Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
dimoha.k68 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 15-03-2013 17:19
(15-03-2013 17:07)serg6677 писал(а):  MUTE не использую и не собираюсь даже на герконах зачем дополнительно портить звук все напрямую.
Совершенно верно,Happy0144 я просто хотел уточнить. Улыбка

(15-03-2013 17:07)serg6677 писал(а):  Спасибо Это очень похоже именно на конденсатор либо связано с непропаем но врядле все давно пропаяно 10500 раз. Сегодня включил в левом канале даже шорох какой-то прошел. Потом тишина отслушал почти пять дисков подряд щелчок слышал только один раз и то может это в записи.
Возможно что в цифре что-то гниёт, а может и нет, тяжело сказать?
А возможно наводка, если земли разделены Ц/А, то попробуйте между ними включить два диода параллельно но во встречном включении или конденсатор, может уйдёт?
Попробуйте, вдруг поможет?
Любые, например IN4148

(Отредактировал 15-03-2013 в 17:55 dimoha.k68.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: serg6677
serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 15-03-2013 20:04
Наверное пока на счелчки внимания обращать не буду. Хорошая проблема сама вылезет. Сейчас включил глухо как в танке час стоит не одного шороха. Уровень собственных шумов и уровень шумов усилителя равны и слышны не дальше 1 см. ухом в динамик.Улыбка

Нет все таки что-то проскакивает и причем со стереоэффектом независимо по обоим каналам. Неужели по цифре что-то пролазит??
(Отредактировал 15-03-2013 в 20:52 serg6677.)
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 18-03-2013 22:04
Був у мене власник твікнутого Філіпса 104. Привіз з собою ще Філіпс 202. Слухали, порівнювали твікнутий 104, не твікнутий 202 і не твікнуту Льову. Потім з моїм ЦАП.
Враження наступні:
202-й грає добре, благо там стоять 1540D.
Льова - краще - Сонівський декодер.
Філіпс 104 відчутно їх переграв по всіх параметрах.
ЦАП дуже схоже на 104-й. Чимось краще, місцями більш чесно.

Твік робився наступний:
1. Заміна ЦАП на TDA1540D
2. Заміна операційників на LME49720
3. Окреме живлення від окремого трансформатора з П-фільтром (пасивним CLC) і хорошими кондесаторами.
4. Видалення цифрового фільтра.
5. Заміна кераміки в обв"язці на плівку.
6. Заміна електролітів на виході на вінтажні Сіменс.
7. Ламповий клок.

Так от, 104-й з ламповим клоком відносно мого ЦАП і 202, Льови відрізняється легкістю, емоційністю і душевністю подачі, якщо так можна сказати. Хто слухав клоки має розуміти. Але таке виражене добре на лампах Дженерал Електрикс. На радянських душевність радянська)

Студійні добре прописані диски слухали. Деякі ріпнув і включав на компі і на 104-му одночасно.
ЦАП звучить краще по різних параметрах, 104 трохи душевніше і глибше місцями.

Такі результати.
Підсумовуючи результати хочу зауважити, що є об"єктивне і мотивоване бажання з часом вчепити клок в звуковушку + можливо ще колись реклокінг синхронний.
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68 , serg6677 , Евген Игорев
serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-03-2013 10:29
(18-03-2013 22:04)Nemo писал(а):  ЦАП звучить краще по різних параметрах, 104 трохи душевніше і глибше місцями.
А более подробно по каким например очень интересно. Какие шнуры? Для чистоты эксперимента они должны быть идентичны.А переключали селектором или перетыкали? У меня например на родных шнурах со 104 (пришлось отрезать 15 см для экспериментов) оба устройства играли заметно по разному, но похоже. Когда шнур был заменен на аудиоквест - отрыв в частности в детальности стал просто астрономическим.
(18-03-2013 22:04)Nemo писал(а):  1. Заміна ЦАП на TDA1540D
2. Заміна операційників на LME49720
3. Окреме живлення від окремого трансформатора з П-фільтром (пасивним CLC) і хорошими кондесаторами.
4. Видалення цифрового фільтра.
5. Заміна кераміки в обв"язці на плівку.
6. Заміна електролітів на виході на вінтажні Сіменс.
7. Ламповий клок.
А аналоговый фильтр на 104 не ставили? Я отслушал много разных дисков и пришел к выводу что сибилянты как таковые минимальны и присутствуют на не более 5-10% специфически записанных фонограмм. Встроенный фильтр в усилитель 20Кгц вполне прилично справляется с фильтрацией поэтому на выход ставить ничего не буду.
(Отредактировал 19-03-2013 в 10:51 serg6677.)
Найти все сообщения

audin1970 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-03-2013 12:56
А аналоговый фильтр на 104 не ставили? Я отслушал много разных дисков и пришел к выводу что сибилянты как таковые минимальны и присутствуют на не более 5-10% специфически записанных фонограмм. Встроенный фильтр в усилитель 20Кгц вполне прилично справляется с фильтрацией поэтому на выход ставить ничего не буду.
[/quote]

Тоже остановился на варианте без аналогового фильтра.
Сибилянты "успокоились" после поднятия частоты среза на входе усилителя до 200-300Кгц.Попробуйте,если не пробывали, постепенно уменьшая ёмкость в фильтре Вашего усилителя в 2, 4, 8, 10, 15 раз,найти оптимум.Если,конечно,Ваш усилитель нормально переносит высокочастотные помехи.
Найти все сообщения

serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-03-2013 13:57
Все щелчки поборол. В одном из SMD резисторов произошло отслоение и "плавал" контакт. Mad0228BiggrinBiggrinBiggrin
Кстати выбросил 10Мкф подпор по +5 после гасящих резисторов остались только пленка 0,1. Понравилось больше, кажется пространство более расширилось надо послушать. По -17 тоже только 0,1 уже давно.
(Отредактировал 19-03-2013 в 15:43 serg6677.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-03-2013 18:33
Розширення, детальність, тональний баланс, натуральність, насиченість, злитність звуку.
Шнур в 104-рідний. В принципі товстий, кращий ніж був у мене на 204-му і на принесених 202, Льова і матеріали з виду хороші.
Шнурки у мене з Клоца АС110 і ще якогось так 9000 - краще що є в Джазклубі з Клоців + Штекери краще і доступних Нутриків.
Вцілому на таких бюджетних кабелях зупинився, багато в чому влаштовують + збалансованість компонентів.
Ні, на 104-му залишається рідний активний фільтр з рідними з деталями тільки з іншими операційниками, не змінював і не зміню + він уже не у мене.

Мівй варіант макета ЦАП, який залишив собі, як і писав, на мас156 - перетворення напруга/струм + пасивний LC фільтр 1-го порядку. Мені так подобається найбільше, але треба доопрацювати і прочитати книжок.

А ламповий клок, напевне й хороші транзисторні має самий найоб"єктивніший вплив.
Філіпси грали як філіпси, а з клоком більше розширення, натуральність, я б сказав більше розширення по інструментах, звуків додається.
Можна стверджувати, що це також вагомий абгрейт.
Не в якості реклами.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Евген Игорев , serg6677 , audin1970
serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 19-03-2013 20:27
Согласен. Клоки это один из основных компонентов что вносит наиболее заметные улудшения, наряду с правильным питанием. К сожелению ламповый послушать негде. Мой на генераторе на этом этапе меня полностью устраивает и менять не хочется.
А что касается шнуров если владелец 104 поменяет родной шнур он сильно удивится давит он LME49720 и является в этой улудшенной системе слабым звеном. С NE5532 можно не менять бестолку.

10мкф по +5 назад не возвращаю, может у меня обострение аудиофилии Fool, но лучше, все глубже и вокал естественней.
(Отредактировал 19-03-2013 в 20:40 serg6677.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: audin1970
audin1970 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-03-2013 10:22
[quote='Nemo' pid='1599911' dateline='1363707186']

Мій варіант макета ЦАП, який залишив собі, як і писав, на мас156 - перетворення напруга/струм + пасивний LC фільтр 1-го порядку. Мені так подобається найбільше, але треба доопрацювати і прочитати книжок.
( )
Аналогичные впечатления.Чем меньше порядок фильтра,тем правильнее и стабильнее локализация источников звука,лучше передача пространства между музыкантами и воспроизведение акустики помещения,выше прозрачность и плавность ревербераций.
По лёгкости восприятия музыки и адекватности передачи эмоций звучание становится ближе к звучанию аналогового источника.
При соблюдении,конечно,некоторых условий.Иначе,с чем боролись-на то и напоролись.
Межблочные кабели предпочитаю симметричные с подсоединением экрана со стороны источника или, в некоторых случаях,без экрана.
Удачи в свершениях!
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68 , Nemo , serg6677 , Mark_V
audin1970 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 21-03-2013 08:56
(19-03-2013 13:57)serg6677 писал(а):  Все щелчки поборол. В одном из SMD резисторов произошло отслоение и "плавал" контакт. Mad0228BiggrinBiggrinBiggrin
Кстати выбросил 10Мкф подпор по +5 после гасящих резисторов остались только пленка 0,1. Понравилось больше, кажется пространство более расширилось надо послушать. По -17 тоже только 0,1 уже давно.
Без 0,1мкф может оказаться лучше.Как,впрочем,и без буфера,и без разделительного конденсатора,и без килоомных резисторов в цепи прохождения сигнала.50-100 Ом,на мой взгляд,вполне достаточно.
(Отредактировал 21-03-2013 в 09:05 audin1970.)
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 28-03-2013 11:44
Слухав потроху ЦАП і не тільки ЦАП..!
Також й здійснив немалий прорив з чисто аналоговими джерелами системи Улыбка
Невдовзі буду потроху продовжувати експерименти з 1540, благо є певні плани, мотивація і домовленості.

Попалась принагідно пара трансформаторів з іншого брендового ISDN модема..)
Що цікаво, перші по параметрах мали смугу 10 кГц...10 МГц, а ці мають по даташту 200 Гц... 4 кГц, тобто використовувати їх для фільтрації складових вище 20 кГц зовсім не варіант...
Вчепив, послухав, дійсно не варіант)
Можливо, були різні модеми.
Також почитав трохи книжку про магнітних матеріалах. З того, що прочитав - пермалої потрібні..!
Інші матеріали мають ряд своїх недоліків для використання в аудіо... Зокрема гора нелінійностей.

Ввів найменування одного з рекомендованих матеріалів і знайшов:
"
ООО "Промышленно-торговая компания Грант" предлагает ленту 0,2х100 сплав прецизионный магнитно-мягкий 50НХС.
Бухта 6,6 кг.
Цена 180 грн./кг.
Проведен спектральный химический анализ.
Сплав 50НХС - прецизионный магнитно-мягкий сплав, который используется для изготовления для сердечников аппаратуры связи звуковых и высоких частот, магнитных головок, импульсных трансформаторов, работающих с небольшим подмагничиванием или без подмагничивания.
По вопросам закупки ленты обращайтесь по телефону: (044)383-36-50 или пишите на E-mail: grant@grant.kiev.ua
"

В відповідях на питання написано, що можуть продавати не лише всією бухтою, а також відмотувати певну кількість.
Можливо, кому буде цікава інформація.

До речі, нарешті доробив і замовив виготовлення платок для конвертора формату S/PDIF - TDA1540, скоро мають бути.

(Отредактировал 28-03-2013 в 11:56 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: dimoha.k68 , serg6677
serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 28-03-2013 20:15
Послушал у товарища его 304-й на однотакте и широкополосках. Я бы не сказал что на моем больше сибилянтов со штатным фильтром моего усилка. А в качестве влияния на звук фильтры еще непонятно как себя поведут. Для себя решил без них возможно пока. Звук более чем. 104 вчера продал за ненадобностью.

А на воздухе такую индуктивность намотать нельзя?
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 28-03-2013 22:54
Можна, але результат буде сумнівним - велика кількість витків, велика ємність, велике розсіянні поля і тому подібне. Мені не надто сподобалось ні тут ні в фільтрах акустики - на залізі краще.

Ще така деталь про реалізацію ФНЧ.
Адже можна зробити в ЦАП, плеєрі перетворення напруга/струм на операційнику, після якого паралельно (через переключалку) підключити декілька варіантів фільтра - активний 3-го порядку як в Філіпсах, пасивний LC, інше і потроху вислуховувати, порівнювати або й взагалі залишити на завжди.
Чомусь раніше про це не думав..)
Найти все сообщения

serg6677 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 28-03-2013 23:21
Nemo не по теме но на акустику на каком железе катушки мотаете? Я без сердечников.
Найти все сообщения

Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 28-03-2013 23:32
Зараз ні на якому.
В Юніверсіті 312 НЧ біфлексні (без електричного фільтра, з механічним). ВЧ, фільтр першого порядку - конденсатор.
А тоді при експериментах з 4А-32 і 1А-22 найкраще НЧ - 1 порядок (катушка), ВЧ - 2-го (катушка + конденсатори).

Тоді мотав на зілізі від ТВЗ-1-9 складеному від двох трансформаторів. Знаю інші для акустики купували Монакоровські катушки на залізі і відмотували. В полочній акустиці Тандберг фільтри 2-го порядку. На НЧ стояла на повітрі, на ВЧ - на фериті.

На повітрі - 80 витків поводом 1мм.
На залізі - 10 для аналогічної індуктивності.
Залізо від ТВЗ-1-9 варіант бюджетний і доступний. Але якщо набрати більшу площу і між пластинами ставити ділектрик виходить в цілому непогано. Загалом з залізом і трансами проблема, але все ж є варіанти.

Якщо маєте залізо від звукових трансів, спробуйте, послухайте, принаймі на ВЧ, оціните.

Точка зору про необхідність осердя аргументорана, зараз перечитую книжку про матераіли і елементи і переконуюсь. І практично перевірена рядом людей)
(Отредактировал 28-03-2013 в 23:34 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: serg6677
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 31-03-2013 17:19
Зібрав принагідно клок на октальних лампах 6Ж4 і 6Ц5С і інших вітажних деталях.
Вирішив, що варто реалізувати давній задум і спробувати вчепити такт від нього до звукової карти.
Благо даташит на vt1724 (чіп звуковушки) таки вдалось знайти.
Послухав і слухаю звучання.
Ефект клока в звуковушці цілком аналогічний його ефекту в CD плеєрах - звуки стають більш природними, натуральними, легкими; збільшується розширення і детальність, додається нових звуків, які раніше були втраченими. Ну і душевність звучання. Можна сказати, що дуже нагадує звучання вінілових пластинок або касет. Ну і звісно ще один крок до звуку дорогих ЦАП.
Загалом результатом задоволений.

Справа в тому, що з мого досвіду і досвіду інших людей, - відключення цифрового фільтра і спрощення аналогового краще супроводжувати додаванням лампового клока. Дуже лікує призвуки і ставить все на свої місця, хоча можна чіпляти клок і без інших змін.
Думається, тепер без клока слухати буде не надто цікаво...

З часом можна буде спробувати реалізувати синхронний реклокінг сигналу LAT в ЦАП.

Вчора змінив в Льові конденсатори блока живлення. Виявляється вони сіли до 25% номіналу. ніколи б не міг подумати.
Після цього працює добре і читає впевнено.
Бігло послухав. Сонівський декодер там, 202-й Філіпс переграла на раз. А в порівнянні з мою реалізацією, мені її слухати було не цікаво. Замотав в стрейч і відклав в шафу до забирання власником.

Найти все сообщения

Выразили согласие: fred , alex23 , serg6677
fred Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 31-03-2013 17:59
(31-03-2013 17:19)Nemo писал(а):  Зібрав принагідно клок на октальних лампах 6Ж4 і 6Ц5С і інших вітажних деталях.
Якщо не важко пару слів про конструкцію клоку та її особливості,
вплив на звучання єлементів конструкціі.
Давно придивляюся до тієї схеми,все ніяк не наважуся Улыбка
І ще,чи треба щось міняти відносно цього ескізу що Ви приводили вище ( від Аббаса).

Буду дуже вдячний Вам !

(Отредактировал 31-03-2013 в 19:02 fred.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: strelok
alex23 Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 31-03-2013 18:00
Недавно стал владельцем Штудера 725А, немогу отделаться от ощущения, что слушаю, бабинник, или винил. Мне очень интересно, как на заре СД смогли получить такой звук, потом все модернизировать и "приближать" аналог, чтобы через 40 лет вообще его потерять. Специально что ли? А сколько ж бабла на этом заработали? Цапыдакишмаки.
Найти все сообщения

Выразили согласие: fred , serg6677 , dimoha.k68 , audin1970 , Dimon 77
Вячслав_М Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 31-03-2013 22:34
70% работы проделано....
Эпопея началась в начале марта, когда пришла новая партия резисторов.
Пожалуй не было только рикенов.
Блуждание в трех соснах и увязание в разных оттенках звуков продолжалось до тех пор пока был не сформировано четко осмысление, прошедшее дальнейшую проверку:
- Все резисторы окрашивают звук - нет ни одного исключения.
- Весь фокус нейтральности в звуке заключается в комбинации резисторов с разным оттенком, когда либо они дополняют друг друга, либо компенсируют.
- Также они по разному ведут себя в полосе частот, - некоторые с безукоризненной серединой шелестят на ВЧ и тупо не пропускают бас, другие, имеют провал на середине и тп. Некоторые имеют ярко выраженную синтетику в определенной полосе частот.
Причем этот характер наблюдается, что в последовательном, что в параллельном включении (это вообще для меня явилось загадкой, но тем не менее десятки отслушиваний и не одним мной).
Из дешевых - более менее нейтральным оттенком обладают угольные, но шумны, мажут и оставляют длинные шлейфы после себя во всей полосе частот. Хотя и очень музыкальны. Наши ВС еще вдобавок крадут бас и суббас.
Металоксид - весьма точен, нет шлейфов, но сильно упрощает картину, и все делает плоским. В некоторых цепях почти безальтернативен.
МТ-0.5 великолепная натуральная естественная передача от нижней середины до СЧВЧ. Срезает начисто бас и суббас, небрежен на ВЧ.
МТ-0.25 неинтересен - полоса частот еще более сужена. Оттенок звука - вялый. (По МТ - даже на спектроанализаторе виден его характер... )
DALE RN55 - в первом включении - более чем интересно, но почти сразу начинает проявляться синтетическая окраска в основном на СЧ. В некоторых цепях звук вялый. (У меня так и не прижилась вся эта партия. Если кому надо могу выслать для опытов)
DALE RNС55 - синтетика только на басе, но компенсируется другими типами резисторов. В остальном хороший выбор. Прекрасное разрешение, панорама. (В начале когда переборщил с ними то получил такой глубокий и низкий бас, что слушать даже на низкой громкости стало невозможным - и самому было не по-себе и соседи прибегали даже с первого этажа (я на третьем)).
Пока такие дела. Может кому то это и пригодится.

Не достигнув желаемого, они сделали вид, что желали достигнутого.
Найти все сообщения

Выразили согласие: fred , serg6677 , dimoha.k68
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 01-04-2013 09:52
(31-03-2013 17:59)fred писал(а):  Якщо не важко пару слів про конструкцію клоку та її особливості,
вплив на звучання єлементів конструкціі.
Давно придивляюся до тієї схеми,все ніяк не наважуся Улыбка
І ще,чи треба щось міняти відносно цього ескізу що Ви приводили вище ( від Аббаса).

Буду дуже вдячний Вам !
Власне, ідея клока і його схеми належить шановному Зульфугарову Аббасу. Він її комерційно використовує. Розголошувати утаємничені схемні подробиці, які вдалось вияснити в своїх екпериментах, вважаю не надто етичним і не буду.
Раджу почитати його вітки на інших форумах, де приведено як підключати клок до Філіпсів, + ця схема багато чого стане зрозумілим.

http://www.classicaudio.ru/phpbb/viewtop...f=8&t=9165

Додам наступне - загалом для мінімального і достатнього клока, щоб відчути і оцінити його вплив достатньо зібрати клок 6Н23П(ЕСС8Cool або 6Ж9П(E180F) з окремим трансформатором живлення, сміливо можна без кенотрона, краще двохнапівперіодний випрямляч на германієвих діодах.
Іноземні лампи значно-значно краще але відповідно і значно дорожче, радянські задовільно.
Тому я по можливості і вибрав не пальчикові радянські лампи, які звучать досить посередньо, а недорогі і доступні, але хороші по звуку октальні радянські старих років. Відповідно потрібно збільшити напругу живлення.
Такий клок я збирав в минулому і мав нагоду порівнювати з клоком на різних хороших іноземних пальчикових - показав себе достойно.

Ви можете списатись з Аббасом і задати йому певні питання по схемі клока, думаю, підкаже.
(Отредактировал 01-04-2013 в 09:55 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: fred

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS