Потрібно шукати в інтернет інформацію чи можна туди причепити S/PDIF, в тих, хто реально його використовував.
Додав Сервіс мануал в тему.
Привет-привет лучшим людям!
У меня приятель из Москвы как-то давно имел такой аппарат и говорил что это просто недостижимый уровень.
Он пользовался каким-то конвертером SPDIF если я правильно понял, связь с этим человеком давно утерял к сожалению, попробую почитать мануал, одно помню точно - он был рассчитан на подключение видео рекордера. Надо разбираться, просто не хочется слишком больших проблем с подключением.
Если будут какие-то мысли - дай знать.
(19-02-2017 18:39)CTAC писал(а): Привет-привет лучшим людям!
У меня приятель из Москвы как-то давно имел такой аппарат и говорил что это просто недостижимый уровень.
Он пользовался каким-то конвертером SPDIF если я правильно понял, связь с этим человеком давно утерял к сожалению, попробую почитать мануал, одно помню точно - он был рассчитан на подключение видео рекордера. Надо разбираться, просто не хочется слишком больших проблем с подключением.
Если будут какие-то мысли - дай знать.
Трохи почитав сервіс мануал та інформацію.
Sony PCM1630 - ваудіопроцесор (ЦАП + АЦП) - проф апарат, використовувався з першими відеомагнітофонами Sony U-Matic для запису, відтворення та мастерингу цифрового аудіо.
Він має цифрові входи та виходи стандарту SDIF-2 (4 кабелі для передачі стерео звуку)
Додав пару картинок з описом SDIF-2 та AES EBU (balanced SPDIF)
І посилання на джерело _https://books.google.com.ua/books?id=0aE7BAAAQBAJ&pg=PA167&lpg=PA167&dq=Sony+PCM1630&source=bl&ots=wjvqb7MX6Y&sig=Hqb2sGXnYN80DlHdv5kFG9_Yv2g&hl=uk&sa=X&ved=0ahUKEwj51Mbtkp3SAhVIBywKHUh3BC04ChDoAQhbMAk#v=onepage&q=Sony%20PCM1630&f=true
В даташиті на апарат написано "• Digital I/0 interface
When optional digital I/O boards
(DABK-1631) are installed, the analog
input/output connectors provide digital
input/output data which conforms to the
AES/EBU standards."
Тобто якщо в апараті стоїть плата DABK-1631 - він має входи виходи SPDIF
про плату інформацію тут
_https://www.google.com.ua/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi.ebayimg.com%2F00%2Fs%2FOTk0WDUwMA%3D%3D%2Fz%2F9PgAAOSwDNdVrml4%2F%24_1.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.m.ebay.ie%2Fitm%2FSony-DABK-1631-Control-Board-Sony-A-7850-331-A-Mounted-C-Board-Di-5-E201%2F301693542425&docid=9wymiOwuuzsHkM&tbnid=jR1qvKKA3_2b3M%3A&vet=1&w=201&h=400&itg=1&bih=811&biw=1164&q=DABK-1631&ved=0ahUKEwj3seqTmJ3SAhWI1ywKHXoiC1IQMwgaKAAwAA&iact=mrc&uact=8#h=400&imgrc=jR1qvKKA3_2b3M:&vet=1&w=201
_http://www.ebay.ie/itm/301693542425
Тут є відео _https://www.youtube.com/watch?v=AhLX8lZhp5w там є адреса пошти, - можна запитати що і як підключається.
З свого досвіду - конвертор з S/PDIF в SDIF-2 буде дуже не проста штука на ПЛІС - нема сенсу робити, проект на тисячі $.
Цікавий історично апарат. Такий чи подібний (комплекс апаратів в стійці) колись був в Михайла і купувався чи то коштував від тоді 10-ку $ чи щось подібне. По звуку він також був ок. Він на ньому навіть робив оцифровки з вініла і викладуав тут.
Стосовно не досяжності рівня, - все відносно...
Час іде, технології змінюються, рівень системи та сприйняття звуку змінюється.
У мене є друг меломан, я його та його шлях добре знаю
Він за останній рік змінив декілька ЦАП, обравши досить не сподівані варіанти (саморобні ЦАП на PCM56 та TDA1541A), продавши класичний промисловий ЦАП за 1000$
Друг слухав більшість класичних промислових старих та нових ЦАП, в тому числі Соніка Франтірс 2 та Марка Левінсона 35
Вибір спочатку PCM56, а після TDA1541A для мене виявився ну ніяк не сподіваним.
Логічно після PCM56 обрати PCM5))
Тим більше апаратів на TDA1541A у нього уже було штук 5 так точно.
Тому шляхи меломанів не передбачиш)))
Універсального, найкращого варіанту нема, головне знати чого ти хочеш, а чого ні.
Я вирішив таки зібрати в одній коробці ЦАП на 2 PCM53 + 2 Sharp IR3K16A з пермалоєвим трансом 1:10 на виході.
Вчеплю туди ламповий вихід на черепахах EF11 EZ11.
Куплять пару PCM53-I - з струмовим виходом і без операційників.
Є зацікавлені люди)))
Як не як це така рідкість та надбання народного господарства.
Це уже історія, такого уже не буде..!
І звучать вони прекрасно!
Я скільки слухав - PCM53 явно і значно переграють PCM56 PCM58 PCM63.
А Sharp IR3K16A переграють TDA1541 і по звуку ближчі саме до TDA1540 (P)
Це останній проект по ЦАПах, - типу випускний екзамен чи, точніше, звітний, завершальний концерт)))
Ну ще мене чекає нарощення бітності до 15 біт на 4 1540 + STM32.
Але це через роки, тут спішити нема куди. Головне є ідея, бажання і практичне розуміння як це робити)))
(20-02-2017 01:46)Nemo писал(а): Цікавий історично апарат. Такий чи подібний (комплекс апаратів в стійці) колись був в Михайла і купувався чи то коштував від тоді 10-ку $ чи щось подібне. По звуку він також був ок. Він на ньому навіть робив оцифровки з вініла і викладуав тут.
Да - скорее всего в Москве был тот-же аппарат.
Я понимаю что всё очень относительно. Но в голове свои тараканы и хочу такого монстра, и всё! ))
Может это конечно и выстрел мимо. Не могу сказать.
Насчёт PCM53 / PCM63, скажу как обладатель обоих - я не знаю что лучше. Нет у меня двух одинаковых аппаратов на разных ЦАП, да и кроме того мне на Sonus Faber больше все-таки Anodyne нравился, но Sonus Faber теперь в прошлом и таки Sony теперь лидирует, искажений меньше, разделение по каналам лучше и это хорошо слышно, думаю это больше связанно с конструцией аппарата в целом. Но самое главное таки что Sonus Faber в прошлом - теперь всё по-другому. Если чо - приезжай в гости
(20-02-2017 13:38)CTAC писал(а): Да - скорее всего в Москве был тот-же аппарат.
Я понимаю что всё очень относительно. Но в голове свои тараканы и хочу такого монстра, и всё! ))
Может это конечно и выстрел мимо. Не могу сказать.
Насчёт PCM53 / PCM63, скажу как обладатель обоих - я не знаю что лучше. Нет у меня двух одинаковых аппаратов на разных ЦАП, да и кроме того мне на Sonus Faber больше все-таки Anodyne нравился, но Sonus Faber теперь в прошлом и таки Sony теперь лидирует, искажений меньше, разделение по каналам лучше и это хорошо слышно, думаю это больше связанно с конструцией аппарата в целом. Но самое главное таки что Sonus Faber в прошлом - теперь всё по-другому. Если чо - приезжай в гости
Привіт!
Чудово, коли знаєш чого хочеш і є ентузіазм продовжувати шлях)))
Я сьогодні доберуся додому і ввечері трохи послухаю PCM53, Sharp і TDA1540D та попорівнюю)))
За запрошення дякую, приймаю, трохи розгребуся, настане весна, цілком можу приїхати)))
(20-02-2017 18:15)Nemo писал(а): За запрошення дякую, приймаю, трохи розгребуся, настане весна, цілком можу приїхати)))
Дак если не увлекаться этим - может съехать башка от реалий, лучше жить с Майлсом Дэвисом, Битлами и Хендриксом, так спокойней - проверено годами
Тебе всегда рад! Может притянешь плоды своего нового творчества, а то и так просто, будет тоже здорово!
За що величезна вдячність продавцеві
Золоті PCM53JG-I - велика рідкість...
Зібрати на них ЦАП і послухати - рідка, знакова подія!
Враження від прослуховування перших треків такі:
Нема характерного почерку і характеру звучання операційників.
Також звук став легким та вільним, переконливим.
Неначе з нього зняли кайдани (операційники).
Також трохи краща детальність, розширення та мікродинаміка.
потрібно доробляти варіант з лампами, слухати.
В зібраному варіанті ЦАП можна буде прямо порівняти між собою звучання Sharp IR3K16 та PCM53JG-I, перемикаючи тумблер.
І за одне порівняти звучання ЦАП на Sharp IR3K16 та PCM53JG-I з TDA1540D
Прямо таки грааль можливостей спадщини світового аудіо!
Також зацікавленими людьми на айбеї куплено пару керамічних PCM53JG-I про запас, коли ще не було зрозуміло чи вийде придбати золоті..!
Поставив в макет ЦАП золоте реле від Telefunken S 600.
Щоб можна було переключати струмовий аналоговий вихід Sharp IR3K16 або PCM53JG-I.
Протягнув провід комутації реле до дивана. Також протягнув провід від селектора входів підсилювача (він у мене також на "золотих реле").
Довго порівнював Sharp IR3K16, PCM53JG-I та TDA1540D на тому самому матераілі перемикаючи тумблери з місця прослуховування.
Тільки після такого порівняння для мене більш менш ясно що і до чого.
PCM53JG-I (16 біт, заявлена лінійність 16 біт) - багатий, дорогий, благородний звук, рівний в діапазоні, хороша детальність і розширення.
Sharp IR3K16 (16 біт, заявлена лінійність 15 біт) - багатий, дорогий, благородний звук, трохи виращений акцент на СЧ діапазон, хороша детальність і розширення, але при цьому місцями відчувається кривуватість і кривуватість.
В порівнянні з PCM53JG-I звук більш яскравий, свіжий, натуральний, переконливий, живіший.
TDA1540D (14 біт, заявлена лінійність 14 біт) - багатий, дорогий, благородний звук, рівний в діапазоні, детальністю, розширенням і мікродинамікою трохи поступається PCM53JG-I та Sharp IR3K16.
В порівнянні з PCM53JG-I та Sharp IR3K16 звук найяскравий, найсвіжий, найнатуральніший, найпереконливий та найживіший.
На мій слух в TDA1540D музичні образи найбільше відповідають дійсним.
Я сьогодні, декілька годин назад, був на живому виступу гурту ВВ попутно по гарячих слідах послухав та попорівнював.
По моєму досвіду, на мій слух всі чіпи PCM53JG-I, Sharp IR3K16 та TDA1540D звуком дуже достойні!
В якості основного джерела можна слухати будь який з них.
Різниця мінімальна та не принципова.
А всі вони являються академічною класикою і світовою спадщиною цифрового аудіо)))
На цьому експерименти і порівняння завершено.
Я уже напорівнювався і наслухався)))
ЦАП на PCM53JG-I + Sharp IR3K16 зберу в корпусі з лампами EF11 EZ11 та передам зацікавленим людям. Пізніше часом викладу фото.
Через роки мене чекає тільки один останній проект - реалізація ЦАП 15 біт на 4 1540.
З ним все просто - його по звуку можна буде для початку порівнювати з аналогічним ЦАП 14 біт на 2 1540.
Далі можна убде порівняти з ЦАП на PCM53JG-I або Sharp IR3K16 на предмет детальності, розширенням та мікродинаміки.
Зацікавлені люди прислали коробку плат з TDA1540D від старих CD плеєрів.
Випаяв, додав фото.
Саме TDA1540D такої великої кількості одночасно у мене ще не було)))
Мають ще привезти)))
Я їх не продаю, вони не мої і т.д. - просто ділюся враженнями)))
У мене є 4 своїх TDA1540D, - типу вистачить, більше не потрібно.
Тема з часів самого створення з ресурсними обтяженнями розмежована)))
Послухав уже тиждень не спішно золоті PCM53JG-I та Sharp IR3K16, не так давно слухав PCM58.
Що я скажу TDA1540D звучать краще!
По детальності і розширенню питання до TDA1540D трохи є.
Але по загальному класу звуку та музичним образам, враженням та емоціям без варіантів TDA1540D значно переграють PCM53JG-I та Sharp IR3K16.
Думаю, я уже не буду збирати ЦАП на інших мікросхемах.
Тільки через пару років спробую зробити ЦАП 15-16 біт на 4 TDA1540D.
Из такой кучки есть возможность поотбирать в пары по номерам выпуска. (номера там спереди и сзади, спереди - год и неделя выпуска, сзади - видимо, номер конкретной партии).
Потому как монтажницы почему-то не всегда в один плеер ставили ЦАПы из одной партии. Видимо просто руку в коробку с микросхемами запускали, и что попадалось, то и вставляли в панельки-кроватки на плате.
(чаще попадались одинаковые, но иногда - нет).
(03-05-2017 17:48)CTAC писал(а): Ну и как впечатления?
Чудові!
Передбачувані, - як PCM53-I з ламповим виходом
Я без ламп уже тривалий час слухав раніше, тому в цілому орієнтувався що і як.
Лампи лише здійснили свій характерний внесок.
Але по PCM53 - там суть звуку перед усім визначається саме мікросхемою ЦАП, а не типом виходу.
PCM53-V також звучать цікаво і достойно і визначають відсотків 80 концепції.
Якось так.
Різниця аналогічна різниці звучання аналогових виходів інших мікросхем ЦАП - з операційниками або з лампами.
Після завершення збирання цього ЦАП і перед відсиланням ініціатору, потрібно буде не спішно місяць послухати і ще раз порівнювати 1540 з 53.
Мало часу... Якби не провів гори експериментів по аудіо раніше, - тепер би такої можливості не було б(((
Трохи подався в сторону експериментів з акустикою.
У мене завжди була ідея зробити чи послухати класичну 3-х смугову акустику на паперових динаміках на паперових чи тканинних підвісах чубливістю децебел так 96.
Прикупив пару 6" паперових норвезьких шириків, прикрутив до них басову секцію Альтеків 615 і 2ГД-36 на ВЧ і слухаю)))
Я дуже люблю Альтеки 615 і змінювати їх підстав не бачу.
Скоріше за все така пристрасть до акустики з СЧ-ВЧ компресійним драйвером з рупором + НЧ паперовий бас, породжена ще з епохи частих відвідувань заходів і любові до доброго концертного звуку середніх і великих залів.
От пару днів назад йшов повз сцену фан зони Євробачення, там виступало пару гуртів, зупинився, послухав хвилин 20. Любов до класної концертної акустики і звучання в повній міні залишається)))
Ну ще пару днів назад я також послухав рупорну акустику з 15" паперовим басовиком в рупорів і 4" СЧ-ВЧ драйвером з алюмінієвою діафрагмою в експерементальному проміжному рупорі.
Звучання цієї акустики в значній мірі вразило та здивувало!
Хоча за останній рік рупорів та драйверів, найрізноманітніших, переслухав багато)))
Тобто я всеціло приймаю в якості основної акустики тільки варіант СЧ-ВЧ компресійного драйвера + рупор і паперовий НЧ на паперовому або тканинному підвісі (тут уже можуть бути варіації - закритий корпус, фазик, рупор).
Але 2-3 смугова акустика на паперових динаміках улюблена ще з дитинства, часу старих радіол та лампових телевізорів!
Поки прикрутив ШП + ВЧ до 15" НЧ, скрутив кросовери і слухаю в макетному варіанті, уже десь місяць.
І поки не наслухався, думаю, слухатиму перебіжками ще пару місяців.
Дуже уже класно звучить і потрібно зрозуміти чи закупляти 12-15" бамсовики і скручувати коробки під другу акустику - типу на підміну, вихідного дня, альтернативну)))
Ну а далі потрібно вчепити Альтеківський басовик назад - в акустикуна Альтеках 615, зібрану в корпусах Ямамото.
І відслухати основну різницю між 1540 і 53, адже Альтеки - це ж класичні студійні монітори, - на них порівнювати в самий раз)))
По ПСМ53 враження дуже хороші.
PCM53 - це реальність, аудіофільська, меломанська, з чудовою детальністю, розширенням, рівним, благородним та багатим звуком. Це типу VIP, TOP, еліта, знакова мікросхема.
Ніяких міфів!
(04-03-2017 12:15)Nemo писал(а): Зацікавлені люди прислали коробку плат з TDA1540D від старих CD плеєрів.
Випаяв, додав фото.
Здравствуйте. Красивая керамика. Царство небесное плеерам. Остальные детали тоже правильно отпели, я имею в виду MAB-ы?
А кто собственно хозяин всего богатства? Кпил бы парочку керамических 40-х.
Після біглого освоєння процесорів STM32 років півтора назад, оцінки їх можливостей, у мене виникла ідея прикрутити до них 2 або 4 шт мікросхем TDA1540, - перед усім для спроби нарощування бітності.
Але попри те, що я тоді перебіжками на роботі реалізував проектик читати файлики з SD картки і відтворювати сучасною мікросхемкою 1-бітного ЦАП з входом I2S, - я це все закинув і до вчора ідеєю не займався.
Тепер ідея має трохи інший ракурс 2 або 4 шт мікросхем TDA1540 до процесора STM32, вчепити до нього SD картку, ламповий клок і послухати в якості транспорту в такій конфігурації:
SD карта - STM32 - 4 x TDA1540D
Порівняти звучання з класичними МУЗПК з карткою RME або класичними CD транспортами.
Суть в чому, - картка RME звичайно круто, але в такому варіанті додається стільки додаткових мікросхем, стільки кабелів, перетворень, операційна система, драйвери і т.д.
В сучастому Світі хочеться чогось мінімального, про суті і конкретного.
В описаному ж випадку ланки всього дві - STM32 + 4 x TDA1540D
Звичайно є Raspberry Pi, Cubieboard, Volumio - зручні, прості, практичні, сучасні.
У мене є ці плати на роботі, але це не зовсім те, - там операційна система, драйвери, незрозуміле тактування і т.д.
Варінти хороші, але не зовсім те, що хочеться порівняти і перевірити.
Є готові твердотільні транспорти і т.д.
Але, тут мова іде про глобальні фейли з сучасними аудіоінтерфайсами, їх погане звучання і довіра своїм схемам і програмам)))
У них часто нехнують базовими аксіомами та законами електроніки, хоча цінник великий та інтерфейси зручні.
Прикрутивши SD карту до STM32, можна написати правильну і класну програму читання відліків з VAW файлу і відтворення його відразу в мікросхему ЦАП без додаткових мікросхем, інтерфейсів, ОС і драйверів - в цьому і є основна суть.
Більше того, систему тактування і формування сигналу відтворення семплів RLCK (WS or LAT) можна і планується зробити не на самому процесорі чи ПЛІС, а на дисретній логіці.
Відповідно сітку частот і сигнал відтворення відліку 44,1 кГц формує логіка.
А процесор STM32 займається тільки подаванням данних аудіосемплів.
Приблизно так і планується зробити на STM32 + 4 x TDA1540D.
Але конкретно зараз у мене нема в наявності порожніх плат ЦАП для TDA1540
Тому, я поки зробив макетит з таким набором, який був під рукою:
SD карта - (SDIO) - STM32F407 - (I2S) - ALTERA EPM240T100C5N - (2x16 Bit Paralel) - 2 x PCM53
Зібрав, запрограмував, послухав пару треків в навушниках від штатного клока, - круто і прикольно)))
Поки відклав все в шафу.
Далі або дороблю і замовлю нову плату ЦАП на 1540, отримаю і буду прикручувати саме 1540 до STM32F407.
Роже розпаяю по швидкому пару 1540 на макетках.
Або зберу плату з тригерами і тактувалками для сітки частот 44.1 і потроху писатиму програму.
Це уже більш практичне і насущне.
Найбільш складним було знайти і налаштувати нормальну бібліотеку SD карти і розібратись з апаратним I2S процесора STM32F407.
Мова їде про екзистенційну, ідейну суть і інтерес послухати подібну реалізацію і порівняти з РМЕ.
Думаю, хто в темі, зрозуміють,
Nemo, давно хочу спросить у вас... Так как вы давний приверженец архитектуры R2R, а именно ТДА 1540... А с недавних пор шествует по планете чудесная линейка ЦАПов на R2R, например младший в линейке DENAFRIPS - ‘ARES’ или HOLO Spring - как вы относитесь к этом ренессансу R2R?
Не слушали ли эти ЦАПы?
Есть ли смысл далее развивать "тему" ТДА1540, когда есть такие ЦАПы?
I don't care about their different thoughts... Different thoughts are good for me...
Сколько не писали про TDA1540 - всегда вроде было R2R... Я не специалист в этом, могу заблуждаться, но... вот вопрос и ответ в этой теме касательно R2R https://hi-fi-forum.net/forum/thread-159...pid3222345
или вот _http://www.lampizator.eu/Fikus/R2R_DISCRETE.html
Или вот эта фраза, например:
Цитата:The absolute peak of R2R was the chip from Burr Brown (Japan) (later acquired by Texas) called PCM1704, with close followers of Philips’ TDA1541A, (and 1547) Analog Devices AD1865 and the Burr Brown’s own PCM 63.
Во всяком случае что-то очень и очень близкое к R2R.
(03-12-2017 19:54)Kir9790 писал(а): Nemo, давно хочу спросить у вас... Так как вы давний приверженец архитектуры R2R, а именно ТДА 1540... А с недавних пор шествует по планете чудесная линейка ЦАПов на R2R, например младший в линейке DENAFRIPS - ‘ARES’ или HOLO Spring - как вы относитесь к этом ренессансу R2R?
Не слушали ли эти ЦАПы?
Есть ли смысл далее развивать "тему" ТДА1540, когда есть такие ЦАПы?
Привіт!
Даруйте, що так довго не відповідав, - зайнятий, мало часу.
Так, я дійсно прибічник класичних мікросхем ЦАП, таких як TDA1540, TDA1541, PCM53, PCM58, D20400 і т.д., один період слухав багато різних класичних просимлових ЦАП.
Звук однобітників не люблю...
Конкретно DENAFRIPS - ‘ARES’ або HOLO Spring не слухав.
Слухав інший англійський промисловий ЦАП на дискретці цінником 2000$.
Непогано, але з своїми за і проти.
Загалом описані Вами ЦАП, - це ті ж самі R-2R ЦАП, але виконані на дискретних резисторах.
Ну хіба що сучасніші і з новішими інтерфейсами.
Але, по великому рахунку, від тих самих PCM58, PCM63 вони мало чим відрізняються.
Це ні скільки не еталон, зовсім не еталон, просто нормальна реалізація ЦАП на дискретних детальках.
TDA1540, TDA1541 - мають трохи іншу структуру і принципи роботи, відповідно й звучання.
Там комбінація DEM ланок (динамічне підлаштування бітів) і R-2R ЦАП.
Щодо мене, - я не люблю ЦАПи з операційниками або транзисторами в вихідній аналоговій частині.
Люблю ЦАПи з лампами і/або трансформаторами.
Оскільки у мене класичний ламповий однотактний підсилювач і відповідно акустика під нього на коаксіалах ALTEC 615.
Слухати з такою системою ЦАПи з транзисторами ніякого бажання нема.
Хоча вцілому проти транзисторів нічого не маю, на кухні, в машині, в телефоні, телевізорі ок.
Транзистори чи лампи, - тут уже справа смаку.
Розвивати тему з 1540 по великому рахунку уже нема куди.
1. Я розробив платку цифрового входу для 1540 https://hi-fi-forum.net/forum/thread-107094.html
Платка має класичну вичерпну структуру, альтернативи якій ні по структурі ні по звуку, ні по ціні, думаю, особливо не знайдеш.
Робити плату S/PDIF входу на процесорах STM32 нема ні логічного ні економічного сенсу.
CS8416 + ALTERA EPM240T100C5N - вичерпна класика, для S/PDIF входу 1540 кращого і не придумаєш(((
2. Опробував різні варіанти аналогових виходів для 1540, обрав той, який найбільше подобається по звуку.
3. Прикрутити SD карта - (SDIO) - STM32F407 і до 2 або 4 1540 - перед усім ідейний, екзестенційний і спортивний інтерес)))
Адже, цікаво що і як вийде по звуку в порівнянні з класичними СД транспортами.
4. Якщо 3 вийде добре, на що є вагомі підстави сподіватись, - відкривається дорога до чіпляння до STM32F407 4 шт 1540, писання прошивки нарощення бітності по типу структури та алгоритму PCM63.
З процесором STM32F407 це завданя має реалізуватись досить нескладно.
Тому, маючи чималі напрацювання в професійній діяльності та хоббі по електронічі, сенс провести чи не останній екзистенційний + трактичний експерименти звісно є)))
Чи буде в цьому толк ресурсний судити важко, - не планую займатись цим в ресурсній площині.
Зараз мені в середньому разів так по 3 в тиждень пишуть з бажанням прикупити плату S/PDIF входу 1540, - а я цим не займаюсь(((
Тобто за рік десь 100 листів з бажанням прикупити плату S/PDIF входу для TDA1540, при відсутності афішування теми.
Значить, не те щоб розвивати, а утримувати тему не завалило б..)
Але, мені не до того, зайнятий роботою і екзистенційними діяннями)))
Провів ряд попередніх етапів і зрештою запустив 4 TDA1540D від процесора з SD картою.
Додаю фото.
Поки структура така:
SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - 4 x TDA1540D (по дві на канал в паралель)
Окремою ланкою є додатковий тектовий генератор з подільниками частоти
Тактувалка з кварцом на 11.2896 МГц + 4 х спарених тригерів 74SL74 = окрема опорна частота 44100 Гц - від окремого тактового геретатора, незалежного від процесорів.
Сигнал відтворення чожного відліку формується саме зовнішнім тактовим генератором, а не процесором - часові відліки визначаються виключно тактовим генератором і тритерами подільника частоти.
Цей сигнал також замодиться на вхід процесора.
Процесор читає відліки з SD тактри, керує потоками і відправляє в потрібні моменти лише сигнали DATA та CLOCK.
А сигнал LAT форміється виключно платою тактування на логіці.
Повна відв*язка в таймінгу від процесорів, ПЛІС
Зібрав, запрограмував, причепив до свого напів макетного ЦАП на 4 x TDA1540D + транси на пермалої + EF11.
Послухав.
Прикольно і класно)))
Думаю, на рівні кращих транспортів, які я слухав.
Ну так, з інтерфейсністю бідно
1. Тільки vaw файли
2. Поки тільки читання 10-ти треків, які переключаються по кнопці.
--
1. Тут уже як є, Тільки VAW файли. не планую намагатись писати програму під FLAC або APE - конвертуватиму в VAW якщо що
2. Все вирішується, - можна причепити великий дисплей, багато кнопок і т.д.
Можна навіть причепити USB і прогу для компа або Ethernet.
Але не знаю, на скільки потрібно, дисплей і кнопки ок.
Поки слухув:
1. Без лампового клока
2. Проц і тактувалка живились від імпульсного блока живлення (через лінійні стабілізатори)
І тазом з тим, звук ну дуже достойний, я б сказав, що в ньому було щось особливе, певний характер подачі.
Такого я раніше не чув ні в МУЗПК ні в CD транспортах ні в USB конверторах
Поки послухав перебіжками пару днів, зауважив і все розібрав і зібрав наазд свій напів макетний ЦАП на 4 1540 з SPDIF входом
Ризик бахнути по необережності 4 1540D не обгрунтований)))
Замовив плати ЦАП для 1540.
Коли будуть виготовлені, - зберу макетно/робочу штуку на 4 1540 і продовжу роботу.
Зроблю відраху ламповий клок для тактувалки)))
Поки було цікаво саме запустити)))
Глобальна тема наступна:
1. Перевірити, оцінити як буде звучати в порівняні з RME.
Поки результат вичерпно обнадіює)))
2. Рухатись в сторону нарощення бітності до 15 на 4 х 1540
В цьому плані з процесорами STM32F4 перспективи чудові)))
Проц має розрядність 32 біт, 4 x глибко конфігуруємих SPI, тактову частоту 168 мГц, має SDIO, має 2 х I2S
Поки цей пункт є цілком реалізуємий, у мене є бачення як це робити.
Якось так.
Причепити TDA1540 до STM32 - це знакова подія, екзистенційна, навіть таким історична