Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
AntonZP Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 29-12-2014 01:55
(27-12-2014 10:43)Nemo писал(а):  Скільки з цих 24 біт буде реальними, - справа третя.
это вопрос первый.
реально получится меньше меньшего - 12...13 бит Shocked Cry Mad0228

объяснение очень простое: при разных значениях выходных напряжений будет плавать нагрузка по питанию за счет чего и будет плыть младший бит "старшего" ЦАПа, "младший" ЦАП будет только добавлять мусора.

возможно сие "произведение" добавит музукальности, но хотелось бы посмотреть осцилограммы синусоид и пил соответсвующей разряднсти т.е. по уровню 11..13 старших нулей.
Найти все сообщения

LionArt Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 29-12-2014 22:22
(28-12-2014 23:46)Nemo писал(а):  1.Привів мої пости.
Ти великий знавець розрядностей і динамічних діапазонів?
Навіть визначення цих понять не знаєш, а оперуєш ними.

2.Про мову, - я уже висловився у відповідь на мовне питання в цій вітці.
Ти хочеш, щоб подібні вислови пролунали в бік твоєї особи?
...
1. Не перевирай - оперировал этими понятиями ты, но в разных постах это звучало совершенно иначе и по итогу пришли к тому, что заявленные изначально на твою новую поделку 24 бита - это третье дело. Happy0196
2. Немо, ты просил посторонних выступить великими знатоками правил правописания. Вот только гугл не всегда тут помогает, но то таке. Happy0196
3. На вполне здравый пост от AntonZP (именно по технической стороне вопроса), где развеяли фантазии о том, как "НьюВасюки" станут столицей тебе и сказать то нечего. Cry
(Отредактировал 30-12-2014 в 11:59 #1.)

This Game has NoName. It will never be the Same.
Найти все сообщения

Выразили согласие: doom
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 29-12-2014 23:19
(29-12-2014 22:22)lionart писал(а):  1. Не перевирай - оперировал этими понятиями ты, но в разных постах это звучало совершенно иначе и по итогу пришли к тому, что заявленные изначально на твою новую поделку 24 бита - это третье дело. Happy0196

2. Немо, ты просил посторонних выступить великими знатоками правил правописания. Вот только гугл не всегда тут помогает, но то таке. Happy0196

3. На вполне здравый пост от AntonZP (именно по технической стороне вопроса), где развеяли фантазии о том, как "НьюВасюки" станут столицей тебе и сказать то нечего. Cry
1. Ти хоч знаєш що таке біт?
Що ти тоді пишеш?

2. Ти в українській мові великий експерт?
Поки ти в мовному питанні показуєш себе повним олухом (((
Тут знову - люди, які читають написане, орфографію і пунктуацію, знають і розуміють на скільки ти темний в цьому питанні.
Кому ти що доводиш?
Тим, хто в знанні української такий же тупий як і ти?
Хто мову знає, оцінить написане мною і без твоїх експертних постів )))

3. Столицю стати не прагнуть.
Але, спробуй для прикладу прикупити парку TDA1540.
Спробуєш, - виявиш, що це не так уже й просто або не дешево)))
А ти щось комусь доводиш.

Чому ти сюди прийшов?
Роби огляди і далі - тебе ніхто сюди не звав.
Спеціаліст в бітності)))

(29-12-2014 01:55)AntonZP писал(а):  это вопрос первый.
реально получится меньше меньшего - 12...13 бит Shocked Cry Mad0228

объяснение очень простое: при разных значениях выходных напряжений будет плавать нагрузка по питанию за счет чего и будет плыть младший бит "старшего" ЦАПа, "младший" ЦАП будет только добавлять мусора.

возможно сие "произведение" добавит музукальности, но хотелось бы посмотреть осцилограммы синусоид и пил соответсвующей разряднсти т.е. по уровню 11..13 старших нулей.
Намагатись нарощувати розрядність, плануючи зробити це на 2 1540, для прикладу 12 + 12 потрібно приблизно наступним чином:

1. Пишемо прошивку для ПЛІС, яка розділює вхідний цифровий потік даних 24 біти I2S на два потоки 12 старших + 12 молодших біти з вихідним форматом 1540.

2. Підключити дві 1540 до виходу ПЛІС з написаною прошивкою.

3. Генегуємо на компові різні файли з 24-х бітними аудіоданними. Таким чином, наприклад, щоб в одному файлі був синус старших 12 біт. А в другому - молодших 12.

4. Виводимо почергово два файли і дивимось, що в одному випадку маємо синус лише на виході одного ЦАП, а в другому - на виході іншого. Тобто перевіряємо правильність реалізації цифрової частини.

5. Думаємо як реалізувати аналоговий суматор сигналів двох мікросхем ЦАП з ваговими коефіцієнтами. Так щоб 12+12 вийшло 24. Реалізовуємо. Можливо різними способами.

6. Генеруємо файл 24 біти з лінійно наростаючим сигналом (пилкою). Виводимо лінійно наростаючи сигнал на ЦАП і дивимося на виході просумованого сигналу осцилографом, на скільки він є лінійно наростаючим і з яким кроком.
По формі і параметрах лінійно наростаючого сигналу на екрані осцилографа можна в великій мірі оцінити фактичну бітність - більша вона чи менша 14, 16, 18 і т.д.

7. Генеруємо на компові файли з іншими сигналами, виводимо на ЦАП, міряємо осцилографом і спектроаналізатором.
Наприклад - синус з 4-х молодших біт і тому подібне.

Аналоговий суматор справа не проста. Але, я думаю, що якщо постаратись, - цілком можна зробити сумарну лінійність на рівні 16-18.
Потрібно пробувати.

Це кому подобається звучання 1540 і хто хоче зробити його кращим.

Коли це буде?
Або просто не скоро, або дуже не скоро.

В країні війна і не до ЦАПів.
Але, якщо війна завершиться і з"явиться хоча б етичне право займатись розробкою ЦАП в своє задоволення і перед усім для власних потреб - обов"язкомо цим займуся)
Скоріше за все, це буде через роки Party0012
(Отредактировал 30-12-2014 в 12:00 #1.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23 , serg6677
AntonZP Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 00:08
(29-12-2014 23:19)Nemo писал(а):  3. Генегуємо на компові різні файли з 24-х бітними аудіоданними. Таким чином, наприклад, щоб в одному файлі був синус старших 12 біт. А в другому - молодших 12.

.....

5. Думаємо як реалізувати аналоговий суматор сигналів двох мікросхем ЦАП з ваговими коефіцієнтами. Так щоб 12+12 вийшло 24. Реалізовуємо. Можливо різними способами.

6. Генеруємо файл 24 біти з лінійно наростаючим сигналом (пилкою). Виводимо лінійно наростаючи сигнал на ЦАП і дивимося на виході просумованого сигналу осцилографом, на скільки він є лінійно наростаючим і з яким кроком....
все это очень интересно со стороны цифры, но практически не реализуемо на стороне аналога.

проблем несколько:
1. реальный музыкальный сигнал является не линейно нарастающим/убывающим а стахастическим.
2. шумы питания в т.ч. опоры, т.е. одни 12 бит будут шуметь в другие 12 бит.
3. темературный дрейф всего этого хозяйства, надо сложить два сигнала с разницей в 12 бит (72 дБ или 0,025% ), настройка и поддержание точности сумматора мне представляется трудноразрешимой задачей.
4. ну и разумеется при неудачной трассировке ПП или навесного монтажа...
(Отредактировал 30-12-2014 в 00:31 AntonZP.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: VasilTech , doom , LionArt , without_judge
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 00:54
(30-12-2014 00:08)AntonZP писал(а):  все это очень интересно со стороны цифры, но практически не реализуемо на стороне аналога.

проблем несколько:
1. реальный музыкальный сигнал является не линейно нарастающим/убывающим а стахастическим.
2. шумы питания в т.ч. опоры, т.е. одни 12 бит будут шуметь в другие 12 бит.
3. темературный дрейф всего этого хозяйства, надо сложить два сигнала с разницей в 12 бит (72 дБ или 0,025% ), настройка и поддержание точности сумматора мне представляется трудноразрешимой задачей.
4. ну и разумеется при неудачной трассировке ПП или навесного монтажа...
Прекрасно розумію)
І згодний..!

1. Маю ступінь магістра радіотехнічного факультету КПІ.
2. 9 років професійно займаюсь розробкою електроніки.
3. Професійно розробляю плати

Я ні скільки не намагаюсь довести можна чи не можна ефективно наростити розрядність 1540 подібним чином.
Я цього навіть не знаю.
Не можу передбачити чи вийде отримати кращу лінійність ніж в одній 1540.

Але, якщо мова іде саме про використання такого ЦАП для аудіо, є два простих аргументи:

1. Самий перший стандарт аудіо був саме 16 біт. 1540 містить всього 14 біт.
14 біт відтворюються дуже точно - це добре.
Два біти відкидаються, - це погано.
Початкова інформація не те щоб відтворюється не точно, - вона просто відкидається.
Розумієте в чому основна проблема 1540?
Хоча, навіть в такому варіанті її звучання багатьом подобається.

2. Якщо спробувати наростити біти - є шанс не втрачати два біти. А відтворювати їх. Можливо досить не точно.
Можливо не тільки два відсутніх біти не точно відтворити, а навіть і присутні молодші спотворити.
Але, при такому намаганні і хоч якійсь реалізації - внесок цих двох біт в відтворення загального сигналу з"являється.
Інформація не повністю втрачена, як в випадку 1. А частково спотворена.

3. Потім беремо, для прикладу, варіант 1 1540 (14 біт) і варіант 24 на 2 1540 (12+12). Міряємо, слухаємо.
Оцінюємо який більше подобається по сукупності параметрів і оцінок звуку і робимо висновки)

Тут усе просто)))

Варіант з нарощення сподобався більше - актуальний.
Слухаємо і отримуємо задоволення.

Сподобався менше - допрацьовуємо або облишаємо. Робимо відповідні висновки про слушність Вашого зауваження)))

Ви можете наперед і однозначно сказати що гірше?
Втрачених 2 біти чи спотворена лінійність?

Якщо порівнювати на пряму кращі реалізації 1540 і 1541 - здавалося б 14 і 16.
І той і інший має плюси і мінуси.
Звук мікросхем в міру різний.
Мені 1540 подобається більше чим 1541, навіть С1. І не тільки мені.

Як тоді дати відповідь краще 16 біт і 95 дБ без втрати інформації (заявлено по даташиту 1541)
Чи 14 і 85 дБ, з втрато двох біт (Заявлено в 1540).
Найти все сообщения

Выразили согласие: CTAC
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 01:35
(30-12-2014 00:54)Nemo писал(а):  Як тоді дати відповідь краще 16 біт і 95 дБ без втрати інформації (заявлено по даташиту 1541)
Чи 14 і 85 дБ, з втрато двох біт (Заявлено в 1540).
85 dB по-любому больше чем в любом виниловом комплекте Party0012
А что будет лучше - будет видно после реализации, по мне достаточно 14 бит, а удастся ли получить улучшение звука из-за того что все биты воспроизводятся - вопрос, лучшее враг хорошего Улыбка
Найти все сообщения

AntonZP Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 02:16
(30-12-2014 01:35)CTAC писал(а):  85 dB по-любому больше чем в любом виниловом комплекте Party0012
85 дБ чего? цифровых ступенек в диким глитчем и спектром уходящим в мегагерцы?

а потом "жесткова-то оно как-то"...

вы осцилограф когда нить видели?

---------------

(30-12-2014 00:54)Nemo писал(а):  Ви можете наперед і однозначно сказати що гірше?
Втрачених 2 біти чи спотворена лінійність?
бестолку потраченные годы....

думаю R2R лесенка набранная из резисторов исчо музукальнее будет.
если есть желание - ключи можно построить на лампах, я даже схемку дам.

32 шт 6н3п + 2 шт 6н6п (стерео), немного ТТЛ логики... всего 11 ампер стабилизированного питания накалов Happy0144

за-то такого точно ни у кого нет Biggrin
(Отредактировал 30-12-2014 в 02:35 AntonZP.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: without_judge , LionArt
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 02:36
(30-12-2014 02:16)AntonZP писал(а):  85 дБ чего? цифровых ступенек в диким глитчем и спектром уходящим в мегагерцы?
85 дБ динамического диапазона, теоретически возможного Улыбка
На каком осциллографе вы видели цифровые ступеньки Wink
Найти все сообщения

arturius Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 03:31
Мужики, я далёк от ЦАПов, но эта тама мне становится интересна. Давайте послушаю ЦАП в своей системе, сравню с вертушкой. Потом здесь отпишусь.
Наслышан о нескольких версиях данной модели ЦАП, пришлите ту, которая "по уму" сделана. А то некоторые товарищи снова гундеть начнут, что не то и не туда отправили. Biggrin

I love you, life!
Найти все сообщения

Выразили согласие: t.800 , doom , LionArt
Igor Gaponov Не на форуме
Старожил

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 04:19
(30-12-2014 02:36)CTAC писал(а):  85 дБ динамического диапазона, теоретически возможного Улыбка
На каком осциллографе вы видели цифровые ступеньки Wink
Хочу заметить, что определения ДД бывают разными (например, амплидудно временное отношение макс. уровня к уровню ошибки не обязано быть равным отношению максимумов спектральных плотностей того же сигнала и той же ошибки), и что к разборчивости или комфортности слышимого они имеют далеко не 100% корреляцию.

Вот в качестве разрядки попытайтесь найти отношение демографического и метеорологического событий Улыбка : _http://dumskaya.net/news/v-snegnyh-zatorah-rogdayutsya-novye-odessity-042268/
Найти все сообщения

Выразили согласие: audin1970
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 30-12-2014 08:43
Всіх з наступаючим Новим роком!
Миру, добробуту, достатку, здоров'я і класного звуку Улыбка
Особисто я залишаю чвари і суперечки в році минулому, чого і Вам бажаю)))

(30-12-2014 03:31)arturius писал(а):  Мужики, я далёк от ЦАПов, но эта тама мне становится интересна. Давайте послушаю ЦАП в своей системе, сравню с вертушкой. Потом здесь отпишусь.
Наслышан о нескольких версиях данной модели ЦАП, пришлите ту, которая "по уму" сделана. А то некоторые товарищи снова гундеть начнут, что не то и не туда отправили. Biggrin
Цілком можна організувати.
Декілька людей з Києва слухало.
В тому числі співак оперного театру Party0012
Дехто відписав свої враження в тему про ЦАП, яка уже закрита, - можна знайти.

Але.
Я сьогодні їду з міста на тиждень.
Наступний місяць буде надто насиченим на роботі + з відпрацьовуванням субот.
Багато запланованих особистих справ на найближчі місяці.
З 20-го числа починається хвиля мобілізації.
Я як офіцер запасу, який завершив військову кафедру при університеті, але не служив, цілком можу бути мобілізованим.
Мені зараз не до суперечок і не до форумної полеміки...
І по праву не маю бажання нікому нічого доводити.

Тим не менш, - один ЦАП у мене є в наявності.
ЦАП на 4 TDA1540P з операційниками.
Саме той, який слухав lionart і спільнота в Берегове.
І гіпотетично його цілком можна буде колись послухати.
Я буду радий, якщо такий ЦАП послухає побільше людей, - можна буде отримати більш об'єктивні відгуки Party0012

Питання тільки в тому, коли?
І для чого?
Щоб і на далі розвивати суперечку - одним подобається, іншим - ні.
Зараз подібні суперечки про ЦАПи і морока з ними явно не на часі.

Всіх ще раз з наступаючим Party0012
(Отредактировал 30-12-2014 в 08:56 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: arturius , JRA7
BAXTER2000 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 00:00
Всем хорошего времени суток! Поддерживаю пожелание НЕМО жить дружно на форуме в новом году. И так жизнь не проста, зачем её усложнять.
Вот захотелось добавить впечатлений от благодарного пользователя замечательного цапа, произведенного настоящим МАСТЕРОМ.
Вчера один приятель принёс на прослушку парочку: транспорт AUDIOMECA CREATURA + цап AUDIOMECA ELIXIR. Сравнивали этот цап с цапом НЕМО на 4 х 1540 улучшенной модели с ламповым выходом. Слушали разное и долго, было заметно, что владелец Аудиомеки всё время пытается убедить себя что Аудиомека, ( да за такие деньги! ) звучит лучше. В конце-концов сквозь зубы обиженно выдал: "Да, твой цап звучит мягче и интереснее"
Преимущество было очевидным с самого начала. Живой, виниловый, обволакивающий звук лампового цапа НЕМО на 1540 и очень детальный, хай-эндовский, но синтетически-транзисторный, напрягающий Аудиомека.
После констатации факта просто слушали новые диски, конечно с цапом от НЕМО Улыбка Выключать не хотелось...

Найти все сообщения

Выразили согласие: CTAC
doom Не на форуме
Специалист

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 01:38
ну...так играет Аудиомека...................CryCry

ПЕПЕЛ КЛААСА СТУЧИТ В МОЁ СЕРДЦЕ !!!!
Найти все сообщения

vd-two Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 10:42
Tongue0011

Найти все сообщения

Выразили согласие: CTAC , doom , alex23 , Comandante
CTAC Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 10:50
(25-02-2015 10:42)vd-two писал(а):  Tongue0011
Ну дык зато Аудиомекка, великий Пьер Лурне Love0030
Правда думаю, действительно великий дизайнер виниловых вертушек к этому ЦАПу имеет очень отдалённое отношение. Его лучшая работа Goldmund Studio Happy0144
Правда говорят что какие СД транспорты были хорошие, сам не слышал Embarrassed
Найти все сообщения

VladimirNB Не на форуме
Специалист

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 11:41
(25-02-2015 00:00)BAXTER2000 писал(а):  Всем хорошего времени суток! Поддерживаю пожелание НЕМО жить дружно на форуме в новом году. И так жизнь не проста, зачем её усложнять.
Вот захотелось добавить впечатлений от благодарного пользователя замечательного цапа, произведенного настоящим МАСТЕРОМ.
Вчера один приятель принёс на прослушку парочку: транспорт AUDIOMECA CREATURA + цап AUDIOMECA ELIXIR. Сравнивали этот цап с цапом НЕМО на 4 х 1540 улучшенной модели с ламповым выходом. Слушали разное и долго, было заметно, что владелец Аудиомеки всё время пытается убедить себя что Аудиомека, ( да за такие деньги! ) звучит лучше. В конце-концов сквозь зубы обиженно выдал: "Да, твой цап звучит мягче и интереснее"
Преимущество было очевидным с самого начала. Живой, виниловый, обволакивающий звук лампового цапа НЕМО на 1540 и очень детальный, хай-эндовский, но синтетически-транзисторный, напрягающий Аудиомека.
После констатации факта просто слушали новые диски, конечно с цапом от НЕМО Улыбка Выключать не хотелось...
Вы "как то забыли" рассказать о системе в которой все это слушалось.
Может снизойдете и опишите все подробно? Акустика, акустический кабель, усилитель мощности, сетевой кабель, межблочники? Какую музыку слушали, что являлось источником для самопального ДАКа?
Найти все сообщения

Выразили согласие: doom , arcam , quadrokot , LionArt , t.800 , Тибетский Ламер
BAXTER2000 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 14:04
Панове, это была просто реплика, желание поделиться приобретённым опытом.
Я не участвую в бесполезных дискуссиях-время занято производственной активностью.
Кратенько: источник был Аудиомека для обоих цапов, ведь задача ставилась сравнить работу только цапа, стало быть всё остальное в тракте, если не изменяется, то не имеет значения. Достаточно чтобы тракт был достойного уровня. Уровень был достойный. Усилитель ламповый естесственно. Акустика Магнепан. Повторяю что сравнивались только цапы лучше/хуже, оценивать глобально качество звучания задача не ставилась.
Кстати, владелец Аудиомеки сегодня заказал ламповый цап от НЕМО. Стоит в очереди Улыбка
Спасибо за внимание.
Найти все сообщения

Тибетский Ламер Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 15:04
Цитата:Кстати, владелец Аудиомеки сегодня заказал ламповый цап от НЕМО. Стоит в очереди
Спасибо за внимание.
Думаю, пора мастеру заиметь табличку "мастер" возле ника... а то очередь видите-ли стоит, на форуме об этом пиарят говорят... Wink

Клею дурня. Якісно, професійно, недорого. У святкові та вихідні дні - знижки!

Я люблю свою Батьківщину, і пишаюсь країною, в якій живу!!!
Russian warship, fuck off
Найти все сообщения

Выразили согласие: doom , arcam , Comandante
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 17:34
(25-02-2015 15:04)Тибетский Ламер писал(а):  Думаю, пора мастеру заиметь табличку "мастер" возле ника... а то очередь видите-ли стоит, на форуме об этом пиарят говорят... Wink
Так, черга ж не на форумі)))
Навіщо табличка?

Враховуючи ситуацію в країні, думаю, в Україні ще не скоро хтось зацікавиться ЦАПами...

Хоча варто зауважити, що різні люди з різних країн регулярно знаходять інформацію і висловлюють бажання купити плати цифрового входу і ЦАП для 1540)))

Думаю, якби написати теми на форумах дійаудіо і ленкохевен про ЦАП на 1540 - зацікавлених було б багато.

Але, поки займатись таким немає часу і потреби - у мене і так на вільний від роботи час черга аудіопроектів десь на пів року вперед)))

І як я маю відноситись до полеміки форумної спільноти і їх міркувань?
Їм не подобається звучання 1540 - добре)
Іншим подобається, - також добре)))
Люди слухають, порівнюють, оцінюють, замовляють, - я по можливості роблю, не спішно і в своє задоволення.

Уже було декілька наочних прикладів, коли люди, які мають багато бабосів і дорогущі аудіофільські системи слухали ЦАП на 1540 з лампами, наприклад такий як на фото і після цього розуміли, що докупити подібний ЦАП доларів так за 700-800 їм не завадить)))
Такого ЦАПу раніше не було і в майбутньому може не бути)

Кумедно читати полеміку спільноти і їх дуже мудрі заяви і об'єктивні висновки)))

(Отредактировал 25-02-2015 в 17:38 Nemo.)
Найти все сообщения

Тибетский Ламер Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 25-02-2015 17:40
Цитата:Так, черга ж не на форумі)))
Навіщо табличка?
А для чого тоді на форумі про чергу писати? Kiss

Цитата:Кумедно читати полеміку спільноти і їх дуже мудрі заяви і об'єктивні висновки)))
Ооо... ну, звичайно, так!! Якби вони були виключно похвальні - тоді так, сприймати тільки серйозно. А так - кумедно.
(Отредактировал 25-02-2015 в 17:43 Тибетский Ламер.)

Клею дурня. Якісно, професійно, недорого. У святкові та вихідні дні - знижки!

Я люблю свою Батьківщину, і пишаюсь країною, в якій живу!!!
Russian warship, fuck off
Найти все сообщения

Выразили согласие: quadrokot , doom , LionArt , arcam , Comandante , akellu4

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 72 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS