(15-09-2022 17:18)VeschiiOleg писал(а): Да, есть у меня Ваша самописная кассета с розовым шумом, подъем на ней показывает примерно +4...5дБ. Но, в совместных дискуссиях я упоминал, что шум - инструмент больше качественный, чем количественный, в особенности применительно к Накам с их аномальным расширением спектра на шуме (!). Поэтому нужен либо медленный свип, либо измерение по точкам (измерение по пачкам), как на ЛИМе или ТИКе.
Анализ показывает погрешность примерно 2дБ (завышение) по этому шуму по сравнению со свипом на всех деках, в том числе и "неНаках". Впрочем, то же самое происходит и с моим белым шумом, поэтому я использую его только для общей оценки вида АЧХ. Это удобно, потому что сразу видно общий характер воспроизведения.
Скажіть мені будь-ласка,.....Ви на деках лише чисті тони слухаєте? Чи реальну музику?
Якщо у Наків є "аномальне розширення спектру", а простіше - по-звукорежськи - ексайтинг на високих частотах на рожевому шумі. То
рівно такий самий ексайтинг
буде і в тому числі і на музичному матеріалі.
Хоча є він далеко не у всіх наків, скоріше 1 і 2 поколінь. Третє покоління значно більш стерильніше в плані тракту , а хвіст як був так і є....навіть
вищий ніж у другого покоління статистично.
Замість того щоб розводити свою букварську полеміку, яка з правильною практикою часто не має нічого спільного - краще просто признайте, що рожевий шум, як усереднена подоба усієї музики на світі - є
найкращим способом перевірки АЧХ.
З використанням усереднення на спектроаналізаторі, скажімо за 10 секунд - нерівномірність АЧХ в +-0,5 дБ буде видна просто
чудово.
Це Вам не графічками в 10-20 дБ/клітинка тицяти
А якщо сюди додати ще FFT аналізатор фази від частоти. То ми будемо бачити одразу і фазу (її поканальне відхилення при не співпаді азимуту) на всьому частотному діапазоні.
І ловити плоску лінію на графіку ФЧХ при налаштуванні азимуту (можливо також з усередненням) - значно простіше ніж навіть лісажу.
Трактувати амплітуду на чистих тонах вище 10 кГц як прикажете?
Адже ми маємо ПАМ! І пікфактор "синусу" скажімо 18 кГц з реальної плівки ніколи не буде 3 дБ. А скажімо 5!.
Тому в залежності від використання конк. девайсу для вимірів: аналогового стрілочника (вимірювання RMS) або осцилографу (орієнтир на піки) буде вже самі по собі давати помилку в 2 дБ в залежності від вибору.
Ось Вам і "метрологія".
Всі тезиси вище - я Вам наводив неодноразово особисто, а "воз и ныне там".
Тому давайте не будемо.
Раджу перестати бути в категої закінчених совкодрочерів, а відкинути усі морально застарілі методи і прибори для вимірів - і користуватися більш швидкими, сучасними і головне
точними .
(15-09-2022 17:18)VeschiiOleg писал(а): Да, есть у меня Ваша самописная кассета с розовым шумом, подъем на ней показывает примерно +4...5дБ. Но, в совместных дискуссиях я упоминал, что шум - инструмент больше качественный, чем количественный, в особенности применительно к Накам с их аномальным расширением спектра на шуме (!). Поэтому нужен либо медленный свип, либо измерение по точкам (измерение по пачкам), как на ЛИМе или ТИКе.
Анализ показывает погрешность примерно 2дБ (завышение) по этому шуму по сравнению со свипом на всех деках, в том числе и "неНаках". Впрочем, то же самое происходит и с моим белым шумом, поэтому я использую его только для общей оценки вида АЧХ. Это удобно, потому что сразу видно общий характер воспроизведения.
Олег, ми цю тему з Вами особисто
неодноразово обговорювали. Ви ще не стомилися?
1. Так дійсно, у 1/2 поколінь наків є ексайтинг на високих частотах. Тобто збагачення їх гармоніками безпосередньо трактом. Але почекайте. Ви на деках в результаті що слухаєте: чисті тони чи музичний матеріал?
Зрозуміло будь-кому, що якщо дека збагачує спектр на ВЧ на шумі, то вона робитиме рівно те саме і на музичному матеріалі.
Але, це стосується більше 1/2 поколінь....у 3го тракт значно стерильніший і спотвору там, в тому числі і "красивого" спотвору менше.
Тим не менше - хвости є.
2. На високих частотах через наявність ПАМу, яку прибрати неможливо через фізичні особливості формату як такого - пік фактор "синусу" скажімо 18 кГц
ніколи не буде рівний
3 дБ. А у кращому випадку
5.
Взявши Ваші два улюблені прилади:
- який небудь аналоговий осцилограф (орієнтир на піки)
- стрілочний вольтметр (орієнтир на RMS)
Отримаємо мінімум
2 дБ помилки просто так.
От Вам і метрологія, Олеже.
Мій вибір - писати еталонний рожевий шум - не просто так.
Використовуючи FFT зважений спектроаналізатор з нахилом 3 дБ/Окт + усереднення за 10 секунд - ми з легкістю отримаємо похибку в 0,3 дБ при замірах. А сама АЧХ буде видна максимально детально.
Це Вам не графічками в 10/20 дБ/клітинка тицяти.
Крім того, якщо використати FFT аналізатор фази від частоти - то можна навіть азимут налаштовувати в плоску лінію "0 градусів" на всьому частотному діапазоні аж до 20 кГц і це значно точніше ніж Ваше "православное" лісажу.
Звичайно можливе також і усереднення і показів фази, якщо потрібно.
Тому раджу, перестаньте бути совкодрочером і використовуйте більш точні, прогресивні і швидкі методи аналізу.
Цитата:У большинства неНаков - завал на ВЧ, вызванный маркетологическими соображениями (т.е попыткой занизить реальный уровень шума) и конструктивными недочетами (факторов много).
Ой, а що ж таке

Наки від 250 нВб не можуть показати на ТДК Д
заявлені -55 дБа Bias noise через задерті хвости навіть на УВ з польовиками а-ля CR5/7/BX300.
А інші, особливо топи з дифкаскадом - чомусь можуть.
Я навіть мовчу про вашого маяка-"убійцу" (не зрозуміло тільки чого саме убійцу)....
52.7 дБа як Ви пам'ятаєте. Абсолютно чесно вимірені.
Не перекладайте зі хворої голови на здорову. Це не інші завалили - це наки задерли і причин тут дві:
Перша маркетингова: На наках звучать як їх власні записи, так і записи інших дек, причому більш яскраво і виражено ніж на власне деках, що писали ці записи. Записи наків на інших деках звучать як відро, без верхів і іноді самого низу....що для не спеціаліста (а таких 99%) - тільки підсилить ефект "Вау" від прослушки наку. Адже все це підсилювалось і маркетингом компанії - де Наки висвітлювались як щось космічне.
Фактично - до космосу як до місяця пішки.
Друга фінансова: Свого часу Наки зажлобилися купити ліцензію на СДП - HX Pro і власноруч довести її до максимуму перфомансу, або розробити власну СДП як обов'язкову річ на швидкості 4,76 через ефект самопідмагнічування на ВЧ.
Тому вибрали інший шлях.
Замість типового підйому в підсилювачі запису +19...20 для нормалу...
Виграли 2 дБ на більш сопливому критерії підмагнічування і ще 5 дБ за рахунок задиру на відтворі.
Ітого: результуючий підйом в підсилювачі запису на нормалі складає 12...13 дБ, замість типових 19...20.
А потім в результаті такого хитрого ходу - дилетанти на форумах розповідають, що "Головки Nakamichi настолько крутые, что у них на записи КПД выше чем у других головок".
Ще раз Олеже, я це з Вами вже обговорював неодноразово. Всі Ваші тезиси були практично спростовані.
В тому числі і байка про насичення пермалоєвих головок на металі. Де мною Вам були продемонстровані записи з пермалоєвого сендвічу з рівнем за +11@250 True peak, звісно при правильному виборі критерію підмагнічування і еквалізації в підсилювачі запису.
Тому всі ці питання я давно закрив.
А Ви якщо хочете - пережовуйте 1 і те саме ще раз чи скільки завгодно.