавлених знайде чимало!
Тому, так.
Також записав декілька відео і закинув на Ютуб.
Можна послухати на телефоні в нормальних навушниках.
Або, скажімо, на телевізорі з нормальним звуком.
Думаю, бігло зняті на телефон відео можуть привнести оціночного враження.
https://youtu.be/NDdLIVgm4Ow
https://youtu.be/jk6pjaHP7M0
https://youtu.be/FVkdxs--VPo
https://youtu.be/oEqiPPUUc0A
https://youtu.be/fyL-l9nN2WQ
https://youtu.be/hs8Dw7JanHU