(19-07-2014 23:46)akellu4 писал(а): ТС
Яким коаксільним кабелем користуєтесь?
Чи будуть у майбутньому проекти з можливістью послухати в Києві ЦАП на ОП (хоча б)?
Реферансний Квед що коштував в нарізку по 15$ за метр)
Ще є один ТАФФ друга - у мене уже давно. Цифри не пам"ятаю, потрібно глянути.
Той до кризи коштував по 600 - якийсь ультимативний))))
По звука вони схожі і по тогальному балансу ок.
Послухати буде можна.
В Києві працюю.
Але тиждень буду нн в місті + до відправки на прослуховування буде десь місяць.
Декілька людей, враховуючи поточну зайнятість, зможутб взяти і плслухати
Хочу чуть более подробнее рассказать о том, как я пришел к ТДА 1540 и о своем взаимодействии с Александром (Nemo).
Еще в 2013 я с радостью слушал музыку (джаз, классику и некоторый старый рок) через источник Marantz CD-72 Mk2 SE на ламповике, звуком был доволен, но чего-то не хватало, вероятно, не хватало некой натуральности звучания, хотя грешить на микросхему ТДА 1547 не буду, но для меня ее звук «компьютерный», не знаю как его правильно описать.
Почитал разные форумы и узнал о старой, еще первой микросхеме ТДА 1540, которая звучит наиболее реалистично и очень по звуку напоминает винил.
Я с винила не начинал, альтернатива получить натуральный звук с переходом на винил меня не устроила. Музыкального материала на виниле не так много, да и дорогой он, если качественный.
Куда проще качать наиболее интересные мне редкие и качественные записи через интернет и записывать их на СД-балванки…
Ради эксперимента, мой бюджет вполне позволял, я прикупил на Сландо у продавца со Львова Филипс 204 на ТДА 1540П где-то за 1300грн в хорошем состоянии.
После того, как я прослушал несколько джазовых записей с женским вокалом на 204-ом, моя челюсть упала на пол… Ведь именно такой реалистичный и естественный звук я и искал…
Т.к. Филипс 204 еще 1984 года выпуска и не апгрейдился, я начал искать мастера, который мог бы мне этот аппарат по-абгрейдить… Заменить конденсаторы и сделать профилактику.
Здесь, на форуме, я и познакомился с Александром через его тему: «О ТДА 1540 поговорим».
Александр предложил мне не только заменить конденсаторы в Филипс 204... В результате, для улучшения качества звука Александр отключил цифровой фильтр и заменил соневские операционники 5532 на более лучшие и натуральные по звучанию - AD823, их, кстати ставили в Марк Левинсон. Конденсаторы, разумеется, тоже были полностью заменены на новые и адекватные для звука. Были сделаны и другие улучшения.
Уже позже, в июле 2014, Александр установил в 204 цифровой вход по моей просьбе, чтобы 204 можно было использовать также в качестве ЦАП. Благо сейчас такой необходимости нет, ведь 204 читает все диски без проблем.
Параллельно, с отправкой 204 Филипса на апгрейд, а я особо ничего военного от апгрейда не ждал, я прикупил в идеальном состоянии Филипс 100, который по звучанию мне еще больше понравился, чем 204. Тут стоят микросхемы версии 1540Д – самые первые керамические…В сей аппарат разработчики вложили много души, еще бы, ведь Филипс 100 первый СД проигрыватель в мире. Сделан он основательно еще в год смерти дорогого Леонида Ильича.
Тем не менее, когда приехал 204 филипс от Александра обратно после апгрейда, он предоставил еще более широкое и натуральное звучание, более динамичное, чем легендарный Филипс 100.
Как результат, Филипс 100 сейчас в продаже и с нетерпением ждет своего нового владельца.
Со временем, Александр создал ЦАП на 4-х 1540П, чему собственно и посвящена эта ветка.
Мне удалось послушать один из вариантов этого ЦАП с лампами вместо операционников. О своих впечатлениях от прослушивания, я отписался несколько постов назад.
Разумеется, по своему расширению, сцене, детальности, натуральности и т.д. этот ЦАП поразил меня еще больше. В течении 5-ти дней, что ЦАП находился у меня на прослушке, я его практически не выключал. Когда ЦАП уехал обратно, мне стало сложно слушать музыку, что на Филипс 100, что на 204, ведь к хорошему привыкаешь быстро…
В результате я заказал у Александра ЦАП на 4-х ТДА 1540Д с лампами.
Уж больно мне понравился этот вариант по натуральности звучания. Операционникам здесь не место. Но каждому свое… В моем ЦАП, кроме микросхем 1540 версии Д (керамика), будут и другие улучшения, думаю Александр опишет их позже.
Я соответственно отпишусь о звучании уже своего ЦАПа здесь же
Есть мнения, что микросхема ТДА 1540 звучит мутно и т.д.
В 1540 всего 14 бит, а не 16… Высокие и информация теряются и др.
Эти мнения обычно исходят от людей, которые не понимают, о чем говорят или глубоко заблуждаются в сути, т.е., не имеют «ушей» и понятия как должна звучать музыка.
Я лично не чувствую потерю этих 2-х бит и уж тем более мутность и/или отсутствие вч, причем это касается и Филипса 204 и 100 и ЦАП.
Кто чувствует потерю вч, лучше попробуйте провода меньшей емкостью…
Я это пишу не для рекламы Александру и/или ТДА 1540, это мое ИМХО, мой опыт, обидеть никого не хочу…Каждому - свое.
Для себя и тех, кому будет полезно, я решил описать причины, почему я заказал ЦАП у Александра, а не купил другой вариант:
1) Мне нравится натуральность и естественность звука на микросхемах ТДА 1540
2) Александр единственный, кто смог разработать цифровой вход для этой микросхемы и создать уникальный в мире ЦАП с отличной обвязкой, которая раскрывает возможности микросхемы 1540. Ему также удалось собрать ЦАП цивилизованно с использованием промышленных плат разработанных им же и корпуса.
3) Филипс 100 и другие его братья не вечны, рано или поздно они окажутся на свалке, есть настоящий риск навсегда потерять натуральное звучание.
4) ЦАП - устройство универсальное и может работать с разными цифровыми источниками.
5) Александр честный, порядочный и ответственный человек.
П.С. Александр сообщил мне, что люди в Киеве хотят услышать именно мой вариант ЦАП на 1540Д и лампах, когда он будет сделан. Я не против, но не более чем на 1 неделю. Господа, имейте совесть, у меня у самого уши чешутся…
(20-07-2014 17:41)SVS писал(а): Послушайте на 1540 или 1541 фрагмент и отпишитесь о впечатлениях. В архиве wav файл.
Я так понял Вы не согласны. Нет у меня и не может быть больше 1541 после 1540. Если хотите что-либо доказать, приезжайте к Александру в Обухов или ко мне в Днепропетровск. Хотя разумеется, 1541 очень хорошая микросхема, но по натуральности звучания не идет ни в какое сравнение с 1540. Если Вы хотите поспорить, пожалуйста в личку, чтобы не засорять ветку.
(20-07-2014 17:53)zolotoynomerok писал(а): Я так понял Вы не согласны. Нет у меня и не может быть больше 1541 после 1540. Если хотите что-либо доказать, приезжайте к Александру в Обухов или ко мне в Днепропетровск. Хотя разумеется, 1541 очень хорошая микросхема, но по натуральности звучания не идет ни в какое сравнение с 1540. Если Вы хотите поспорить, пожалуйста в личку, чтобы не засорять ветку.
Спасибо!
С Уважением, Юрий
Я завтра їду на Вінниччину, і, можливо, буду проїжджати через Вінницю.
Варто споряджати рюкзака або пакувати ЦАП в класичну польську сумку і домовлятись з SVS про зустріч і прослуховування
Зайшов бігло і більш детально почитаю тему вечором, - відповім.
Стосовно різниці між 1540 і 1541 - в них схожа структура, звуком також схожі.
Але, - 1540 побудована повністю на ДЕМ ланках - всі 14 біт.
А в 1541 їх тільки по 6 на канал. Решта 10 біт - резистивна матриця.
(Я подібним чином буду робити 16-ти бітну дискретну реалізацію 1540, але 14+2).
Відповідно і звуком вони дуже відмінні.
(20-07-2014 18:29)Nemo писал(а): Я завтра їду на Вінниччину, і, можливо, буду проїжджати через Вінницю.
Варто споряджати рюкзака або пакувати ЦАП в класичну польську сумку і домовлятись з SVS про зустріч і прослуховування
Без проблем. Зателефонуйте, зустріну і організую прослуховування.
(20-07-2014 17:27)zolotoynomerok писал(а): Всем привет!
Дякую за відгук!
(20-07-2014 19:03)SVS писал(а): Без проблем. Зателефонуйте, зустріну і організую прослуховування.
Відповів в особисті повідомлення.
"
Цього разу, на жаль не вийде.
Я їду в Гайсинський район (межує з уманським Черкаської області) і потрібно їхати не через Київ, і Вінницю, а через Білу церкву і Умань - і попутно вирішити справи і зустрітись з друзями.
Сподіваюсь, ще буде можливість. Час він часу в Вінницю катаюсь і звідти родом.
ЦАП не великий і не надто важкий - влазить в пакет.
Буду мати на увазі Ваше запрошення, дякую!
"
Як варіант можна його захопити по дорозі через Вінницю, а потім відправити назад в Обухів НП, а самому поїхати в пункт призначення.
Або взагалі можу прислати на прослуховування.
Це не проблема.
ЦАПи час від часу будуть з"являтись.
Правда невдовзі після збирання вони будуть відправлятись ініціаторам їх збирання, - тому будуть певні часові обмеження.
Але все ж - при бажанні послухати не проблема.
Як можна узагальнити:
1. Багатьом дуже подобається звучання саме ТДА1540. Хоча вони слухали гору дорогущих ЦАП, але подобаються саме плеєри на 1540.
2. Плеєри на 1540 в заводському стані мають ряд огріхів. Їх модна трохи виправити. Звук стане кращим. Але щоб зміни були великі - потрібно не просто виправити огріхи, а змінити структуру.
Відповідно використання саме 4 1540Д і реалізація живлення на стабілітронах.
Операційники звучать як операційники. Лампи як лампи. Хто слухав і порівнював - має знати про що йде мова.
3. Універсальність цифрового входу.
А. Як підсумок - описаний ЦАП на 4 1540 з операційниками буде звучати дуже схоже на класичні промислові плеєри на 1540 - там точно така структура аналогової частини.
Але значно краще - 4 1540 + кращі операційники + живлення, обв"язка і т.д.
Б. Описаний ЦАП на лампі і без звукових трансів буде звучати схоже на А, але натуральніше, по-ламповому, якщо так можна висловитись. Він позбавлений найголовніших огріхів операційника - ЗЗ і транзистори. Але в варіанті з лампою з"являються інші нюанси. І все ж вони не критичні.
На мій слух варіант з лампою значно обігрує варіант з операційниками. А огріхів якось і не чутно.
Чи то я їх поборов, чи на фоні загальної картини вони не актуальні.
(раніше завжди на варіанті з лампою місцями відчувалась зажатість по динаміці і нерівномірність АЧХ).
В. Є ще два варіанти - з трансом на пермалої + лампа і транс на пермалої - лампа - вихідний транс.
Вони кращі чим Б по ряду причин.
Тому, можете не сумніватись, такі ЦАПи, при використання хорошого транспорту, будуть звучати значно цікавіше чим промислові реалізації на 1540 і їх твіки.
На скільки - значно.
Одна людина, що слухала і написала тут відгук сказала, що "вони звучать дуже схоже на Філіпс 100", але в квадраті
А решта - потрібно слухати.
Адже ЦАП він такий як є. І іншим не буде ну ніяк.
ЦАП на 1540 є саме ЦАПом на 1540 з звуком 1540. І це чудово
А щоб зрозуміти який він і як звучить - потрібно слухати
Одні з радістю приймуть переваги і сміливо закриють очі на недопрацювання в деталях.
Інші будуть дуже критичними до дрібниць - не їх це звук та й усе.
Це правильно і дуже добре!
Більше й додати щось важко.
Я просто зробив ЦАП таким, як бажав.
В його основу поставлений інтерес до музики і елктроніки ще з молодших класів. Академічна вища освіта на радіотехнічному, 9-ти річний досвід розробки елктроніки і 5-тирічний досвід меломанії.
Звичайно, це не все життя, але, як на мене, вдосталь для цілісного розуміння, великого досвіду відслуховування, чуття і інтуїтивного досвіду - вдосталь.
Тому, змінювати особо там нічого і не буду.
Тільки, думаю, років через 3-5 реалізую 16 біт варіант.
Але це коли стане краще жити, коли війна закінчиться і коли женюся
З повагою, Олександр.
P.S.
Ще раз виділю основний меседж:
ЦАПи є якими є
І звучать як звучать
На моє бачення і сприйняття звуку - він має певні огріхи, мотивовані саме обраною мікросхемою 1540. Але має численні і вагомі переваги, обумовлені саме використанням 1540 і хорошою реалізацією цієї мікросхеми.
Кому подобається - добре. Кому не подобається - також добре.
Факт, що він є і буде потрохи робитись - чудово!
Про універсальність ЦАП.
Ми з другом перетягали гору промислових ЦАП.
Серед того, що слухали, можна виділити Марк Левінсон 30.5. Він досить універсальний і багатий звуком.
Але ритейл у нього 8000$, а поточна вартість була 2000.
Лаври ДА10 також досить універсальна штука.
Але і до цих апаратів у мене, як частого відвідувача філармонії, органного залу, джазових фестивалів чимало питань. І я такі питання, яких до 1540 нема.
А в до 1540 є місцями питання такі, яких нема до Лаврика - такі реалії.
От цікаво. Мені подобаютсья брюнетки, шатенки, русяві. Блондинки і риженькі також подобаються.
І що при цьому потрібно обирати чарівну кралю і фарбувати смугами або заявку на перуки робити?
Чи може знайти багато пав з різним волоссям і компенсувати проблему вибору почерговою участю?
Особисто я уже підутомився відслуховувати окремі звуки, а хочу слухати, як звучить музика - улюблені композиції.
На мій смак і бачення ЦАП на 4 1540 це дозволяє і огріхи задоволення не псують.
А взагалі цифра - це цифра, а аналог - це аналог.
Я от прямо зараз слухаю Накамічі 482 і вважаю, що ця полеміка зайва. Коли Ленко 75 з Ортофоном 212 і Шуре В15ІІІ слухаю музику враження аналогічне
ЦАП зробив щоб був, щоб слухати наявний і доступний матеріал, та й усе
P.S.2.
Провів ревізію, навів лад.
Виявив наявність великого корпусу + пари вихідних трансформаторів - фактично є все з важкодоступного, щоб зібрати такий ЦАП як описано в повідомленні #6 http://hi-fidelity-forum.com/forum/threa...pid2390469
Решта купується або замовляється.
Транси вихідні будуть трохи простіші і коефіцієнт трохи не той. Але то уже таке. Я їх слухав - вони також дуже достойно звучать.
Тому, в майбутньому дуже ще один важкий ЦАП в великій коробці з чималими трансами всередині.
Коли буде, не відомо, але буде)
Я уже навіть узгодив постревізійну ідею з іспанським другом.
А поки тиждень відпустки, і від аудіо в тому числі
Слухатиму музику на S2, на DVD BBK і телевізорі Тошиба
Додам фото ще одного ЦАП на 4 1540Д, який уже майже дороблено для шановного zolotoynomerok.
Структура: 4 1540 - транс на пермалої 1:10 - лампи 6К7 Кен Ред в тріоді - Конднесатори Мундорф Сюпрім.
По звуку він переграв минулий ЦАП на 4 1540 з лампою, але без трансів відсотків так на 60 + різниця між 1540П і 1540Д
До варіанту "ВІП" ЦАП ( на виході ламповий каскад з відповідною лампою і вихідними трансформаторами 3,5:1 ), який робився для іспанського друга, по пам"яті не дограє саму крихту - відсотків так 10-15.
У мене самого ЦАП, зібраний саме по такій структурі - вихідні транси я забрав для використання в іншому проекті
З радістю би дав комусь послухати.
Але, моя участь трохи не визначена по причині можливості призову в армію. Навчався на кафедрі, не служив. Але уже раз в воєнкомат по телефону викликали і в військову частину в Білій Церкві возили.
Але потім сказали, що поки не потрібно без досвіду служби - може згодом
Тому, в зв"язку з указом про мобілізацію планувати нічого не можу - тільки діяти по обставинах.
Пара ЦАП з операційниками і з лампою в найближчий час поїдуть в Мадрид.
Була затримка за вирішенням проблеми з фоном 50 Гц в варіанті з лампою. Але уже вирішено.
Якщо все буде ок - в майбутньому буде збиратись ЦАП з двома парами трансформаторів в великій коробці.
В майбутньому, мешканці Дніпропетровська матимуть можливість обговорити з zolotoynomerok можливість послухати ЦАП, фото якого наведено.
А я після збирання великого ЦАП з двома парами трансів в великій коробці і доробки деяких інших проектів візьму невеликий брейк
Завершив збирання.
Залишилось тільки прикрутити кришку.
Чудовий вийшов ЦАП
Дана реалізація показала, що в корпусі вибраного можна дуже чудово, компактно і ефективно зібрати ЦАП з структурою 4 1540 - трансформатор 1:10 - ламповий каскад з високоякісним розділювальним конденсатором на виході.
По звуку ЦАПик приємно порадував, - як і очікувалось.
В суботу планую відправити в Дніпропетровськ ініціаторові збирання.
В кого є бажання і можливість, - раджу і рекомендую послухати.
Вітаю!
Учасники форуму запитують про ціну ЦАПів.
Я й сам думав про потребу з часом написати орієнтовну ціну для України
Ціни на ЦАП при продажу тут можуть бути орієнтовно такими:
1. ЦАП на 4 TDA1540P + аналогова частина на операційниках - 600$
2. ЦАП на 4 TDA1540P + аналогова частина на ламповому каскаді - 800$
3. ЦАП на 4 TDA1540P + аналогова частина на звуковому трансформаторі і лампі - 1000$
Аргументи наступні:
1. Навіть ЦАП з 4 1540 і операційниками (1), при використанні з хорошим транспортом переграють класичні плеєри формату Філіпс СД100, Ревокс 225, Льова 9000, АКАІ СД-Д1, Марасн СД73 і інші промислові апарати на 1540. І значно.
2. Ініціаторами розробки і виготовлення ЦАП на продажу є люди з Мадрида і Ньюйорка. Вони бажають спробувати їх продавати у себе, беруть на себе питання реалізації, частково закупівлі комплектуючих. І запевняють, що в Іспанії і США придбати описані ЦАПи бажаючих вдосталь. І продати ЦАП (1) за 1000 - не проблема.
Відповідно там будуть ціни десь 1000 - 1600$
Адже, - ніхто ще не робив ЦАП на 1540 і ніхто не робив ЦАП на 4 1540. Раніше були тільки промислові СД плеєри на 2 1540.
Побачимо, - продажі в мадриді буде розпочато в середині вересня.
3. Я працю на основній роботі інженером-програмістом і зараз просто не можу собі дозволити працювати той мінімум вільного часу, що є по дешевшому тарифу.
Такі реалії сучасного життя і стану справ в державі.
Був час, коли продавав плату цифрового SPDIF входу для 1540 по 30$. http://hi-fidelity-forum.com/forum/thread-107094.html
Це абсолютно доступна ціна. Але тепер у мене нема можливості збирати і продавати по такій вартості та й комплектуючі подорожчали.
Тому, описаний ЦАП, при виготовленні мною дешевше коштувати не будуть. Або так або ніяк. Реалії.
4. Стосовно тих, хто обмежений в ресурсах, а бажає мати ЦАП на 1540.
Думаю, в майбутньому, коли трохи перероблю плату ЦАП і замовлю партію плат цифрового входу і ЦАП, - можна буде придбати комплект плат і деталей для збирання ЦАП власноручно.
Цифрова плата - тільки спаяна і запрограмована.
Плата ЦАП може бути спаяною або не спаяною, з деталями або без. З трансформатором або без, з лампами або з операційниками і т.д.
Принципові схеми, монтажні схеми, список комплектуючих, опис, режими роботи і іншу інформацію, потрібну для збирання ЦАП власноручно я приведу в темі.
Можна буде зібрати варіант як на 2-х 1540, так і на 4-х.
Як приклад - схема і монтажка ЦАП на 2 1540 і операційниках тут - http://hi-fidelity-forum.com/forum/threa...pid2285334
Такі варіанти будуть коштувати значно дешевше. Вартість буде залежати від комплектації.
Але, коли це буде, не відомо - у мене велика черга поточних аудіопроектів і проекти по розробці електроніки і написані програм...
Такі реалії.
Підсумовуючи.
ЦАП на 1540 звучить дуже схоже на класичні апарати на 1540, - але значно краще
Хто має можливість - рекомендую послухати.
Скільки я слухав різних дорогущих промислових ЦАП - по натуральності звучання і тональному балансі до 1540 вони не дотягують...
Чи влаштує звук 1540 і ЦАП на ній всіх? Ні.
1540 має свої особливості і огріхи.
А ЦАПи є такими, якими є. І звучать так як звучать. І коштують стільки скільки коштують
Але, 1540, попри огріхи звучить по-особливому.
Інших мікросхем, які тонально звучать на стільки натурально і природно я не чув, і навряд почую
Умовно - кому потрібно аудіофілія, детальність, розширення, параметри. - можна купувати дорогущі промислові ЦАП.
Кому меломанія - можна послухати і оцінити ЦАП на 1540.
І перше і друге має свої переваги і недоліки.
Але, скільки я не слухав різних варіантів - щось середнє і універсальне знайти важко а то й взагалі не реально.
Тому, - якщо влаштує або перше або друге - дуже добре.
Якщо ні - цілком можливо прикупити два, а то й більше ЦАПів під різну музику, системи і т.д.
А що це за живлення ЦАПів: "подальшою пасивною стабілізацією на стабілітронах"? Можете дати схемку чи пояснити, що куди паяти?
В Аббаса я знаходив таке, що -15В для ЦАПа 1541 він робить якось дуже просто, баластний резистор максимально якісний и паралельно стабілітрон якійсь моторолла на 15В. І це все? Я до кінця не вкурив.
Паралельні стабілізатори я вже збирав, там по одному транзістору іде і також є баластний резістор на вході, та ще можна трошки регулювать напругу на виході в якихось межах, і треба слідкувати за тепловим режимом транзистора, щоб не перегрівавсь.
Колись ще робив як усі - на ЛМ317 стаби до ЦАПа, але воно ніби паралельні краще.
Аббас мені одписував що, лм-ки то погано, а -15В не така важлива напруга для ТДА1541А, і можна її подати просто через резістор і стабілітрон.
А якщо нема в мене "кошерних" резістора і стабілітрона тоді що?
В вас на платі бачу мостики шоткі потім кошерні кондерики невеликої ємності, ще голубі шарики якісь, може шунти, а потім здається схоже на звичайні стабілітрони - маленькі червоненькі штучки з рисочками.
А що це за живлення ЦАПів: "подальшою пасивною стабілізацією на стабілітронах"? Можете дати схемку чи пояснити, що куди паяти?
В Аббаса я знаходив таке, що -15В для ЦАПа 1541 він робить якось дуже просто, баластний резистор максимально якісний и паралельно стабілітрон якійсь моторолла на 15В. І це все? Я до кінця не вкурив.
Паралельні стабілізатори я вже збирав, там по одному транзістору іде і також є баластний резістор на вході, та ще можна трошки регулювать напругу на виході в якихось межах, і треба слідкувати за тепловим режимом транзистора, щоб не перегрівавсь.
Колись ще робив як усі - на ЛМ317 стаби до ЦАПа, але воно ніби паралельні краще.
Аббас мені одписував що, лм-ки то погано, а -15В не така важлива напруга для ТДА1541А, і можна її подати просто через резістор і стабілітрон.
А якщо нема в мене "кошерних" резістора і стабілітрона тоді що?
В вас на платі бачу мостики шоткі потім кошерні кондерики невеликої ємності, ще голубі шарики якісь, може шунти, а потім здається схоже на звичайні стабілітрони - маленькі червоненькі штучки з рисочками.
Додам її також в додаток цього повідомлення.
Файл потрібно скати, перейменувати в *.rar і розархівувати.
Якщо додати просто фото - буде змінено його розмір...
Там вказані всі номінали.
Суть використання стабілітронів в тому, що стабілізатор не має зворотнього зв"язку.
Зворотній зв"язок - це реакція на зміну чогось.
Тобто напруга на виході просідає. В стабілізаторі спрацьовує зворотній зв"язок і стабілізатор її збільшує.
Якщо ставити просто баластний резистор з стабілітроном - фактично напруга спадає тільки на пасивному компоненті - резисторі. Стабілітрон ще обумовлює стабілізацію. Конденсатор паралельно стабілітрону - фільтрацію і згладження.
Якщо ставити паралельний стабілізатор де резистор, стабілітрон і транзистор - там також нема зворотнього зв"язку. Але напруга спадає на транзисторі.
Я відслухав різні стабілізатори формату 7917 ТЛ431 ЛМ337 і т.д., стабілізатор на стабілітронах і на стабілітронах з транзисторами.
В аналогових колах 1540 найбільше сподобався саме варіант з стабілітронами, - його і використав.
Можете поекспериментувати, відслухати і порівняти власноруно
Я роблю саме так як і шановний Аббас чи то він як я І Вам рекомендую спробувати!
Стосовно якісності резисторів і стабілітронів - тут можна без пристрасності. Навіть звичайний стабілітрон і резистор звучатиме на слух значно відмінно від лінійного стабілізатора
По можливості варто обирати щось цікаве і відслуховувати)
У мене стабілітрони старих нових запасів Вішай. Все на номінал 5,6В - знайшов на роботі залежі, закуплені ще в 90-х і не зміг встояти - забрав собі)
Благо там вивідні деталі і стабілітрони не користують)
Де потрібно 17-18В ставлю 3 послідовно.
Я поки що спаяв простенькі стабілізатори на полєвіку IRF540 та стабілітроні TL431A.
Буквально навісний монтаж прямо на ніжках транзистора та конденсатори на вході і виході з шунтами, мостік на шоткі. Це лінія -15В.
Не дуже мені подобається заморачуватись з макетками - кидати кучу проводків, тут навіть краще - коротші з'єднання.
А на лінії +5В та -5В після цих стабілізаторів я регулюю 6В і далі ідуть паралельні стабілізатори на германієвих транзисторах вони зкидують ще до 5В.
На всі три лініі можна сказати свої транси.
Вчора включив - лабає нормально, не гірше ніж було аккумуляторне живлення.
Треба відслуховувати чи є різниця. Особливо різниці не бачу.
Що ще покращувати саме в ЦАПі не знаю - обв'язка мінімальна по даташиту з гарних кондерів, ламповий вихід на гарних лампах ЕСС83 мулард, вихідні кондери мундорф ево оил, з'єднувальний провід - 47labs, резістори PRP, в живленні нічікони, роз'єми ейнхманн, ламповий клок від Аббаса стоїть..
Я ще думав, може купити на ібеї плату з двома АД1955 та перекопати її і зробити гарне живлення? Але навіщо, чи стане воно краще ніж мій ЦАП на ТДА1541А з короною.
Так, у Вашому варіанті нічого особливо і змінювати не потрібно
Стосовно ЦАП на 1955 - можна спробувати.
На скільки Ваш звук - потрібно слухати.
Є такий промисловий ЦАП - http://hi-fi-pc.ru/obzory/capy/24-lavry-...stemy.html . Дуже достойний по сукупності параметрів і по вартості можна прибрати доларів за 900.
Але по тональності і натуральності до 1540 1541 не дотягує. Точніше це різні речі і важко їх порівнювати.
Знаю людину, яка переслухала багато різних ЦАП і придбала Лаврика ДА 10 як основний ЦАП, але в результаті також придбала ще один апарат на 1541.
Тому, - можна спробувати.
Выразили согласие:
zolotoynomerok
Учу Правила
Вот уже практически целую неделю наслаждаюсь звуком ЦАПа, который я ранее заказал и купил у Александра (Nemo).
В моем варианте ЦАПа были использованы оригинальные 4шт микросхемы TDA 1540D + 2 американские лампы (описание и фото Александр предоставил выше)...
Звук ЦАПа очень натуральный, мягкий, ровный во всем диапазоне.
Цифровой след в звуке практически полностью отсутствует.
Я делал прямое сравнение звучания ЦАПа с Филипсом 100 и 204, который после твика. Эти аппараты звучат грубее по сравнению с ЦАПом, у ЦАПа также шире и глубже сцена, выше детализация и более живой и натуральный звук.
Ниже я прикрепил фото своей системы... На фото хорошо видно ЦАП Александра в связке с транспортом Marantz CD-72 Mk2 SE, а также плееры Филипс 100 и 204. Усилитель используется ламповый профессора Пироженко на лампах Г807 и 6П9, акустика TQWP на ШП динамиках Филипс 9710, межблочные кабеля TTAF 93148, цифровой коаксильный TTAF 93143...
Всем тем, кто из Днепропетровска и желает послушать звучание ЦАПа Александра, я могу предоставить такую возможнось в своей системе. Очень желательно, чтобы Вы взяли с собой Ваши любимые записи на дисках... Звоните, пишите, договоримся...
Александру я выражаю свою благодарность, он сделал мне настоящий музыкальный подарок, который полностью оправдал мои ожидания в плане звука... Александру спасибо и дальнейших творческих успехов...!
(08-08-2014 06:59)zolotoynomerok писал(а): Всем привет!
Вот уже практически целую неделю наслаждаюсь звуком ЦАПа, который я ранее заказал и купил у Александра (Nemo).
В моем варианте ЦАПа были использованы оригинальные 4шт микросхемы TDA 1540D + 2 американские лампы (описание и фото Александр предоставил выше)...
Звук ЦАПа очень натуральный, мягкий, ровный во всем диапазоне.
Цифровой след в звуке практически полностью отсутствует.
Я делал прямое сравнение звучания ЦАПа с Филипсом 100 и 204, который после твика. Эти аппараты звучат грубее по сравнению с ЦАПом, у ЦАПа также шире и глубже сцена, выше детализация и более живой и натуральный звук.
Ниже я прикрепил фото своей системы... На фото хорошо видно ЦАП Александра в связке с транспортом Marantz CD-72 Mk2 SE, а также плееры Филипс 100 и 204. Усилитель используется ламповый профессора Пироженко на лампах Г807 и 6П9, акустика TQWP на ШП динамиках Филипс 9710, межблочные кабеля TTAF 93148, цифровой коаксильный TTAF 93143...
Всем тем, кто из Днепропетровска и желает послушать звучание ЦАПа Александра, я могу предоставить такую возможнось в своей системе. Очень желательно, чтобы Вы взяли с собой Ваши любимые записи на дисках... Звоните, пишите, договоримся...
Александру я выражаю свою благодарность, он сделал мне настоящий музыкальный подарок, который полностью оправдал мои ожидания в плане звука... Александру спасибо и дальнейших творческих успехов...!
С Уважением, Юрий
Я примерно представляю как звучит эта система =) Спустя год восстановил свою систему, разоренную кошкой, у меня тоже лампа и те же филипсы да и логика построения ЦАПа та же, транспорт у меня твердотельный правда.
Так вот и уже передумал продавать, послушал джазовые трио пару вечеров, по крайней мере за бесценок точно продавать не буду. Этот звук стоит определенных денег.
Если не продам систему до переезда в новую хату за 1-2 месяца, то буду приглашать в гости народ, чтобы музыкально окультуривались люди.
(08-08-2014 06:59)zolotoynomerok писал(а): Вот уже практически целую неделю наслаждаюсь звуком ЦАПа, который я ранее заказал и купил у Александра (Nemo).
Не рискнете описать впечатления от прослушивания фрагмента из 43 поста?
Выразили согласие:
zolotoynomerok
Учу Правила
(08-08-2014 06:59)zolotoynomerok писал(а): Вот уже практически целую неделю наслаждаюсь звуком ЦАПа, который я ранее заказал и купил у Александра (Nemo).
Не рискнете описать впечатления от прослушивания фрагмента из 43 поста?
Повторюсь, у меня нет ТДА 1541, поэтому сравнить я не могу, зато у меня есть ТДА 1547 с несколько нереальным и компьютерным звуком, с серединой, которая далека от идеала и т.д... И знаю следущее, после ТДА 1540 звук превратили сами знаете во что... Реакция людей не заставила себя долго ждать, народ ринулся обратно на винил. Мне же повезло и я познакомился с Александром, на тот момент ЦАП у него был лишь в проекте, а сейчас это реальность и для меня тоже. Звук того ЦАПа что у меня очень напоминает винил, но это не винил
Вам стоит договориться с Александром о прослушке его ЦАПа в Виннице и у Вас просто исчезнут данные вопросы, это я Вам гарантирую.
Cлушал, правда, черезчур бегло этот DAC. Очень понравился. Есть, конечно, некоторые особенности как, например, легкий акцент в диапазоне на слух в районе 7-8кГц, но это не портит общей картины и даже придает определенный жирный колорит звучанию в частности, например, бубна на треке Temptation из альбома Diana Krall"The Girl in the Other Room", - ну прям взаправдашнего, а не сипилявого, еле живого, простуженного как на большинстве ранее отслушанных мной трактов. В этом Александр преуспел поболее других, поздравляю.