Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
yurko Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-09-2013 12:00
(20-09-2013 11:46)Nemo писал(а):  Звичайно кожний має право на особисту думку.
Як на мене - ніколи в TDA1540 в правильній реалізації не був замилений звук і в"язла динаміка.
Детальність і розширення в порівнянні можна назвати трохи обмеженими, якщо порівнювати з ЦАП, де більше розрядів.

Навіть таки в класичних Філіпсах 303 204, Ревоксі 225 і подібних плеєрах вищого класу на 1540 нічого подібного нема.
Тому, напевне, Ви слухали не найкращі реалізації... Sad

(20-09-2013 09:15)yurko писал(а):  раз поговорить то поговорить...замыленый звук,вялая динамика и этого достаточно чтоб из запорожца не делать рено.
немо,как раз был филипс-204 оттуда и впечатления...сейчас вообще отказался от сд-плееров..нету звука в сд-болванках..но это отдельная тема.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-09-2013 13:18
(20-09-2013 12:00)yurko писал(а):  немо,как раз был филипс-204 оттуда и впечатления...сейчас вообще отказался от сд-плееров..нету звука в сд-болванках..но это отдельная тема.
Я мав на увазі, що, якщо, порівняти звучання класичних плеєрів на 1540 з класичними плеєрами, зібраними на інших мікросхемах ЦАП відповідної цінової категорії - звук там досить ясний і прозорий і з динамікою ок.
Наприклад, Акай сд 79 - топовий плеєр на псм63. Онкіо інтегра 6660 на псм58 - без переробки вони суб"єктивно, думаю мало не погодиться 204-й філіпс на 1540д нічим не переграли.

Кожний має свої вподобання і переконання, це правильно і чудово Улыбка
Для прикладу - я декілька місцяців слухаю виключно AD1860 - її легко підключати і звуком достойна Улыбка
Напишіть, тоді будь-ласка ЦАП, плеєри, звукові карти, інші джерела, які явно і значно переважають по прозорості і динаміці відповідної цінової категорії.
Цікаві точки зору.
Дякую.
(Отредактировал 20-09-2013 в 13:20 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: mtstepan , serg6677
serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 23-09-2013 22:43
(20-09-2013 12:00)yurko писал(а):  немо,как раз был филипс-204 оттуда и впечатления...сейчас вообще отказался от сд-плееров..нету звука в сд-болванках..но это отдельная тема.
Ну во первых какое состояние 204, убитость транспорта"неубиваемого" родного. Высохшие минимум 50% проходных и в питании кондеров. Не самый удачный и прозрачный опер 5532 на выходе, помехи по питанию за счет огромных токов потребления микросхем и ключей сервопривода и т.п..- Да действительно в родном виде в силу этих причин звук может быть достаточно вялый и мутноватый.
Имеется ввиду правильная обертка этого цапа звук совершенно другой с детальностью все впорядке не смотря на 14бит. Середина просто вне конкуренции. У меня есть притензии только с несколько "медленным" НЧ.
Найти все сообщения

Выразили согласие: audin1970 , mtstepan
Вячслав_М Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 23-09-2013 22:59
При правильном приготовлении там весь диапазон весьма прозрачен, низ четкий и динамичный, хотя его количество может зависеть и от партии ТДА, но сильнее от величины тока в драйвере выходного каскада.
Не знаю как в 1540, но например 1541А дает больше динамичного низа, чем 1541 (звук ее более деликатный).

Не достигнув желаемого, они сделали вид, что желали достигнутого.
Найти все сообщения

serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 23-09-2013 23:11
(23-09-2013 22:59)Вячслав_М писал(а):  При правильном приготовлении там весь диапазон весьма прозрачен, низ четкий и динамичный, хотя его количество может зависеть и от партии ТДА, но сильнее от величины тока в драйвере выходного каскада.
Не знаю как в 1540, но например 1541А дает больше динамичного низа, чем 1541 (звук ее более деликатный).
Также как 1540D, там с этим гораздо лучше. У меня с буквой Р к сожелению. 1540D ищу для замены но пока безуспешно.
Найти все сообщения

Выразили согласие: mtstepan
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 24-09-2013 11:35
TDA1540 - багата і цінна звуком мікросхема.
Чимось вона краща, чимось простіша, але, на мою думку і на думку багатьох інших, заслужено актуальна і варта уваги Улыбка
Є ряд знайомих і товаришів, які переслухали багато різних ЦАП і по сукупності параметрів найкращими вважають 1540 1541.

Я останнім часом переважно слухаю АД1580 - ЦАП на цій мікросхемі маленький, акуратний, практичний, симпатичний, зручний в користуванні, повністю дороблений і чудово звучить.
ЦАП на псм63 також повністю дороблений і чудово звучить, але уже давно не слухав, - великий, потрібно перепідключати і тому подібне.
ЦАП на 1540Д так і залишається в вигляді макета з операційниками мас156. Звучить чудово.
Але він ще не дороблений - для прикладу, не всі конденсатори допаяні в ДЕМ комірки, трохи є фон 50 Гц і тому подібне - дрібниці.
ЦАП на 1540 + мас156 для іспанського повариша відчутно переграв мій макетний ЦАПик.
Варто лище знайти симпатичну і практичну коробочку і доробити, дочепити деталі хороші.
Я уже навіть підзбирав конденсаторів Сіменс 55-го року і тому подібне.

Як на мене - тонально найкраще звучить 1540Д.
В порівнянні з іншими мікросхемами ЦАП - може трохи не вистачати детальності і розширення. Звук може бути трохи простим.
Разом з тим, натуральності їй позичати не приходиться!

Думаю, кооли буду доробляти свій ЦАП на 1540 - зроблю акцент саме на натуральність, з можливим спрощенням детальності і розширення.
Наприклад малі склади і вокал грати.

Ще зовсім скоро отримаю і порозпаюю міжкомпонентні кабеля QED Qunex SR-75 Reference - цифровик і TTAF 93003 - аналогові. Можна буде краще відслуховувати потенціал 1540. До тепер у мене Клоц.

І ще така деталь.
Я активно користую і впринципі пропагую концепцію МУЗПК.
Раніше це був Пентіум 4, налаштований відповідним чином.
Тепер такий от комп з операційною системою на компакт флеш:
http://hotline.ua/computer-materinskie-p...-ga-c807n/
http://hotline.ua/computer-korpusa/delux-i3-120w/
І звуковушка Чайнтеч з двома кварцами і чіпом як в Джулії, прошита під Тератек + окреме лінійне живлення + ламповий клок на ЕФ13.

Зібрав компик недавно, часу було обмаль, не налаштовував по концепції cMP, слухав як є.
Зауважив приріст звуку в порівнянні з минулим.
Вчора зробив дополовини те, що називається "оптимізація" - видаляння і виключання зайвого.
З 30 служб Віндовс ввімкненими залишається тільки 4 і тому подібне.

Різниця в звуці після цього стала кардинальною.
Значно збільшилось розширення, детальність, з"явилась гора нових інструментальних партій, обертонів, реверберацій, які раніше було не чутно.
Ефект дуже значний, приблизно як зміна звичайного простого ЦАП на ЦАП категорії HI-FI. По правді сам здивований і не очікував.

Можливо, причина перед усім в тому, що на минулому компові не була відключена служба Віндовс аудіо.
Я першою звуковушкою слухав Аудіджи, вона рідного ASIO драйвера не мала, було потрібно використовувати емулятор asio4all - відповідно він без віндовс аудіо не ппрацював.
Коли появились звуковушки з правильним асіо драйвером - забув виключити.
Думаю, що виключання віндовс аудіо чинить немалий вплив.

CDM0, CDM1, CDM2 привода хороші і транспорти на них також достойні.
Але, якщо порівнювати їх звучання з правильним cMP, їх звук буде грубішим, поверхневішим, простішим і тому подібне.
Про той самий аркам 170 на сдм1-мк2 і його порівняння з МУЗПК відгукип подібні.
Як звучать інші дорогі транспорти не знаю...
На АКАІ транспорт хороші диски читає достойно, на рівні CDM-в, тільки з характерною японською подачею, але також відносно просто.
Не сприйміть як рекламу платок цифрового, тим більше скоро їх продажа буде завершена.

А крім оптимізації є ще 2, або навіть 4 твіки операційної системи)

(23-09-2013 23:11)serg6677 писал(а):  Также как 1540D, там с этим гораздо лучше. У меня с буквой Р к сожелению. 1540D ищу для замены но пока безуспешно.
Написав Вам в особисті повідомлення де можна успішно знайти 1540D за помірні кошти.
Напевне, скоро будуть дорожчати, за часи існування цієї теми різні люди уже придбали декілька десятків Улыбка

Ще в філармонії був на днях.
Насичена програма була, аж 4 концерти для ВСО, два з яких для фортепіано і оркестру, дуже добре знайомі мені твори.
Коли буваю в філармонії, ловлю себе на факті, що апаратура запису і відтворення - це добре. Але, по можливості потрібно слухати акустичне виконання музики саме в момент виконання. Тафтологія, але факт)
Хоча, після оптимізації операційної систми послухав фрагменти творів на ЦАП 1860 - дуже схоже. Замисел і суть творів передані в великій мірі, тому ок.
(Отредактировал 24-09-2013 в 11:53 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Shwarcer , mtstepan , serg6677
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 27-09-2013 11:20
Налаштував ще МУЗПК - повністю здійснив те, що називається "Налаштування BIOS" і "Оптимізація" в концепції cMP.

Слухав вчора МУЗПК + ЦАП TDA1540.
Без передискретизації окремою мікросхемою ЦФ.
Але з виведенням цифрового потому 44,1 88,2 96 192.
Або без передискретизації 44,1-44,1 96-96 192-192. Або з передискретизацією засобами cPlay 44,1-96 44,1-192.

Слухав інший ЦАП на 1860, порівнював.
ЦАП на 1540 себе дуже добре показав.

Думаю, буду робити для себе повністю диференційний балансний ЦАП на 1540Д.
Цифрові данні відповідно лівого і праого каналу подаються одночасно на пари мікросхем 1540.
В кожній з пар для перетворення струм/напруга стоїть хороший операціник.
Струмовий вихід 1540 заводиться на інвертуючий вихід одного і не інвертуючий вихід іншого.
На виході цих двох операційників отримуємо вдвічі більший розмах амплітуди.
Що ставити після ще не вирішив. Вартих для уваги варіантів чимало.
Чому так і для чого це потрібно, думаю, зрозуміло і очевидно.

Для початку реалізую такий варіант на парі 1540Д для одного каналу (лівого або правого) на своєму макетному ЦАП і послухаю звучання.

Варіант з додаваням іншої мікросхеми ЦФ з нормальним звуком замість SAA7030 катигорично відккинув по очевидних причинах.
(Отредактировал 27-09-2013 в 11:23 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Shwarcer , mtstepan , yuran , serg6677
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-09-2013 11:54
Вихідними реалізував макет диференційного балансного варіанту для одного каналу (моно, лівий або правий) на 2-х TDA1540D і трохи відслухав.

Суть ідеї в наступному:
Для кожного з каналів (лівий і правий) на цифрові входи пари 1540 подається однаковий цифровий сигнал правого і лівого каналу відповідно.
На виході пари 1540 одного каналу (лівого або правого відповідно) для перетворення I/U стоїть пара операційників.
Струмовий вихід першої 1540 заводиться на інвертуючий вхід одного операційника (не інвертуючий під"єднаний до землі).
Струмовий вихід другої 1540 заводиться на неінвертуючий вхід другого операційника (інвертуючий під"єднаний до землі).

Відповідно перетворення цифра/струм одного каналу здійснюється 2-ма незалежними мікросхемами 1540. Перетворення струм/напруга одного каналу здійснюється 2-ма незалежними операційниками (в моєму випадку мас156 в металі).
Між виходом одного операційника і землею - напруга, яка відповідає цифровому коду відліка.
Між виходом другого операційника і землею - напруга, яка відповідає цифровому коду відліка. Точно така як перша але мінусова відносно землі.
Між двома виходами операційників - вдвічі більша напруга.

Класична повністю балансна схема і реалізація. Така схема використана в повністю балансному ЦАП Парасаунд 1500 на 4 ПСМ63. Там на кожну ПСМ63 - повністю незалешта аналогова частина аж до балансного виходу, куди подається дві таких і земля. А не просто з одного сигналу сформовано фазний і протифазний для передачі по кабелі.

Я використовував один канал і вихід напруги між двома виходами операційників подавав на вхід підсилювача - відповідно землі розв"язані, спільна земля підсилювача проблем не створює для одного каналу.

Якщо два канали - або ставити по аналоговому трансформатору на вихід. Або оптороз"язку цифрових сигналів і земель між двома парами мікросхемам 1540 - щоб не було спільної землі (вона буде в підсилювачі).
Або ще по парі операційників на вихід - додавати ще операційники не хочу.
Це уже скоріш технічне питання.

Слухав, сподобалось.
Задався питання, як же оцінити кількісно/якісно резницю - не балансний/балансний.
Порівнювати з іншими апаратами на ПСМ63 АД1860 - не зовсім коректно. Ще одного класичного ЦАП на 1540 в той час не було.

Рішення виявилось простим.
Якщо береш сигнал на вхід підсилювача між двома виходами операційників - отримуєш банансний вихід і балансний режим + вдвічі більшу амплітуду. На вихід працює пара 1540 в диференційному режимі з сумуванням напруг в протифазі.

Якщо між будь-яким з виходом операційників і землею - звичайний вихід, де 1 1540 на канал.

Порівнював, відслуховував декілька годин.
Відповідно сигнал моно. переважно використовував моно записи.
Хоча й добре знайомі стерео.

Суб"єктивно різниця виражена дуже відчутно і навіть таки значно.
Можна стверджувати, що в порівнянні з звичайним включенням слухати просто таки не цікаво.

Результати суб"єктивних оцінок радують!
Але, якщо говорити про реалізацію такого ЦАП - мама міа! Там така гора роботи, клопотів, складностей, що навіть важко вирішити, на скільки така реалізації актуальна...

Загалом, якщо говорити про ідейну цінність і про те, що ЦАП на мікросхемі, звук якої попри огріхи мені подобається дуже і дуже, чи не найбільше - думаю, реалізувати такий ЦАП просто необхідно!
+ є деталі + потрібно переробляти наявний макет і т.д.

Думаю, з часом зроблю. Не швидко, можливо через пів року, зараз купа насущних клопотів і справ.

Про різницю звуку - при характерній подачі, тональному балансі 1540 значно збільшується розширення, детальність, окресленість, наповненість, перконливість музичної картини.

Звісно є купа клопотів з лінійностями, компенсаціями зміщень і іншим - але то скоріш насущні питання чим концептуальні.

Ідея перед усім в диференційності, балансності, можливості отримати найбільше енергії сигналу і розсіяти в небуття найменше.

Є ряд апаратів, де ставиться по 4 1541 і по 6 1540. Як там реалізований аналоговий вихід мені не відомо...
Якщо здійснюється просто сумування вихідних струмів ЦАП - то не зовсім те.

Загалом, такий варіант можна реалізувати на 4-х будь-яких мікросхемах ЦАП.
Можна на тих самих 2-х 1541. Але то буде не зовсім те - правильно розділити живлення по каналах не вийде...

Щодо мене - це чи не єдинний значний варіант покращення звучання 1540 впринципі.
ЦФ туди пихати нема найменшого сенсу + конфігурація ПЛІС підтримує до 192к частоту сигналу, а плеєр cPlay має ряд вбудованих апсемплерів, досить хороших по звуку.

Ну і на останок - 1540 залищається 1540..
Щоб буди більш об"єктивним в оцінці можливостей такої ідеї - потрібно зібрати ЦАП, відслухати, порівняти з іншими і тому подібне.

(Отредактировал 30-09-2013 в 12:04 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Shwarcer , mtstepan , serg6677 , Евген Игорев
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 04-10-2013 10:58
Вчора був в магазині компанії "Імрад".
Попередньо переглянув по сайті що у них цікавого з операційників є в наявності.
Як виявилось, чимало і по приємливих цінах.
Наприклад, ті самі OP37.

Переглянув майже весь список і вибрав LF351N (DIPCool виробництва ST.
По параметрах дуже схожий на MAC156 - одиночний, польовики на вході, швидність наростання напруги близько 16 В/мс.
Коштують 2 грн.

Прикупив дві пари. Бігло відслухав, вставивши в ЦАП на SM5813 + PCM63 замість OP42 в металі виробництва AD.
характер звуку дуже схожий на характер MAC156, OP249. Операційникам з польовиками на вході властива певна легкість подачі звуку, але не легковісність - звук тембрально і мелодійно насичений.
OP42 AD Вони звечайно значно програють, але характер схожий.
Особливо не вислуховував - з часом поставлю в різні ЦАП в перетворення струм/напруга і оціню.

Але, думаю, вони однозначно переграють 5532 по сукупності параметрів + універсальності.
Хоча, нічого не маю проти 5532 і знаю людей, яким вони подобаються найбільше!

Ще один учасник форуму просив, щоб написав про велику цінність і актуальність PCM56 - підтверджую Улыбка

Правда, куплена в Китаї на айбей гріду К по звуку була більш схожа на ПСМ63 - суховата і зібрана.
А орилінальна гріду L з плеєра по звуку більш схожа на AD1860.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Shwarcer , mtstepan , serg6677 , Евген Игорев , WoWaN
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 13-10-2013 20:41
Зібрав певний перелік деталей для балансного ЦАП на 1540 з бажанням потроху почати його збірку.
Але, останніх два тижні був надто зайнятий не основній роботі і це так і не вдалося...

Ще місяць назад мені, принагідно, подарували пару операційників AD844.
Пролежали вони пару тижнів, а потім вирішив, що варто принагідно їх в щось вставити і послухати в якості перетворення струм/напруга.
Цим "щось" виявився АКАІ CD 79 в якості ЦАП ( CS8416 - SM5842 - PCM63 - OP42 - JRC5532 ), оскільки його верхня кришка була не прикручена.
Витягнув з панельок OP42 в металі, які стоять для перетворення струм/напруга по класичній схемі з резистором в ЗЗ.
І поставив замість них AD844.
Послухав, зауважив зміну звучання.
Послухав ще декілька вечорів.
Так слухав недільку ці операційники з PCM63 приблизно по годині в день.
Бігло порівнював з оп42 + сам ЦАП порівнював з ЦАП на 5813 + 1860 + оп42.

AD844 дуже добре себе показали.
Величезна детальність і розширення, рівний тональний баланс, драйвовий і насичений звук і жвавою мікродинамікою.
Мені спадаю на думку порівняння з звучанням системи підсилення на якісному і хорошому джазовому концерті.
Можна зауважити, що почерк і характер звуку мало чим нагадує звук різних ЦАП на 63-х, які я слухав (звук мого з оп42 був на звучання тих ЦАПів дуже схожим).
Скоріш, звук чимось стає схожим на звучання класичних мікросхем ЦАП виробництва AD і досить нейтральним в подачі.
Можливо, в певній мірі трохи холодний і схожий на те, що я називаю "звук сучасного HI-FI" (схоже на LME49720NA)
Але вцілому хорошими об"єктивними параметрами актуальний.

Цей операційник хвалять звучанням при використанні в схемі з струмовим зв"язком для перетворення I/U.
Зокрема, такий варіант виходу пропагує шановний Назар Штибель.
Я таку схема ще не слухав, в майбутньому обов"язково опробую.

NE5532, NE5534 - представники одного типу з однією схемою і відповідними параметрами і звуком.
OP42, MAC156, LF351, OP249 - представники другого типу з свєю схемотехнікою і звучанням.
AD844 має кардинально іншу схемотехніку ніж перших два типи і відповідно інший звук.

Що кому більше довподоби - справа смаку Улыбка

Ще додам.
Щоб більш точно відслухати звучання ЦАП з 844, потрібно замінити цифрові і аналогові міжблочники і акустичний кабель.
У мене зараз клоци, скоро мають приїхати кведи, тафи, можливо який клімбер наважусь придбати, тоді можна більш об"єктивно оцінити.

Хоча особисто мені і так зрозуміла цінність операційників в плані нейтральності і рівності з певними ознаками проф подачі.
Можна описати так - майже все можна почути і в тій мірі, як є. Можливо, не зовсім так, як хочеться - але це справа третя.

(Отредактировал 13-10-2013 в 21:00 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: mtstepan , Евген Игорев , yuran , serg6677
JoyNow Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-11-2013 14:22
Уважаемый Nemo ! Очень интересует для повторения в связи с её простотой и доступностью схема из поста 36. Страница 2. Как цеплять между собой 1540 без SAA7000? Читал, что в ней зашито управление битностью и именно с помощью нее осуществляется перевод в 14 ти битный режим при отключении ЦФ. Вообще в этом вопросе есть недопонимание что к чему.Улыбка
Вижу только генератор на простой логике. Интересует раздача клока без SAA7000. С использованием SAA7000 есть хотя бы даташиты от сидюков филлипс. Понимаю, что схему рисовать сложно и долго, Может сделаете фотографию хорошего качества о обратной стороны платы? Ну и пару слов в описании пожалуйста еще.
Остальное вроде понятно. Питание. Конденсаторы обвязки. Ваша платка входа.
С уважением Евгений.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-11-2013 16:37
Уважаемый Евгений.

В посте 36 старая схема. Я там использовал тактовый генератор на логике для тактирования микросхемы CS8416 - приемника SPDIF.
Такой способ имеет некоторые преимущества - уменшает джытерс на виходе 8416.
Но имеет явный недостаток - такое тактирование от оддельного генератора не синхронное - дополнительные шумы и биения и т.д.

Тепер для тактирования я использую только выделенный приемником синхронний тактовый сигнал и других тактов на ЦАП не завожу.

Если хочетса использовать отдельный тактовый генератор, например, ламповый, - его нужно заводить прежди всего на транспорт - звукову курту ПК, транспорт CD с SPDIF выходом или вместо кварца CD плеера.

ЦАП с входом SPDIF работает синхронно входному сигналу и выделяет из него все тайминги, согласно которым тактирует всю свою работу. И такой принцып работы SPDIF, что все тайминги могут выделятся только с входного сигнала. Потому - такт туда заводить некчему.
Такт нужно заводить на транспорт. Например, если завести ламповый клок на звуковую карту ПК и к ее SPDIF выходу подключить ЦАП - эфект лампового клока буден передан и ЦАП.

Есть еще один способ - сделать один мастерклок общий (сигнхронный) - например с частотой 22,5792 для тактирования звуковой карти и от него:
1. Завести такт для тактирования карты
2. Завести сигнал на реклокинг сигнала LRCK в ЦАП.

В ЦАП я такое еще не делал - не очень удобно и не практично.
Но вплеерах, том самом Филипсе 204, если использовать ламповій клок, от пункта 1. было 80% єфекта, от 2 - 20%

В прекреплении схема подключения платки к 2-м мыкросхемам TDA1540.
Нужно 6 проподов платки подключить к 6-ти входам пары 1540, подать на платку +12В и SPDIF сигнал и Вуаля Улыбка
Клоков туда заводить не нужно.
А потом можно експерементировать з тактированием источника SPDIF сигнала.

Не забываем - важно тактировать источник правильным клоком. Как небольшое дополнение сигналом етого же клока можна реклочить ЦАП кам небольшое факультативное дополнение.
Лутше для начала это не длать - нужна гальваническая розв"язка и т.д. Точнее если и делать - точно не сразу, а запустив ЦАП как есть - только от входа SPDIF.
Но тактовать источник и ЦАП разными клоками я щитаю скорее неправильным чем правильным.

В ЦАПе с использованиям платки SAA7000 не используетса! Только платка + 2 1540 + выходная аналоговая часть на операционниках или другая.

SAA7000 - это дескремблер (востанавливает последовательность исходной перемешаной информации) и преобразователь цифровой информации.
Также она имееет встроеный тактовый генератор, к которому подключается мастерклок филипсов 1-го поколения - 4.2336 МГц.
На нее можна завести тактовый сигнал от лампового клока.

Если хоченся из рабочено СД плеера на 1540 исключить ЦФ SAA7030 - нужно переключить ее в 14-битный режым выходных цыфровых данных.
Исключить ее из робочего плеера нельзя.
С уважением, Александр.

(Отредактировал 03-11-2013 в 16:47 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: mtstepan , WoWaN
JoyNow Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-11-2013 21:46
Какой конфузFool.
Biggrin
Спасибо Александр Владимирович!
Надо подумать.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-11-2013 22:07
Но в 1540 и 1541А ещё есть демклокинг Улыбка
Там тоже процентов так 20 эфекта.
Основное положытельное влияние клока именно та тактирование источника = и по теорие и на практике Улыбка

Пользуясь случаем напишу, что неделю назад поставили ламповый клок на EF11 для тактирования Juli@ канонического МУЗПК учасника форума и друга.
ЦАП - Лавры ДА 10
Пару дней назад спрашывал о впечатлениях и эфекте.
Казал, что очень класно!
Спрашывал не выслушал ли он окраса в звуке.
Казал нет - клок тональный баланс не меняет.

Это не реклама клока, - факты со смислом из контекста Улыбка

Спаял на половину плату балансного ЦАП.
Пока дальше не паял, бил очень занят на основной работе...
А последним временем просто слушаю музику, учитывая другие изменения в системе.
В основном PCM63 + AD844.
Никак не могу собратся...
Но, у меня на балансный ЦАП на 1540Д большые надежды Улыбка
(Отредактировал 03-11-2013 в 22:10 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: mtstepan , vlsm2008 , dimoha.k68 , Евген Игорев
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 06-11-2013 18:25
Мав нагоду слухати CD плеєр Harman Kardon HD800 (PCM56) і вставити в нього плату цифрового входу.
Плеєр цікавий тим, що в ньому реалізований пристрій вибірки і зберігання аналогового сигналу на виході мікросхем ЦАП після перетворення струм/напруга. (для зменшення шумів переключення мікросхеми ЦАП в момент зміни відліків аналоговий сигнал записується тільки після проходження перехідних процесів).
Пристрій зібраний на мікросхемах HD14053 (4053). Ці мікросхеми класичні і дешеві, прості і нахитрі. Але, саме такі стоять в ПЗХ Ultra Analog D20400.
Це перший з промислових плеєрів з пристроєм зберігання вибірки, які мені траплялись чи схеми яких я розглядав.

По пам"яті - є в його звуці щось цікаве, визначене саме використанням цієї ланки.

Загалом, додавання такого пристрою - один з ідейно цінних шляхів і можливостей покращення звучання ЦАП/плеєрів. думаю, з часом зроблю такий пристрій і в свій ЦАП, спробую.

Ще про Варіант аналогового виходу з резистором в перетворенні струм/напруга, пасивні фільтри і каскад підсилення на лампі.
В транзисторному варіанті питання до натуральності. В ламповому питання до динаміки.
Експериментував з фонокоректором і використанням там ламп EF11 на вході в пентодному режимі.
Відслуховував два варіанти каскаду з параметрами по даташиту з резистором 47к в аноді (2,6 mA анодний струм) і з 200к в аноді (1 mA анодний струм).
попри те, що всі рекомендують ставити чим поменші номінали резисторів і прокачувати більші струми, мені варіант 2 - 200к по звуку здався значно кращим і цікавішим.
І по макро і мікро динаміці і по детальності, і по розширенні і по тональному балансі і підсилення у нього значно більше.
Звук каскаду з великим струмом мені здався трохи дубовим...
З недоліків - вихідний опір складає 200к і вихід такого каскаду підключати через кабелі до підсилювача не правильно. Виходить потрібно ставити ще додатковий струмовий каскад.
Але все ж, в такому варіанті зміна динаміки в кращу сторону була настільки значною, що виникає бажання спробувати каскад з відносно малим струмом в вихідній частині ЦАП де питання до динаміки.

(Отредактировал 06-11-2013 в 18:30 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: WoWaN , dimoha.k68 , Евген Игорев , mtstepan , Вячслав_М , serg6677
serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-11-2013 11:40
(06-11-2013 18:25)Nemo писал(а):  Ще про Варіант аналогового виходу з резистором в перетворенні струм/напруга, пасивні фільтри і каскад підсилення на лампі.
В транзисторному варіанті питання до натуральності. В ламповому питання до динаміки.
Експериментував з фонокоректором і використанням там ламп EF11 на вході в пентодному режимі.
Відслуховував два варіанти каскаду з параметрами по даташиту з резистором 47к в аноді (2,6 mA анодний струм) і з 200к в аноді (1 mA анодний струм).
попри те, що всі рекомендують ставити чим поменші номінали резисторів і прокачувати більші струми, мені варіант 2 - 200к по звуку здався значно кращим і цікавішим.
І по макро і мікро динаміці і по детальності, і по розширенні і по тональному балансі і підсилення у нього значно більше.
Звук каскаду з великим струмом мені здався трохи дубовим...
З недоліків - вихідний опір складає 200к і вихід такого каскаду підключати через кабелі до підсилювача не правильно. Виходить потрібно ставити ще додатковий струмовий каскад.
Але все ж, в такому варіанті зміна динаміки в кращу сторону була настільки значною, що виникає бажання спробувати каскад з відносно малим струмом в вихідній частині ЦАП де питання до динаміки.
Имеет смысл присмотреться к аналоговому выходу "Пети Рогова" токовому зеркалу на 2х AD844 без ОС. На веге более 50 страниц обсуждения. По многочисленным отзывам этот вариант близок к идеалу прозрачности и является просто другим уровнем в сравнении с традиционными к тому же перееигрывает реализации трансформатор с лампой. Многие остановились именно на нем в том числе и из моих знакомых. Я лично однозначно буду пробовать именно его, правда с удовольствием приобрел бы плату если она существует. На макетке и соплями как-то не хочется.
Можно для начала "Назара" попробовать как упрощенный вариант этой идеи.

Найти все сообщения

Выразили согласие: WoWaN , vd-two
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-11-2013 20:43
Цілком з Вами у всьому згодний Улыбка
Звертав увагу, що на одному з форумів продавали такий варіант аналогового виходу в вигляді повністю зібраної плати і просили за неї півтори чи то дві сотні $.
Вихід шановного Назара я також з часом планую спробувати.

(19-11-2013 11:40)serg6677 писал(а):  Имеет смысл присмотреться к аналоговому выходу "Пети Рогова" токовому зеркалу на 2х AD844 без ОС. На веге более 50 страниц обсуждения. По многочисленным отзывам этот вариант близок к идеалу прозрачности и является просто другим уровнем в сравнении с традиционными к тому же перееигрывает реализации трансформатор с лампой. Многие остановились именно на нем в том числе и из моих знакомых. Я лично однозначно буду пробовать именно его, правда с удовольствием приобрел бы плату если она существует. На макетке и соплями как-то не хочется.
Можно для начала "Назара" попробовать как упрощенный вариант этой идеи.
Найти все сообщения

yuri_kov Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-11-2013 23:35
(19-11-2013 11:40)serg6677 писал(а):  Имеет смысл присмотреться к аналоговому выходу "Пети Рогова" токовому зеркалу на 2х AD844 без ОС. На веге более 50 страниц обсуждения. По многочисленным отзывам этот вариант близок к идеалу прозрачности и является просто другим уровнем в сравнении с традиционными к тому же перееигрывает реализации трансформатор с лампой.
Если бы это было правдой, то не появился бы выхлоп "Гагарин", а если бы "Гагарин" был бы идеалом, то не появились бы новые разработки, которые завершаются сейчас. Кстати "изобретатель" Гагарина, Вадим (Белка), по-прежнему считает лучшим ламповый выхлоп.

Нам только кажется что мы имеем опыт, на самом деле опыт имеет нас
Найти все сообщения

Выразили согласие: audin1970 , Вячслав_М
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-11-2013 00:17
Власне, напишу деякі пояснення, можливо, комусь будуть цікавими чи цінними.
Один учасник форуму і теми написав в особисті повідомлення, що порівнював звучання плеєра на 1541, з транспортом СДМ2, в який вставлена платка цифрового входу від транспорту і з платкою.
Тобто:
1. В першому випадку CD диск читається транспортом СДМ2 і цифровий сигнал з процесора SAA7310 відразу поступає на 1541 - так грає дуже чудово. А якщо вставити реклокін, я так розумію не синхтонний, тобто те від того кварцового генератора, ким тактується 7220 7310 - буде ще краще і чіткіше.
2. В другому випадку, якщо користувати СДМ2 7310, з якого іде I2S + 7220 для формування S/PDIF + моя платка цифрового входу + 1541 - так трохи замиленіше і менш детальніше, кривіше, до верхів питання.

Це він описував і мотивував кривістю самого формату самого формату S/PDIF і тим, що він виділяє частоту з вхідного сигналу.
Мовляв потрібно використовувати I2S і усе.

Просив його щоб написав зауваження в тему, що я відповім, але, поки не написав...

Особисто я дружньо вітаю і хвалю різні конепції транспортів і ЦАП та й сам активно читаю і пробую, що пишуть інші.
Але ніколи нікому нічого не доводжу і не намагаюсь, - лише висловлюю точки зору, аргументи і факти.
А першочергова мета проста - слухати музику в своє задоволення.

Я це намагаюсь робити різними способами, зокрема наживо.
Наприклад, останні декілька днів мав нагоду слухати класичні інструментальні виконання різних стилів і жанрів у трьох різних країнах, які мали ключове відношення до становлення розвитку музики, яка стала світовою спадщиною Улыбка

Будуючи домашню систему я прагну саме до такого звуку, який по всіх параметрах буде найбільш схожий до живого виконання.
Перед усім прагну, щоб була передана загальна суть, замисл, емоційне наповнення, тональний баланс, душевність. Якось так.
Як на мене, якщо це втрачено - і детальність і розширення і рівність втрачають суть.
Сьогодні по приїзду додому включив систему і послухав = звучить дуже добре і схоже Улыбка Мене це щиро радує, адже в принципі тепер можна просто слухати музику та й усе і попутно час від часу реалізовувати ідеї, але розмірено і неквапливо.

По суті:

1. S/PDIF є технічно вичерпним інтерфейсом, який дозволяє передавати аудіопотік без втрат тільки по одному проводі (парі проводів). Якщо все правильно, данні, які передаються будуть абсолютно правильно декодовані і з таймінгами буде все добре.
Вихід формувача S/PDIF має TTL/LTTL рівні, а приймач на вході має компаратор.
тобто, це чисто дискретний інтерфейс, таймінги якого передаються визначно і вичерпно.
Якщо зробити правильний коаксіальні виходи і входи і причепити правильний кабель - все буде чудово. І звичайно потрібний хороший кабель.
Будь це балансний це не балансний SPDIF.
Промислові ЦАП за 1000$-10000$ мають коаксіальний SPDIF і чудово звучать.

Частоту, та що мастерклок потрібно виділяти тільки для тактування внутрішньої логіки декодування.
Але не відновлення сигналу RLCK, який визначає моменти відновлення відліків.
Моменти відновлення відліків визначаються по роботі вхідного компаратора.
Тобто, джитерс приймача визначається не проблемами з виділенням мастерклока, а джитерсами складових.

Соні і Філіпс не дарма придумали такий формат, що передається лише по 1 проводі + данні кодуються манчестерським кодом - з двох сторін можна поставити імпульсні трансформатори і маємо повну гальканічну розв"язку без викоистання оптики або АДУМКІВ. розв"язування оптикою або АДУМКами ідейно неправильне бо привносить гору проблем.
А якщо з"єднувати транспорт з ЦАП по I2S без отики або адумків гальванічну розв"язку транспорта і ЦАП не зробиш = джитерсу вище криші...
тому, на скільки використання I2S є кращим чи гіршим загалом судити важко.
А зокрема - залежить від конкретної реалізації.
З Juli@ є виведений I2S, можу підчепити та й послухати, але я більше ніж впевнений, що толку від того буде не багато.

2. Вітаю тих, хто слухає CD диски, але я їх слухати не буду... Ліензійних не маю, балванки звучать погано. Кумедно виходить - зграбуєш балванку і слухаєш на МУЗПК - звучать чудово. Чому так можна дуже просто пояснити, але але справа третя.

3. СДМ2 - досить посередній звуком привід... СДМО СДМ1 - значно кращі. Порівнювати звучання з ним як джерелом - абсолютно не правильно. Адже все починається з джерела.
Якщо брати транспорт для порівняння - краще брати класичні СД транспорт, якісь Тіки і тому подібне за 1000, або аналогічне по якості і звуку.

4. Якщо використовувати джерело з СДМ2 + 7310 + 7220. 7220 - здійснює формування SPDIF з вхідного I2S. Як 7220 формує SPDIF не відомо і швидше за все погано Sad + не відомо як реалізований вихід і що там за імпульсний трансформатор...

5. Який цифровий кабель. Я придбав кабель в нарізку за 15$ і розпаяв. До слухав промисловий цифровик за 100-ку $. розпаяного за 15 цілком вистачає.

6. Несинхронний реклокінг = в сигналі SPDIF закодована інформація про сигнал RLCK (однозначно і дискретно). А для реклокінга RLCK береться такт від іншого клока, з іншою частотою.
Що отримуємо - сигнал RLCK набуває різнично сумарних дивіацій цих двох частот...
Це великий мінус + сказується на натуральності.
Синхронний клок для транспорта і ЦАП вітається.
І класичні промислові ЦАП за 1000-10000 мають вхід для такого.
То як на мене правильний варіант.
А не синхронний однозначно не правильний в теорії, хоча якийсь ефект може мати. Я такий робив раніше і про нього писав в темі.
Але потім забрав. А синхронний - там гальванічна розв"язка потріна і ще деякі особливості. Ще не робив + можливо згодом.

Щоб мені не дали збрехати, на лаврику ДА10 є різні режими таймінгів - Крістал, ВСО і ще щось - крістал по суті реклокінг. Нехай власники напишуть що і як звучить.
Реклокінг ще не виправляє аудіопотоку кривого звуку транспорта, а просто знімає джитерс менший за пів період частоти реклока, але вносить вевації в сишнал Fc.

Я вчепив ламповий клок на EF13 для тактування транспорта = Джульки та й слухаю. А то того переслухав різні інші пальчикові і октальні лампи. Черепахові найкраще звучать Улыбка

Якщо цікава суть - перед тим, якщо щось доводити, раджу послухати як звучить ламповий клок Улыбка

7. В тому плеєрі де 1541 і платка цифрового входу транспорт і ЦАП гальванічно не розділені (зв"язані живленням) і фактично використання SPDIF не дає одної з умовно побічний важливих переваг SPDIF = повної гальванічної розв"язки.
Було б варто хоча б використовувати інший транспорт.

8. Платка цифрового входу зроблена перед усім по даташиту на використаний приймач CS8416 Можна почитати даташит і порівняти платку, зробити висновки.
Думаю, платка в повній мірі реалізує потеніал 8416. А 8416 це наступник 8412 8414, які стояли в горі промислових ЦАП на 1000-10000.

9. Потрібно послухати звучання правильного МУЗПК з витриманою концепцією.

Ще раз повторюсь, я нікому нічого не бажаю і не буду доводити + якщо будуть вагомі аргументи і факти, сам активно опробую витримані концепції в надії на покращення звуку.
Тему створювати в надії на певну цінність написаного загалом і зокрема. Інакше ніколи і нічого б не писав Улыбка
Для себе в результатах і досвіду цінність вбачаю велику і активно нею користуюсь, перед усім слухаючи музику Улыбка

Адже, по великому рахунку категорично в концепції обраного джерела цифрового звуку уже навряд щось кардинально зміню, так, доведу дрібниці.
Ще надії на балансний ЦАП на 1540.

Особисто для мене, враховуючи що купувати потрібно раз і на завжди, не є великою проблемою придбати Лаврика або навіть Марка Левінсона.
Але, вони ж не вирішують справу загалом Улыбка
Питання в звуці і до них є, а 1000-2000$ кошти не малі...
Хоча їх цілком можна і потрібно слухати.
Тому поки купувати не поспішаю.

З повагою, Олександр.

(19-11-2013 23:35)yuri_kov писал(а):  Если бы это было правдой, то не появился бы выхлоп "Гагарин", а если бы "Гагарин" был бы идеалом, то не появились бы новые разработки, которые завершаются сейчас. Кстати "изобретатель" Гагарина, Вадим (Белка), по-прежнему считает лучшим ламповый выхлоп.
Ламповий вихід має ряд гіпотетичних недоліків.
Фізика природи така...
Думаю, ніяк не подолаєш складностей...
Але, я знаю багато вартих поваги людей, які активно слухають такий вихід, хоча чули гору різних дорогих ЦАП.
І кажуть, що переваги з лихвою нівелюють недоліки.

Складав і розбирав лампові виходи разів 5.
Для себе з часом зроблю ламповий вихід, але потрібно придумати як пожвавити, збалансувати його звучання Улыбка
(Отредактировал 20-11-2013 в 00:41 Nemo.)
Найти все сообщения

serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-11-2013 01:59
Вопрос стоит не в принципиальной разнице I2S и SPDIF, а в необходимости по моему мнению синхронно мастерклоком синхронизировать транспорт(любой) и цап. Сами написали о сумме джитера компонентов,а также непонятно каким образом и на каких трансформаторах реализация SPDIF источника, даже если дальше все идеально, что в принципе невозможно, получить стабильные временные тайминги равные таймингам исходным не представляется возможным, а только +- заложенные в стандарт SPDIF и +- кривости каждого компонента в цепи формирования SPDIF,передачи, а также приемника. Все бы ничего и запросто можно принебречь сотнями пикосекунд да слышно это именно в виде описанных выше эффектовSad трохи замиленіше і менш детальніше, кривіше, до верхів питання.)

Что касается ламповых клоков честно скажу к сожелению слушать не приходилось, я даже один раз хотел у Аббаса приобрести готовый, но он отвечал две недели и я за это время отказался от этой идеи. Считаю что любая лампа как прибор по понятным причинам физически не способна генерировать стабильные временные интервалы сопоставимые даже с самым дешевым например КХО97 за 25грн. специализированным генератором. Если слуху нравится спектр определенных ламповых гармоник с +- уходом частоты. То это наверное к психоукустике вопросы, но совсем не к теореме Котельникова, которая предполагает именно равные временные промежутки и без гармоник при свертке и развертке.
Что -то не видно ни одного промышленного цифрового устройства с лампой в качестве тактового генератора.
(Отредактировал 20-11-2013 в 02:04 serg6677.)
Найти все сообщения

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 77 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS