Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Sheridan Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 07-02-2013 23:41
(07-02-2013 21:02)dimoha.k68 писал(а):  Может я не совсем к теме, просто захотелось поделиться.
Всегда был сторонником NOS, и руки давно чесались, но всё как-то времени не было со своими сидюками повозится. Где-то лежит ещё макет на 2х PCM56-ых, тоже (NOS) надо будет с ним продолжить, но к сожалению не всегда есть время на себя любимого. Улыбка. Пару дней назад буквально "на коленках" сделал кастрацию в SONY CDP-333ESD N.O.S. ЦФ-CXD1088AQ, ЦАП-TDA1541, как в темке лампизатора, только вроде-бы он туда ламповый хвост прикрутил, но я оставил родной LPF. Вот его тема. http://lampizator.eu/lampizator/referenc...33ESD.html
На осцилле понятно кошмар, но после этого к цифровому фильтру возвращаться желания НЕТ совсем, и хочется дальше по попыхтеть в этом направлении.
Все кто в теме, понимают неоднозначность такого решения, и всю сложность реализации аналогового постцапового фильтра, (естественно НЕ на ОУ), но даже в таком варианте как мой, получаешь несравнимое удовольствие от прослушивания Happy0144 Музыкального материала разных направлений дома придостаточно, и есть с чего делать выводы. Диски заброшенные на полки совершенно по другому зазвучали, конечно же есть и такие которым уже ни чем не поможешь. И те артефакты которые имеют место быть в конкретном случае, меня лично особо не смущают, положительного здесь куда больше, ИМХО конечно.
Вот сейчас поставил Elton John - Honky Chateau (1972), альбом сам по себе записан очень хорошо, и выключать просто не хочется...
У кого есть в хозяйстве такой или подобный сидюшник, попробуйте ради эксперимента, там не сложно, и сделаете сами для себя выводы?? После переделки каналы поменяются местами левый с правым, нужно будет перекинуть наоборот.
Много чего в жизни доводилось переслушать, разных ценовых категорий с разными техническими решениями и есть с чем сравнить в живую дома, разнообразие позволяет.Biggrin Для себя лично сделал окончательный вывод, что ЦФ как звено, это конкретная :ass: под каким бы соусом его не подавали.

P.S. Сейчас вдвоём с товарищем репу чешем над проблемой аналогового LPF, конечно задача очень серьёзная но как говорится, надежда умирает последней. Улыбка
У меня товарищ отключил соневский фильтр SAA7030 и от филипса ничего аналогового не осталось, детальность-да, ядовитость -да, утомляемость - да, музыкаNowink. С ув. Александр
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 08-02-2013 00:09
Звичайно в тему.
Вітаю з успішними експериментами!
Тематика розділу широка.
От скажімо, я почав абгрейт Філіпса, який переріс в реалізацію ЦАП на 1540. Можна сказати, уже реалізував і додати щось важко.
Тепер виникає бажання спробувати реалізувати ЦАП на класичних мікросхемах інших виробників, скажімо, PCM58, PCM63, AD1862.
Загалом ідей багато. Можна спробувати напрограмувати пліс і зробити паралельний R2R ЦАП, можна пробувати навіть реалізувати диференційний цифровий вихід. При цьому підібрати високоточні резистори і швидкі ключі і оперувати не з 5V, а хоча б з 12V - має зменшитись вплив шумів, збільшитись лінійність.
Був би час і можливість.
Загалом не варто забувати про основну мету - слухати музику в своє задоволення.

Я також однозначно проти ЦФ, які доводилось слухати.
Та й по праву не розумію суті цифрової фільтрації без збільшення розрядності в академічному розумінні.
Загалом по теорії - ЦФ зменшує ВЧ шуми, але при цьому й спотворює основний сигнал.
З досвіду, в дорогих ЦАП розрядністю 18-20-22-24 в ролі ЦФ стоять ПЛІС.
Яку сам фільтрацію і семплінги вони роблять і чи роблять взагалі не відомо.
Можливо просто залишають молодші розряди нульовими, адже в них найменша розрядність і найбільш чутливі до шумів.
Цілком можливо, що топовівиробники таки викупили фішку правильної фільтрації з хорошим звучанням. А от на ЦАП до середини 90-х ЦФ не фантан...

От сьогодні підчепив Філіпса 204-го, і ЦАП на 1540 і ключив одночасно той самий трек, комутував входи - ЦАП звучить на порядки краще, виразніше, достовірніше.
І в великій мірі причина саме в ЦФ.

Проти хороших операційників нічого не маю. Знову таки, в дорогих цапах гора малошумлящих прицезійних, високошвидкісних операційників, скажімо, того самого Лінеартеху і Адешок. А звучать вони дуже добре!
Ще для прикладу в MAC156 на вході стоять польовики - дуже оригінальне і цікаве рішення реалізації.

Звичайно можна проюувати зробити визідний аналоговий ФНЧ на розсипусі і на лампах, лампах, але великого порядку не досягнеш...
Знову таки, з досвіду слухання ЦАП, можна вважати, що лампи в них не є необхідними, зачасту вносять певний окрас звучання. А на правильних транзисторах або операційниках все звучить дуже добре.

Олександр.
Не знаю умов порівняння, але можу Вас запевнити, якби були присутні сьогодні коли 204-й з ЦФ SAA7030 порівнював з ЦАП без нього, Ви б тільки підвердили, що другий варіант значно кращий. Думаю, об"єктивно підтвердилли майже всі.

Я свого часу при абгрейтах філіпса його декілька разів виключав і включав, здавалось що так чи так краще.
Склалось враження, щоб без нього стало однозначно краще в філіпсах треба багато змінити, адже вони в великій мірі дуже уже раціоналізаторські - один транс, мінімум стабілізаторів, простий клок, до 1540 вчеплені не ті операційники, які рекомендовано по даташиту...
Інші краще реалізовані апарати, скажімо аркам блек бокс два (1541) - два ьранси, окремі стабілізатори на різні каскади, стабілізатори на транзисторах на аналогову частину - відключаєш ЦФ і відчуваєш різницю однозначну.

Знову повторююсь - важливо слухати в своє задоволення. Кому як подобається. З фільтром чи без.

Особисто я хотів робити прошивку для пліс під фільтр, але тепер нема найменшого бажання, сумніваюсь в її об"єктивній доцільності взагалі.
З повагою.
(Отредактировал 08-02-2013 в 00:26 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68 , yuran
dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 08-02-2013 00:52
(07-02-2013 23:41)Sheridan писал(а):  У меня товарищ отключил соневский фильтр SAA7030 и от филипса ничего аналогового не осталось, детальность-да, ядовитость -да, утомляемость - да, музыкаNowink. С ув. Александр
Просто в наглую отключить фильтр недостаточно. Ядовитость и утомляемость я чувствую сразу с первых нот. В моём конкретном случае всего этого нет, а скорее наоборот, иначе я бы об этом не писал, логично? Приходилось слушать разные варианты NOS, конечно не много но достаточно что-бы сложилось определённое представление, но здесь как-то всё встало хорошенечко!!
Просто появилось желание дальше поработать в этом направлении. Вы сами прекрасно понимаете что из двух зол выбирают одно, ибо идеального ни чего не бывает? А для себя я выводы сделал относительно ЦФ, и к этим граблям точно возвращаться нет желания. Даже используя казалось бы самую оптимальную 2-х кратную передискретизацию с постцаповым фильтром 3-4 порядка, разница в звуке очень серьёзная не в пользу ЦФ. Sad Для себя я чётко понял, чего теперь я хочу и какие там придётся разгребать проблемы и находить компромиссы очень хорошо представляю. Поверьте я не от балды это написал и прекрасно понимаю о чём идёт речь. В конце концов это ИМХО.Улыбка
Не исключено что кто-то пальцем покрутит у виска Fool в мою сторону, что-ж, имеет на это право...Улыбка
Ту концепцию звука которая была до переделки даже сравнивать непристойно, хотя звучало тоже достаточно неплохо, очень ровненько, и не утомительно, можно было слушать целый день. Через меня проходит много разной техники, дорогой и дешёвой, да и дома в личном пользовании не мало. Есть на чём сделать выводы в прямом сравнении в одинаковых условиях.
SAA7030 это филипсовский. С ув. Дмитрий.Party0012

(08-02-2013 00:09)Nemo писал(а):  Особисто я хотів робити прошивку для пліс під фільтр, але тепер нема найменшого бажання, сумніваюсь в її об"єктивній доцільності взагалі.
З повагою.
Полностью с вами согласен!Party0012
(Отредактировал 08-02-2013 в 02:50 dimoha.k68.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Nemo , audin1970 , yuran
dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 08-02-2013 02:06
(08-02-2013 00:09)Nemo писал(а):  Звичайно в тему.
Вітаю з успішними експериментами!
Тематика розділу широка.
От скажімо, я почав абгрейт Філіпса, який переріс в реалізацію ЦАП на 1540. Можна сказати, уже реалізував і додати щось важко.
Тепер виникає бажання спробувати реалізувати ЦАП на класичних мікросхемах інших виробників, скажімо, PCM58, PCM63, AD1862.
Загалом ідей багато. Можна спробувати напрограмувати пліс і зробити паралельний R2R ЦАП, можна пробувати навіть реалізувати диференційний цифровий вихід. При цьому підібрати високоточні резистори і швидкі ключі і оперувати не з 5V, а хоча б з 12V - має зменшитись вплив шумів, збільшитись лінійність.
Був би час і можливість.

Загалом не варто забувати про основну мету - слухати музику в своє задоволення.
Спасибо! Party0012 А вот это и есть самое ГЛАВНОЕ, музыку надо слушать в удовольствие!!
Есть возможность по экспериментировать с PCM63P-K и с PCM58P-S, PCM1700, тоже кстати не плохой цапчик, есть у меня оба корпуса. Но честно, положа руку на сердце, 63-е мне ни как ни по душе, ну не моё оно.Wink До 58-ых доберусь но чуть позже, времени просто на всё это не хватает, к сожалению деньги сами не зарабатываются без моего непосредственного участия.Biggrin
Мне больше интересны из того что есть, TDA1541 (самые первые без буквы) и PCM56-ые, 54-ые ещё пощупать хочется, но их пока нет?
Вот подобно этому попробовать реализовать фильтр, верхний на рисунке (а).
На операционниках конечно не хотелось бы, думаю результат будет предсказуемый :ass:, хотя для сравнения надо пробовать оба варианта.
Цитата:По опыту, в дорогих ЦАП разрядностью 18-20-22-24 в качестве ЦФ стоят ПЛИС.
Подозреваю что использование ПЛИС в большей степени обосновано не столько технически выгодным и оптимальным решением, сколько защитить свою конструкцию от копирования и плагиата? Хотя при желании можно привлечь опытных людей и решить этот вопрос! Но нужно ли это? Коммерческая фишка.

(Отредактировал 08-02-2013 в 03:10 dimoha.k68.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Nemo , yuran
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 08-02-2013 18:19
Стосовно відключення ЦФ: звичайно варто намагатись змінити аналоговий фільтр на виході, збільшити його порядок.
Але з цим пов"язані певні складності - більше каскадів, більший вплив на сигнал. Якщо це активні фільтри - зворотні зв"язки... Навіть якщо це просто пасивні фільтри - всеодно зміна фази сигналів з різними частотами, різний час проходження, вплив наспутних каскадів на попередні.
Як з пасивним фільтром не відомо, потрібно пробувати, слухати, міряти. В самого було таке бажання, але, поки що до реалізації не дійшло.

Знаю, що щоб кожний наспупний каскад фільтра по мінімуму впливав на минулий, потрібно, щоб його опір був на порядок більший.
Якщо починати з 100 Ом, длч 5-го порчдку - 100 - 1000 - 10000 -100000 - 1000000 - на вихід такого фільтра потрібно хіба що буферний ламповий каскад ставити.
Як з зв"язаними контурами не знаю. Треба пробувати.
PCM63 не слухав, нічого сказати не можу...
Є один учасник форуму, який активно складав ЦАП на 1541. Нещодавно випадково знайшов пост про продажу програвача дисків Телефункен на PCM56 за недорого, показав йому.
А через місяць виявилось що він його придбав, послухав, не сподобалось, причепив до нього вхід СПДІФ - краще але всеодно не фантан. Потім переробив нову свою реалізацію - дуже сподобалась.
В результаті продав ЦАП на 1541. Так, факт з історії.
Взагалі в кожних NOS мікросхем ЦАП звук цікавий по-своєму, вибір свого - справа смаку.
А стосовно ПЛІС в ролі ЦФ і взагалі його доцільності судити важко.
Можливо є певні вдалі реалізації. Знаю, що деякі ЦАП, які добре звучать без переробок просто набиті різними цифровими мікросхемами, в тому чиислі процесорами і ПЛІС під зав"язку.

Стосовно відключення SAA7030 в Філіпсах першого покоління - в цих плеєрах швидше за все погано реалізований задаючий генератор (він в складі SAA7000). Якщо вчепити замість вбудованого ГТІ ламповий клок - дуже дуже великий ефект покраження звучання.
Думаю, ящо вчепити хороший транзисторний - також буде великий ефект.
І ще погане живлення самої мікросхеми, шумів багато, тому і такт таким виходить...
Як варіант, спробувати окреме живлення SAA7000 від окремої обмотки трансформатора - менше шумів всілякої серви, цифри, аналогу. Траннсформатор то там один і обмотки одні. І ще мінімізація ефекту струмових петель.
Скдадається враження, що перед відключенням ЦФ потрібно подбати про хороший клок і таймінги, інакше результат може бути неоднозначним.
Я також тему сворив і пости писав в надії і з думкою, що вона хоча б чимось цінна і комусь корисна.
Найти все сообщения

dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 08-02-2013 23:10
(08-02-2013 18:19)Nemo писал(а):  Стосовно відключення ЦФ: звичайно варто намагатись змінити аналоговий фільтр на виході, збільшити його порядок.
Это безусловно!
(08-02-2013 18:19)Nemo писал(а):  Але з цим пов"язані певні складності - більше каскадів, більший вплив на сигнал. Якщо це активні фільтри - зворотні зв"язки... Навіть якщо це просто пасивні фільтри - всеодно зміна фази сигналів з різними частотами, різний час проходження, вплив наспутних каскадів на попередні.
Як з пасивним фільтром не відомо, потрібно пробувати, слухати, міряти. В самого було таке бажання, але, поки що до реалізації не дійшло.
Тоже ни как всё не доходило дело.Sad

(08-02-2013 18:19)Nemo писал(а):  Є один учасник форуму, який активно складав ЦАП на 1541. Нещодавно випадково знайшов пост про продажу програвача дисків Телефункен на PCM56 за недорого, показав йому.
А через місяць виявилось що він його придбав, послухав, не сподобалось, причепив до нього вхід СПДІФ - краще але всеодно не фантан. Потім переробив нову свою реалізацію - дуже сподобалась.
В результаті продав ЦАП на 1541. Так, факт з історії.
PCM56 очень хорошие приборы, мне они нравятся и с ними стоит поработать однозначно, пробовать разные варианты реализации. и т.д.
(08-02-2013 18:19)Nemo писал(а):  Взагалі в кожних NOS мікросхем ЦАП звук цікавий по-своєму, вибір свого - справа смаку.
Party0012

(08-02-2013 18:19)Nemo писал(а):  Стосовно відключення SAA7030 в Філіпсах першого покоління - в цих плеєрах швидше за все погано реалізований задаючий генератор (він в складі SAA7000). Якщо вчепити замість вбудованого ГТІ ламповий клок - дуже дуже великий ефект покраження звучання.
Думаю, ящо вчепити хороший транзисторний - також буде великий ефект.
Макет "Clock" практически уже готов, сделал как говорится на скорую руку, планирую на днях его опробовать, осталось питание организовать. Предусмотрел для эксперимента два варианта генератора, один на транзисторах и готовый KXO-97 GEYER на 16.9344, там быстро можно будет перекинуть и послушаю какой из них покажет лучший результат?
(08-02-2013 18:19)Nemo писал(а):  Я також тему сворив і пости писав в надії і з думкою, що вона хоча б чимось цінна і комусь корисна.
Конечно полезная, даже не сомневайтесь.Party0012

Найти все сообщения

Вячслав_М Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 00:26
Лет 10 как делаю NOS на ТДА1541.
Аналоговый фильтр 6-го порядка на дискрете. Никаких сложностей с ним нет. Зато прекрасно отрабатывает форму сигнала (меандр и тд.) и можно выставить требуемый угол атаки.
В основном такой подход NOS прекрасно слышен на АС с хорошими импульсными хар-ми.
И не надо боятся завала на ВЧ ( у меня 20кГц на -4дБ). В итоге даже самые придирчивые отмечают, что высшие >15кГц значительно естественнее звучат на такой системе по сравнению с ЦФ (Это значит дословно, что на ЦФ мы слышим шшш, там где должно быть ссс). И кстати, субъективно высших не меньше чем в системе с ЦФ и линейной АЧХ. И они абсолютно четко локализованы, а не размазываются по всему звуковому полотну, замазывая все инструменты.
Что касается фазовых опасений - следует рассмотреть этот вопрос вкупе с АС, с их фазой. И с этой т. зрения уже рассмотреть этот вопрос.
(и... окажется, что все не так уж плохо)

Не достигнув желаемого, они сделали вид, что желали достигнутого.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Nemo , dimoha.k68 , yuran
ms142 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 00:32
Вячслав_М усь какой, лампа или камень?
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 00:35
Ваші клоки виглядають дуже ефектно)
З виду все професійно і толково, мають забезпечувати хороший такт.

Я свої есперименти почав з реаліізації лампового клока по мотивам шановного Аббаса. Благо там в якості активного елементу потрібна тільки одна лампа. Перепробував різні лампи, різні напруги, кенотрони, дроселі. Висновок цілком відповідає описаним іншими - почерк звуку різних ламп в аналогових колах відповідає почерку при використанні їх в якості ГПІ ЦАП. Найкраще звучать класичні іноземні лампи або октальні радянські старих років.
Якщо матимете бажання - спробуйте зібрати клок і на лампі - порівняти.
Особливості в високих напругах, малому впливі шумів, відсутності сіткових струмів і тому подібному.

Але все ж, ламповий клок не догма. Впевнений, можна без пролем реалізувати хороший транзисторний. В дорогих ЦАП в якості клока (напевне для реклокінга чи асинхронного тактування) бачив готові задаючі генератори, того самого AD в великому металевому корпусі.

Мав такий досвід - придбав мікросхемку сучасну TI в корпусі SOT23-6. Хотів її використати для генератора тактових імпульсів. Благо час наростання фронту 2 нс і коштує 95 коп.
Зібрав класичний макет ГТІ з кварцом в ЗЗ. Збирався причепити стабілізатор 7805 і глянути чи стійко працює. Співробітник спокусив підчепити в якості живлення лабораторний блок живлення, виставивши потрібну напругу. Виставив, підчепив через дросель і конденсатор поставив електроліт і кераміку. Клок запускався не стабільно, форма сигналу була не найкраща. Хоча осцилографом форма напруги живлення була цілком нормальна.
Довго виясняв в чому причина, виявилось - погано стабілізована напруга... Поставив 7805 - все сало на свої місця, форма хороша, запускається стабільно.
Варто звертати особливу увагу на реалізацію блока живлення клока, адже від нього безпосережньо залежить спектр вихідного сигналу!

Ще про таймінги і Філіпси.
Читав, що були 303-ті з генератором на SAA7000 і були з генератором і декодером на розсипусі - останні значно краще звучать.
Найти все сообщения

Выразили согласие: yuran
ms142 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 00:38
(09-02-2013 00:35)Nemo писал(а):  Варто звертати особливу увагу на реалізацію блока живлення клока, адже від нього безпосережньо залежить спектр вихідного сигналу!
Так давно уже знатные собаководы определили, что к гену надо относится, как к аналоговому устройству...
Найти все сообщения

dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 00:54
(09-02-2013 00:26)Вячслав_М писал(а):  И не надо боятся завала на ВЧ ( у меня 20кГц на -4дБ). В итоге даже самые придирчивые отмечают, что высшие >15кГц значительно естественнее звучат на такой системе по сравнению с ЦФ (Это значит дословно, что на ЦФ мы слышим шшш, там где должно быть ссс). И кстати, субъективно высших не меньше чем в системе с ЦФ и линейной АЧХ. И они абсолютно четко локализованы, а не размазываются по всему звуковому полотну, замазывая все инструменты.
100%Party0012 То что мы видим глазами на осциллографе ушами всё по другому.

(09-02-2013 00:35)Nemo писал(а):  Я свої есперименти почав з реаліізації лампового клока по мотивам шановного Аббаса. Благо там в якості активного елементу потрібна тільки одна лампа. Перепробував різні лампи, різні напруги, кенотрони, дроселі. Висновок цілком відповідає описаним іншими - почерк звуку різних ламп в аналогових колах відповідає почерку при використанні їх в якості ГПІ ЦАП. Найкраще звучать класичні іноземні лампи або октальні радянські старих років.
Якщо матимете бажання - спробуйте зібрати клок і на лампі - порівняти.
Особливості в високих напругах, малому впливі шумів, відсутності сіткових струмів і тому подібному.
Я видел эту темку у аббаса, но с лампами никогда не приходилось иметь дело. У меня есть приятель который силён в ламповой теме, поговорю с ним, очень интересно было-бы прослушать разные варианты?
(Отредактировал 09-02-2013 в 01:15 dimoha.k68.)
Найти все сообщения

dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 12:33
(09-02-2013 00:26)Вячслав_М писал(а):  Лет 10 как делаю NOS на ТДА1541.
Аналоговый фильтр 6-го порядка на дискрете. Никаких сложностей с ним нет. Зато прекрасно отрабатывает форму сигнала (меандр и тд.) и можно выставить требуемый угол атаки.
Не этот случайно?

Найти все сообщения

Вячслав_М Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 15:35
(09-02-2013 00:32)ms142 писал(а):  Вячслав_М усь какой, лампа или камень?
Только и исключительно камень. Улыбка С ламповой техникой завязал еще в 2000г.

(09-02-2013 12:33)dimoha.k68 писал(а):  Не этот случайно?
Нет, по своей схеме.
Позже если будет интересно выложу
(Отредактировал 09-02-2013 в 15:36 Вячслав_М.)

Не достигнув желаемого, они сделали вид, что желали достигнутого.
Найти все сообщения

ms142 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 17:49
(09-02-2013 15:35)Вячслав_М писал(а):  Нет, по своей схеме.
Интересно, выкладывайте, плз.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 18:56
Я також з лампами не мав діла раніше, але за декілька років потроху освоїв різне, провів гору експериментів, зібрав декілька лампових компонентів, які користую як основні.
А все почалось з того, що почув в друга ламповик, а потім придбав плати від Ригонди, послухав, сподобалось звучання)
Знову таки, хороші транзисторні компоненти добре звучать, кожний слухає що йому подобається.

А стосовно клока - там усе просто.
Як на мене - мінімальний і достатній спрощений клок на 6н23п (ECC8Cool, - у мене для стійкої роботи без резистора між сіткою і напругою живлення (на схемі верхній резистор 100к) було потрібно лише 25В анодної напруги.
При цьому клок з ECC88 Tesla з золоченими ножками звучав на порядок цікавіше ніж з використанням ламп радянського радіопрому. Але навіть на радянських лампах можна в значній мірі оцінити його вклад.
Також різні види клоків можна просто придбати у Аббаса, не сприйміть за рекламу.
Додам схему, вільно доступну на інших форумах.

Сьогодні трохи попрацював - дописав прошивку для ПЛІС - електронний комутатор входу для платки з SPDIF входом - щоб можна при дочіплянні платки в плеєри з 1540 при подачі сигналу на його цифровий вхід слухати музику з зовнішнього транспорту, при відсутності сигналу - музику з привода плеєра.
Ще є відкритим питання з різними деемфазисами і релюшками. Не відомо чи вони нормально відкриті чи закриті, швидше за все при бажанні переробки плеєра потрібно буде одну релюшку відключити, іншу замкнути. В принцип і вони нічого кращого з звуком не роблять, тільки лишні кола проходження.
Послухав пару годин з старою і новою прошивкою при різних вибраних джерелах цифрового сигналу - я на слух різниці, обумовленого можливим впливом проходження цифрового сигналу як від транспорту, так і від приймача SPDIF не чую. Думаю, вплив мінімальний - в ПЛІС значно кращі параметри чим в цифрових мікросхем, які стоять в Філіпсах і працює ПЛІС синхронно.
Спочатку думав в якості комутатора використати релюшки, але, виявляється там також є свої нюанси - в релюшках є параметер - мінімальний струм через контакти - контакти окислюються, фронти імпульсів валяться, додаються гамоніки. Релюшки з золоченими контактами коштують дорого.
Враховуючи те, що в більшості топових ЦАП і звукових карт різних ПЛІС Altera і Xilinx вище криші, і параметри в них хороші - вважаю рішення нормальним, з іншого боку завжди можна дочепити релюшки коремо.

(Отредактировал 09-02-2013 в 19:05 Nemo.)
Найти все сообщения

dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 19:30
(09-02-2013 15:35)Вячслав_М писал(а):  Нет, по своей схеме.
Конечно интересно будет...
Найти все сообщения

Евген Игорев Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 09-02-2013 19:41
(09-02-2013 18:56)Nemo писал(а):  Спочатку думав в якості комутатора використати релюшки, але, виявляється там також є свої нюанси - в релюшках є параметер - мінімальний струм через контакти - контакти окислюються, фронти імпульсів валяться, додаються гамоніки. Релюшки з золоченими контактами коштують дорого.
есть отличные герконовые РГК-15 Happy0144

- Смотрю на некоторых - любуюсь... То ли от природы придурковаты, то ли с опытом пришло...
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 10-02-2013 12:21
Додам фото свого робочого макету ЦАП на TDA1540, вчепленого в наявну коробку.
Ще хочу додати. Як один з дуже важливих аспектів абгрейту заміна прохідних електролітів на виході операційників ФНЧ на хороші плівкові або паперові конденсатори. На фото великі конденсатори папір в маслі Бош 60-х років.
Вислуховував різні електроліти, хіба що за виключенням Блек Гейтів - всюди чутної їх негативний вплив на звук... Хороші плівка або папір в маслі - досить нейтральні. Але це мають бути конденсатори мікрофарат на 8 і більше класу приближно Мундорф Сюпрім і вище.

Можна в якості експерименту випаяти електроліт і на проводках підпаяти інший конденсатор в один канал і вислухати різницю, зробити висновки.
Ідея підтверджена не тільки мною.

(Отредактировал 10-02-2013 в 12:21 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , dimoha.k68 , yuran
dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 10-02-2013 13:48
(09-02-2013 19:41)Евген Игорев писал(а):  есть отличные герконовые РГК-15 Happy0144
Вот интересно сделано на герконах, ни когда не встречал такого...
Проигрыватель 1983г.

Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 10-02-2013 14:09
Яка краса)
В Філіпсі 204 також стоять герконові релюшки.
До речі, як Вам звучання 1540Д в порівнянні з 1541?
Найти все сообщения

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 2 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS