Обсуждение обзора авторского цапа на TDA 1540 от Nemo
Автор Сообщение
K.V.V. Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 21:56
(13-10-2014 20:25)serpens писал(а):  Если ваш ЦАП играет только компакт диск аудио, зачем МузПК? Может, взять просто хороший сиди транспорт?
Вы же современные форматы слушать не сможете.
Коллеги, просветите, что достойного есть на хайрезах, ради чего стоит озаботиться современным цапом?

рядовой Рабинович пишет записку перед боем:
- Если меня убьют, прошу считать меня коммунистом!
...и, чуть погодя...
- А если нет, то - Нет!
Найти все сообщения

Выразили согласие: CTAC , Дмитрий Медведев , JRA7
vd-two Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 22:08
K.V.V., так посетитель был прав! Улыбка
Найти все сообщения

K.V.V. Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 22:11
(13-10-2014 22:08)vd-two писал(а):  K.V.V., так посетитель был прав! Улыбка
В данном случае, кажется, "автор" выражался несколько иначе?
Biggrin

...и, чуть погодя...
- А если нет, то - Нет!
Найти все сообщения

Eugene. Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 22:30
(13-10-2014 21:56)arturius писал(а):  Так же считаю, что за 600 у.е. можно подобрать заводской аппарат по лучше, или по дешевле без потери в звуке
После длительных и «кровавых» дебатов, наконец, подошли к сути – соотношения цена – качество.

С уважением.
Найти все сообщения

Выразили согласие: K.V.V. , Sound-YP , Тибетский Ламер , FiLiN , quadrokot , aqvadim , bobrw , Cox. , FilaBatya , parasound , Sheridan , etlik
victorr Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 22:54
(13-10-2014 21:56)K.V.V. писал(а):  Коллеги, просветите, что достойного есть на хайрезах, ради чего стоит озаботиться современным цапом?
Заходите на рутрекер и в строке поиска задаете "TR24 OF". При этом надо учитывать, что выдаст не все, а только релизы до января 2014. Чёт глючит поиск у них.
Одна из моих раздач от Lindberg Lyd AS (2L) (для примера): [TR24][OF] Hoff Ensemble - Quiet Winter Night (24/192) - 2012 Jazz Happy0144
Послушайте, может измените мнение.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Serpens , K.V.V. , Тибетский Ламер , neoplan-69 , etlik
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 23:08
Дякую що послухали і написали відгуки!

Уточнення, - це найпростіший варіант на 4 1540П, куплених на Айбеї і з операційниками. Який є в наявності.

Решта варіантів з лампами і лампами та трансами і з 1540Д є відчутно кращими. Найкращим по звуку був і є варіант, приведений на фото.
Я писав, ідея структури такого ЦАП дуже схожа до описаної тут ідеї http://hi-fidelity-forum.com/forum/thread-106914.html
Відмінності - відсутність ЦФ і 4, а не 2 1540.
Хто слухав фонокоректори автора, - має знати про що іде мова.

Але, всі ці варіанти звучать дуже схоже, - основну подачу і характер звуку використовує використання саме 4 1540.
Тобто, в цілому суть можна було оцінити по будь-якому з них.

Я цілком і повністю згодний, що 14 біт мало.
Мало перед усім тому, що з 16-ти біт вхідного сигналу 2 відкидаються.
Про потребу "коректно округлити", - проблем нема, зробити просто. Але, не бачу в цьому потреби в логічному плані. Тобто, це змінить не багато - на рівні похибки
Суть теорії і практики знаю і розумію.
Про використані деталі, - вони там цілком нормальні.
Коробка, - яка уже була і є. ЦАП не для коробок, а для звуку для тих, кому може сподобатись. Сподобається, - можна іншу використати і гвинти шліфанути)))

Уже в час активних дискусій я взяв до себе Лаврика ДА10, а за одне в гості зайшов і його власник. Послухали і порівняли.
Лаврик ДА10, - проф апарат, своєрідна класика. Хоча одним дуже подобається, іншим зовсім ні. Але, він в міру нейтральний.

Слухав одне, слухав інше, порівнював, оцінював, - особисто я дуже добре чую між ними різницю і переваги і недоліки першого і другого.

Висновок з порівняння не є новим - ЦАП має питання до детальності, розширення, рівності, прозорості і т.д.
Які питання до Лаврика? Є питання до тональності і натуральності. Він в міру нейтральний окрасом, але питання до натуральності і природності тональості таки є. У мене.

Послухав, зауважив та й всіх справ.

Особисто я знаю людей, які написали: "Лаврик зовсім не сподобався. Душі нема". І це учасники цієї вітки.

Я думаю, якщо не спішно порівнювати декілька треків на предмет детальності, розширення, рівності. А якщо послухати диск на присланому найпростішому ЦАП на 4 1540, а потім на описаному ПСаудіо, - можливо, можна буде зауважити і в такому порівнянні зовсім різних по класу ЦАПів відмінності, - плюси і мінуси першого і другого.
Звичайно дорогий промисловий апарат буде на порядок кращий описаного по сукупності параметрів.
Але, думаю, і в захист такого варіанту можна буде щось сказати.
Це якщо слухати музику, а не відслуховувати звуки.

Я коли послухав набір треків на Лаврику і на своєму з лампами і без операційників враження таке.
Лаврик значно рівніший. Звуки значно чіткіші, ВЧ чистіші, прозоріші, розширення по них більше. По НЧ краще розширення і відсутнє розмазування НЧ. Звуків багато.
Але, якщо слухаєш Лаврика, а потім свій ЦАП, - виникає враження, про пропущено і втрачено певні акорди, інструментальні партії, емоційний зміст. Хоча звуків багато.
Натомість ЦАП на 1540 попри втрату звуків суть твору таки доносить в великій мірі.
Це виключно особисте враження.

Я ніколи не протиставив одне іншому. Просто писав про тональні особливості 1540. Вони пов"яязані перед усім з структурою 1540 і принципом її роботи. єдина мікросхема такої структури і такого принципу. 1541 - уже трохи інша.

Особисто для мене і ще декількох людей важливо було зробити ЦАП навіть в такому варіанті - 14 біт з 16-ти.
1540 попри 14 біт має лінійність 1/4 розряди при кімнатній температурі.
Для мало посвячених - це свідчить про фактично чесних 14 біт.
А не заявлених 24, а по лінійності, монотонності, стабільності - наявних еквіваленту 10.

Але, 14 біт, - це мало Улыбка
Я завжди це писав.

І писав, що в майбутньому планую здійснити реалізацію ЦАП на 1540 з гібридною структурою нарощення біт до 16 18 20 - перед усім щоб не втрачати 2/16 = 1/8 = 13% інформації

Поки найбільш привабливими є два способи:
1. Використати одну 1540 (14 біт) і додаткові резистивні матриці (2-4-6 біт) - відповідно вхідні данні 16-18-20 біт.
2. Використати одну 1540 для відтворення 14 біт. І іншу 1540 для відтворення ще 10 біт. на виході сигнали двох мікросхем порозрядно сумуються аналоговим способом з ваговими коефіцієнтами. Відповідно вхідні данні 24 біта.

CS8416 прийма 24 192. ПЛІС Альтера програмується, - всі інструменти в руках.

Обидва способи мають переваги і недоліки і значні складності.

Але, я не бачу в цьому нічого нереального і в майбутньому буду потроху працювати.
Потрібно написати нову програму для плати цифрового входу і структуру аналогової частини продумати. Я приблизно уявляю що і як.
Кому це потрібно?
Тим, кому подобається звук 1540 Party0012
Комерційна суть в такому випадку відсутня як така, - компенсація потраченого часу і зусиль в еквіваленті, - можлива.
Кому цікаво, - гляньте скільки коштує професійний програматор ПЛІС Альтера - оціните.

Але, роботи з нарощенням бітності, - через роки. Зараз не час для таких діянь.

Про село і колгоспи, - колгосп, в якому я працюю загалом і я зокрема, розробляє та виробляє системи безпеки і доступу 4-х атомних станцій уже років так 20. І не тільки.

Мене щиро дивують заяви про проектування плат чи використання деталей)))
Купити найсучасніші і найкращі деталі зовсім не проблема.
Я цим і займаюсь на підприємстві в цілях розробки електроніки уже років так 8.
Але чому мені по звуку більше подобаються, скажімо, конденсатори папір в маслі Сіменс 40- років? Попри їх недоліки і переваги сучасних?
Аналогічно і в іншому, - кожному своє.

Де факто, - кому подобались 1540, тому і подобаються. Думаю, незалежно від факту наявності інших мікросхем. Певне, як кому по душі ПСМ63 - того АД1853 і АД1955 не вразить. Незалежно від реалізації.
Думаю, саме так.
Переваги і недоліки має все. Важливо чітко розуміти чого бажаєш від звуку і на які компроміси згодний.

Дякую за увагу.

(Отредактировал 13-10-2014 в 23:30 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: alex23 , vltk , serg6677 , zolotoynomerok , JRA7 , mtstepan
onv Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 23:12
(13-10-2014 22:54)victorr писал(а):  в строке поиска задаете "TR24 OF". При этом надо учитывать, что выдаст не все, а только релизы до января 2014. Чёт глючит поиск у них.
"2014 TR24 OF" - и никаких проблем с январем 2014
Найти все сообщения

Выразили согласие: Тибетский Ламер
Тибетский Ламер Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 23:16
Nemo писал(а):Поки найбільш привабливими є два способи:
1. Використати одну 1540 (14 біт) і додаткові резистивні матриці (2-4-6 біт)
2. Використати одну 1540 для відтворення 14 біт. І іншу 1540 для відтворення ще 10 біт. на виході сигнали двох мікросхем порозрядно сумуються аналоговим способом з ваговими коефіцієнтами.
Nemo, спосіб послідовного, а не паралельного відтворення як на однобітному? Чи змішаний, як на 1547? Чи я не вірно зрозумів?

Клею дурня. Якісно, професійно, недорого. У святкові та вихідні дні - знижки!

Я люблю свою Батьківщину, і пишаюсь країною, в якій живу!!!
Russian warship, fuck off
Найти все сообщения

arturius Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 23:31
(13-10-2014 23:08)Nemo писал(а):  ... я взяв до себе Лаврика ДА10, а за одне в гості зайшов і його власник. Послухали і порівняли.
Лаврик ДА10, - проф апарат, своєрідна класика. Хоча одним дуже подобається, іншим зовсім ні. Але, він в міру нейтральний.
Слухав одне, слухав інше, порівнював, оцінював, - особисто я дуже добре чую між ними різницю і переваги і недоліки першого і другого.
Вы эти ЦАПы слушали в своей системе. Об этом стоит написать в ветке "Системы участников", то есть, как тот или иной ЦАП влияет на звук в Вашей системе. Послушайте свой ЦАП на 1540 в других системах, тогда сможете сделать более объективные выводы.

I love you, life!
Найти все сообщения

Выразили согласие: norrest
Serpens Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 13-10-2014 23:49
(13-10-2014 21:56)K.V.V. писал(а):  Коллеги, просветите, что достойного есть на хайрезах, ради чего стоит озаботиться современным цапом?
Вам синее, или мокрое? Ну откуда ж известно, какая музыка Вам нравится?
Для меня есть уже с полсотни новых, современных, а не ремастированных альбомов. А может, и больше, я пока без хайрезов живу.

У меня есть свой звук, с блэкджеком и шлюхами!

Если ты вызываешь дождь, будь готов промочить ноги.
Найти все сообщения

K.V.V. Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 00:06
(13-10-2014 23:49)serpens писал(а):  Вам синее, или мокрое? Ну откуда ж известно, какая музыка Вам нравится?
Для меня есть уже с полсотни новых, современных, а не ремастированных альбомов. А может, и больше, я пока без хайрезов живу.
Я, как раз, о материале - вот попробую нордический джаз, смогу представлять - нужно мне это или нет….
Ремастированные альбомы меня интересуют мало - смысла в таких хайрезах почти столько же, как в оцифровках, которые народ на рутрекере делает на проигрывателях Про-Джект Дебют ЮСБ…
Embarrassed

(13-10-2014 23:08)Nemo писал(а):  Де факто, - кому подобались 1540, тому і подобаються. Думаю, незалежно від факту наявності інших мікросхем. Певне, як кому по душі ПСМ63 - того АД1853 і АД1955 не вразить. Незалежно від реалізації.
Думаю, саме так.
Переваги і недоліки має все. Важливо чітко розуміти чого бажаєш від звуку і на які компроміси згодний.
Happy0144
Проблема заключается только в нашем неуемном стремлении причинять добро ближнему - если сам слушаешь ПСМ63, то чувствуешь своим святым долгом заставить слушать этот ПСМ63 и всех окружающих. Иначе никак.
Видимо, религиозные войны аудиофилов так и должны выглядеть.
Biggrin
(Отредактировал 14-10-2014 в 00:11 K.V.V..)

...и, чуть погодя...
- А если нет, то - Нет!
Найти все сообщения

Выразили согласие: vltk , Serpens , Тибетский Ламер , Cox. , Nemo , JRA7 , Boostaddict , andreas1 , akellu4
Eugene. Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 00:27
К сожалению, все гораздо хуже и страшнее. Сейчас, на основе этой идеологии, идет вполне реальная война.

С уважением.
Найти все сообщения

Выразили согласие: Тибетский Ламер , Дмитрий Медведев , Nemo , FiLiN , Sheridan , akellu4
Дмитрий Медведев Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 05:24
(13-10-2014 21:56)arturius писал(а):  Так же считаю, что за 600 у.е. можно подобрать заводской аппарат по лучше, или по дешевле без потери в звуке, при этом с пониманием отношусь к ценообразованию автора.
Вот именно...
http://hi-fidelity-forum.com/forum/thread-118695.html
http://hi-fidelity-forum.com/forum/thread-101849.html
И еще масса...
И это только у нас на форуме. Шансов этой пионерской поделке не оставят...

"Быть таким, каков ты есть - в этом мужество и честь..." (c)
"Не отпускаю в кредит. Не принимаю чеки и кредитные карточки..."(с)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Serpens
vlsm2008 Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 06:23
(Отредактировал 14-10-2014 в 06:26 vlsm2008.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Nemo
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 16:33
(13-10-2014 23:16)Тибетский Ламер писал(а):  Nemo, спосіб послідовного, а не паралельного відтворення як на однобітному? Чи змішаний, як на 1547? Чи я не вірно зрозумів?
Приймач S/PDIF CS8416 приймає данні в форматі до 24/192 і на виході видає 24 розрядний I2S з частотою до 192

Мікросхема ПЛІС приймає по I2S 24 розряди відліку, перетворює данні до потрібної форми і одночасно (паралельно) видає на дві мікросхеми 1540:
на першу - 14 старших розрядів.
на другу - 10 молодших.
Коли цифрові данні 14 + 10 біт в дві мікросхеми 1540 записані - одночасно для двох цих мікросхем видає сигнал LAT - відтворення відліку.
Фактично паралельна робота мікросхем з послідовним вхідним інтерфейсом даних.

На виході однієї мікросхеми 1540 маємо відтворення старших 14 розрядів. на виході другої - молодших 10.
Залишається - просумувати з ваговими коефіцієнтами.

Подібним чином працюють PCM53 TDA1541. Подібним чином працює PCM63. Але там різниця в тому, що є дві R-2R матриці, одна з яких відтворює позитивну півхвилю,а друга негативну і на виході сумуються.

Є ряд складностей з аналоговим сумуванням, але, думаю, так чи інакше можна буде подолати і відлагодити.
Потім згенерувати тестові сигнали 14 старших біт і 10 молодших і відтестити з використанням осцилографа.
Також згенерувати файл з лінійно наростаючим сигналом (сходами) і відтестувати також і т.д.

Це не процес винаходу велосипеда, - а інтерес до різних можливих реалізацій на мікросхемі 1540 з особливостями будови і відповідно принципами роботи.
Ні скільки не альтернатива промисловим ЦАПа, скоріше ідейно цікавий задум для любителів 1540)))
Найти все сообщения

Выразили согласие: mtstepan , Тибетский Ламер , Sound-YP , vltk , arturius
ms142 Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 18:43
(14-10-2014 06:23)vlsm2008 писал(а):  http://forum.vegalab.ru/attachment.php?a...1341477819
http://forum.vegalab.ru/attachment.php?a...1340694699
по 1540 обзор еще в 1979году
Ну как обзор... Вы знаете, кто такой RUDY J. VAN DE PLASSCHE?
Найти все сообщения

Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 14-10-2014 19:17
ms142 писал(а):Вы знаете, кто такой RUDY J. VAN DE PLASSCHE?
ms142, не, не знаю. Но подозреваю, что это тот патлатый чувак в очках, в конце обзора.

Найти все сообщения

vlsm2008 Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 15-10-2014 10:12
(14-10-2014 18:43)ms142 писал(а):  Ну как обзор... Вы знаете, кто такой RUDY J. VAN DE PLASSCHE?
-Вот мне нравятся такие люди,надо все разжевать и в рот положить...У чувака куча патентов,погуглить слабо?
Найти все сообщения

ms142 Не на форуме
Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 15-10-2014 11:15
(15-10-2014 10:12)vlsm2008 писал(а):  -Вот мне нравятся такие люди,надо все разжевать и в рот положить...У чувака куча патентов,погуглить слабо?
Если это мне, так я знаю.
Найти все сообщения

Ветеран

RE: Авторские ЦАПы - какие они на вкус? / 15-10-2014 11:30
ms142, не, это мне. Улыбка

Найти все сообщения

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 43 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS