Хворіє програвач - наводки - потрібен діагноз.
|
Автор |
Сообщение |
Doll
Ветеран
|
Хворіє програвач - наводки - потрібен діагноз. / 15-08-2017 23:53
Всім привіт.
[офтоп]
Почну з того, що у нас вдома щось напортачено з електрикою. Борюсь вже майже 10 років і постійно щось вилазить нове. Наприклад, один час на колонки йшла страшенна наводка, якщо в ресівер кабельного телебачення (який ніяк не був поєднаний з посилювачем звуку) вставити антену. При цьому наводка йшла тільки якщо паралельно в сусідній кімнаті увімкнений комп. Полікував тим, що заземлив екран від антени. Або таке. До компу підімкнен зовнішній звуковий інтерфейс, до якого підімкнена електрогітара. Якщо в під'їзді горить світло - іде страшна наводка з електрогітари. Таких приколів досить багато. Кілька місяців тому почались глюки з програвачем платівок. Не знаю, чи воно пов'язано з електрикою нашої квартири взагалі, але про всяк випадок розповів. Тепер по темі:
[/офтоп]
Є Rega RP3 (оригінальна, без доробок), картридж на дану мить Nagaoka MP110, але те ж саме відбуваєтсья і з іншими картриджами. Все працює добре. Якщо викручувати гучність, то починаючи десь з 80% можна чути тільки шум (шипіння), що, на скільки я розумію, є нормальним. Але іноді якщо доторкнутись пальцем до тонарма, відбувається конкретно гучний "удар" наче стукнули по голці, і "вмикається" наводка. При тому дуже гучно. Це відбувається в незалежності від того, чи працює мотор. Але якщо з'явилась ця наводка при вимкненому моторі, його треба увімкнути і наводка зникає. А якщо наводка з'явилась при увімкненому моторі - його навпаки треба вимкнути. Іноді наводка з'являється під час прослуховування платівки. Грає-грає, і пішла наводка. При чому, щоб розуміти, наводка така гучна, що конкретно забиває звук на будь-якій гучності.
Вчора розкрутив штекери від кабеля, і побачив, що воно якесь там трохи розболтане. Мабуть, тягнув штекер з посилювача за провід (бо вони дуже туго вдягаються), і трохи пошкодив. На швидку пообжимиав там все, зібрав, і наводки зникли. Як не смикав тонарм - нічого. Але замість цього з'явилась постійна наводка (яку нічим неможливо прибрати), значно тихіша, але є. Ну вирішив перепаяти штекери по-нормальному. Перепаяв, і отримав обидві наводки - і тиху постійну, і гучну, коли торкаєшся до тонарма. З тихою наводкою розібрався. У мене неподалік стоїть зовнішній вінчестер, і от якщо покласти провод поблизу нього, і підімкнути вінт до блока живлення - йде наводк. Ну викинув нафік звідти той вінт, але гучну наводку більше ніяк прибрати не можу. Підозрюю, що вона зникла не від того, що я штекера крутив, а тому, що поки тягав програвач з полиці на стіл - десь щось там з ним відбувалось. Відкрутив тонарм - наче усе запаяно нормально.
Коротше, багато тексту, але я тепер взагалі не знаю, що далі робити, і в чому може бути причина. Може хтось щось підкаже.
П.С. З тонарма виходить 5 проводів - по два на канал і земля. І от земля закорочена з мінусом лівого каналу, а також з мідною пластинкою, яка контачить з корпусом (фізичним) тонарму. Корпус в цьому місці пофарбований, і контакт я там продзвонити не можу. Це взагалі так і має бути? Можу зробити фото, якщо незрозуміло пояснив.
Прошу мене вибачити, якщо по-дибільному все пояснив, я мало чого розумію що в електриці, що в електрониці.
(Отредактировал 15-08-2017 в 23:57 Doll.)
|
|
|
|
Выразили согласие: | |
|
Doll
Ветеран
|
RE: Хворіє програвач - наводки - потрібен діагноз. / 16-08-2017 00:17
(16-08-2017 00:08)aqvadim писал(а): Однозначно у вас проблемы с землёй, И в случае с проигрывателем и в первой части рассказа. К тонарму не должна земля подключаться (только к одному из проводков)
То что касается общей электросхемы, посмотрите нет ли земляной петли, это когда девайсы одной системы питаются от разных розеток стоящих на одной линии.
Ну и вообще есть ли работающее заземление в вашем жилище. Пора делать выделенку, электричество основа звука.
З приводу земляної петлі - можна трохи детальніше? Як перевірити, чи вона є, чи ні? У мене поруч дві розетки (я так розумію, на одній лінії). До однієї з них підімкнено подовжувач (більш-менш якісний, але не аудіофільний) з купою приладів... посилювач, програвач, програвач компакт дисків, телевізор, супотниковий ресівер, распбері пай, мережевий світч, зовнішній вінт (який я зараз викинув). В другу розетку увімкнений паверлайн адаптер. Я розумію, що це якось неправильно, але до цього все працювало (проблеми з програвачем почались кілька місяців тому, тому нічого не міняв).
Заземлення в розетках є, але наскільки воно працює, я не знаю. Сьогодні просто заради цікавості приставляв провод, яким заземлив антену ( ) до тонарма - теж йде дуже сильна наводка.
(Отредактировал 16-08-2017 в 00:18 Doll.)
|
|
|
|
|
|
Doll
Ветеран
|
RE: Хворіє програвач - наводки - потрібен діагноз. / 16-08-2017 00:45
(16-08-2017 00:38)aqvadim писал(а): Принцип заземления в том что все наводки с разных носителей этих самых наводок должны уходить,
Вам надо приобрести отвертку с индикатором земли (продавцы объяснят)
Включите аудио систему без звука, послушайте колонки, потом выключите из розетки свой поверлайн адаптер, если какие-то посторонние звуки ушли значит есть земляная петля (если этот поверлайн соединён с аудиосистемой)
Паверлайн ніяк не впливає... він, до речі, впливає на гітару, якщо її підімкнути до компу (на тому ж самому автоматі, на інших не перевіряв) - йде наводка. А от на аудіо систему не впливає - вже перевіряв.
Буду пробувати по черзі вимикати усі прилади з подовжувача (в цьому є сенс?) і дивитись, чи буде краще. Але проблема в тому, що ця наводка не завжди з'являється. Після того, як вчора провода посмикав, весь вечір слухав музику - і все працювало. А сьогодні знов з'явилось. Воно по-різному - буває довго працює, а буває взагалі не можливо слухати - кожні 5 хвилин з'являється... може сусіди щось вмикають у себе... фіг його знає...
Але в будь-якому випадку, ви думаєте, що проблема саме в електромережі, а не в самому програвачі? Не знаю... якийсь поганий контакт всередині самого тонарма... бо провода, які йдуть на картридж, і які виходять з іншого боку тонарма різні... тобто всередині вони якось поєднані... чи це маловирогідно? Мені б хоч з цим розібратись - чи є сенс в ремонт програвач відправляти, чи все ж у себе проблему шукати.
|
|
|
|
|
|
Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)
|
|