Класичний ЦАП на TDA1540
Автор Сообщение
глухой Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 27-06-2014 23:22
Можно уточнить один вопрос ? Вы на вход ставите резисторы без шунта пленкой?
Найти все сообщения

Евгений К. Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 30-06-2014 15:34
Цитата:Правда я не люблю операційників.
Скажімо так - я проти них нічого не маю. Але якщо ЦАП з ними порівнювати на слух з ЦАП на лампах і трансах - стає зрозуміло чому.
Але тут справа така - кожному своє.
І навіть на лампах і трансах можна реаліхувати таке порозрядне сумування гібридного 16 біт ЦАП на 1540.
Жду с нетерпением. А пока ищу еще пару 1540 в керамике, для реализации проекта на параллельных 1540.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 01-07-2014 19:49
(27-06-2014 23:22)глухой писал(а):  Можно уточнить один вопрос ? Вы на вход ставите резисторы без шунта пленкой?
Резистор плівкою не шунтую.
Суб"єктивно на мій слух навпаки з резистором трохи є завал ВЧ.
Я раніше навіть ставив послідовно з резистором дросель на пермалої щоб вирівняти його на слух.
Але якщо ставити 4 1540 - цей завал на слух в великій мірі компенсується.

Коли ставив трансформатор на пермолої 1:10 - в вторичку ставив плівковий шунт.
Зараз стоїть в ЦАП на АД1860.
Правда для чого він там поставлений я навіть не пам"ятаю.

В тому додатково ЦАП стоїть пристрій зберігання вибірки: АД1860 - транс 1:10 - пристрій зберігання вибірки - каска підсилення на операційнику в 5 радів.
З часом планую поставити лампу.

(30-06-2014 15:34)Евгений К. писал(а):  
Цитата:Правда я не люблю операційників.
Скажімо так - я проти них нічого не маю. Але якщо ЦАП з ними порівнювати на слух з ЦАП на лампах і трансах - стає зрозуміло чому.
Але тут справа така - кожному своє.
І навіть на лампах і трансах можна реаліхувати таке порозрядне сумування гібридного 16 біт ЦАП на 1540.
Жду с нетерпением. А пока ищу еще пару 1540 в керамике, для реализации проекта на параллельных 1540.
На жаль, така реалізація може бути здійсненою не скоро...
По причині подій в країні, зараз не зовсім час для експериментів і масштабних розробок в області ЦАП.
Потрібно змінювати і будувати нову країну Улыбка

У мене просто абсолютний дефіцит вільного часу: будніми в робочий час постійна робота інженера-програміста.
В не робочий час зараз працюю над розробкою замовного проекту і написання програми МК - такий електронних девайс буде.

А по аудіо уже вибудувалась черга замовних проектів десь на найближчий рік. Зважаючи той час, який я можу цьому приділяти.
Не знаю, добре це чи погано і коли взагалі жити..!?

Варто буде структурувати, розділити по днях тижня, парності, і пріоритетах і виділити чіткі ліміти часу для аудіо. І стягувати за їх порушення штрафи Улыбка

Але 16-бітний гібридний ЦАП на 1540 я таки розроблю. Коли "стане жити краще".
Благо, думаю, такий ЦАП ніхто більше і не розробитьSad

До речі, хто не бачив - схема проектів ПЛІС для плати конвертора інтерфейсів викладена в вільний доступ щепівтори роки назад -
http://hi-fidelity-forum.com/forum/threa...pid1389499
http://hi-fidelity-forum.com/forum/threa...pid1405290
(Отредактировал 01-07-2014 в 20:00 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: глухой
глухой Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 02-07-2014 09:02
Nemo, Все це добре, але як щоб ,Ви виклали ПП в формат1 Sprint Layout, тод1 можно булоб пробувати повторить цей проект. З Повагою .
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 02-07-2014 09:57
(02-07-2014 09:02)глухой писал(а):  Nemo, Все це добре, але як щоб ,Ви виклали ПП в формат1 Sprint Layout, тод1 можно булоб пробувати повторить цей проект. З Повагою .
Я не використовую Sprint Layout. Плата зроблена P-cad.
Тут в архіві є принципова схема і монтажна схема з готовим розведенням плати в фоматі картинки http://hi-fidelity-forum.com/forum/threa...pid2285334

Використавши цю інформацію і Sprint Layout - можна дуже легко і просто зробити описаний ЦАП.
Благо плата уже розведена - її потрібно тільки намалювати в знайомій для Вас програмі.

Якщо Ви помітили по фото плат ЦАП - я трохи помилився з розмірами панельки DIP28 для мікросхем і потрібно допаювати імпровізований перехідник для узгодження розмірів)))

Ну і до цієї інформації потрібна ще плата цифрового входу. З нею уже складніше - вона високоточна, прицезійна і потрібно програмувати ПЛІС в корпусі TQFP100 з відстаню між виводами 0,4 мм.

Але якщо є така ініціатива, бажання і потреба - про плату цифрового можна домовитись.
Найти все сообщения

Выразили согласие: глухой
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 02-07-2014 17:38
На фото ЦАП на 4 1540П з резистором в якості перетворення струм/напруга.
Далі підсилювальний каскад на 6АС7 в тріоді.

В порівнянні з варіантом на транзисторах - звук більш натуральний, відсутнє характерні операційникам сибілянти на ВЧ, транзисторні призвуки.
Недоліки - місцями звук може здаватись зажатим по динаміці і АЧХ.

Мікросхема 1540 призначеена для використання саме з операційниками.
Якщо ставити тільки резистор - трохи порушуються режими і вносяться похибки.
Якщо ставити трансформатор 1:5 - 1:10 з первичкою мінімального опору і резистором 700 - 2700 Ом в вторичку - режими більш схожі до режимів з операційниками. Динаміки більше і АЧХ по суб"єктивному сприйнятті краща.
Трансформатор дозволяє наблизити режими роботи 1540 до передбачених теоретично (як з операційниками).
А операційників нема - вдповідно нема і глибокого ЗЗ і характерних спотворень звуку.

Серед моїх знайомих є чимало людей, які операційники слухати не люблять і не можуть ну ніяк - тільки лампи.

Мені загалом подобається і те і інше.
Кожний варіант має свої переваги і недоліки.

Правда я якось хотів поставити в свій ЦАП на 4 1540Д лампи і паралельно їм операційники - щоб могли клацати і обирати варіант виходу - раніше так робив деяким замовникам. Ставив АД844 ОП42 МАС156 АД823

Але послухав, поклацав, зрозумів що для мене слухати операційники не варіант. тому у мене в ЦАП тільки лампи і транси.

Найти все сообщения

Выразили согласие: глухой , doom
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 05-07-2014 16:35
Зібрав варіант ЦАП з ламповим виходом.
Структура така: 4 1540 - резистор - пара 6АС7 в тріоді - розділювальний конденсатор Мундорф.
Довго морочився з фоном 50 Гц.
Як не крути, якщо ставити тільки резистор, а потім лампу - ламповий каскад повинен мати підсилення більше ніж в 100 разів.
Відповідно велика чутливість і важко побороти фон 50 Гц.

Інша справа коли використовувати підвищуючий трансформатор на пермалої з коефіцієнтом 1:5 - 1:10. Напруга на виході цього транса в 5 - 10 разів більша ніж без нього - відповідно і рівень фону в 5-10 разів менший.

Порівнював цей ЦАП з дуже схожим на нього ЦАП на 4 1540 + перетворення струм/напруга на OP42 + ФНЧ на OP42. Фактично ця реалізація дуже схожа на реалізацію промислових плеєрів і звук дуже схожий.

На мій слух варіант з лампами і без ФНЧ відчутно краще звучить по сукупності параметрів.
А загалом вони дуже схожі - в обох ЦАП по 4 1540П + живлення і плата цифрового входу і обв"язка. Тільки аналогові частини різні.
Відповідно і звук дуже схожий.

ЦАП з лампами відправив в Дніпропетровськ, - попросили послухати. Сподіваюсь, напишуть відгук.
Шкода там саме 1540П, а не 1540Д, але то уже справа така, - почути що і до чого в цілому можна й так.

Найти все сообщения

Выразили согласие: глухой , CTAC
zolotoynomerok Не на форуме
Учу Правила

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 07-07-2014 18:43
(05-07-2014 16:35)Nemo писал(а):  Зібрав варіант ЦАП з ламповим виходом.
Структура така: 4 1540 - резистор - пара 6АС7 в тріоді - розділювальний конденсатор Мундорф.
Довго морочився з фоном 50 Гц.
Як не крути, якщо ставити тільки резистор, а потім лампу - ламповий каскад повинен мати підсилення більше ніж в 100 разів.
Відповідно велика чутливість і важко побороти фон 50 Гц.

Інша справа коли використовувати підвищуючий трансформатор на пермалої з коефіцієнтом 1:5 - 1:10. Напруга на виході цього транса в 5 - 10 разів більша ніж без нього - відповідно і рівень фону в 5-10 разів менший.

Порівнював цей ЦАП з дуже схожим на нього ЦАП на 4 1540 + перетворення струм/напруга на OP42 + ФНЧ на OP42. Фактично ця реалізація дуже схожа на реалізацію промислових плеєрів і звук дуже схожий.

На мій слух варіант з лампами і без ФНЧ відчутно краще звучить по сукупності параметрів.
А загалом вони дуже схожі - в обох ЦАП по 4 1540П + живлення і плата цифрового входу і обв"язка. Тільки аналогові частини різні.
Відповідно і звук дуже схожий.

ЦАП з лампами відправив в Дніпропетровськ, - попросили послухати. Сподіваюсь, напишуть відгук.
Шкода там саме 1540П, а не 1540Д, але то уже справа така, - почути що і до чого в цілому можна й так.
Всем привет! Сей ЦАП приехал ко мне, чему я безумно счастлив. Вот сижу и думаю какой отзыв написать, чтобы не сочли за рекламу, а врать я не привык.

Я начал свое знакомство с Хай-фай еще в 90-х, у нас в Днепропетровске тогда открылся первый магазин для людей с ушами, он назывался Хай-Фай Саунд. Директор там был Юрий Сазонов. Благодаря этому и человеку и моим друзьям, я много чего слушал и слышал... Тогда были популярны среди источников: неды, кембриджи, шервуды, микромеги...
Далее на какой-то период времени я выпал из мира аудио. Уехал по работе за границу... Когда вернулся и посетил днепропетровскую биржу и старых друзей, узнал, что в большинстве многие перешли на винил...американский и японский...

Я с винила не начинал, но причина мне хорошо ясна. С развитием СД-аудио индустрии, к звуку уделялось меньшее внимание, чем на маркетинг.

А что такое звук? Для меня звук - это реальность...Улыбка

Я пришел к старым аппаратам Филипс и Маранц, которые звучат реалистично. Купил я отличный аппарат: Marantz CD-72 Mk2 Special Edition, действительно он очень хорошо звучит, но мне захотелоь более натурального звука.
Перелопатив множество информации я пришел к микросхеме ТДА 1540 и купил Филипс СД 100 - самый первый СД в истории. Аппарарат 1982 года выпуска... Он поразил меня своей натуральностью звучания, там еще керамические 1540 Д и операционники от Сони.

Понимая, что Филипс 100 не вечен, у меня возник вопрос об альтернативе. Я стал изучать информацию и так познакомился с Александром, который также является фанатом натурального, действительного и фактического звука.

Александр в тот момент работал над разработкой ЦАПа на микросхемах 1540...

Не буду Вас долго мучать. Сегодня ЦАП Александра с 4шт ТДА 1540 и с лампами вместо операционников оказался у меня на прослушивании.

Моя скромненькая система описана в профиле...

По сравнению с легендарным Филипс 100, звук еще более естественный... Увеличилась сцена и количество микродеталей. Звук очень натуральный и комфортный... Писать можно много конечно. Я по характеру такой, что придолбаюсь...Улыбка Но увы не могу. Живой звук, лучше не скажешь. Я в легком шоке и восторге. С ЦАПом расставаться не хочу, но придется, ведь далее этот именно ЦАП поедет в Испанию заказчику... Придется зказывать и ждать...

Тем, кто из Днепропетровска, могу устроить прослушивание в течении этой недели в своей системе, до субботы.
Я живу внизу проспекта Кирова, только прошу договариваться заранее, т.к. у меня маленькое дитяУлыбка

С Уважением, Юрий
Найти все сообщения

Выразили согласие: Fisha , akellu4 , CTAC , audin1970 , estet1978
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 08-07-2014 09:11
Я тоже начинал в 90х, для меня учителями были ребята с фирмы ХИК, которых я очень уважаю до сих пор, хотя приоритеты давно поменялись. Улыбка
Я этот ЦАП не слышал, однако концепция конечно правильная. Даже если абстрагироваться от TDA1540 и делать на других чипах (их достаточно много хорошо звучащих), дело не в них, здесь просто всё сделано с любовью и с пониманием какой должен быть результат. Я уверен что он звучит хорошо.
Я считаю такая работа заслуживает внимания и уважения, в отличие от подавляющего большинства китае-подобных самоделок, которые доминируют в последнее время, это совершенно другой уровень, браво Nemo! Happy0065
Найти все сообщения

Выразили согласие: akellu4 , Cox. , BAXTER2000
yuri_kov Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 08-07-2014 10:32
(08-07-2014 09:11)CTAC писал(а):  Даже если абстрагироваться от TDA1540 и делать на других чипах (их достаточно много хорошо звучащих), дело не в них
Дело в том, что другие чипы (современная дельта-сигма) не позволяют с собой такого обращения, я имею ввиду трассировку плат и навесной монтаж витающими в воздухе проводами. Поэтому и хорошего звучания от них добиться не так просто, как может показаться на первый взгляд.

Нам только кажется что мы имеем опыт, на самом деле опыт имеет нас
Найти все сообщения

Выразили согласие: vd-two , petr.solo1223
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 08-07-2014 11:28
(08-07-2014 10:32)yuri_kov писал(а):  другие чипы (современная дельта-сигма)
Я совсем не их имел ввиду Wink
Достаточно много чипов от AD, BB, и ещё таки есть TDA1541, однако Nemo создал действительно интересную схему и к тому-же уникальную Happy0144
А на современных чипах я ещё ничего хорошего не слышал, те слышал, звучало хорошо, однако у меня не было возможности сравнить дома, так что не могу делать выводы, единственно что можно сказать точно, дело как правило не в чипе, а в конечной реализации. Достаточно много зависит от многих факторов, там нет ничего второстепенного.
Найти все сообщения

yuri_kov Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 08-07-2014 11:37
(08-07-2014 11:28)CTAC писал(а):  единственно что можно сказать точно, дело как правило не в чипе, а в конечной реализации. Достаточно много зависит от многих факторов, там нет ничего второстепенного.
Полностью согласен

Нам только кажется что мы имеем опыт, на самом деле опыт имеет нас
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 08-07-2014 12:30
Дякую за відгуки і дякую тим, хто взяв ЦАПи прослуховувати.

Думаю, ніхто не заперечить, що першочергово варто чітко розуміти чого ти хочеш, і яким уявляєш звук.

Приємно констатувати, що в нашій країні відбувається достатньо чудових концертів і фестивалів високого рівня за участю зірок і легенд світової музики.
Ще більш приємно те, що українські музиканти і співаки мають високий рівень і світове визнання.
Був Солов"яненко, є Лук"янець. Був Горовіц, є Соляник. Є гурт ВВ і DJ Sender, - багато інших Улыбка

Особисто я дуже люблю слухати живе акустичне звучання музики, або звучання з підсиленням, але без запису.
В великій мірі це те, на що я рівняюсь.

Ще промовистий факт - аналог, це аналог, а цифра - це цифра.

Активно слухаю вініл - стіл Ленко Л75 в плінті, тонарм Ортофон 112, Головка Шур В 15-3, рідний ленкоський тонарм, який з часом зміню, з головкою Пікерінт ВХ15. Коректорів багато різних було своїх і не своїх. Тепер чудовий коректор на трансформаторних каскадах. Хороша колекція вінілу.
Магнітофон перероблений Накамічі 482 - досить часто слухаю, дуже зручно і практично. Магнітофон напів перероблений Онкіо ТА-2760 під переробку - повністю ламповий тракт. Уже відмакетував і умовно відслухав - чудово звучить. Але ще не зібрав, і займуся цим з часом.
Бобінник поки купувати не планую, хоча було б добре. Можливо згодом.

Чим цінна цифра - буде багато наявного музичного матеріалу. легко його дістати. Є матеріал, якого в аналогу знайти просто не можливо фізично...
Також цифра зручна в користуванні і носій інформації не псується або псується по мінімуму.
А якщо освоїти і реалізувати концепцію МУЗПК - з"являються нові можливості.
Але це інша тема.

Я переслухав багато різних дорогих промислових ЦАП від 1000$ - лаврики, марки левінсони, соніки франтірси, менлі, аудіорисечі, музтехи.
Є дуже багато достойних варіантів.
Але вони на стільки відрізняються характером і почерком звуку - що якщо порівнювати на пряму - може трапитись виніс свідомості.
Друг який живе поруч і таскав до себе слухати два десятки промислових ЦАП - писав їх звук на касети.
Ми якось в нього слухали ці записи і порівнювали - було важко зрозуміти до якого берега прибитись і до звуку кожного є питання.

Умовно - якби була можливість купити тисяч за 3$ промисловий ЦАП, який мене влаштує - я це зробив би, і закрив на цьому питання цифрового джерела.
Але такого варіанту з тих, що слухав просто не було...
Чи не найкращим був Макр Левінсон 30.5. Дуже універсальним по сукупності параметрів Лаврик ДА10.
Але я їх не купив.

Чим цікава мікросхема ТДА1540 - її принцип роботи побудований на повному динамічному підлаштовуванні всіх 14-ти розрядів.
Уже в 1541 - динамічне підлаштовування здійснюється тільки для 5-тиланок. Решта - Р-2Р матриця.
Це єдина в світі мікросхема такої структури і принципу роботи.
Недолік - громіздка, багато обв"язки, не дешева, тільки 14 розрядів, - на носії присутні 16 розрядів. Відповідно 2 відкидаються.

Скільки я не слухав дорогих промислових ЦАП і скільки не експериментував з майже всіма класичними мультибітниками - по натуральності вони поступаються 1540.

Тут уже справа кожного - кому що важливе в звуці.

Я писав раніше.
Зробити на 4 1540 з добавкою резистивних матриць і суматорів щось схоже на збірку Ultra Analog D20400 Але не на 20 біт, а на 16.
1540 - має 14 біт і два з них відповідно й інформація просто відкидається, врачається. Тим не менш звучить супер, але трохи інфи втрачено.
Потрібно додати ланок щоб відтворити і тих втрачених два біти.
На диски СД пишеться 16.
Більше чим 16 не потрібно - адже потрібно відтворювати що є. А не дописувати нового, не існуючого.
Але це проект делекого майбутнього. Він довгий.
З роботи принести свій супер цифровий осцилограф буде потрібно.
На компові нагенерувати тестових сигналів купу.
Може сходити в лабораторію політеха до студенських друзів. Там є спектроаналізатори і генератори Аджілент і Хюлетпакард - апарати просто супер)))
Але це не просто іміджовий проект, а супер іміджовий.
3-5 років я його не починатиму.
Коли стане краще жити..!

Стосовно того для чого і для кого потрібний ЦАП на 1540.
1. Він потрібний для мене щоб слухати.
2. Він потрібний для іспанського і американського друга щоб слухати.
3. Він потрібний для іспанського і американського друга щоб продавати.
4. Він потрібний іншим меломанам і аудіофігам, яким подобається звук 1540 щоб слухати в своє задоволення, розуміючи переваги, особливості і недоліки.

Як показує практика - рівень потреби високий, зацікавлених отримати подібний ЦАП чимало. Але це третя справа.

Що мені ще цікаво. Тиждень назад звернувся співак київського оперного театру з бажанням послухати різні мультибітні ЦАП, які є у мене.
А у мене тепер є мультибітні ЦАП на 1540 і ще є ЦАП на АД1860.

Оперному співаку по звуку сподобався Філіпс 100-й і Якийсь промисловий ЦАП Цирус на АД1862.
Коли описаний ЦАП приїде з Дніпропетровська - дам послухати, і будуть цікаві враження як фахового спеціаліста в музиці Улыбка

Більше й додати щось важко - якщо цікаво дізнатись як звучить - потрібно слухати. Це не просто, адже скоро ЦАПи поїдуть до ініціаторів їх збирання.
Але можливо - бо час від часу вони будуть збиратись в майбутньому.

Ну і ще до слова. Вдячність іспанському другові за сприяння і підтримку (деталями, ідеями, ресурсами).
От учора отримав "гуманітарну допомогу" з Мадрида - що й казати, така співпраця дуже сприяє тому, що я роблю і працюю над саме тим, що вважаю потрібним і важливим, а не над тим, що потрібно масам чи цікаво зівакам.

(08-07-2014 10:32)yuri_kov писал(а):  Дело в том, что другие чипы (современная дельта-сигма) не позволяют с собой такого обращения, я имею ввиду трассировку плат и навесной монтаж витающими в воздухе проводами. Поэтому и хорошего звучания от них добиться не так просто, как может показаться на первый взгляд.
Не зовсім з Вами згодний стосовно звучання мікросхем сучасних сигма-дельта ЦАП. Є достойні, звуком, але вони ніколи не будуть звучати так як класичний мультибітник.
Що кому обирати - справа особиста.

Стосовно трасування плат і монтажу деталей.
Я уже років так 8 професійно займаюсь розробкою друкованих плат.
Плати переважно двохшарові. Дорожки і відстані між ними до 0,2мм. Типи корпусів - TQFP MLF LGA.
Тобто багатошарових плат не проектую і мікросхеми BGA не використовую.
Адже по вартості це дорого, підприємств, які можут виготовити не багато + є зібрані модул такі як Ресбері Пі і Біглбон - активно використовуємо в проектах на основній роботі.
Розроблені мною плати системи доступу на підприємстві, де працюю, успішно працюю на 3-х атомних станціях країни, в адміністрації президента, мінтрансі, литовських аеропортах і т.д.

Тому, можете не сумніватись - розробити ЦАП на якісь сучасні мікросхемі для мене не є проблемою. Але я в цьому не бачу ні цінності, ні потреби ні сенсу.
А плану для 1540 я розробив такою як є по ряду причин. Я там навіть ряд помилок зробив - поспішав і недогледів. Але вони поправимі.
Плат ЦАП на 1540 залишилось одна пара на один ЦАП - скоро буде потрібно замовляти нові - от і виправлю недоліки.
Але плата буде одношарова з вивідними деталями - свідомий вибір по обгрутованих причинах.

З повагою.
(Отредактировал 08-07-2014 в 12:41 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: CTAC , Cox. , psergy , BAXTER2000 , audin1970 , akellu4 , mtstepan
BAXTER2000 Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 14-07-2014 16:26
Всем доброго дня! Хотя автор этой замечательной разработки в рекламе особо не нуждается, но, поскольку я являюсь первым заказчиком и пользователем описываемого аппарата, считаю своим долгом оставить небольшой отзыв. Улыбка

Сам, как и многие, прошёл тернистый и недешевый путь в поисках звука «для души» . Были в пользовании почти все топовые СД проигрыватели на 1541А,1,2,короны... Но чего-то не хватало. Однажды, почти случайно, открыл для себя звучание древнего 1540...

Начались поиски среди топовых проигрывателей на 1540, так ценимых среди истинных меломанов. Оказалось 1540-лучшее что может существовать для превращения музыки из цифры в аналог. Разница со всеми другими была очень заметная – объем, натуральность, естесственность звучания. Но из-за полного перехода индустрии на 16 битные чипы , к сожалению, начался массовый выпуск сидюков на чипах 1541/1541А , серий РСМ и др. (всё типичное не то) и постепенный возврат разочарованных меломанов к винилу.

Чуть было не канула в лету потрясающая разработка 1540. Но к счастью, на берегах Днепра эта почти угасшая искра была подобрана заботливыми руками большого любителя - меломана и высококлассного специалиста-электронщика NEMO. Biggrin
По истории разработки этого проекта есть целая отдельная ветка – рекомендую, если кому интересны подробности.

У меня всегда была радужная мечта иметь отдельный цап на 1540 для возможности его использования с любыми музыкальными электронными девайсами. Чтобы этот волшебный звук можно было получать из любого цифрового проигрывающего устройства. Но, увы 14 битный 1540 ну никак не стыковался с 16 битным современным стандартом... Sad До поры до времени...

И вот результат – ЦАП NEMO. Скажу только, что до получения этого цапа я пользовался индустриальным Sonic Frontiers SFD 1 mК-2 на Ultraanalog с ламповым выходом. (Кстати, для владельцев, не полностью удовлетворённых его звучанием, рекомендую заменить стандартные лампы на что-то очень кошерное. У меня были заменены на винтажные Амперекс с золотыми ножками-звучание кардинально улучшилось на 35-40%)

Так вот, на первой же минуте прослушивания-сравнения стало ясно, что такой престижный, дорогущий и котирующийся ЦАП как Соник Фронтиерс бодро сливает по всем параметрам. Даже не взирая на всю свою ламповую кошерность. Видимо теперь, скорее всего он пойдет на продажу.

Я не мастер затейливых описаний звучания. Песню словами не расскажешь. Но такого эффекта присутствия, такой детальности, объема, натуральности и самое главное-виниловой душевности я не слышал ни от одного индустриального аппарата самых дорогих категорий. Самое потрясающее – это «одушевлённость» исполнителя. Впечатление такое, как будто ты сидишь в концертном зале и исполнители поют и играют прямо перед тобой. Звук стал «жить». Жена сказала, что сначала, когда внезапно зазвучала музыка, она просто испугалась от этого эффекта присутсвия. Когда слушаю цап NEMO-идут мурашки по коже, переключаю на Соник-не идут. Обратно-опять идут. Потрясающий живой звук!

Возьмите качество звучания например таких монстров на 1540 как Cambridge Audio CD1, Marantz CD 73, Loewe CD 9000 или Philips CD 100 , умножьте на 2, а лучше на 3 – и получите приблизительное звучание этого цапа. Когда тестировал цап, на втором треке поймал себя на мысли, что забыл про тестирование и просто слушаю и наслаждаюсь музыкой. Бузумно захотелось переслушать сейчас же и заново всю коллекцию СД. Ну и с этим цапом просто резко упало ранее сформировавшееся желание перейти массово на винил. Компакты (хорошие) сами зазвучали как винил.

Кстати, по ходу хочу заметить, что в отличие от многих мастеров, секретничающих на форуме, автор не скрывает своих разработок, делится идеями, выкладывает фотографии начинки. Любой понимающий дело умелец может воспроизвести его работы. Вот краски, вот полотно. Создать шедевр – дело ваших рук. А получится Дали или Сафронов - это уже другой вопрос.

Лично для меня вопрос цапа сейчас закрыт полностью. Обладаю настоящим произведением искусства. Может попозже , новая перспективная разработка NEMO – уже 16 битный на 1540... пока девичьи грёзы... Ashamed0002

Считаю что Александр безусловно заслуживает почетного и во многом обязывающего титула МАСТЕР на этом форуме. Party0012
Ну и мелкие технические детали, на чем соревновались- источник как транспорт Marantz CD 85, усилитель лампа винтаж Rogers HG 88 мк2, акустика Magnepan MG III A

P.S. Кстати позднее эта же связка Marantz CD 85- ЦАП NEMO по единодушному мнению прослушивающих уделала таких супер монстров на 1541А короны как Marantz CD 7 и Studer A 730.
Однозначно чип 1540 – король цифры над всеми! А с помощью NEMO он превращается в Бога! Love0030
Благодарю за внимание!

Найти все сообщения

Выразили согласие: CTAC , Nemo , zolotoynomerok , audin1970 , akellu4 , mtstepan , utrechko_ua
ruslanmusikbass Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 19-07-2014 22:30
Вітаю всіх прихильників якісного звуку і чудової музики.
Дещо вище шановний Nemo писав про оперного співака, котрому він надав для прослуховування цап, висловиши при цьому надію на професійний погляд зі сторони на свою роботу.
Мушу внести невеличке уточнення. Я хоч і працюю в оперному театрі на посаді артиста хору, не вважаю себе достатньо кваліфікованою для винесення таких вердиктів людиною.
По перше- не маю достатнього досвіду в прослуховуванні стаціонарної техніки, а рівень моєї власної апаратури та організації виводу звуку можна назвати лише початковим.
По друге- кілька років захоплення якісним портативним звуком (hifiman 801), спілкування з досить широким загалом людей на кількох "аудіофільських" форумах, дає мені підставу вважати що навіть професійна музична освіта не дає гарантії об"єктивної оцінки звучання аудіоапаратури. (Більш того, дуже багато музикантів, моїх колег в театрі, настільки "перенасичені" музичним матеріалом, що прагнуть до якомога менших музичних вражень поза роботою.)
Прагнучи спробувати на смак "стаціонарне" звучання я мав можливість познайомитись з звучанням кількох цапів, cd програвача philips cd100.
Після "аудіофільского" плееру hifiman 801 я був просто вражений звучанням philips cd100 і цап cyrrus dacmaster, котрі стали моїми першими "ластівками" в прослуховуванні "дорослої" аудіоапаратури.
Наразі вдома, в якості стаціонару, використовую цап audio alchemy dde 3.0, "цифру" на котрий пускаю через xmos конвертер з ноутбука, самосбірний ламповий підсилювач і портативні навушники yuin g1a. Аналогічним чином підключав і "класичній цап на 1540", люб"язно запропонований Nemo.
Мої враження від "класичного цапу" - він пропонує, мабуть, наймасштабніший і найоб"ємніший звук з тих цапів котрі я слухав (dacmaster, audio alchemy dde 3.0, muse two, і самозбір на ad1865). Маштаб звучання, повнозвучність і глибина, відчуття безмежної динаміки "дихаючого" звукового поля просто вразили мене. Звучання тепле, комфортне, спонукає до довгого прослуховування. Цапу дуже добре вдаються (на мій погляд) фортепіанна, оркестрова та органна музика (жанри в котрих повинен бути присутнім "об"єм" в звучанні). Наприклад фортепіано на цьому цапі звучить досить глибоко і могутньо, прослуховувати рахманіновські прелюдії і етюди-картини- суцільне задоволення. Оркестрова музика набирає велезвучності, навіть в навушниках не виникає враження що звук "в голові". Не буду оригінальним- цап дійсно дуже нагадує звучанням philips cd100, але перевершує останній у всьому що не стосуєтся аналогічного з ним "звукового почерку". Такий собі cd100 після курсу стероїдів.
Порівнюючи "класичний цап" з аудіоалхімком, зробив висновок что в якості одного (єдиного) цапу мене більше влаштовує аудіоалхімік, з його рафінованною, холодно-стриманною, "суворо-академічною" манерою.
Але при можливості, обов"язково би взяв "другим номером", для різноманіття слухових вражень "класичний цап".
Можу привести приблизне порівняння-
аудіоалхімік наводить на думку про академічній колектив, класичний репертуар, суворий вишкіл усіх виконавців, доволі вибагливу і холодну публіку у залі.
"класичний цап"- про народний колектив, більш широкий репертуар, теплу і дружню атмосферу у залі і за лаштунками.
Хочу висловити подяку Nemo за чудовий цап, приємне спілкування. Сподіваюсь що Вашу роботу приймуть з "гарячими і щирими аплодисментами" котрих вона дійсно варта.
(Отредактировал 19-07-2014 в 22:35 ruslanmusikbass.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: akellu4 , audin1970 , zolotoynomerok
SVS Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 19-07-2014 22:40
З хоровою музикою може так і є, а як Вам те, що 1540 не грає багато звуків в композиціях з великою кількість ВЧ. Там її 14 розрядів дають себе знати по повній програмі.
Найти все сообщения

Выразили согласие: petr.solo1223
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 19-07-2014 22:54
(19-07-2014 22:30)ruslanmusikbass писал(а):  .
Дякую за відгук!
І дякую що послухали Улыбка
Я ні скільки не сподівався і не претендував на істину останньої інстанції, - всі ми різні, смаки і системи різні.
Скоріше хотів, щоб Ви висловили ті враження, які отримали і висновки, які зробили.
За що ще раз дякую Улыбка

З повагою, Олександр.

Ще раз дякую всім хто слухали і хто написав відгук.
Є ще один слухач, який слухав з Русланом - попрошу ще його відписатись. Він писав в особисті повідомлення.

Чому я зробив ЦАП саме на ТДА1540?
1. Мені подобається звук 1540 попри певні особливості і недоліки
2. Раніше, за 32 роки існування 1540, такого ЦАП ще не зробили. А приводи в плеєрах потроху ламаються на відміну від фактично вічних мікросхем самих ЦАП.
3. Базові реалізації в класичних плеєрах на 1540, навіть при всій натуральності і красі звучання залишають бажати кращого.
І це краще цілком можна отримати, при цьому залишивши характерну подачу, почерк і характер звуку, - без внесення нових огріхів.
4. Навіть такі чудові транспорти як СДМ0 СДМ1 значно поступаються деяким транспортам, а саме хорошим реалізаціям МУЗПК.
5. Є бажання слухати музику на 1540 не тільки з носіїв CD, а, скажімо, з супутникового тюнера, або з ДВД при перегляді фільма чи концерту.
6. Чимало людей раніше бажали і намагались зробити ЦАП на 1540, але так і не зробили.

Як має звучати класичний ЦАП на 1540?
Дуже схоже до того, як звучить 1540 в хороших реалізаціях, але краще.
Фактично так і є.
Мене це щиро радує.
Адже шлях пройдений не малий.
От зараз слухаю 3-й зібраний ЦАП (на операційниках) - дуже добре Улыбка

А те, що він по звуку такий як є і не всіма аспектами універсальний і не всім однозначно підійде - це насущні реалії життя і цілком нормально.
Я не ставив за мету зробити усереднений ЦАП на всі випадки життя і для усередненого слухача, а бажав реалізувати те, над чим вбачав сенс і цінність працювати - використовувати знання, вміння, досвід, напрацювання.

Мені подобається і багатьом сподобалось - це дуже добре. Не дарма)))
(Отредактировал 19-07-2014 в 23:11 Nemo.)
Найти все сообщения

ruslanmusikbass Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 19-07-2014 23:06
(19-07-2014 22:40)SVS писал(а):  З хоровою музикою може так і є, а як Вам те, що 1540 не грає багато звуків в композиціях з великою кількість ВЧ. Там її 14 розрядів дають себе знати по повній програмі.
Не знаю, я не сильний у технічному аспекті стосовно цапів.
Мій смак формувався на прослуховуванні портативних флеш плеєрів hifiman 601-801. Багато людей із тих хто їх слухав, вважають що у цих плеерів темний і "мильний" звук. Я до цього звик. І більшість інших плеерів, особливо на дельтасигмових мікросхемах, мені здаются дуже яскравими, ріжучими слух.
Так, у аудіоалхіміка суб"єктивно більше вч (хоча почерк "холодніший"). Разом з тим, у мого цап звук більш тонкий і камерний. І часом хочется більш могутнішого, жирнішого звучання.
(Отредактировал 19-07-2014 в 23:07 ruslanmusikbass.)
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 19-07-2014 23:21
(19-07-2014 22:40)SVS писал(а):  З хоровою музикою може так і є, а як Вам те, що 1540 не грає багато звуків в композиціях з великою кількість ВЧ. Там її 14 розрядів дають себе знати по повній програмі.
Коли закінчиться війна, в країні стане краще жити і коли женюся, - обов"язково розроблю варіант реалізації 14 + 2 біти = 16.
І таким чином, щоб лінійність, монотонність, динамічний діапазон був в нормі.
Можливо для цього буде потрібно ставити термостат.
Навіть в таких реалізаціях з 1540 14 біт - з прогрівом і фактичним нагрівом мікросхем градусів до 60-ти звук візчутно змінюється.

Більше біт вважаю не потрібним.
ЦФ для 1540 вважаю пагубним.
В натуральний тональним балансом легкий і вільний звук додавати інформацію, якої насправді там не було, щоб параметри ставали кращими - не бажаю.

Я використовую МУЗПК, а ЦАП підтримує 44,1 - 192. на компові можна як слухати як з програмним ЦФ, так і просто хайрези без ЦФ.

Знову таки - я переслухав два десятка дорогих промислових ЦАП. Вони на стільки різні звуком, що якщо записати на касети і потім порівнювати - може трапитись виніс свідомості...
Що обрати і до якого берега гребсти - зрозуміти важко...
Мені ПСМи не надто сподобались тональним балансом.
АДшки тональним балансом і академічністю сподобались, але нейтральністю і холодністю звуку - менше.
У мене є ЦАП на АД1860.
Добре звучить, але, щось я так подумую, що варто його продати - дарма стоїть - мені 1540 слухати цікавіше.

Тому справа така - класичний ЦАП на 1540 завжди буде звучати як ЦАП на 1540 Улыбка
І в цьому, як на мене, його найбільша цінність

Принагідно пару фоток 3-го ЦАП на операційниках.
4 1540П + ОП42 + ОП37.
Варіантові з ламповим вихідним каскадом на мій слух відчутно поступаєтья, але звучить дуже достойно Party0012

Скоро дороблю і бажаючим, перед ввідсилкою ініціатору виготовленння, можна буде послухати.

(Отредактировал 19-07-2014 в 23:27 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: akellu4 , audin1970 , zolotoynomerok
akellu4 Не на форуме
Ветеран

RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 19-07-2014 23:46
ТС
Яким коаксільним кабелем користуєтесь?
Чи будуть у майбутньому проекти з можливістью послухати в Києві ЦАП на ОП (хоча б)? Улыбка
Найти все сообщения

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS