Міряю акустику приміщення... кілька питань
Автор Сообщение
Doll Не на форуме
Ветеран

Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 00:13
Привіт, вирішив поміряти акустику кімнати, де слухаю музику. Скоріше із цікавості, можливості щось радикально міняти в кімнаті нема. Але наче знайшов оптимальну відстань колонок від стіни (що вже добре). Неприємні ці два резонанси (наче вони якось інакше правильно називаються) приблизно на 40 та 80 Герц. Чи можна якось покращити ситуацію без обладнання великих площин акустичними панелями? Створив через REW IR файл з фільтром, завантажив в convolver фубарівський, і низькі заграли значно приємніше. Зникло ухання та гул. По-іншому зазвучала бас гітара і все таке. Але проблема в тому, що я через фубар музику майже не слухаю. Усе або диски, або вініл, або Tidal. Відповідно, ніяких конволверів... коротше, хто що порадить?

П.С. На нижчих рівнях гучності АЧХ залишається схожої форми, але різниця між гучностями стає більшою.

(Отредактировал 09-02-2018 в 00:14 Doll.)
Найти все сообщения

vitaly Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 01:07
это очень проблемные резонансы и вы их побороть не сможете без радикальных мер ,можно попробовать поставить колонки через шипы на подставку то же с шипами ,баса может стать на слух меньше ,но может уменьшиться гул и даже появится прозрачность в басе ...ну если повезетBiggrin или эквализер в помощь
Найти все сообщения

Выразили согласие: Вадимыч , Doll , Sheridan
Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 01:29
(09-02-2018 01:07)vitaly писал(а):  это очень проблемные резонансы и вы их побороть не сможете без радикальных мер ,можно попробовать поставить колонки через шипы на подставку то же с шипами ,баса может стать на слух меньше ,но может уменьшиться гул и даже появится прозрачность в басе ...ну если повезетBiggrin или эквализер в помощь
О, дякую за пораду! А є сенс спробувати з колонок повикручувати шипи і поміряти, щоб вони просто на підлозі стояли - подивитись, чи стане гірше? Чи це ні про що не скаже?
Найти все сообщения

onv Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 01:54
Эскиз комнаты с размерами, на нем образмеренное положение акустики, точки прослушивания, крупной высокой мебели (если есть). И области возможных степеней свободы по перемещению АС и ТП, которые позволяют жилищные условия и семья. По ватерфолу только видна проблема, но не методы ее решения
Найти все сообщения

Выразили согласие: Victor-Blues
Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 02:23
(09-02-2018 01:54)onv писал(а):  Эскиз комнаты с размерами, на нем образмеренное положение акустики, точки прослушивания, крупной высокой мебели (если есть). И области возможных степеней свободы по перемещению АС и ТП, которые позволяют жилищные условия и семья. По ватерфолу только видна проблема, но не методы ее решения
Приміщення дуже проблемне. Це мансардна кімната, і колонки стоять під боковою стіною (тобто, одна колонка стоїть під скосом, а друга під стелею 2,45). Завтра поміряю розміри кімнати, так не пам'ятаю... хоча, це мало чого дасть, бо рухати їх маю можливість тільки вперед-назад. Але всі стіни і стеля в кімнаті - гіпсокартон з будівельною ватою всередині. Єдине - підлога стяжка і перекриття. Може дійсно є сенс спробувати максимально роз'єднати колонки з підлогою. Це, в принципі, ледь не єдине, що можна спробувати зробити в цій кімнаті...
Найти все сообщения

onv Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 02:36
(09-02-2018 02:23)Doll писал(а):  бо рухати їх маю можливість тільки вперед-назад.
Это уже немало
Найти все сообщения

Выразили согласие: Supermurzic
Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 13:15
Ось така кімната. Меблі на стіні з колонками досить масивні. Корпус - мдф, бокові частини обклеєні склом. Більше ніяких великих меблів в кімнаті нема. Єдине - на стіні, де диван, стоїть ще скляна вітрина... коли я слухаю музику, я не чую, щоб вона дзвеніла... але зараз подумав - може вона теж якось тим резонансам "допомагає"? Її можу з кімнати прибрати - не критично. Все інше, як видно, переміщати дуже проблематично (читай неможливо). Колонки можу трохи рухати вперед-назад, але якщо сильно вперед висувати, то не буде рівностороннього трикутника з тп (яка, відповідно, в кімнаті одна - на дивані). Зсунути колонки теж не можу. Розсунути - знов же таки будуть зашироко, та й зовсім в кути стануть. Як писав до цього - уся кімната окрім підлоги - гіпсокартон. До речі, міряв окремо кожний канал - різниця невелика, зрозуміло, є, але так щоб прямо сильно ачх відрізнялась - так ні. Цей схил - також гіпсокартон, потім товстий шар (сантиметрів 30) будівельної вати і черепиця. Мабуть, воно непогано поглинає. Коротше, якось так.

(Отредактировал 09-02-2018 в 13:29 Doll.)
Найти все сообщения

vitaly Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 13:21
на цифре может заводиться ,на виниле даже приятно будет ,попробуйте через шипы ,только акустику то же ,современные резино тех изделия как правило все склонны к бубнежу...карма у них такаяBiggrin
Найти все сообщения

Выразили согласие: Doll
Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 13:28
(09-02-2018 13:21)vitaly писал(а):  на цифре может заводиться ,на виниле даже приятно будет ,попробуйте через шипы ,только акустику то же ,современные резино тех изделия как правило все склонны к бубнежу...карма у них такаяBiggrin
Я зараз сиджу думаю з приводу тієї вітрини скляної... вона виходить під час вимірювань досить близько до мікрофону знаходилась... може то мікрофон взагалі її резонанси записав, а не кімнати. Спробую пізніше її прибрати з кімнати, і ще раз поміряти. Але поставити колонки на додаткові підставки з шипами спробую обов'язково.
Найти все сообщения

Victor-Blues Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 14:07
То, что на 40 и 80 Гц. - это таки, скорее, комнатные моды и их объективная проблемность, на самом деле, гораздо сильнее, чем на Вашем графике Waterfall. Это следует из того простого факта, что параметр RT60 оценивается, как время затухания звукового сигнала на 60 дБ., а значит, на графике по оси "Y" необходимо выставить амплитуду, как минимум, в 60 дБ. (от "0" отметки по оси до максимальной амплитуды). Сейчас у Вас там 40 дБ., то есть, разница в -20 дБ. Естественно, что амплитуда и время распада этих двух "хвостов" на обновлённом графике станут, соответственно, выше и длительнее.
Но для того, чтобы это сделать, нужно увеличить уровень тестового сигнала при измерениях. Сейчас он заведомо низкий - даже в пиках чуть более 75 дБ.
На частотах ниже 50 Гц. даже высокодобротные панельные поглотители уже малоэффективны, а вот +8 дБ. на 80 Гц. откорректировать до допустимых значений (для жилой комнаты +5+6 дБ.) вполне реально.
Зато в остальном частотном диапазоне неравномерность +/- 3-4 дБ. - просто замечательно... Используете рум-коррекцию?
(Отредактировал 09-02-2018 в 14:51 Victor-Blues.)

"Ребята, не бойтесь "ЗАМАХИВАТЬСЯ НА БОЛЬШОЕ", но перед этим - не забывайте "СХОДИТЬ ПО МАЛЕНЬКОМУ"! (Rodney Dangerfield).
Найти все сообщения

VOVA-76 Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 14:26
У меня в комнате есть горб на 80-120 гц, удалось полностью убрать его панелями сделанными из каменной ваты максимальной плотности , точно не помню какой плотности 120 или 130, как их делать есть в инете,есть даже ролики в ютубе как их сделать самостоятельно, ничего сложного и дорогого, любой мебельщик сделает без проблем, а дизайн можно сделать любой на ваш вкусУлыбка
Но на более низкие частоты эти панели практически не влияют, у меня в другой комнате был сильный горб на 30 гц, то такие панели не помогли совсем, в целом с ними звук лучше ,но гул все равно остается
В общем думаю ,что улучшить звук можно потратив +- 50 баксов и пару дней своего времени,( чтение в инете, покупка материалов и поиски мастера)
Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23
alex23 Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 14:33
Вова, скоріше за все 150-160 щільність твоїх панелейHappy0144. е що як раз потрібно 100 і нижче.

Олександр, Кривий Рiг.
Найти все сообщения

Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 14:58
(09-02-2018 14:07)Victor-Blues писал(а):  Но для того, чтобы это сделать, нужно увеличить уровень тестового сигнала при измерениях. Сейчас он заведомо низкий - даже в пиках чуть более 75 дБ.
На частотах ниже 50 Гц. даже высокодобротные панельные поглотители уже малоэффективны, а вот +8 дБ. на 80 Гц. откорректировать до допустимых значений (для жилой комнаты +5+6 дБ.) вполне реально.
Зато в остальном частотном диапазоне неравномерность +/- 3-4 дБ. - просто замечательно... Используете рум-коррекцию?
На вихідних спробую для початку роз'єднати з підлогою АС та винести скло з кімнати - подивлюсь, чи щось зміниться. З приводу інших частот - ні, ніяких корекцій не використовую. Сам трохи здивувався, бо з геометрією кімнати очікував, що буде погірше.

(09-02-2018 14:26)VOVA-76 писал(а):  У меня в комнате есть горб на 80-120 гц, удалось полностью убрать его панелями сделанными из каменной ваты максимальной плотности
Так а панелі ви де розміщали?
Найти все сообщения

VOVA-76 Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 16:10
Прямо за акустикой !

(09-02-2018 14:33)alex23 писал(а):  Вова, скоріше за все 150-160 щільність твоїх панелейHappy0144. е що як раз потрібно 100 і нижче.
Вроде 135 или 140, извиняюсь точно не помню, но очень твердые как для каменной ваты
(Отредактировал 09-02-2018 в 16:31 VOVA-76.)
Найти все сообщения

Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 16:41
Очень плотные панели тоже не хорошо. Ведь основную роль таки играет глубина бас-ловушки (относ от поверхности ограждения).
Опять же, этот момент зависит от типа конструкции НЧ поглотителя, если это Superchunks (всё пространство угла полностью заполнено минеральной ватой), то следует использовать более лёгкую минеральную вату, с объёмной плотностью порядка 50-65 кг./м.куб. А если это диагональный угловой НЧ поглотитель (минераловатные панели монтируются по диагонали угла, а его внутреннее пространство остаётся пустым), то в этом случае рекомендуется использовать более плотный материал, с объёмной массой порядка 80-120 кг./м.куб.
То есть, конструкция, в любом случае, должна продуваться воздухом.
(Отредактировал 09-02-2018 в 16:41 Victor-Blues.)

"Ребята, не бойтесь "ЗАМАХИВАТЬСЯ НА БОЛЬШОЕ", но перед этим - не забывайте "СХОДИТЬ ПО МАЛЕНЬКОМУ"! (Rodney Dangerfield).
Найти все сообщения

Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 16:47
А можна перевірити, чи покращать ситуацію панелі за акустикою, позатикавши фазоінвертори чимось? теоритично ж резонанси теж мають менше стати, якщо "проблемна" стіна за АС?
Найти все сообщения

vitaly Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 16:54
Doll начните с малого ...вам тут щас понарассказывают про кнауф ,резонаторы,щиты бекеши,шродеры и прочие чудеса Biggrin потратите денег, превратите комнату в хламушник и ничего не добьетесь ...поверьте мне -я это все проходил Shocked
Найти все сообщения

Выразили согласие: Roulss , artshop
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 16:58
Не-е-е. Не так.
Если заткнуть порты ФИ, то НЧ "гудёж" станет несколько меньше, но и бас, как правило, при этом становится "ватным" неинтересным. С моей точки зрения, это однозначно плохое решение.
А что касается размещения бас-ловушек, то это, как правило, угловые зоны, причём абсолютно неважно эти углы вертикальные или горизонтальные. Например, большой мягкий диван на низких ножках стоящий вплотную к стене и, соответственно, углу между тыловой стеной и полом, уже работает, как большая бас-ловушка...
С другой стороны, самое эффективное размещение для таких устройств - это трёхгранные углы, скажем, "фронтальная стена/потолок/боковая стена" или "фронтальная стена/пол/боковая стена", ну, и т.д. Именно поэтому, вертикальные бас-ловушки и рекомендуется изготавливать от пола до потолка, чтобы захватить эти самые области. Ну, или в тыловых углах поставить большие мягкие кресла.
Опять же, при размещении бас-ловушек соблюдение симметрии не так важно, как при размещении акустических устройств, участвующих в формировании звуковой сцены.
Иногда НЧ поглотители размещают непосредственно позади АС или на боковых стенах в проекции АС - их назначение уже несколько иное.
(Отредактировал 09-02-2018 в 17:01 Victor-Blues.)

Найти все сообщения

Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 09-02-2018 16:59
(09-02-2018 16:54)vitaly писал(а):  Doll начните с малого ...вам тут щас понарассказывают про кнауф ,резонаторы,щиты бекеши,шродеры и прочие чудеса Biggrin потратите денег, превратите комнату в хламушник и ничего не добьетесь ...поверьте мне -я это все проходил Shocked
Так я ж і хочу почати з малого, позатикавши шкарпетками якимись фазоінвертори, перш ніж панелі замовляти Happy0196

До вашої поради з підставками дослухаюсь обов'язково. Думаю поїхати завтра купити дві дошки з твердої породи дерева, повкручувати в них товсті саморізи замість спайків, і поставити на них - подивитись, чи зміниться хоч щось. Якщо так - буду шукати/робити нормальні підставки.

(09-02-2018 16:58)Victor-Blues писал(а):  Не-е-е. Не так.
Если заткнуть порты ФИ, то НЧ "гудёж" станет несколько меньше, но и бас, как правило, при этом становится "ватным" неинтересным. С моей точки зрения, это однозначно плохое решение.
А что касается размещения бас-ловушек, то это, как правило, угловые зоны, причём абсолютно неважно эти углы вертикальные или горизонтальные. Например, большой мягкий диван на низких ножках стоящий вплотную к стене и, соответственно, углу между тыловой стеной и полом, уже работает, как большая бас-ловушка...
С другой стороны, самое эффективное размещение для таких устройств - это трёхгранные углы, скажем, "фронтальная стена/потолок/боковая стена" или "фронтальная стена/пол/боковая стена", ну, и т.д. Именно поэтому, вертикальные бас-ловушки и рекомендуется изготавливать от пола до потолка, чтобы захватить эти самые области.
Опять же, при размещении бас-ловушек соблюдение симметрии не так важно, как при размещении акустических устройств, участвующих в формировании звуковой сцены.
Иногда НЧ поглотители размещают непосредственно позади АС или на боковых стенах в проекции АС - их назначение уже несколько иное.
Ок, зрозумів, не буду нічого затикати поки що )

П.С. До речі, випер з кімнати скляну вітрину - майже нічого не змінилось. Треба назад заперти, поки ніхто не бачив )
(Отредактировал 09-02-2018 в 17:01 Doll.)
Найти все сообщения

Doll Не на форуме
Ветеран

RE: Міряю акустику приміщення... кілька питань / 21-02-2022 00:40
Коротше, прикол. З часу, коли була створена ця тема, я так і слухаю музику в цій кімнаті. Чи то звик, чи то що, але звучить, наче, нормально. Гул в низьких трохи є, але іноді навіть приємно. А це я нещодавно купив RME ADI-2, ну і вирішив погратись еквалайзером. Почав знов міряти - резонанси на тих самих місцях, як в першому пості, все так само, як 4 роки тому. Крутив, крутив, аж поки випадково не поміряв з вимкненим звуком, і побачив те, що на скріншоті... Коротше, з'ясувалось, що це ніякі не резонанси, а звук від працюючого компа, яким я все це мряю. Де взяти стільки фейспалмів? Вимкнув комп, підімкнув усе до ноута, і резонанси повністю зникли (як не дивно). Трохи зменшив еквалайзером горби, і гул, в принципі, повністю зник. Став дуже чистий звук.

Коротше, така от пригода. Я коли музику слухаю, комп завжди вимикаю, бо його на тихих місцях трохи чути. А тут - взагалі не подумав, що мікрофон його також "слухає". Ще й частоти від нього повністю співпали з моїми горбами - як тут додумаєшся, що це не резонанси, а взагалі сторонній звук )

who lives forever anyway
Найти все сообщения

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS