Криптовалюта. Роздуми на тему...
|
Автор |
Сообщение |
nem2007
Ветеран
|
|
|
|
alexo
Ветеран
|
|
|
|
Выразили согласие: | |
|
bass_treble
Ветеран
|
RE: Криптовалюта. Роздуми на тему... / 08-07-2017 20:44
To nem2007. Якщо я відповім на ваші запитання, то мене знову звинуватять у тому, що я намагаюся залучити когось у цю гру, піраміду, або називайте це як кому зручно. Насправді все дуже складно. У вас дуже чіткі, а головне дуже правильні запитання, але ні я ні будь хто інший не відповість вам на них так само однозначно, як однозначно вони сформульовані.
Чи варто сьогодні починати? Варто, але не сьогодні! Чому? Передусім раджу визначитись з головним - це вибір криптовалюти, яку ви будете майнити. Якщо ваш вибір зупиниться на біткоіні, а цілком можливо що так і буде, адже саме біткоін демонструє найвищу ціну, то вам не потрібні ніякі відеокарти і ціни на них вас вже не хвилюють. Для майнинга біткоіна вам потрібні асік-майнери останнього покоління і блоки живлення до них. Ціна одного такого асіка біля 2000 у.о. Ціна блоку живлення ще 200 у.о. За один місяць безперервної роботи такий асік принесе вам 400 у.о. З врахуванням електроенергії чистими 350. Рівно через 6 місяців ви виходите на нуль. Ще через півроку у вас чистий прибуток 2000 у.о. Ще через рік 4000 у.о чистого прибутку. Це розрахунки станом на сьогодні. Що це означає? Це означає дуже багато речей, а саме - ціна біткоіна на ринку, ціна на електроенергію у вашому регіоні і складність алгоритму блокчейну біткоіна. Як відомо, складність зростає і з кожним разом ви будете отримувати все менше і менше. Але тут починає відігравати інша складова, а саме з ростом складності зростає і ціні самого біткоіна, як криптовалюти... Десь на початку теми я писав, що у мене з товаришем працюють рівно 10 таких асіків і приблизно в кінці вересня ми очікуємо на свій 20-й чистий біткоін.
Якщо ваш вибір зупиниться на іншій криптовалюті, а значить і на інших алгоритмах, наприклад дуже популярний зараз - ефіріум, то вам потрібні будуть звичайні компютери з відеокартами. Такі компютери називають фермами. Але в звязку з фантастичними цінами на відеокарти я переконався на власному досвіді, що зробив правильну ставку саме на біткоін і алгоритм SHA-256. Кожен робить свій вибір і свої ставки. Знову ж таки хочу попередити і вже писав трохи вище, що складність видобутку того ж ефіріуму теж зростає і цілком імовірно, що найближчим часом на ефіріум теж чекають кардинальні зміни в плані тех. забезпечення. Ось чому я писав що починати варто, але тільки після того, як хоч трохи вникнути всю систему...
|
|
|
|
AntonZP
Ветеран
|
RE: Криптовалюта. Роздуми на тему... / 08-07-2017 21:10
(08-07-2017 19:58)petr.solo1223 писал(а): Продам видеокарты или обменяю на банковские слитки. меняю ковер три на четыре на кусок сала аналогичного размера
-----------------
(08-07-2017 20:05)nem2007 писал(а): Согласен, что за 15 тыс грн одну карту продать нереально будет
Но за 5-7 тыс грн вполне реально. на самом деле рынок "гиков" и геймеров очень небольшой.
при значительном превосходстве предложения над спросом цена будет резко падать.
+ незабываем мелочи:
1. таки Б/У и не факт, что не "перегретое".
2. таки "вчерашний день".
3. проблемы с совместимостью, т.е. не всякому покупателю подойдет ваша модель... т.е. более медленная продажа и соответственно понижение в цене.
(Отредактировал 08-07-2017 в 21:15 AntonZP.)
|
|
|
|
nem2007
Ветеран
|
RE: Криптовалюта. Роздуми на тему... / 08-07-2017 21:33
bass_treble
Благодарю за исчерпывающий ответ и информацию.
Вот в раздумьях ASIC или GPU-сервер. Масса споров на эту тему...
Читаю, вникаю, вот, например:
_https://bitcointalk.org/index.php?topic=1735784.100
_https://forum.bits.media/index.php?/topic/24937-antminer-s9-stoit-li/
Я так понимаю, что на одном сервере (на базе 6-ти видеокарт) такой прибыли не добитсья (350-400$ в месяц), да и дороже сервак стоит (4000-5000$) вротив одного ASIC Antminer S9 + БП.
ASIC S9 быстрей ведь работает, чем GPU-сервер? 13,5 Th/s против (в среднем) 180 Mh/s одного сервака на базе 6-ти видеокарт.
_https://antminer.com.ua/antminer-s9-135-th/
А на вторичке можно и за 1500-1700$ взять (правда ХЗ в каком состоянии и как работать будет). + БП
_https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313.TR12.TRC2.A0.H0.XAntminer+S9*.TRS0&_nkw=Antminer+S9*&_sacat=0
С другой стороны (в случае провала и т.п), продать комп. железо на вторичке будет проще и быстрей, в случае с этой специфической хренью, заточенной только для майнинга.
Но ASIC-майнер ведь и стоит в разы дешевле, особенно б/у.
(Отредактировал 08-07-2017 в 21:39 nem2007.)
|
|
|
|
|
bass_treble
Ветеран
|
RE: Криптовалюта. Роздуми на тему... / 08-07-2017 21:42
To AntonZP. У Вас дуже чіткі і дійсно дуже правильні запитання (повідомлення 55). У мене нема таких чітких і тим більше таких правильних відповідей - це і спонукало мене створити тему на форумі, щоб розібратися. Чому ми цінуємо золото? Тому що його мало, тому що його все важче і важче добувати і найголовніше це те, що ним насправді володіють одиниці. І найголовніше - ми віримо в нього, тобто в золото. Цю віру в нас заклали. Тепер про біткоін. За теорією буде всього 21 000 000 біткоінів. Останній біткоін буде видобуто в 2140 році. Ви уявляєте якою буде складність для видобутку останнього біткоіна. Вам нічого це не нагадує? Повернемось до золота. Памятаєте якою була ціна золота, коли його почали добувати і коли його визнали одним з найдорожчих металів. Памятаєте як просто було добути золото на початкових етапах і знаєте як важко це зробити сьогодні і кому належать компанії, які займаються цим. Знову повернемось до біткоіна. Ще декілька років тому один біткоін можна було добути на звичайному ПК... Вам не здається, що історія просто повторюється? Повірте, що найближчим часом багато книг з економіки, права та практично всіх наук, що виросли на класичному баченні світу буде переписано... Ми дійсно на порозі революційних змін... Вже скоро 10 років, а ніхто так і не ризикнув заборонити біткоін так само, як і не ризикнув прийняти його офіційно - ось це мене і насторожую найбільше. Нагадаю, що біткоін це тільки один з можливих сценаріїв технології блокчейну. Ще раз вибачайте, але я не можу відповісти на всі ваші питання і повірте поки ніхто не може... Технологія блокчейну несе в собі ідею світу без банків, без посередників і так далі... Скажіть, хто на це погодиться? А з іншого боку - чому досі не заборонено?
|
|
|
|
nem2007
Ветеран
|
|
|
|
|
Выразили согласие: | adsh |
|
sergik1001
Ветеран
|
|
|
|
|
bass_treble
Ветеран
|
RE: Криптовалюта. Роздуми на тему... / 08-07-2017 23:02
To nem2007. Відповім на ваші запитання (повідомлення 65). Почну з кінця. Якщо це піраміда, а мені більше до вподоби слово афера, то на вторинному ринку зявляться топові відеокарти за ціною в чотири рази менше їх реальної при умові, що вони нові. За карти у стані б/у ціна буде в рази меншою. Кількість відеокарт буде такою, що кожен продавець щохвилини буде змушений демпінгувати свою ціну, тому реально топові карти будуть продаватись за копійки. Чорний день для майнерів перетвориться на рай для геймерів. Від цього постраждають і виробники відеокарт - такі гіганти як АМД, Енвідіа і так далі...
Тепер стосовно вашого питання про асіки або відеокарти. Тут я повинен вас трохи виправити, адже ви плутаєте один ключовий момент. Ви порівнюєте швидкість обчислень різних алгоритмів. Оскільки алгоритм, за котрим відбувається майнинг біткоіна (SHA-256) значно старший і складність його більша, то він вже давно вимірюється в Th/s. Що це означає? Це означає, що для видобутку біткоіна потрібна в рази більша обчислювальна спроможність ніж інших криптовалют. Якщо вас дійсно цікавить золота середина, тобто що саме майнити з більшим прибутком і меншими початковими витратами, потрібно трохи посидіти і прорахувати досить велику кількість перемінних - капіталізація конкретної криптовалюти, складність, ціна на біржах, хто і чим саме підтримує ту або іншу криптовалюту. Я не можу вам так сходу сказати, як і з чого почати. Я третій рік майню біткоін і не зважаючи на кардинальні зміни, які заплановані на серпень цього року, я продовжую майнити біткоін. Мені також цікавий ефір. його темпи зросту просто фантастичні. Час покаже...
Далі. Є майнери, котрі майнять декілька криптовалют. Тобто, вони прикупили собі і асіки, які майнять виключно біткоін і вкладають гроші у майнинг-ферми, тобто майнять на відеокартах іншу крипту. Повторюю, що дуже великий інтерес до ефіріумму з кількох причин. Імя людини, що створила алгоритм ефіріуму відоме - це дійсно реальна людина, уродженець Росії, що проживає в Канаді - Віталік Бутерін. Алгоритм, створений ним і його командою визнали ще більш досконалим і конкурентноспроможнім. Подейкують, що ефіріум може наздогнати біткоін, а за більш фантастичними прогнозами - навіть обійти його.
|
|
|
|
|
Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)
|
|