PCM53 - міфи і реальність
|
Автор |
Сообщение |
Выразили согласие: | |
|
|
Nemo
Ветеран
|
RE: PCM53 - міфи і реальність / 22-06-2016 12:35
(22-06-2016 10:29)Nammero писал(а): Возвращаясь к теме о PCM53. Как насчет преобразования I2S в параллельную шину на дискретной логике 74 серии? Думаю, при должной реализации можно получить результат лучше чем на ПЛИС.
И еще, раз уж здесь упоминались микросхемы Sharp и Philips, то можно вспомнить и Sony CX20152. Да, микросхема древняя, 2-х кратная передискретизация и требует деглитчера. Но! Исходя из современных подходов в схемотехнике, стоит внимания?
По варіанті макету з PCM53, - я уже з ним провів всі експерименти що мав.
В результаті поставив додатковий резистор 3,3 кОм, щоб на виході операційника напруга була 2 В, а не 7 В, як була раніше.
І на вихід поставив пасивний RC фільтр першого порядку.
Поки приведений макет розібрав, щоб з рештою зібрати в маленькій і практичні коробочці і на одні платі.
На мій слух - мікросхема PCM53 звучить дуже благородно і дуже достойно і цілком виправдала використаний на неї час.
По мікросхемі Sharp IR3K16 - звучить цікаво і тонально схоже на TDA1540 і на TDA1541.
Але біднувато, криклуато, криклувато і дешевувато.
Я слухав моно варіант, тривалий час в різних варіантах слухав і порівнював з 1540 і з PCM53, як з моно, так і з стерео варіантами.
Але, скільки я не відслуховував моно варіант, - поки по результатах прослуховування бажання докупити ще одну мікросхему не виникло.
Хоча ще до активно відслуховування і після запуску цієї мікросхеми я пошукав в різних місцях CD плеєри на мікросхемі Sharp IR3K16 для реалізації стерео варіанту і вів перемовини, але без результату(((
Поки продовжувати експерименти з Sharp IR3K16 бажання нема, скоріше за все закрию цей напрямок, уже і так є вичерпні вараження.
По ПЛІС, - це лише інструмент. Вони хороші і швидкі і при їх правильному використанні результати виходять чудові і нічим не поступаються логіці.
Приклад, - _http://www.rme-audio.de/old/english/digi96/digi96pa.htm власичні звукові картки, перевірені багатьма зібрані на ПЛІС.
Але, я з часом буду змінювати елементну базу плат цифрового входу.
Буду використовувати 32-бітні процесори STM32 Cortex M4
Вони мають вбудовані апаратні S/PDIF i I2S, частоту роботи 192 МГц і інші дуже цікаві і достойні ресурси.
І програми під них писати можна дуже ефективні.
Якщо когось лякають джитерси і фазові шуми - на вихід можна просто-напросто поставити тригер реклокінга.
Процесори обираю не просто так, а для реалізації обробки цифрового потоку в майбутньому проекті нарощення бітності TDA1540.
Мікросхему Sony CX20152 купити хотів, і уже навіть проплатив на ОЛХ СД плеер на цій мікросхемі.
Але, у продавця щось раптово змінилось і він з рештою повернув грошу назад.
Як альтернатива я прикупив СД плеєр на ЦАП Тошиба також з подвійним інтегруванням.
Звук і параметри цих ЦАП свого час хвалили.
Ось цей СД _http://hi-fidelity-forum.com/forum/thread-159217.html
Він і по цей час лежить у мене, - має має забрати товариш, але ще не забрав.
До мікросхеми ЦАП TD6720N я чіпляв плату цифрового входу і т.д. Непогано, але нічого особливого.
|
|
|
|
|
|
Nemo
Ветеран
|
RE: PCM53 - міфи і реальність / 22-06-2016 12:56
(22-06-2016 12:48)amatti73 писал(а): Это как 80-летнего деда с метастазами заставить бегать как молодого и резвого и с молодой девкой в известном плане порезвиться
Чтоб костюм на "покойника" одеть, не "покойника" распаривают, а костюм разрезают )))
Усе дуже просто.
1. Слухаєш.
2. Порівнюєш з іншими мікросхемами ЦАП.
3. Робиш висновки.
4. Визначаєшся куди ще можна з толком рухатись і що є ідейно цінним)))
Якби я не переслухав ну дуже уже багато різних промислових апаратів і не експериментував фактично з всіма класичними ЦАП, - я б прийняв до уваги.
А так, поки вік не показник, як у вині або кон"яку.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nammero
Ветеран
|
|
|
|
|
Black_Jack
Ветеран
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nemo
Ветеран
|
RE: PCM53 - міфи і реальність / 23-06-2016 10:21
З Аббасом інколи спілкуюсь, проти ПЛІС він нічого не має.
Як і не має досвіду їх використання і розробки пристроїв на ПЛІС.
З звучанням виробів Аббаса знайомий, слухав у себе на системі декілька виробів і порівнював з звучанням своїх.
По різних інтерфейсах підключення паралельного входу мікросхем ЦАП.
Я пробував і порівнював:
- спеціалізовані апаратні мікросхеми, які використовуються в CD плеєрах.
- стандартну логіку в якості послідовно-паралельного регістру
- ПЛІС
- 8-ми і 32-х бітні процесори
При правильній реалізації різних варіантів інтерфейсів різниці не виявив.
По S/PDIF як формату і як стандарту.
Це досить класичний і вичерпний інтерфейс.
Він розроблений ще років 30 назад Sony i Philips, про що і свідчить абревіатура ony/Philips Digital Interface (або Interconnect) Format.
Хто може припустити, що Sony i Philips придумали б якусь фігню, яка погано звучить?
Це абсурд - при правильній реалізації S/PDIF інтерфейс прекрасно звучить.
Хто слухав класичні ЦАП - підтвердить.
Я маю на увазі, наприклад, MARK LEVINSON No 30.5 або SONIC FRONTIERS SFD-2.
коаксіальний або балансний S/PDIF має значну перевагу - забезпечує гальванічну розв"язку, без оптичного перетворення сигналу, - оперуючи тільки електричними сигналами і магнітними полями.
Ну то уже таке.
Можете не сумніватись, - при правильній реалізації коаксіальний S/PDIF є цілком достатнім і гальванічно зв"чзаним транспорту і ЦАП інтерфейсом I2S не поступиться. На слух так точно)))
Як приклад, - дивіться, які інтерфейси в своїх ЦАП використовує Аббас.
По одноплатних компах в якості транспорту.
За ними майбутнє, безсумнівно.
Я й сам з часом перейду з IBM РС з процом на борту і PCI звуковою карткою на одноплатник і виведення по I2S-S/PDIF.
Але поки, з того що я чув, IBM РС компик з лінійним блоком і ламповим клоком і звуковою карткою RME 96/8 переграє одноплатника і відчутно.
Але, тут усе просто, - одноплатник звучить дуже комфортно і на високому рівні, і від громіздкого, хоч і кращого звуком IBM РС з RME 96/8 на одноплатник цілком і повністю вітається)))
До речі, RME 96/8 зібрана на ПЛІС і в Juli@ також є ПЛІС.
І хто скаже, що вони погані?
Я ж з ПЛІС перейду на STM32, - цілком адекватне і мотивоване рішення. Але не спішно, поки не до того.
Впевнений, що серед учасників ніхто STM32 для аудіо застосувань не слухав і не послухає)))
По різних експериментах і по використанні логіки, - я тільки за два-три останніх місця прикупив три CD програвача, щоб послухати як звучать різні мікросхеми, зібрав різні макети і написав різні прошивки.
Замість того, щоб написати ввечері пару програм і заробити грошу.
Але, я уже дослідив що мав, і в принципі на цьому все.
далі буду тільки намагатись наростити бітність 1540. Але це через роки.
Ну і ще зберу в коробочці ЦАП на 2 PCM53
|
|
|
|
|
|
Black_Jack
Ветеран
|
|
|
|
|
Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)
|
|