(30-10-2011 16:02)Saburov писал(а): обычный эспрессо. Львовские варианты в турке на песку - не понимаю вообще, в чем прикол кроме интересного по виду самого процесса.
Перепробував не один десяток різних кавоварок (газових (гейзерних) та електричних) - найсмачніша та найміцніша - з старої (вже 40 років) угорської гейзерної кавоварки. Вариться на дуже повільному вогні. Кава повинна мати світло-кoричневий густий (абсолютно не прозорий) колір. При взбатуванні на поверхні мають бути видимі жирні (типа нафтових) розводи (це кофеїн).
Не уверен что кофеин можно увидеть таким способом, пятна скорее от жира некоторые сорта кофе обжаривают с его добавлением.
Песок в кофейных мангалах используется для скорости приготовления, увеличивается поверхность теплопередачи.
Сам готовлю кофе в керамике, но срок службы турки невелик год-два появляются трещины и турке кердык. С уважением.