Питання яке хочу обговорити - "Як облаштувати кімнату під ДК". На даний момент є кімната (нова, необжита) розміром 5,2*5,8м і висотою 2,8м, стіни - цементна штукатурка, стеля - гіпсокартон рівною площиною, підлога - плитка (керамограніт). Дві стіни кімнати виходять на вулицю, одна межує із санвузлом, друга - із спальнею (в майбутньому), стеля - із горищем, підлога - кімната на 1-му поверсі (вітальня).
На правій боковій стіні є вікно 2,5*1,7, на лівій стіні - двері дерев'яні 0,9*2,0м.
Хочу взнати з чого слід починати, якими "підручними" матеріалами (бюджет не потягне використання фірмових рішень по звукоізоляції) можна скористатись щоб зменшити спотворення звуку?
Які нюанси необхідно знати про поширення звуку в приміщенні?
Може хтось поділиться власним досвідом пошуку оптимальних рішень, або корисними статтями чи літературою - буду дуже вдячний.
Система планується 7.1, беки скоріш за все диполі будуть
(26-01-2012 02:29)Slaveg писал(а): так будет правильней всего - правда я не знаю как семъя это воспримет
Прочитавши пару статей в неті я зрозумів, що повністю облаштовувати кімнату звукопоглинаючим матеріалом не можна , а то звук получиться "тупий"-неприродній. Один товариш сказав, що задня стіна повинна бути максимально облаштована звукопоглинаючим матеріалом так, як звук повинен приходити спереду і не повинен відбиватись від задньої стінки і приходити зі заду.
(26-01-2012 02:41)The PRODIGY писал(а):
(26-01-2012 02:23)Slaveg писал(а): Ковер на пол однозначно......
На окно шторы.
А что разве без ковра нельзя? Я противник этого пылесборища.
Я також не є прихильником коврів у дома (бруд і всяка зараза яку 100% не можливо звідти вигребти) тому весь особняк в мене облаштований "теплою підлогою" з плиткою і лише в спальні є ламінат. Наявність пилюки дуже мала - часте вологе прибирання.
АЛЕ для ДК всі радять на підлогу ТОВСТИЙ ковролін. Зараз АС працює в кімнаті на 1-му поверсі де все аналогічно плитка+стеля г\к + рівнесенькі стіни = і як наслідок дуже відчутний ГУЛ.
Маючи таку ширину кімнати , я б украв трохи місця і зробив принаймні бокові стіни як на фото (каркас із брусу, в ньому вата , по каркасу гіпсокартон, краще подвійний), в ідеалі стелю теж.
А взагалі подивіться як люди роблять, в принципі у всіх більш-менш все повторюється: http://forum.blu-ray.com/home-theater-construction/
Пораджу не спішити, а все-таки зробити на совість.
(26-01-2012 12:23)Ramires писал(а): Маючи таку ширину кімнати , я б украв трохи місця і зробив принаймні бокові стіни як на фото (каркас із брусу, в ньому вата , по каркасу гіпсокартон, краще подвійний), в ідеалі стелю теж.
А взагалі подивіться як люди роблять, в принципі у всіх більш-менш все повторюється: http://forum.blu-ray.com/home-theater-construction/
Пораджу не спішити, а все-таки зробити на совість.
Взагалі то мене не цікавить, що буде чути в інших кімнатах - мене цікавить як оформити кінозал щоб звук у ньому не спотворювався. А якщо зробити додаткові стіни + мінвата всередині як на фото то для кінозалу воно нічого не дасть лише поглине звук який буде рухатись в інші кімнати а відлуння звуку так і залишиться.
Можливо вартує трошки змінити геометрію стін і стелі?
Якщо Ви свято вірите, що для кінозалу це нічого не дає - я забираюсь із Вашої теми, тільки визначіться, про які частоти "відлуння звуку" Ви пишете. Якщо тільки про низькі частоти, то, звичайно, тут це не дуже поможе.
p.s. Геометрію змінити - це добре, значить Ви налаштовані радикальніше, ніж я думав .
(26-01-2012 13:09)lionart писал(а): ТС, оптимальным решением для Вас будет обратиться к специалистам, занимающимся инсталляцией ДК, там Вам профессионально и качественно помогут.
Найти спеца - це значить потратити немало часу + консультація буде далеко не безкоштовна + і його рішення буде побудоване на спеціалізованих матеріалах, а по бюджету я не потягну на таке. Тому шукаю "народну альтернативу"
(26-01-2012 13:05)Ramires писал(а): Якщо Ви свято вірите, що для кінозалу це нічого не дає - я забираюсь із Вашої теми, тільки визначіться, про які частоти "відлуння звуку" Ви пишете. Якщо тільки про низькі частоти, то, звичайно, тут це не дуже поможе.
p.s. Геометрію змінити - це добре, значить Ви налаштовані радикальніше, ніж я думав .
Не хотів Вас образити, але я висловив свою думку!
якщо ви переконаєте мене що дане рішення вплине на користь - то я буду тільки радий, але аргументуйте.
(26-01-2012 02:46)Ihon писал(а): ...
Один товариш сказав, що задня стіна повинна бути максимально облаштована звукопоглинаючим матеріалом так, як звук повинен приходити спереду і не повинен відбиватись від задньої стінки і приходити зі заду.
...
с то чки зрения, что ставить назад, а что на перёд, есть два противоположных подхода:
1) вокруг экрана и сам экран -- сделать поглощение; за головой -- дифузное рассеяние (дифузоры Шрёдера или иные рассеиватели)
2) вокруг экрана и сам экран -- рассеяние; за головой -- поглощение
главное, чтобы с одной стороны - поглощение, а с другой - расеяние.
Первый подход (№1 выше) делают те, кто в том же сетапе еще и музыку хочет слушать. Тогда формирование стереообразов происходит точно (есть сцена, есть глубина и т.п. прелести ПРАВИЛЬНОЙ интерференции акустических сигналов от двух фронтальных АС).
(26-01-2012 02:46)Ihon писал(а): ...
Один товариш сказав, що задня стіна повинна бути максимально облаштована звукопоглинаючим матеріалом так, як звук повинен приходити спереду і не повинен відбиватись від задньої стінки і приходити зі заду.
...
с то чки зрения, что ставить назад, а что на перёд, есть два противоположных подхода:
1) вокруг экрана и сам экран -- сделать поглощение; за головой -- дифузное рассеяние (дифузоры Шрёдера или иные рассеиватели)
2) вокруг экрана и сам экран -- рассеяние; за головой -- поглощение
главное, чтобы с одной стороны - поглощение, а с другой - расеяние.
Первый подход (№1 выше) делают те, кто в том же сетапе еще и музыку хочет слушать. Тогда формирование стереообразов происходит точно (есть сцена, есть глубина и т.п. прелести ПРАВИЛЬНОЙ интерференции акустических сигналов от двух фронтальных АС).
У львові на ультрагоризонті є якісь оздоблюючі звукопоглинаючі матеріали . Шо б не робити з кімнати студію . Як на фото вище . Там де все замферовано звукопоглинаючим матеріалом . Я бачив ці матеріали на вигляд нагадує товсті обої . Зверніться просто за порадою . Не обовязково там купляти . Нехай просто вам розкажуть які зараз є технології і тенденції . І в них є кімната площею 8 м2 з великими напольниками фокал 826 і харман кардоном 990 . І не гудить нічого . Сидиш в притул до колонок але сцена є . Ця кімната оброблена тими матеріалами . Введіть в гуглі ультрагоризонт і взнайте адрес . Це буде в 10000 раз простіше чим міняти геометрію потім шераз її міняти а потім весь дім заглушити мін ватою а залишити тіки 3 м2 шоб колонки могли стояти на підлозі =))))) А якшо не хочете гулу то моя вам порада мякі меблі . Це якшо коврик відпадає . Ні на підлозі він повинен бути і не так він вже ужасно і дивиться . Гляньте мою кімнату . 13 м2 . Куча мяких меблів . Навіть більше чим куча . Величезна куча . І коврики на стіні . І напольники які ні грама не гудять . Єдине шо я трохи поплатився сценою бо по інакшому не маю як розмітсити а в такому варіанті в мене вона зменшилась в порівнняні з безмеблевою кімнатою . А взагалі коли буду робити ремонт то також звернусь в ту контору за порадою . Ті матеріали дійсно виглядають гарно ними можна навіть вкрасити інтерєр не те що спортити . Я трохи помилився воно виглядає не як обої а як плита пресована . Шось типу коркової плити . Словами важко описати це треба бачити . І в тій кімнаті їхній добре видно як воно дивиться зі сторони . Тому це дуже добре шо ви створили тему перед тим як поміняти ГЕОМЕТРІЮ =)))))))
В сообщении о ковре.. Речь идет не о том чтоб застелить весь пол ковром, а всего лишь зону отражения звука. К примеру в Вашем случае это примерно метр от фронтальных колонок. Положить средних размеров ковер, можно даже не прямоугольный а овальный...
Что касается задней стенки.
В качестве "дифузоры Шрёдера" можно придумать туда полочки, для дисков к примеру.. или того, что Вы хотите туда складывать, небольших размеров. Так сказать сделать полочную стену, там де в рамках для фото, Вы на фото с Микджагером, Джоли и с Альпачино пьете пиво ))) пластинки...
Я незнаю конечно как Вам, но мне по душе комната не как в кинотеатре или студия звукозаписи, а комната мультемидийно релаксующая. Где ненужно оббивать все изолирующими материалами как в кинозалах. А комната где под настольную лампу, можно послушать стерео, посмотреть кино, фотографии показать друзьям на задней стенке.
Кстати, туда можно и бар в уголке пристроить
Вот такие разного рода предметы и мелочи, в итоге и сыграют Вам. А уже как играют и как регулировать это поймете в процессе прослушки.
Если с баром согласитесь - стекла открытого поменьше, лучше закрытого типа!
Написал исходя из опыта своего, из прочитанного на сайтах. Спецы если что поправят. Удачи Вам, в этом интереснейшем деле.