Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход
|
Автор |
Сообщение |
Edipp
Ветеран
|
|
|
|
Выразили согласие: | |
|
|
|
misha-svch
Ветеран
|
RE: Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход / 05-11-2015 18:14
Хороша тема!
Хочу дійсно підтвердити, що дистильована вода, а ще краще та, що йде через новомодні мембранні фільтри - нейтральна речовина, не шкідливіша для апаратури ніж спирт. А от для організму дуже шкідлива, я не розумію тих людей, хто за свої гроші купляє цю отруту.
Окисли викликає вода, що має в собі розчинені солі - з крану, зі скважини. Той майстер, що мив плати під краном теж нічого поганого не робив, якщо швидко висушити їх, то нічого з нею не станеться.
Я вже в своїх темах писав, що мій Юпітер 203-1 стояв років 15 в сухому гаражі, і як я його запустив, то таки понакривалися транзистори, деякі ємності, один динамік. Але це дрібниці. Все ж гараж був сухий, хоч і бігали миші, до магнітофона не залазили, бо був в закритій коробці.
(Мишей я потім кардинально вивів, років 5 вже жодної не було).
Питання про протилежне.
Я так був захоплений влітку грою мого Фішера 7700 і колонок Омні одіо в іншому гаражі, який використовується як склад і ремонтна база, що після того, як система все ж переселилася до дому, дуже хотів би, щоб щось подібне вінтажне і далі там грало. Тут я ніде не спішив, потихеньку шукав те, що мені сподобається. Проте від майстра почув вищеозвучене, що низькі температури і перепади вологості уб’ють апаратуру. А в цьому гаражі є погріб і оглядова яма. Там взимку дуже волого, іноді все інієм покривається. Та що там зима, вже, ще не має дощів, а всі пластмасові деталі покриті вологою.
Так от, чи є варіанти апаратури, яка зможе жити в екстремальних умовах.
Хоча рішення тут дуже просте, яке працювало минулий рік - герметично закривати старим лінолеуомом оглядову яму. Тоді волога знизу не проходить нагору і все нормально.
Просто мушу тою ямою користуватися, дещо з продуктів там ховаю і навіть мийку Кьорхер опускаю, щоб вона не промерзала.
Але ні усілка ні колонки не можна в погріб закидати, чи є варіанти, які не бояться хоча б перепадів температури?
Пс. Ніхто тут не написав про компресор. Маю в гаражі такого, чудова річ! Все продуває, все сушить моментально. Я б такий навіть дома завів би, але моя Крихітка буде категорично проти. )) А от компресор би класно і пилюку видував би з апаратури і лишню воду, спирт, масла теж.
Перевірено на велосипеді. Я цепку мию в цепемойці - активна піна для миття машин, потім все промиваю водою і сушу компресором.
Жодної цятки іржі.
|
|
|
|
|
|
AVM
Ветеран
|
RE: Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход / 17-11-2015 22:12
(17-11-2015 20:45)misha-svch писал(а): Ще одне питання. Вже від двох радіомайстрів чув, що насправді найкраще з’єднання двох провідників не пайка, а скрутка. Розкривши свого Фішера я побачив, що там деталі з’єднані саме скруткою. Я чесно не розумію, чому скрутка краще пайки, але довіряю думці фахівців, та і японських інженерів. Але чи не треба якось доглядати за цими з’єднаннями? Такое соединение там было сделано с точки зрения технологичности при сборке на конвейере. Да, то лучше пайки, получается диффузное соединение металлов - без припоя совершенно. Но для этого нужен спец инструмент. В практике - если отвалилось - лучше припаять - так накрутить как фирма не получится - останется окисная пленка и ненадежный контакт в последствии.
(05-11-2015 12:28)Alexandr33 писал(а): Не давно услышал от одного мастера полезный совет. Если аппаратура долго не включалась, особенно из 60 - 70-х годов выпуска, включить ее не в 220 в., а в 110 на некоторое время. Если нет подходящего трансформатора, то прогреть ее на минимальной громкости. Иначе, если сразу гонять ее в хвост и в гриву, в первую очередь могут пострадать (потечь или полопаться) конденсаторы... Еще лучше в те же 220, но через электролампочку 60-100Вт.
(Отредактировал 17-11-2015 в 22:13 AVM.)
Лучше знать, чем верить.
|
|
|
|
Radioliubovnik
Ветеран
|
RE: Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход / 18-11-2015 09:03
(05-11-2015 12:28)Alexandr33 писал(а): ... в первую очередь могут пострадать (потечь или полопаться) конденсаторы... Электролитические конденсаторы, которые не были в работе более одного года, рекомендуется отформовать. В процессе формовки они набирают свою емкость.
Вот и при включении на 110В или, как рекомендует Андрей, включить через лампочку, на конденсаторы булет подано пониженное напряжение и произойдет формовка.
НО! Формовку лучше начинать с подачи напряжения не более 25% от номинального.
Я бы здесь рекомендовал ЛАТР.
З.Ы. Видел, как взрывается электролит Epcos 6800 uF х 450V - при пусконаладке оборудования наладчики пренебрегли рекомендацией по формовке, которая была прописана в инструкции частотного преобразователя. Меня тоже не послушали, говорят "Не очкуй, мы так 1000 раз делали..." На дату выпуска ПЧ они не посмотрели. Фейерверк был запоминающийся. Один из трех конденсаторов ушел в к.з.
|
|
|
|
Radioliubovnik
Ветеран
|
|
|
|
|
misha-svch
Ветеран
|
RE: Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход / 18-11-2015 19:19
(17-11-2015 22:12)AVM писал(а): Такое соединение там было сделано с точки зрения технологичности при сборке на конвейере. Да, то лучше пайки, получается диффузное соединение металлов - без припоя совершенно. Но для этого нужен спец инструмент. В практике - если отвалилось - лучше припаять - так накрутить как фирма не получится - останется окисная пленка и ненадежный контакт в последствии. От я це не знав, але що таке дифузія металів знаю. У мене до сьогодні була проблема зі звуком з колонок після усілка. Сьогодні все щасливо вирішилося заміною вхідного та акустичних кабелів на людські, і колонки зазвучали.
Тим більше знімаю капелюха перед японськими інженерами, апарату вже під 40 років, а в ньому практично ще нічого не мінялося і він справді непогано грає! І це на скрутках!
(18-11-2015 14:53)nashua писал(а): Могу посоветовать компрессор для надувных матрасов и лодок.
Размером с 0.35л банку. Це все одно, що паяти автогеном.
(18-11-2015 15:39)studerr писал(а): ну не обязательно *монстра*
пользуюсь таким
_http://kozakplus.com/shop/product/compressor-senco-pc1010/
не большой,с хорошим давлением,если к стандартному воздушному пистолету приколхозить суженное сопло,то выдувать можно даже детали из платы(шютка) А оце - крута штука, про це, що я саме говорив. І місця небагато займає, і функціонально, і дуже красиво!
|
|
|
|
|
nashua
Ветеран
|
RE: Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход / 18-11-2015 20:14
(18-11-2015 19:19)misha-svch писал(а): (18-11-2015 14:53)nashua писал(а): Могу посоветовать компрессор для надувных матрасов и лодок.
Размером с 0.35л банку. Бывает на 220В, бывает на 12В. Дует очень достойно. Це все одно, що паяти автогеном.
Значит дующий пылесос это нормально, а маленькая коробочка уже "монстр"?
Еще раз подчеркиваю, размер как о.35л консервная банка, 200г веса, 3 сменные насадки. можно гофрированный 20мм шланг использовать. Дует нормально, ничего не рвет, детали не сдувает.
даже как пылесос использовать можно (есть входное сопло), но фильтр не мешает предусмотреть. И при этом совершенно копеечная цена!
Меньше компрессор это уже в детских игрушках искать нужно. Гудеть он может быть будет, но сдувать что-либо уже сомнительно (был одно время в продаже китайский ЮСБ- пылесосик :megalol
Ну не нравится компрессор, возьми совсем автономную вещь
Давление выше, можно насадочной трубочкой просунуть куда угодно. Но общий воздушный поток будет меньше. В принципе и то и другое полезно иметь
(Отредактировал 18-11-2015 в 20:32 nashua.)
|
|
|
|
|
Alexandr33
Ветеран
|
|
|
|
|
|
misha-svch
Ветеран
|
RE: Винтажная аппаратура. Коллекционирование, эксплуатация и уход / 19-11-2015 10:44
(18-11-2015 20:14)nashua писал(а): Значит дующий пылесос это нормально, а маленькая коробочка уже "монстр"?
Еще раз подчеркиваю, размер как о.35л консервная банка, 200г веса, 3 сменные насадки. можно гофрированный 20мм шланг использовать. Дует нормально, ничего не рвет, детали не сдувает.
даже как пылесос использовать можно (есть входное сопло), но фильтр не мешает предусмотреть. И при этом совершенно копеечная цена!
Повірте, ми говоримо про різні речі. Така дуйка, про яку ви пишете, у мене теж є, в машині матрас надуває.
Пилюку вона дійсно може здути. А от точкові "удари" не зробить. А компресор за допомогою пістолета зможе продути що завгодно, видути пил і пісок з порожнин, трубок, не зачепивши те, що не треба обдувати.
До того ж, качати колеса - це мінімум функцій, заради якої і не варто його купляти. Ще він може красити, промивати, бути джерелом для багатьох пневматичних інструментів. Ну і добре продувати.
(18-11-2015 21:26)Radioliubovnik писал(а): Обратите внимание на штыри, на которые навиваются провода: они квадратного сечения и их углы впиваются в жилы навиваемого провода. Металл (сплав) штырей более твердый, чем провод, поэтому эти углы врезаются в провод и они как бы диффузируют между собой. Вже хотів знімати кришку з усілка, бо не звернув на це увагу минулий раз а знайшов фото, так, дійсно, штирьки квадратні))
goldfinch-mod.eu/wzm/fisher%20ca7000/fisher%20ca7000%20ca7700.html
Але і пайки на платах теж вистачає.
|
|
|
|
|
Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)
|
|